Connect with us

SUA

SUA impun sancțiuni împotriva unor susținători ai organizației teroriste Al-Qaida din Turcia: Vom continua să-i luăm în vizor pe toţi cei care încearcă să ne facă rău

Published

on

© U.S. Department of State / Flickr

Administrația americană a impus sancțiuni împotriva a cinci susținători financiari ai organizației teroriste al-Qaida care activează în Turcia, anunță Departamentul Trezoreriei SUA într-un comunicat.

Majdi Salim, Muhammad Nasr al-Din al-Ghazlani, originari din Egipt, şi Nurettin Muslihan, Cebrail Guzel şi Soner Gurleyen, născuţi în Turcia, au fost sancționați ca urmare a ”asistenței materiale, financiare, tehnologice” acordate sau ca urmare a ”asigurării bunurilor ori serviciilor” grupării teroriste, informează Agerpres.

”Aceste sancţiuni ilustrează angajamentul de neclintit al SUA de a tăia sprijinul financiar pentru Al-Qaida. Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri străini, inclusiv Turcia, pentru a expune şi opri reţelele de sprijin financiar ale Al-Qaida”, a subliniat la rândul ei Andrea Gacki, directoarea Oficiului american pentru controlul activelor străine.

Ca urmare a sancţiunilor, bunurile celor cinci din SUA vor fi blocate, iar cetăţenii americani nu vor mai putea face afaceri cu aceştia.

Mai mult, sancţiunile impuse de SUA pot îngreuna afacerile internaţionale, numeroase bănci temându-se să nu aibă probleme legale din cauza încălcării acestora.

”Statele Unite nu vor uita niciodată victimele atacurilor de la 11 septembrie 2001 şi celelalte acţiuni ale al-Qaida din lume. Vom continua să-i luăm în vizor pe toţi cei care încearcă să facă rău SUA, cetăţenilor noştri şi intereselor noastre”, a insistat secretarul de stat american, Antony Blinken.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat luni speranța ca Hamas să accepte propunerea ”extraordinar de generoasă” de a opri ofensiva israeliană în Fâșia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor, conform AFP, citat de Agerpres.

”Hamas are în faţă o propunere extraordinar, extraordinar de generoasă din partea Israelului”, a declarat Blinken la Riad, în cadrul Forumului Economic Mondial.

”Trebuie să ia o decizie şi trebuie să o facă rapid (…) şi sper că vor lua decizia cea bună”, le-a declarat el liderilor Hamas.

Blinken a reiterat mesajul pe care președintele american Joe Biden i l-a transmit premierului israelian Benjamin Netanyahu într-o discuție telefonică, și anume că se opune unei campanii militare în Rafah fără un plan credibil menit să protejeze civilii din regiune.  

Secretarul de stat american efectuează în perioada 29 aprilie-1 mai un turneu în Orientul Mijlociu, care cuprinde și o oprire în Israel care are loc în paralel cu discuții legate de o încetare a focului, găzduite de Cairo.

Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat duminică agenției franceze de știri AFP că delegația va transmite răspunsul Hamas la ultima contrapropunere a Israelului pentru o încetare a focului, conform Deutsche Welle.

Site-ul american de știri Axios a afirmat că ultima propunere a Israelului include o deschidere pentru a discuta despre ”restabilirea unui climat de calm durabil” în Gaza după eliberarea ostaticilor, citând doi oficiali israelieni. Site-ul a afirmat că este pentru prima dată când Israelul a dat de înțeles că este dispus să discute despre încetarea războiului.

”Hamas este deschis să discute pozitiv noua propunere”, a declarat pentru AFP o altă sursă Hamas apropiată negocierilor.

Sursa a adăugat că gruparea este ”dornică să ajungă la un acord care să garanteze o încetare permanentă a focului, întoarcerea liberă a persoanelor strămutate, un acord acceptabil pentru schimbul (de prizonieri) și asigurarea încetării asediului (din Gaza)”.

Sâmbătă, ministrul israelian de externe a declarat că ofensiva planificată în Rafah ar putea fi suspendată dacă se ajunge la un acord pentru eliberarea ostaticilor israelieni.

Continue Reading

SUA

SUA încurajează Armenia şi Azerbaidjan să continue discuțiile lor în vederea unui acord de pace

Published

on

© Official State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken a încurajat duminică Armenia și Azerbaidjanul să continue discuțiile lor în vederea unor acord de pace, în urma unor proteste din partea armeană, anunță AFP, citat de Agerpres.

Conform unor comunicate ale Departamentului de Stat al SUA, Blinken a avut discuții cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, şi cu premierul armean, Nikol Paşinian.

Secretarul de stat a salutat decizia la care au ajuns Armenia și Azerbaidjanul de a folosi declarația de la Alma Ata din 1991 ca bază pentru delimitarea frontierelor și ”a subliniat importanța acesteia pentru ca cele două părți să încheie o pace durabilă și demnă”.

De la căderea Uniunii Sovietice, Armenia și Azerbaidjanul au dus lupte pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah – în urma cărora au fost ucise peste 30.000 de persoane – în timp ce se transformau în țări independente, potrivit Radio Free Europe.

Anul trecut, Azerbaidjanul și-a proclamat victoria în urma unei ofensive militare fulgerătoare în Nagorno-Karabah, forțând peste 100.000 de etnici armeni care trăiesc în regiunea separatistă să își părăsească locuințele.

Mișcarea a atras criticile Occidentului, fie că vorbim de o rezoluție prin care Parlamentul European solicita Uniunii Europene să-și revizuiască relațiile cu Azerbaidjan, fie că aduce în vedere poziția G7, care a solicitat Baku ”să-și respecte obligațiile”, conform Radio Free Europe

Aceleași țări din G7 au cerut Armeniei și Azerbaidjanului să rămână ”pe deplin angajate” în procesul de pace. 

Continue Reading

SUA

Joe Biden îi reiterează lui Netanyahu ”poziția clară” față de o posibilă invazie a Israelului în Rafah înaintea unui nou turneu al lui Blinken în Orientul Mijlociu

Published

on

© The White House

Președintele american Joe Biden i-a reiterat premierului Benjamin Netanyahu într-o discuție telefonică desfășurată duminică ”poziția clară” față de o posibilă invazie a Israelului în Rafah, informează Casa Albă într-un comunicat citat de Politico Europe.

Luna trecută, liderul american a atras atenția că o invazie în Rafah ar putea reprezenta ”o linie roșie” pentru administrația sa, presând Israelul să nu demareze campania militară în regiune fără un plan credibil menit să protejeze civilii din zonă.

Doar că recentele atacuri ale Iranului au complicat și mai mult dialogul dintre aliați, care urma să aibă loc la Washington înainte de acest atac al Teheranului, condamnat de comunitatea internațională.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, liderii israelieni le-au spus oficialilor americani că o astfel de invazie nu va avansa cel puțin până când SUA nu vor avea ocazia să se pronunțe.

”Ne-au asigurat că nu vor intra în Rafah până când nu vom avea șansa de a le împărtăși cu adevărat perspectivele și preocupările noastre”, a declarat Kirby în timpul unui interviu în cadrul emisiunii ”This Week” de la ABC.

În convorbirea cu Netanyahu, Biden a mai ”trecut în revistă discuțiile în curs pentru a asigura eliberarea ostaticilor împreună cu o încetare imediată a focului în Gaza” și ”a discutat despre creșterea livrării de asistență umanitară în Gaza, inclusiv prin intermediul pregătirilor pentru deschiderea unor noi puncte de trecere din nord începând din această săptămână”, potrivit Casei Albe.

Citiți și: Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

În timpul interviului acordat postului ABC, Kirby a precizat: ”Există încă provocări pe teren în ceea ce privește livrarea (ajutorului) în nord, dar acest lucru începe să se întâmple, iar israelienii au început să respecte angajamentele pe care președintele Biden le-a cerut să le îndeplinească”.

Ajutorul umanitar reprezintă, de altfel, o temă centrală a noului turneu pe care secretarul de stat american Antony Blinken urmează să îl efectueze în Orientul Mijlociu, în perioada 29 aprilie-1 mai, și care cuprinde opriri în Arabia Saudită, Iordania și Israel.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, secretarul de stat va discuta despre eforturile în curs de desfășurare pentru a obține o încetare a focului în Gaza care să asigure eliberarea ostaticilor și despre faptul că organizația teroristă Hamas este cea care se află între poporul palestinian și încetarea focului.

El va discuta despre creșterea recentă a asistenței umanitare furnizate în Gaza și va sublinia importanța de a se asigura că această creștere este susținută.

De asemenea, secretarul de stat va sublinia importanța prevenirii extinderii conflictului și va discuta despre eforturile în curs de desfășurare în vederea obținerii unei păci și a unei securități durabile în regiune, inclusiv prin intermediul unei căi către un stat palestinian independent, cu garanții de securitate pentru Israel.

Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat duminică agenției franceze de știri AFP că delegația va transmite răspunsul Hamas la ultima contrapropunere a Israelului pentru o încetare a focului, conform Deutsche Welle.

Site-ul american de știri Axios a afirmat că ultima propunere a Israelului include o deschidere pentru a discuta despre ”restabilirea unui climat de calm durabil” în Gaza după eliberarea ostaticilor, citând doi oficiali israelieni. Site-ul a afirmat că este pentru prima dată când Israelul a dat de înțeles că este dispus să discute despre încetarea războiului.

”Hamas este deschis să discute pozitiv noua propunere”, a declarat pentru AFP o altă sursă Hamas apropiată negocierilor.

Sursa a adăugat că gruparea este ”dornică să ajungă la un acord care să garanteze o încetare permanentă a focului, întoarcerea liberă a persoanelor strămutate, un acord acceptabil pentru schimbul [de prizonieri] și asigurarea încetării asediului (din Gaza)”.

Sâmbătă, ministrul israelian de externe a declarat că ofensiva planificată în Rafah ar putea fi suspendată dacă se ajunge la un acord pentru eliberarea ostaticilor israelieni.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL EUROPEAN43 mins ago

20 de ani de la marea extindere a UE: “Orice proiect democratic este, prin natura sa, muritor”, atenționează șeful Consiliului European într-o reacție la discursul lui Macron

NATO50 mins ago

Turcia confirmă că îl susține pe Mark Rutte în competiția pentru poziția de secretar general al NATO

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

ROMÂNIA3 hours ago

Bruxelles-ul a aprobat ajutorul de stat acordat transportatorului aerian TAROM pentru restabilirea viabilității pe termen lung a companiei

CONSILIUL UE3 hours ago

Consiliul UE adoptă Actul privind infrastructura gigabit care asigură implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

NATO3 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

U.E.4 hours ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez rămâne în funcție: Voi continua în fruntea guvernului cu și mai multă forță

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu: Vom menține ritmul alert al investițiilor atât pentru a finaliza cât mai repede proiectele pe care cetățenii le așteaptă, dar și pentru a utiliza cât mai eficient resursele

CHINA6 hours ago

Xi Jinping este așteptat în Franța, Ungaria și Serbia în luna mai

U.E.7 hours ago

Înaltul Reprezentant al UE cere ”să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”: ”Puterea a fost redistribuită. Sunt mai mulţi actori şi mai puţine reguli”

NATO3 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20249 hours ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

Trending