Connect with us

MAREA BRITANIE

Rishi Sunak anunță cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Marea Britanie Ucrainei, format din vehicule blindate, rachete Storm Shadow și muniție: Sprijinirea Kievului, vitală pentru securitatea Europei

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Premierul britanic Rishi Sunak efectuează marți o vizită în Polonia pentru a anunța o creștere semnificativă a sprijinului militar pentru Ucraina, format din 500 de milioane de lire sterline sub formă de finanțare militară suplimentară și din livrarea unor echipamente vitale pentru Kiev.

Conform unui comunicat al Downing Street, Sunak se va întâlni cu prim-ministrul polonez Donald Tusk pentru a discuta despre aprofundarea relațiilor dintre Regatul Unit și Polonia, iar liderii vor purta discuții cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Varșovia, despre securitatea europeană și sprijinul acordat Ucrainei. Premierul va continua apoi călătoria în Germania pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz la Berlin.

”Apărarea Ucrainei împotriva ambițiilor brutale ale Rusiei este vitală pentru securitatea noastră și a întregii Europe. Dacă lui Putin i se permite să reușească în acest război de agresiune, el nu se va opri la granița poloneză. Mă aflu astăzi la Varșovia pentru a aprofunda legăturile cu partenerii noștri polonezi și pentru a promite un nou sprijin militar critic pentru apărarea Ucrainei.  Forțele armate ale Ucrainei continuă să lupte cu curaj, dar au nevoie de sprijinul nostru – și au nevoie de el acum. Pachetul de astăzi va contribui la asigurarea faptului că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a duce lupta împotriva Rusiei. Regatul Unit își va juca întotdeauna rolul în fruntea securității europene, apărând interesul nostru național și fiind alături de aliații noștri din NATO”, a declarat Rishi Sunak în preambulul vizitei.

La rândul său, ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a subliniat că acest pachet ”record de ajutor militar îi va oferi președintelui Zelenski și curajoasei sale națiuni mai mult din echipamentul de care au nevoie pentru a-l alunga pe Putin și pentru a restabili pacea și stabilitatea în Europa”.

”Acum, mergem și mai departe. Nu vom lăsa niciodată lumea să uite bătălia existențială pe care o duce Ucraina și, cu sprijinul nostru de durată, ei vor câștiga”, a continuat Shapps.

Finanțarea suplimentară de 500 de milioane de lire sterline anunțată marți – care duce sprijinul britanic pentru Ucraina la 3 miliarde de lire sterline în acest an financiar – va fi utilizată pentru a livra rapid muniția, apărarea antiaeriană, dronele și sprijinul ingineresc de care are nevoie această țară invadată de Rusia.

Dronele vor fi achiziționate în Regatul Unit, iar fondurile vor sprijini extinderea lanțurilor naționale de aprovizionare în domeniul apărării.

Ministerul britanic al Apărării va trimite, de asemenea, cel mai mare pachet individual de echipamente militare oferit de Londra, conceput pentru a ajuta Kievul la respingerea invaziei rusești pe uscat, pe mare și în aer. Acesta include:

  • 60 de ambarcațiuni, inclusiv ambarcațiuni de asalt în larg, bărci de asalt și ambarcațiuni pentru scufundare, precum și tunuri maritime
  • peste 1.600 de rachete de atac și de apărare antiaeriană, precum și noi rachete ghidate de precizie cu rază lungă de acțiune Storm Shadow.
  • mai mult de 400 de vehicule, inclusiv 160 de vehicule de mobilitate protejată ”Husky”, 162 de vehicule blindate și 78 de vehicule de teren.
  • aproape 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic.

Vestea vine după ce Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă, cu largă majoritate, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă o asistență de securitate Israelului, Taiwanului și Ucrainei, Kievul urmând să primească 61 de miliarde de dolari pentru a continua să se apere în fața războiului rus.

Decizia a fost salutată de comunitatea occidentală, inclusiv de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, asigurat de președintele Joe Biden că ajutorul va sosi rapid

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MAREA BRITANIE

Noua ofensivă a Rusiei în Ucraina ar trebui să fie ”un apel de trezire la realitate”, consideră ministrul britanic al Apărării: Nu este un război în care să te laşi distras de un alt conflict

Published

on

© Rt Hon Grant Shapps MP/ Twitter

Ministrul britanic al Apărării Grant Shapps apreciază că noua ofensivă a Rusiei în Ucraina ar trebui să funcționeze ca un ”apel de trezire la realitate” pentru națiunile care au fost ”distrase” de alte conflicte, în contextul în care situația pe front se înrăutățește ca urmare a succeselor tactice înregistrate de forțele ruse, informează DPA, citat de Agerpres.

În cadrul unei intervenții la Sky News, oficialul britanic și-a arătat convingerea că Rusia nu va reuși să cucerească orașul Harkov,  centrul administrativ al regiunii omonime, atrăgând atenţia că Marea Britanie a prezis că un ”deficit de atenţie din partea ţărilor civilizate” ar face posibilă apariţia unei astfel de situaţii.

”Sper cu adevărat ca acesta să fie un apel de trezire la realitate pe care am încercat să-l transmitem şi care acum se aude şi anume că acesta nu este un război în care îţi poţi permite să fii pe deplin atent şi apoi să te deconectezi sau să te laşi distras de un alt conflict şi apoi să te aştepţi ca nimic să nu se schimbe pe teren”, a declarat Grant Shapps.

Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a amânat vizite în afara țării pe fondul avansării ofensivei ruse în nord-estul țării, informează Politico Europe.

Volodimir Zelenski a dat instrucțiuni ca toate evenimentele internaționale programate pentru zilele următoare să fie amânate și să fie stabilite noi date. Suntem recunoscători partenerilor pentru înțelegere”, a declarat secretarul de presă al lui Zelenski, Sergii Nykyforov, într-o declarație pe rețelele de socializare. Spania și Portugalia erau pe lista țărilor pe care președintele ucrainean ar fi urmat să le viziteze.

Kievul a fost nevoit să evacueze mii de persoane din regiunea Harkov în contextul înaintării trupelor invadatoare, în vreme ce Zelenski a atras atenția asupra ”luptelor acerbe” care se duc în satele transformate în ”zone de luptă”.

Victoriile înregistrate de Moscova apar și ca urmare a întârzierii ajutorului oferit Ucainei de partenerii occidentali, fapt evidențiat și d oficialul britanic.

”Trebuie să-i susţinem (pe ucraineni) tot timpul, nu doar periodic”, a subliniat ministrul britanic, adăugând că pachetul de ajutor militar aprobat recent de SUA se îndreaptă în prezent spre linia frontului şi va ajuta Ucraina să reziste în faţa ofensivei ruse, dar a remarcat că, ”evident”, a durat prea mult ca această asistenţă să treacă prin Congresul american.

Joe Biden a promulgat la sfârșitul lunii aprilie ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, cu promisiunea că primele livrări de muniții se vor relua de îndată. 

Pentru a-și arăta sprijinul de neclintit, secretarul de stat american Antony Blinken a călătorit la Kiev, de unde  a anunțat un nou pachet militar de 2 miliarde de dolari pentru țara invadată de Putin.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Șeful diplomației britanice cere aliaților din NATO să fie mai asertivi și să aloce cât mai curând 2,5% din PIB pentru apărare

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Ministrul britanic de externe David Cameron i-a îndemnat joi pe partenerii din NATO să înceapă să aloce cât mai curând 2,5% din PIB pentru apărare, în cadrul unui discurs important în care a cerut o abordare mai fermă a politicii externe occidentale, relatează dpa, AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Cameron – fost prim-ministru britanic – a declarat că țările trebuie să ia măsuri mai asertive pentru a-și proteja interesele în fața amenințărilor emergente, inclusiv din partea Rusiei și a Iranului.

„Ne aflăm într-o bătălie a voințelor. Cu toții trebuie să dovedim că adversarii noștri se înșală: Marea Britanie, precum și aliații și partenerii noștri din întreaga lume”, a adăugat el.

Cameron a folosit discursul de la Centrul Național de Securitate Cibernetică din Londra pentru a face apel la țările NATO să crească cheltuielile pentru apărare peste ținta de două procente convenită în urmă cu 10 ani. Astfel, el a făcut apel la țările din alianța occidentală de apărare cu 32 de membri să-i “depășească pe adversari în ceea ce privește concurența, cooperarea și inovarea”.

„Următorul summit NATO trebuie să arate că toți aliații sunt pe drumul cel bun pentru a-și îndeplini angajamentul făcut în Țara Galilor în 2014 de a cheltui doi la sută pentru apărare. Și apoi trebuie să ne mișcăm rapid pentru a stabili că 2,5 la sută este noul punct de referință pentru toți aliații NATO.”

Luna trecută, liderul britanic Rishi Sunak a anunțat, în timpul unei vizite în Polonia, că Londra va crește treptat cheltuielile pentru apărare până la 2,5 la sută din PIB până în 2030. El a indicat „o axă a statelor autoritare”, între care Rusia, Iran, Coreea de Nord și China, ca fiind în spatele creșterii amenințărilor globale.

Șeful diplomației britanice a susținut că Regatul Unit trebuie să investească în alianțe vechi, inclusiv în G7, format din cele mai bogate națiuni din lume, și în rețeaua de schimb de informații Five Eyes cu Statele Unite, Australia, Canada și Noua Zeelandă.

Dar a adăugat că Marea Britanie trebuie, de asemenea, să creeze noi parteneriate, cum ar fi alianța AUKUS cu SUA și Australia, după Brexit.

„Trebuie să adoptăm o atitudine mai dură pentru o lume mai dură. Dacă invazia ilegală a lui Putin ne învață ceva, trebuie să fie faptul că a face prea puțin, prea târziu, nu face decât să stimuleze un agresor”, a afirmat Cameron. „Trebuie să fim mai duri și mai asertivi”, a adăugat el, cerând Marii Britanii și Occidentului să aibă „curajul de a acționa”.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit îl expulzează pe atașatul militar rus sub acuzația că este ”ofiţer nedeclarat al informaţiilor militare” ruse

Published

on

© Rory Arnold / No 10 Downing Street

Regatul Unit a anunțat miercuri expulzarea ataşatului militar al ambasadei Rusiei, retragerea statutului diplomatic al unor proprietăţi şi limitarea duratei de valabilitate a vizelor acordate diplomaţilor ruşi, transmit agenţiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

”Îl vom expulza pe ataşatul militar rus, care este un ofiţer nedeclarat al informaţiilor militare” ruse, a precizat ministrul britanic de interne James Cleverly, în cadrul unei declarații susținute în fața Parlamentului de la Londra pe tema ”activităților maligne” ale Rusiei.

Acesta a mai anunțat că Regatul Unit va retrage ”statutul diplomatic pentru mai multe proprietăţi asociate Rusiei în Regatul Unit”, va ”impune noi restricţii asupra vizelor diplomatice pentru Rusia, inclusiv limitarea duratei de şedere a diplomaţilor ruşi în Regatul Unit”.

Downing Street amintește într-un comunicat că 5 cetățeni bulgari au fost acuzați de conspirație pentru comiterea de activități de spionaj în Regatul Unit în numele Rusiei. O a șasea persoană a fost acuzată ulterior, iar procedurile legale pentru toți sunt în curs de desfășurare.

Luna trecută, alte 5 persoane au fost primele care au fost inculpate în legătură cu o anchetă privind presupuse infracțiuni în temeiul Legii privind securitatea națională.

Serviciul de urmărire penală al Coroanei a confirmat la momentul respectiv că aceasta se referea la presupuse ”ctivități ostile în Regatul Unit în beneficiul unui stat străin – și anume Rusia”.

Londra și aliații săi au atribuit, de asemenea, Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) o serie de incidente cibernetice maligne ce au avut loc în Regatul Unit în ultimii ani, cum ar fi vizarea parlamentarilor britanici prin campanii de spear-phishing, piratarea și scurgerea de documente comerciale dintre Marea Britanie și SUA și intervenția împotriva unui grup de reflecție britanic care lucrează la apărarea democrației împotriva dezinformării.

În Uniunea Europeană, guvernul rus ar fi planificat activități de sabotaj împotriva ajutorului militar pentru Ucraina în Germania și Polonia și ar fi desfășurat presupuse activități de spionaj în Bulgaria și Italia; activități cibernetice și de dezinformare; încălcări ale spațiului aerian; și bruiaj GPS cu impact asupra aviației civile.  

Citiți și: Uniunea Europeană și NATO denunță Rusia pentru lansarea de atacuri cibernetice împotriva Germaniei și a Cehiei

După cazul Skripal din 2018, Regatul Unit și aliații săi au luat măsuri fără precedent pentru a face din Europa un mediu de operare mai dificil pentru serviciile de informații rusești. Incidentul din Salisbury s-a soldat atunci cu zeci de diplomați ruși expulzați de țările occidentale, inclusiv de România.  

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.2 hours ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

U.E.5 hours ago

Cel puțin opt țări din UE susțin o repatriere a refugiaților sirieni, anunță Ciprul: Stabilitatea în această ţară nu a fost restabilită integral, dar trebuie să creăm condițiile care permit revenirea tuturor persoanelor în Siria

ROMÂNIA7 hours ago

Într-o eră marcată de o transformare digitală rapidă, misiunea ICI București este să dezvolte soluții inteligente care să răspundă nevoilor societății moderne, subliniază directorul general al institutului

ROMÂNIA8 hours ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

NATO9 hours ago

România și Olanda au organizat, la Haga, Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”, Odobescu subliniind creșterea rolului securității cibernetice în apărarea NATO

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Franța își irită aliații invitând Rusia la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Parisul se apără afirmând: “Contrar Kremlinului, Franța nu face revizionism politic al istoriei”

ALEGERI EUROPENE 202424 hours ago

“Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”: Clipul electoral lansat de Parlamentul European a fost vizionat de peste 190 de milioane de ori

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

De la Berlin, Maia Sandu confirmă negocierile pentru un acord de securitate UE – Republica Moldova

ROMÂNIA8 hours ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 day ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL3 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA5 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending