Connect with us

RUSIA

Vladimir Putin, întâlnire la Moscova cu Marine Le Pen: Ar fi foarte interesat dacă am face schimb de opinii despre situația din Europa

Published

on

Președintele rus, Vladimir Putin i-a spus liderului de extremă-dreapta, Marine Le Pen, că Moscova nu dorește să se amestece în alegerile prezidențiale din Franța, al căror prim tur este programat la 23 aprilie, informează Politico Europe și The Independent

Foto: Kremlin.ru

Le Pen se află într-o vizită oficială în Rusia, la invitația preşedintelui Comitetului pentru Afaceri Externe al Dumei de Stat, Leonid Slutsky, unde se va întâlni cu oficiali de rang înalt.

Acordăm o importanță sporită relațiilor noastre cu Franța, încercând să menținem relații calme, atât cu cei aflați la conducere, cât și cu reprezentanții opoziției“, a subliniat Putin în cadrul întâlnirii cu Le Pen, potrivit unui comunicat transmis de Kremlin.

Ar fi foarte interesat să facem schimb de opinii despre dezvoltarea relațiilor bilaterale și despre situația din Europa. Știu că reprezinți una dintre forțele politice care cunosc o ascensiune puternică în Europa“, a mai spus Putin.

Nu dorim să influențăm în niciun fel evenimentele care vor avea loc în Franța, dar ne rezervăm dreptul de a comunica cu toți reprezentanții forțelor politice, așa cum fac și partenerii noștri în Europa și în SUA“, a completat președintele rus, făcând trimitere la alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna aprilie și mai.

Marine Le Pen a subliniat că “este o situație nefericită că parlamentrii ruși nu s-au putut întâlni cu cei francezi și cu cei ai UE, pentru că doar prin discuții putem pune capăt amenințării teroriste”, făcând trimitere la combaterea terorismului.

Se așteaptă ca Marine Le Pen și independentul Emmanuel Macron să iasă învingători în primul tur al alegerilor prezindențiale. Dacă cei doi vor ajunge în turul doi, se așteaptă ca Macron să câștige detașat cel de-al doilea tur al alegerilor programat pentru data de 7 mai.

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

SUA continuă să slăbească baza militar-industrială a Rusiei și impune sancțiuni împotriva unor entități din țări terțe, inclusiv din China, pentru că ajută Moscova în războiul ilegal

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Statele Unite au recurs la măsuri suplimentare de reducere a capacității Rusiei de a-și susține mașinăria de război, continuând o campanie multilaterală de limitare a veniturilor Kremlinului și a accesului acestuia la materialele de care are nevoie pentru a-și continuă războiul ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei.

Astfel, SUA au impus aproape 300 de noi sancțiuni împotriva a zeci de actori care permit Rusiei să achiziționeze din străinătate tehnologie și echipamente de care are nevoie disperată.

Potrivit unor comunicate ale Trezoreriei și Departamentului de Stat, Statele Unite, împreună cu numeroși parteneri internaționali, sunt deosebit de preocupate de entitățile cu sediul în Republica Populară Chineză (RPC) și în alte țări terțe care furnizează inputuri esențiale pentru baza militaro-industrială a Rusiei.

Acest sprijin permite Rusiei să își continue războiul împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare semnificativă la adresa securității internaționale. 

Așadar, sancțiunile vizează mai multe companii din Hong Kong și China, despre care SUA afirmă că au ajutat Rusia să eludeze măsurile occidentale, conform Deutsche Welle.

Măsurile, anunțate de Departamentul Trezoreriei împreună cu Departamentul de Stat, includ, de asemenea, sancțiuni împotriva unor entități din Azerbaidjan, Belgia, Rusia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Slovacia.

Departamentul Trezoreriei a atras atenția în mod constat că firmele se confrunta cu urmări semnificative ca urmare a furnizării de sprijin material pentru războiul Rusiei, iar SUA impune (n.r. sancțiuni) pentru aproape 300 de ținte. Acțiunile de astăzi vor perturba și degrada și mai mult eforturile de război ale Rusiei prin urmărirea bazei sale militare industriale și a rețelelor de evaziune care contribuie la alimentarea acesteia. În timp de zădărnicim acțiunile mașinăriei de război a Rusiei, pachetul suplimentar de securitate națională recent aprobat de președintele Biden oferă un sprijin militar, economic și umanitar extrem de necesar pentru a sprijini reziliența curajoasă a Ucrainei. Combinat, sprijinul nostru pentru Ucraina și țintirea neobosită a capacității militare a Rusiei oferă Ucrainei un avantaj critic pe câmpul de luptă”, a declarat secretarul secretarul Trezoreriei, Janet L. Yellen.

În egală măsură, SUA au acuzat Rusia de încălcarea interdicției globale privind armele chimice, informează Reuters. 

De asemenea, Departamentul de Stat și-a extins atenția asupra viitoarei capacități a Rusiei de a transporta gaz natural lichefiat, sau GNL, unul dintre principalele exporturi ale țării.

Acesta a desemnat doi operatori de nave implicați în transportul de tehnologie, inclusiv echipamente pentru structuri bazate pe gravitație sau stâlpi de beton care susțin platformele offshore, pentru proiectul Arctic GNL 2 al Rusiei.

De asemenea, au fost vizate subsidiare ale companiei rusești de stat pentru energie nucleară Rosatom, precum și 12 entități din cadrul grupului de companii Sibanthracite, unul dintre cei mai mari producători de cărbune metalurgic din Rusia, a precizat Departamentul de Stat.

Washingtonul a impus sancțiuni și transportatorului aerian rus Pobeda, o filială a companiei aeriene ruse Aeroflot.

Departamentul de Stat a vizat, de asemenea, trei persoane în legătură cu moartea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut critic intern al președintelui Vladimir Putin, care a murit în februarie într-o închisoare din regiunea arctică a Rusiei.

Autoritățile ruse spun că acesta a murit din cauze naturale. Adepții săi cred că a fost ucis de autorități, ceea ce Kremlinul neagă.

Acțiunea de miercuri l-a vizat pe directorul coloniei corecționale din Rusia unde Navalnîi a fost deținut în cea mai mare parte a perioadei de încarcerare, precum și pe șeful detașamentului de izolare și pe șeful unității medicale din colonia unde a fost închis înainte de a muri.

Oficialii au supravegheat celulele în care Navalnîi a fost ținut la izolare, curtea unde deținuților li se permitea să iasă la plimbare și unde se presupune că s-a prăbușit Navalnîi, a precizat Departamentul de Stat.

Decizia SUA de a impune noi sancțiuni vine după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat luni că, deși China nu furnizează Rusiei arme și muniții, oferă în schimb industriei militare ruse ”un sprijin incalculabil” prin vânzarea unor produse de micro-electronică, mașini-unelte și optică.

Citiți și: Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

”Dacă ne uităm la ce a făcut Rusia în ultimul an în ce priveşte producţia de muniţii, rachete, tancuri şi vehicule blindate, le-a fabricat într-un ritm mai rapid decât în orice alt moment al istoriei sale moderne, inclusiv în timpul Războiului Rece”, lucru care a fost posibil pentru că Rusia ”primeşte provizii masive de maşini-unelte, micro-electronică şi optică, majoritatea provenite din China”, a explicat şeful diplomaţiei americane, la scurtă vreme după întâlniri cu oficiali chinezi precum președintele Xi Jinping și ministrul de externe Wang Yi, cărora le-a transmis să nu sprijine Moscova prin furnizarea de produse cu dublă întrebuințare.

De la declanșarea războiului ilegal și neprovocat de către Rusia împotriva Ucrainei, China și-a susținut neutralitatea în acest dosar și a continuat să se prezinte ca un potențial mediator în vederea obținerii păcii, deși consolidarea legăturilor economice, strategice și diplomatice cu Rusia se află la celălalt capăt al spectrului imparțialității.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

Published

on

© U.S. Mission to the UN/ X

Rusia a respins prin veto o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea tuturor națiunilor să prevină o cursă periculoasă a înarmării nucleare în spațiul cosmic, calificând-o drept ”un spectacol murdar”, conform The Guardian.

Rezoluția, promovată de Statele Unite și Japonia, ar fi cerut tuturor țărilor să nu dezvolte sau să desfășoare arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă în spațiu, care sunt deja interzise în conformitate cu un tratat internațional din 1967.

”Veto-ul de astăzi ridică întrebarea: De ce? De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă? Ce ați putea să ascundeți?”, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după vot.

Reacția diplomatului american vine după ce Vladimir Putin a spus că Moscova nu are vreo intenție de a desfășura arme nucleare în spațiu.

Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a respins rezoluția, calificând-o drept ”complet absurdă și politizată” pentru că nu merge suficient de departe în interzicerea tuturor tipurilor de arme în spațiu.

Votul în Consiliul de Securitate, format din 15 membri, a fost de 13 voturi pentru, Rusia s-a opus și China s-a abținut.

Rusia și China au propus un amendament care ar cere tuturor țărilor, în special celor cu capacități spațiale importante, ”să interzică pentru totdeauna amplasarea de arme în spațiul cosmic și amenințarea cu utilizarea forței în spațiul cosmic”.

Însă SUA s-au opus, iar după vot Nebenzia a declarat: ”Amândoi au fost de acord: „Vrem o interdicție privind amplasarea de arme de orice fel în spațiul cosmic, nu doar a armelor de distrugere în masă. Dar voi nu vreți asta. Și permiteți-mi să vă pun aceeași întrebare. De ce?”

Ambasadorul american a declarat înainte de vot că lumea abia începe să înțeleagă ”ramificațiile catastrofale ale unei explozii nucleare în spațiu”.

Aceasta ar putea distruge ”mii de sateliți operați de țări și companii din întreaga lume – și ar putea anihila serviciile vitale de comunicații, științifice, meteorologice, agricole, comerciale și de securitate națională de care depindem cu toții”, a spus Linda Thomas-Greenfield.

Citiți și: SUA au informat aliații din Europa că Rusia dezvoltă o armă anti-satelit, care nu este una “activă” și o amenințare imediată la adresa securității. Biden a dispus un angajament diplomatic direct cu Kremlinul

Ambasadoarea SUA la ONU a anunțat rezoluția SUA-Japonia în martie după ce, la mijlociul lunii februarie,  Casa Albă, prin purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby, a declarat că SUA au informații că Rusia dezvoltă o armă antisatelit, despre care Washingtonul crede că nu este încă operațională.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Relațiile cu Rusia se află la cel mai scăzut nivel din istoria R. Moldova și nu există premise de îmbunătățire atât timp cât barbaria continuă în Ucraina, subliniază ministrul de externe Mihai Popşoi

Published

on

© Mihai Popșoi/ Facebook

Relațiile cu Rusia sunat la cel mai scăzut nivel din istoria Republicii Moldova și nu există premise de îmbunătățire a acestor relații atât timp cât barbaria în Ucraina continuă, a subliniat ministrul moldovean de externe, Mihai Popșoi, care asigură și prerogativele de vicepremier, într-o emisiune la postul public de televiziune TRM, conform portalului IPN, informează Agerpres.

”Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istoria modernă a Republicii Moldova. Acest lucru reflectă realitatea cruntă prin care trece regiunea noastră, mai cu seamă vecinii şi prietenii noştri ucraineni. Atât timp cât ucrainenii trec zilnic printr-un calvar de nedescris, nu vedem premise de îmbunătăţire a relaţiei noastre cu Rusia. Atât timp cât această barbarie continuă, nu există premise în acest sens. Noi rămânem fermi în a sprijini suveranitatea şi integritatea Ucrainei”, a declarat Mihai Popşoi, invitat la emisiunea ”Dimensiunea diplomatică” de la TRM.

Oficialul moldovean a amintit și de încercările Rusiei la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, sprijinind separatismul din regiunea transnistreană, încălcând suveranitatea acestei țări prin refuzul de a-și retrage trupele şi muniţiile și organizând alegeri ilegale. 

De altfel, Republica Moldova a decis în acest context să expulzeze un angajat al Ambasadei Rusiei pentru ”acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic”.

Amintim că în proiectul Strategiei de securitate națională a Republicii Moldova, prezentat de Maia Sandu la mijlocul lunii octombrie, Chișinăul definește pentru prima dată Rusia drept amenințare care intenționează să “lichideze statalitatea”

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 hour ago

Club România lansează în parteneriat cu ASE/FABIZ primul ”Laborator OCDE”, destinat promovării în mediul universitar a oportunităților României prin aderarea la OCDE

ROMÂNIA2 hours ago

Directorul general al ICI București: În era digitală, securitatea cibernetică nu poate fi tratată ca un aspect secundar

ROMÂNIA6 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu comisarul european pentru agricultură: România susține alocarea unor resurse financiare consistente către sectorul agricol european pentru protejarea fermierilor

ROMÂNIA7 hours ago

Statul trebuie să se asigure că guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat este transparentă și responsabilă, subliniază secretarul general al Guvernului

U.E.8 hours ago

Suspendarea taxelor de import și a contingentelor la exporturile ucrainene către UE va fi prelungită până în iunie 2025

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Sănătatea mintală în școli: Comisia Europeană publică un ghid menit să ”pună bazele unui mediu educațional mai sănătos și incluziv”

EUROBAROMETRU9 hours ago

Eurobarometru: 78% din tinerii din România intenționează să voteze la alegerile europene din iunie, 57% din ei participând în ultimul an la acțiuni de schimbare a societății

CHINA9 hours ago

SUA și China vor avea primele discuții oficiale privind riscurile asociate cu inteligența artificială

Victor Negrescu10 hours ago

Victor Negrescu: Transformarea digitală a României trebuie să reușească pentru a reduce cheltuielile bugetare și pentru a ușura viața oamenilor

CONSILIUL UE10 hours ago

Consiliul UE aprobă standarde mai stricte pentru emisiile de CO2 pentru vehiculele grele. Noile norme introduc obiectivul ca 100% din autobuzele urbane noi să aibă emisii zero până în 2035

ROMÂNIA11 hours ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL5 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO6 days ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

Trending