Connect with us

U.E.

Agenția Spațială Europeană dă undă verde la două misiuni privind detectarea undelor gravitaționale și sondarea planetei Venus

Published

on

© ESA

Agenția Spațială Europeană (ESA) a dat joi undă verde la două misiuni, una de detectare a undelor gravitaționale din continuumul spațiu-timp și alta de sondare a secretelor planetei Venus, cea mai apropiată vecină a Pământului.

Laser Interferometer Space Antenna (Lisa) va deveni prima misiune care va studia undele gravitaționale din spațiu, lansarea fiind planificată pentru 2035 cu o rachetă Ariane 6, a precizat ESA într-un comunicat.

Misiunea va cuprinde trei nave spațiale care vor urmări Pământul în timp ce acesta orbitează în jurul Soarelui, formând un triunghi echilateral în spațiu.

© ESA

Fiecare latură a triunghiului va avea o lungime de 2,5 milioane de kilometri, de-a lungul căreia cele trei nave spațiale vor face schimb de raze laser. Măsurând ușoarele distorsiuni pe care undele gravitaționale le produc asupra fasciculelor, misiunea speră să dezvăluie adevărata lor natură și origine.

Prevăzute de Albert Einstein în 1916, dar observate pentru prima dată abia un secol mai târziu, undele gravitaționale sunt mici distorsiuni în țesătura spațiu-timp, care au fost comparate cu ondulațiile de la suprafața unui lac.

© ESA

Formate în urma unor evenimente cosmice cataclismice, cum ar fi coliziunea a două găuri negre, ele călătoresc prin tot ceea ce există cu viteza luminii, aproape în întregime fără obstacole.

Existența lor nu a fost confirmată până în 2015. Anul trecut, oamenii de știință au declarat că au găsit primele dovezi ale undelor gravitaționale de joasă frecvență, despre care se crede că se rostogolesc în mod constant prin spațiu ca un zgomot de fond.

De asemenea, ESA a aprobat oficial misiunea EnVision, care este planificată să se îndrepte spre Venus în 2031.

© ESA

Misiunea speră să obțină “noi informații importante despre istoria, activitatea geologică și clima planetei”, a declarat ESA.

Aceasta va fi prima misiune care va sonda direct sub suprafața planetei inospitaliere și fierbinți, folosind tehnologia radar, a adăugat ESA.

EnVision urmează, de asemenea, să fie lansată cu ajutorul rachetei europene de ultimă generație Ariane 6. După ani de întârzieri, racheta este programată să aibă zborul inaugural între 15 iunie și 31 iulie anul acesta.

CONSILIUL UE

Este important ca mobilitatea sa devină parte integrantă a oricărei rute de educație și formare, a subliniat ministra Ligia Deca în cadrul reuniunii Consiliului Educație

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

România susține creșterea mobilității în toate domeniile educației. Este important ca mobilitatea sa devină parte integrantă a oricărei rute de educație și formare, a subliniat ministra Educației, Ligia Deca, care a participat luni la reuniunea Consiliului Educație.

România va contribui la atingerea, până în 2030, a celor trei noi obiective stabilite la nivel european în domeniul mobilităților:

  1. O experiență de mobilitate în scop educațional pentru cel puțin 23% dintre absolvenții de învățământ superior, în creștere față de obiectivul actual de 20%;
  2. O experiență de mobilitate pentru cel puțin 12% dintre cursanții din învățământul profesional și tehnic, obiectiv în creștere față de cel anterior cu 8% pentru 2025.
  3. Cel puțin 20% din totalul cursanților care beneficiază de mobilitate în scop educațional în străinătate ar trebui să fie persoane cu oportunități reduse.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, miniștrii Educației au aprobat, de asemenea, Concluziile privind promovarea unor politici și practici bazate pe dovezi în domeniul educației și formării pentru realizarea Spațiului european al educației, prin care se creează cadrul pentru ca, în statele membre, dovezile și datele rezultate din cercetare să ocupe un loc semnificativ în luarea deciziilor, având în vedere complexitatea factorilor care influențează procesul decizional într-un sistem de educație, inclusiv în România.

Agenda Consiliului a inclus și o dezbatere privind Inteligența artificială în educație și formare: combinarea inovării tehnologice cu o educație de calitate pentru toți, ce a evidențiat preocupările statelor membre cu privire la beneficiile și riscurile utilizării AI în procesul de învățământ.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat faptul că AI are un impact din ce în ce mai mare în educație şi că poate transforma esențial procesul de predare – învățare – evaluare.

De asemenea, a evidențiat faptul că instrumentele specifice trebuie dezvoltate cu sprijinul profesorilor, pentru a garanta o abordare etică şi participativă a utilizării AI în educație. În acest context, ministrul a precizat că România a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor – vor fi formați aproximativ 100.000 de profesori în pedagogie digitală – precum și pentru dotarea școlilor și a liceelor cu echipamente moderne care să sprijine digitalizarea.

În contextul prezenței la reuniunea miniștrilor Educației, Ministrul Educației, Ligia Deca, a avut o întâlnire cu Balázs Hankó, ministrul de stat al inovării și învățământului superior din Ungaria.

Principala temă a discuției a constituit-o importanța colaborării internaționale și a multiplicării mobilităților în învățământul superior. Pentru țara noastră internaționalizarea universităților este o prioritate concretizată și în faptul că noua Lege a Învățământului Superior conține un capitol care îi este dedicat.

De altfel, România face deja pași importanți în direcția internaționalizării învățământului superior: trei universități din țară pilotează Diploma Europeană, iar 17 universități fac deja parte din Alianța Universităților Europene.

Continue Reading

ROMÂNIA

Vila Minovici și Turnul Chindiei din București, incluse în colecția paneuropeană de bunuri culturale 3D lansată de CE

Published

on

© Institutul Național al Patrimoniului/Sketchfab

Două clădiri istorice din București, Vila Minovici și Turnul Chindiei, au fost incluse, la recomandarea României, în colecția paneuropeană de bunuri culturale digitalizate în format 3D, lansată marți, 14 mai, de Comisia Europeană, potrivit unui comunicat al instituției de la Bruxelles.

Comisia Europeană a lansat astăzi o colecție de bunuri de patrimoniu cultural digitalizate în format 3D pe Europeana, spațiul european comun de date pentru patrimoniul cultural. Colecția a fost prezentată în cadrul unui eveniment la nivel înalt desfășurat la Bruxelles, în prezența comisarului Thierry Breton și a miniștrilor culturii din UE.

Colecția este rezultatul campaniei “Twin it! 3D for Europe’s culture’ și include o serie de clădiri, situri și obiecte istorice, precum statuia unei Madone Lactans situată în Leuven, Belgia, situl arheologic din Delphi, Grecia, Monumentul Libertății din Rīga, Letonia, Biserica Colegială Sfântul Martin Episcopul din Opatów, Polonia sau Vila Minovici și Turnul Chindiei din București, România. Colecția completă, cu activele 3D trimise de statele membre respective, este disponibilă în galeria Twin-it! de pe Europeana.

Vila Minovici

Construită la marginea Bucureștiului în 1905, vila a fost inițial concepută ca un refugiu de odihnă pentru proprietarul său, prof. dr. Nicolae Minovici, o figură proeminentă a medicinei românești de la începutul secolului al XX-lea. Cu toate acestea, în 1906, clădirea a suferit o transformare semnificativă, devenind depozitarul unei ample colecții de artă etnografică românească și primul muzeu specializat din București, numit inițial “Muzeul Național de Artă Prof. Dr. Nicolae Minovici”. Vila reprezintă unul dintre primele exemple de stil arhitectural neoromânesc din oraș.

Turnul Chindiei/Turnul lui Vlad Țepeș din Târgoviște
Turnul a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, în timpul unor ample lucrări de construcție a curții princiare realizate de domnitorii Vlad Dracul (1436-1442, 1443-1447) și, mai târziu, de fiul său, Vlad Țepeș (1448, 1456-1462, 1476), cunoscut și sub numele de Dracula/Drăculea. Conform cercetărilor arheologice, turnul a fost construit peste o veche biserică ce datează din vremea lui Mircea cel Bătrân. Avea rolul de a proteja reședința princiară de atacurile inamice. În plus, Turnul Chindiei asigura supravegherea curții și a zonei înconjurătoare. De-a lungul timpului, turnul și-a schimbat funcțiile. Inițial, a fost un turn clopotniță, apoi a devenit un turn de apărare, de refugiu și de supraveghere. În secolul al XVII-lea, a fost transformat într-un turn cu ceas. Aspectul actual al turnului se datorează reconstrucției de la mijlocul secolului al XIX-lea (1847-1852) la inițiativa principelui Gheorghe Bibescu. Cu această ocazie, a fost reparat și transformat în Turnul Pompierilor.

Modelele 3D de înaltă calitate ale bunurilor culturale europene pe care le prezentăm astăzi demonstrează excelența europeană în domeniul digitalizării 3D. Încurajez toate statele membre să valorifice oportunitățile oferite de tehnologia și datele digitale pentru a conserva patrimoniul nostru cultural european pentru generațiile viitoare și pentru a promova aplicații inovatoare, de la educație la turism”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Lansat la 21 iunie 2023, “Twin it!” a invitat cele 27 de ministere ale culturii din UE să selecteze și să prezinte un bun de patrimoniu cultural digitalizat în format 3D. Campania a urmărit să încurajeze inovarea și să accelereze utilizarea și reutilizarea 3D, sprijinind în același timp statele membre în eforturile lor de digitalizare și conservare.

Recomandarea Comisiei Europene din 2021 privind un spațiu european comun de date pentru patrimoniul cultural invită statele membre ale UE să digitalizeze în 3D toate monumentele și siturile considerate în pericol, precum și jumătate dintre cele mai vizitate fizic până în 2030. Proiectul ‘Twin it! 3D for Europe’s culture’ contribuie la realizarea acestor obiective ambițioase.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE adoptă Pactul privind migrația și azilul, un set de norme care asigură o repartizare echitabilă a sarcinilor între statele membre și proceduri eficiente și uniforme în domeniu

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a adoptat reforma de referință a politicii europene în materie de azil și migrație.

Potrivit unui comunicat al instituției, aceasta stabilește un set de norme care vor contribui la gestionarea armonioasă a sosirilor, la crearea unor proceduri eficiente și uniforme și la asigurarea unei repartizări echitabile a sarcinilor între statele membre.

”Pactul privind azilul și migrația va asigura un regim de migrație mai echitabil și mai puternic, care va avea un impact concret pe teren. Aceste noi norme vor face ca sistemul european de azil să fie mai eficient și vor spori solidaritatea între statele membre. De asemenea, Uniunea Europeană își va continua cooperarea strânsă cu țările terțe pentru a aborda cauzele profunde ale migrației ilegale. Numai împreună putem găsi răspunsuri la provocarea globală a migrației”, a subliniat Nicole de Moor, secretar de stat pentru migrațiune și azil.

Revizuirea completă a sistemului UE de azil și migrație

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți zece acte legislative care reformează întreg cadrul european privind gestionarea migrației și azilului.

Regulamentul privind controlul va permite autorităților naționale să trimită migranții în situație neregulamentară și solicitanții de azil aflați la o frontieră externă către procedura relevantă și va asigura că identificarea, verificările de securitate și vulnerabilitate și evaluarea stării de sănătate sunt efectuate în mod uniform.

Noile norme privind baza de date Eurodac actualizată vor permite culegerea de date mai precise și mai complete (inclusiv date biometrice) privind diferite categorii de migranți, inclusiv solicitanții de protecție internațională și persoanele care sosesc în mod ilegal în UE. Acest lucru va contribui la fundamentarea procesului de elaborare a politicilor și la îmbunătățirea controlului migrației ilegale și al deplasărilor neautorizate.

Regulamentul privind procedura de azil simplifică procedura europeană de azil și introduce o procedură obligatorie la frontieră în cazuri bine definite. Regulamentul privind procedura de returnare la frontieră se referă la returnarea persoanelor a căror cerere în cadrul acestei proceduri de frontieră este respinsă. Regulamentul privind azilul și gestionarea migrației stabilește care stat membru este responsabil pentru examinarea cererilor de protecție internațională și introduce pentru prima dată o repartizare echitabilă a responsabilităților între statele membre. Datorită regulamentului privind criza, UE va fi mai bine echipată pentru a trata cererile de azil în circumstanțe excepționale.   

Regulamentul privind condițiile de calificare și directiva privind condițiile de primire stabilesc norme uniforme privind criteriile de acordare a protecției internaționale și standardele de primire a solicitanților de azil. Acest lucru ar trebui să contribuie, de asemenea, la reducerea mișcărilor secundare între statele membre.

Regulamentul privind procedura de azil simplifică procedura europeană de azil și introduce o procedură obligatorie la frontieră în cazuri bine definite. Regulamentul privind procedura de returnare la frontieră se referă la returnarea persoanelor a căror cerere în cadrul acestei proceduri de frontieră este respinsă. Regulamentul privind azilul și gestionarea migrației stabilește care stat membru este responsabil pentru examinarea cererilor de protecție internațională și introduce pentru prima dată o repartizare echitabilă a responsabilităților între statele membre. Datorită regulamentului privind criza, UE va fi mai bine echipată pentru a trata cererile de azil în circumstanțe excepționale.   

Regulamentul privind condițiile de calificare și directiva privind condițiile de primire stabilesc norme uniforme privind criteriile de acordare a protecției internaționale și standardele de primire a solicitanților de azil. Acest lucru ar trebui să contribuie, de asemenea, la reducerea mișcărilor secundare între statele membre.

În cele din urmă, regulamentul privind relocarea se referă la căile legale și sigure de acces în UE, stabilind norme comune pentru relocarea și admiterea din motive umanitare.

Procedura la frontieră

O noutate majoră a reformei este procedura obligatorie la frontieră. Această procedură se va aplica anumitor categorii de solicitanți de azil (de exemplu, celor care provin din țări cu rate scăzute de recunoaștere a azilului). Scopul procedurii este de a evalua rapid, la frontierele externe ale UE, dacă cererile sunt nefondate sau inadmisibile. Persoanele aflate în procedura de azil la frontieră nu sunt autorizate să intre pe teritoriul UE.

Asumarea responsabilității și solidaritate

Noile norme clarifică ce stat membru va fi responsabil pentru o cerere de azil (de exemplu, în cazul în care o persoană are un membru de familie într-o țară din UE sau când cererea de azil nu este depusă în țara în care solicitantul de azil ajunge pentru prima dată în UE).

Un alt aspect important al reformei sistemului de migrație este introducerea unui mecanism de solidaritate pentru a asigura o împărțire mai echitabilă a responsabilităților. Noile norme combină solidaritatea obligatorie pentru a sprijini statele membre care se confruntă cu un aflux puternic de migranți cu flexibilitatea în ceea ce privește tipul de contribuții. Contribuțiile statelor membre pot consta în relocări, contribuții financiare sau, în cazul în care se convine cu statul membru beneficiar, în măsuri alternative de solidaritate (de exemplu, furnizarea de polițiști de frontieră sau ajutor pentru desfășurarea de centre de primire).

Gestionarea situațiilor de criză

Pentru a face față mai bine situațiilor de criză (sosiri în masă și instrumentalizare) și de forță majoră, statele membre pot solicita derogare de la anumite norme și pot cere o solidaritate sporită din partea altor țări ale UE. Posibilele derogări se aplică, de exemplu, termenelor de înregistrare a solicitanților de azil și duratei procedurii la frontieră.

Mecanismul de criză este utilizat numai în circumstanțe excepționale și pentru perioada strict necesară pentru a face față situațiilor de criză sau de forță majoră. Acesta face obiectul unei autorizații din partea Consiliului.

Statele membre vor avea acum la dispoziție doi ani pentru a pune în practică legile adoptate astăzi. Comisia Europeană va prezenta în curând un plan comun de punere în aplicare pentru a oferi asistență statelor membre în acest proces.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE3 hours ago

Este important ca mobilitatea sa devină parte integrantă a oricărei rute de educație și formare, a subliniat ministra Ligia Deca în cadrul reuniunii Consiliului Educație

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Netanyahu evidențiază strânsa relație de prietenie dintre România și Israel într-o intervenție online în Parlament

CHINA4 hours ago

SUA combat practicile neloiale ale Chinei cu o majorare a tarifelor vamale pentru mai multe bunuri importate din această țară. Washington impune taxe de 100% pentru vehiculele electrice din China

ENGLISH4 hours ago

The Dean of the Harvard School of Dental Medicine is attending the 21st International Congress of Dental Esthetic in Bucharest

COMUNICATE DE PRESĂ4 hours ago

Decanul Facultății de Stomatologie a Universității Harvard participă, la București, la cea de-a 21-a ediție a Congresului Internațional de Estetică Dentară

ROMÂNIA4 hours ago

Vila Minovici și Turnul Chindiei din București, incluse în colecția paneuropeană de bunuri culturale 3D lansată de CE

CONSILIUL UE5 hours ago

Consiliul UE adoptă Pactul privind migrația și azilul, un set de norme care asigură o repartizare echitabilă a sarcinilor între statele membre și proceduri eficiente și uniforme în domeniu

ROMÂNIA6 hours ago

ICI București este reprezentat la conferința internațională „Impactul interferențelor informaționale asupra proceselor democratice/electorale”

ROMÂNIA6 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Relaţiile neîntrerupte de prietenie dintre România şi Israel îşi au fundamentul în legăturile profunde dintre cele două popoare şi valorile democratice comune pe care le împărtăşim

SUA7 hours ago

Biden semnează un proiect de lege care interzice importurile de uraniu rusesc în SUA

ROMÂNIA1 day ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL5 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO7 days ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

Trending