Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Planul european de combatere a cancerului: CE recomandă statelor membre să promoveze utilizarea mai mare a vaccinurilor împotriva HPV și a hepatitei B

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a făcut la 31 ianuarie un pas important în lupta împotriva cancerului prin prezentarea unei recomandări menite să sprijine statele membre în eforturile lor de prevenire a cancerului prin vaccinare.

Recomandarea se concentrează în special pe promovarea a două vaccinări esențiale: vaccinul împotriva papilomavirusurilor umane (HPV) și vaccinul împotriva virusului hepatitei B (HBV). Aceste vaccinuri sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a preveni infecțiile virale care pot duce la diverse tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin, cancerul hepatic și altele.

Această inițiativă face parte din Planul european de combatere a cancerului, un plan amplu care vizează reducerea incidenței cancerului și îmbunătățirea diagnosticării și tratamentului la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit unui raport recent, aproximativ 40% din cazurile de cancer în Uniunea Europeană pot fi prevenite, însă doar 5% din totalul cheltuielilor pentru sănătate în 2021 au fost alocate prevenirii. Prin urmare, Comisia Europeană îndeamnă statele membre să intensifice eforturile în acest domeniu crucial pentru sănătatea publică.

Obiectivele Planului european de combatere a cancerului:

  1. Vaccinarea împotriva HPV: Planul stabilește obiectivul de a atinge rate de vaccinare împotriva HPV de 90% pentru fete și de a crește semnificativ vaccinarea băieților până în 2030. Acest lucru ar contribui la eliminarea cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer legate de HPV.
  2. Vaccinarea împotriva HBV: Se urmărește asigurarea accesului și utilizarea sporită a vaccinării împotriva virusului hepatitei B, în special pentru prevenirea cancerului hepatic.

Măsuri recomandate pentru atingerea obiectivelor:

Recomandarea include o serie de măsuri pe care statele membre le-ar putea adopta:

  • Vaccinarea gratuită și/sau rambursată integral;
  • Asigurarea accesibilității ușoare a vaccinării, în special pentru grupurile țintă și populațiile vulnerabile;
  • Integrarea vaccinării împotriva cancerului în planurile lor naționale de combatere a cancerului;
  • Consolidarea eforturilor de comunicare și combaterea dezinformării;
  • Îmbunătățirea monitorizării și raportării acoperirii vaccinale;
  • Stabilirea unui obiectiv concret pentru vaccinarea împotriva HPV pentru băieți.

Comisia Europeană va sprijini statele membre în punerea în aplicare a recomandării, oferind modele pentru campanii de comunicare și susținând îmbunătățirea monitorizării în întreaga UE. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) va dezvolta un tablou de bord al ratelor naționale de vaccinare pentru HPV și HBV până la sfârșitul anului 2024.

Pe lângă aceasta, programul EU4Health va continua să ofere sprijin financiar pentru intensificarea vaccinării împotriva HPV și pentru abordarea altor boli transmisibile, precum hepatita și HIV/SIDA, printr-o acțiune comună finanțată cu 20 de milioane EUR din bugetul UE și lansată în 2024.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Premierul Greciei îi cere președintei Comisiei Europene ”să adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”

Published

on

© Council of the European Union

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a solicitat într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ”mai multă transparență” cu privire la piața unică în fața creșterii prețurilor”, calificând această temă ca fiind ”una dintre prioritățile” grecilor pentru alegerile europene, informează AFP, citat de Agerpres.

În viziunea sa, măsurile de protejare a consumatorilor în fața ”prețurilor crescute” arăta că UE ”este capabilă să stabilească priorităţile corecte”.

”Trebuie adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”, subliniază Mitsotakis într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, datată cu data de sâmbătă, dar dată publicității luni, cu trei săptămâni înainte de alegerile europene.

Premierul grec a atras atenția că recenta ”criză inflaţionistă a dus la o reducere importantă a puterii de cumpărare a cetăţenilor europeni şi a scos în evidenţă puterea asimetrică a multinaţionalelor în termeni de politici tarifare diferenţiate”.

El propune măsuri pentru ”a împiedica politica unor multinaţionale de a comercializa produse de consum identice sau similare sub mărci diferite în diferite ţări membre, ceea ce le permite o tarifare diferită” şi ”interzicerea practicilor comerciale neloiale”.

Reuniți într-un Consiliu European special care a avut loc la mijlocul lunii aprilie, șefii de stat sau de guvern au solicitat ”un nou pact european pentru competitivitate”, ”ancorat” într-o piață unică puternică și integrată în cea mai competitivă, inovatoare, avansată din punct de vedere tehnologic și al tranziției verzi și digitale și prin care Uniunea piețelor de capital devine un motor de investiții.

Citiți și: Raport revoluționar privind viitorul pieței unice: Enrico Letta le propune liderilor UE să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele și propune cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării

Apelul lor venea după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, și fostul premier italian Enrico Letta au prezentat raportul privind viitorul pieței unice a Uniunii Europene, un document de 147 de pagini care se află pe masa celor 27 de lideri europeni pentru a-i inspira în pregătirea viitoarei agende strategice a UE 2024-2029 și care propune, între altele, reguli pentru unificarea și integrarea industriilor telecomunicațiilor, a energiei și a piețelor financiare, un nou cod european pentru întreprinderi, cu o foaie de parcurs pentru realizarea de progrese în fiecare sector până în 2029.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ajutorul acordat Iranului de către Comisia Europeană pentru găsirea elicopterului prezidențial nu a avut în spate „motivații politice”

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

 Comisia Europeană a declarat luni că ajutorul oferit eforturilor de căutare a președintelui iranian Ebrahim Raisi, după ce televiziunea de stat a anunțat că acesta a decedat într-un accident de elicopter, a fost acordat fără „motivații politice”, informează EFE, preluat de Agerpres.

Duminică, Uniunea Europeană a activat sistemul de satelit Copernicus, programul de observare a Pământului utilizat de obicei pentru ajutor în caz de dezastre naturale. Acesta a fost lansat la solicitarea Iranului pentru a ajuta la găsirea președintelui Raisi, a ministrului de externe iranian, Hosein Amir Abdolahian, și a celorlalți oficiali și membri ai echipajului aflați la bordul elicopterului.

„Nici Mecanismul European de Protecție Civilă, nici sistemul de sateliți Copernicus nu au în spate motivații politice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru ajutor umanitar, Balazs Ujvari, într-un mesaj pe X. Ujvari a subliniat că „orice țară poate solicita asistență de natură umanitară sau civilă prin aceste canale, iar Comisia face tot posibilul pentru a ajuta”.

Cu toate acestea, unii deputați europeni au criticat duminică asistența acordată Iranului de către Uniunea Europeană, susținând că apărătorii drepturilor omului nu primesc ajutor similar.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și ministrul său de externe, Hosein Amir Abdolahian, au murit duminică într-un accident de elicopter într-o zonă muntoasă din nord-vestul țării.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană salută decizia Consiliului UE, adică a țărilor membre, de a suspenda activitățile de difuzare în Uniunea Europeană a patru noi canale mass-media, care răspândesc și sprijină propaganda Rusiei și susțin războiul de agresiune al acesteia împotriva Ucrainei.

”Rusia s-a lansat într-o propagandă continuă și concertată, precum și în acțiuni de manipulare a informațiilor care vizează societatea civilă din UE și din țările învecinate, denaturând și manipulând grav faptele. Aceste acțiuni de propagandă au fost canalizate prin intermediul mai multor mijloace de informare în masă aflate sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse. Astfel de acțiuni constituie o amenințare semnificativă și directă la adresa ordinii publice și a securității Uniunii. Riscul la adresa societăților noastre democratice – și a integrității viitoarelor alegeri europene, precum și a alegerilor naționale – s-a intensificat. Măsurile de astăzi reprezintă un răspuns ferm la acest lucru”, precizează executivul european într-un comunicat.

Instituția ține să explice că ”sancțiunile nu au ca țintă libertatea de opinie”, ci acestea ”includ garanții specifice pentru libertatea de exprimare și activitățile jurnalistice”.

De asemenea, ”măsurile nu împiedică instituțiile sancționate și personalul acestora să desfășoare alte activități în Uniune, altele decât cele de radiodifuziune, cum ar fi cercetarea și interviurile”, mai explică executivul european.

”Măsurile ar trebui menținute până la încetarea agresiunii împotriva Ucrainei și până când Federația Rusă și posturile asociate acesteia vor înceta să mai desfășoare acțiuni de dezinformare și de manipulare a informațiilor împotriva UE și a statelor sale membre”, concluzionează Comisia Europeană. 

Consiliul Uniunii Europene a confirmat vineri anunțul făcut de vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență Vera Jourova, și anume că țările membre au decis să includă Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta pe lista sancțiunilor.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, aceste canale mass-media se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse și sunt absolut esențiale în promovarea și sprijinirea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și în destabilizarea țărilor învecinate.

În conformitate cu Carta drepturilor fundamentale, măsurile convenite nu vor împiedica canalele mass-media vizate și personalul acestora să desfășoare alte activități în UE în afara activităților de difuzare, de exemplu cercetare și interviuri.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL5 hours ago

Curtea Penală Internațională: Judecătoarea Iulia Motoc va prezida completul ce se va pronunţa asupra mandatelor de arestare cerute împotriva lui Netanyahu și liderilor Hamas

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

NATO9 hours ago

Ministerul Apărării Naționale lansează o nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari. Sunt disponibile aproape 5.000 de locuri

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Premierul Greciei îi cere președintei Comisiei Europene ”să adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”

COMUNICATE DE PRESĂ11 hours ago

ICI București a participat la conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor și Societăţii Informaţionale

ROMÂNIA12 hours ago

România și Qatar semnează un memorandum de înțelegere pentru cooperare în domeniul comunicațiilor electronice. Marcel Ciolacu: Acest sector are rol strategic pentru țara noastră

COMUNICATE DE PRESĂ12 hours ago

Universitatea din București lansează rezultatele cercetării „Atitudinea românilor față de voluntariat”

MAREA BRITANIE13 hours ago

”Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis”, subliniază premierul britanic și președintele sud-coreean în preambulul summitului global privind inteligența artificială

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Ajutorul acordat Iranului de către Comisia Europeană pentru găsirea elicopterului prezidențial nu a avut în spate „motivații politice”

POLITICĂ13 hours ago

Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat că își lansează cartea “Un ostaș în slujba țării” în contextul tranziției sale de la om de armată la om politic

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA14 hours ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA3 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA4 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL5 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA1 week ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

Trending