Președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, eurodeputatul Andi Cristea, salută aprobarea de către FMI a acordului tehnic cu autoritățile de la Chișinău, potrivit unui comunicat de presă remis CaleaEuropeana.ro.
”Salut faptul ca FMI a ajuns la o înțelegere cu Guvernul de la Chișinău privind încheierea unui nou acord de cooperare. Vorbim practic de un program de reforme economice susținut de un acord de finanțare in valoare de 179 de milioane dolari pe durata următorilor trei ani, decizia finală urmând să vină în toamna acestui an, odată cu ședința bordului executiv al Fondului Monetar Internațional” a declarat eurodeputatul român.
“Este momentul ca Guvernul de la București să dea o gură de oxigen Guvernului Filip și să grăbească acordarea primei tranșe a împrumutului bilateral negociat, în valoare de 150 de milioane euro, având în vedere îndeplinirea condiționalităților de etapă de către Chișinău. Similar, Comisia Europeană va da undă verde pentru reluarea suportului bugetar al UE pentru Republica Moldova, atâta vreme cât Guvernul de la Chișinău va asigura implementarea riguroasă a politicilor de asigurare a stabilității macroeconomice și financiare. Este o victorie de etapă a guvernului Filip și o confirmare a seriozității față de partenerii internaționali ai Republicii Moldova”a încheiat Cristea.
Experții FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe 3 ani prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF). Accesul la finanțare se propune a fi stabilit la un nivel de 75% din cota Moldovei la FMI (129 milioane DST, sau circa 179 milioane dolari SUA). Acest acord la nivel de personal va trebui să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Examinarea chestiunii n cauză la Consiliul Executiv se preconizează pentru luna octombrie curent, în cazul în care autoritățile vor implementa setul de acțiuni prioritare.
Premierul Republicii Moldova: Un pas important pentru credibilitatea noastră economică
”Moldova este oficial, de azi, atractiva din nou pe plan international, avem un acord. Este un pas important pentru credibilitatea economica a Moldovei, sunt validate reformele noastre din ultimele luni, urmand de altfel noi pasi pentru modernizarea tarii. Reformele continua asadar si vor avea ca rezultat un trai decent pentru cetateni. Vreau sa multumesc colegilor mei de Guvern si de majoritate parlamentara pentru ca impreuna am reusit sa stabilizam tara politic si economic. Multumesc cetatenilor ca ne-au creditat cu rabdare: iata ca rabdarea nu a fost in zadar, se reia finantarea externa a tarii, Moldova are oxigenul necesar pentru a se dezvolta accelerat. Continuam, cu seriozitate”, a scris premierul moldovean pe pagina sa de Facebook.
Noul aranjament financiar ECF/EFF va avea ca scop prioritar ameliorarea rapidă și în avans a situației ce ține de guvernarea în sectorul financiar și cadrul de supraveghere a acestui sector. Noul program va juca un rol catalizator în vederea deblocării suportului de la donatori și susținerii dezvoltării economice și se va sprijini pe 2 piloni:
Politici de asigurare a stabilității macroeconomice și financiare. Programul are ca scop abordarea vulnerabilităților infiltrate de mult timp în structura netransparentă a acționarilor băncilor și cadrul slab de supraveghere și de reglementare a sectorului financiar din Republica Moldova. Politica monetară va fi axată în continuare pe menținerea stabilității prețurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb. Politica fiscală se va concentra pe utilizarea chibzuită a limitelor disponibile de finanțare, în vederea consolidării investițiilor publice și susținerii obiectivelor sociale și de dezvoltare.
Reforme structurale de facilitare a creșterii economice. Programul autorităților, susținut de aranjamentul ECF/EFF face parte dintr-un cadru mai amplu de dezvoltare care va pune Moldova pe făgașul unei creșteri durabile și incluzive cu suportul celorlalți parteneri internaționali. Reformele structurale vor avea ca scop ameliorarea mediului de afaceri, atragerea investițiilor și sporirea potențialului de creștere economică a Moldovei. Măsurile inițiale vor sprijini eforturile autorităților de luptă împotriva corupției, politica durabilă din sectorul energetic și agenda de reforme bugetar-fiscale, în special ce țin de mobilizarea veniturilor, sporirea eficienței cheltuielilor precum și diminuarea riscurilor bugetar-fiscale.
.