Connect with us

MAREA BRITANIE

Rishi Sunak anunță cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Marea Britanie Ucrainei, format din vehicule blindate, rachete Storm Shadow și muniție: Sprijinirea Kievului, vitală pentru securitatea Europei

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Premierul britanic Rishi Sunak efectuează marți o vizită în Polonia pentru a anunța o creștere semnificativă a sprijinului militar pentru Ucraina, format din 500 de milioane de lire sterline sub formă de finanțare militară suplimentară și din livrarea unor echipamente vitale pentru Kiev.

Conform unui comunicat al Downing Street, Sunak se va întâlni cu prim-ministrul polonez Donald Tusk pentru a discuta despre aprofundarea relațiilor dintre Regatul Unit și Polonia, iar liderii vor purta discuții cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Varșovia, despre securitatea europeană și sprijinul acordat Ucrainei. Premierul va continua apoi călătoria în Germania pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz la Berlin.

”Apărarea Ucrainei împotriva ambițiilor brutale ale Rusiei este vitală pentru securitatea noastră și a întregii Europe. Dacă lui Putin i se permite să reușească în acest război de agresiune, el nu se va opri la granița poloneză. Mă aflu astăzi la Varșovia pentru a aprofunda legăturile cu partenerii noștri polonezi și pentru a promite un nou sprijin militar critic pentru apărarea Ucrainei.  Forțele armate ale Ucrainei continuă să lupte cu curaj, dar au nevoie de sprijinul nostru – și au nevoie de el acum. Pachetul de astăzi va contribui la asigurarea faptului că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a duce lupta împotriva Rusiei. Regatul Unit își va juca întotdeauna rolul în fruntea securității europene, apărând interesul nostru național și fiind alături de aliații noștri din NATO”, a declarat Rishi Sunak în preambulul vizitei.

La rândul său, ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a subliniat că acest pachet ”record de ajutor militar îi va oferi președintelui Zelenski și curajoasei sale națiuni mai mult din echipamentul de care au nevoie pentru a-l alunga pe Putin și pentru a restabili pacea și stabilitatea în Europa”.

”Acum, mergem și mai departe. Nu vom lăsa niciodată lumea să uite bătălia existențială pe care o duce Ucraina și, cu sprijinul nostru de durată, ei vor câștiga”, a continuat Shapps.

Finanțarea suplimentară de 500 de milioane de lire sterline anunțată marți – care duce sprijinul britanic pentru Ucraina la 3 miliarde de lire sterline în acest an financiar – va fi utilizată pentru a livra rapid muniția, apărarea antiaeriană, dronele și sprijinul ingineresc de care are nevoie această țară invadată de Rusia.

Dronele vor fi achiziționate în Regatul Unit, iar fondurile vor sprijini extinderea lanțurilor naționale de aprovizionare în domeniul apărării.

Ministerul britanic al Apărării va trimite, de asemenea, cel mai mare pachet individual de echipamente militare oferit de Londra, conceput pentru a ajuta Kievul la respingerea invaziei rusești pe uscat, pe mare și în aer. Acesta include:

  • 60 de ambarcațiuni, inclusiv ambarcațiuni de asalt în larg, bărci de asalt și ambarcațiuni pentru scufundare, precum și tunuri maritime
  • peste 1.600 de rachete de atac și de apărare antiaeriană, precum și noi rachete ghidate de precizie cu rază lungă de acțiune Storm Shadow.
  • mai mult de 400 de vehicule, inclusiv 160 de vehicule de mobilitate protejată ”Husky”, 162 de vehicule blindate și 78 de vehicule de teren.
  • aproape 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic.

Vestea vine după ce Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă, cu largă majoritate, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă o asistență de securitate Israelului, Taiwanului și Ucrainei, Kievul urmând să primească 61 de miliarde de dolari pentru a continua să se apere în fața războiului rus.

Decizia a fost salutată de comunitatea occidentală, inclusiv de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, asigurat de președintele Joe Biden că ajutorul va sosi rapid

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Marea Britanie are dovezi că Beijingul furnizează Rusiei arme letale în războiul din Ucraina: Este timpul să ne trezim după un sfert de secol de “timiditate occidentală”

Published

on

© No. 10/ Flickr

China furnizează Rusiei ajutor letal pentru a fi utilizat în războiul dus de Moscova în Ucraina, a declarat miercuri ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, acesta sugerând că serviciile de informaţii ale Marii Britanii şi SUA contrazic încercările anterioare ale Beijingului de a nega un astfel de sprijin, relatează Reuters.

Într-un discurs susţinut miercuri la Conferinţa de Apărare de la Londra, Shapps s-a referit la colaborarea Chinei cu Rusia, îndemnând NATO “să se trezească” şi să sporească cheltuielile pentru apărare la nivelul întregii alianţe.

“Astăzi pot dezvălui că avem dovezi că Rusia şi China colaborează în ceea ce priveşte echipamentele de luptă care urmează să fie utilizate în Ucraina”, a afirmat ministrul britanic al apărării.

“Ar trebui să fim îngrijorați de acest lucru, deoarece în primele zile ale acestui război China ar dori să se prezinte ca o influență moderatoare asupra” președintelui rus Vladimir Putin, a adăugat el.

Rusia și China au proclamat o relație “fără limite” cu doar câteva zile înainte ca Moscova să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, dar Beijingul a evitat să furnizeze arme și muniții reale pentru efortul de război al Rusiei. Caracterul strategic al relațiilor sino-ruse a fost reafirmat săptămâna trecută de președinții Xi Jinping și Vladimir Putin, în timpul unei întrevederi la Berlin.

Shapps a declarat că Rusia, China, Iranul și Coreea de Nord au fost încurajate de ceea ce el a numit un sfert de secol de “timiditate occidentală” față de represiunea de acasă și de agresiunea în străinătate.

El a spus că este timpul ca “lumea să se trezească” și că acest lucru înseamnă că toți membrii NATO ar trebui să înceapă să cheltuiască 2,5% din produsul intern brut pentru apărare.

Este pentru a doua oară în acest an când Grant Shapps are o astfel de poziție. La începutul anului, când Marea Britanie a preluat conducerea Forței de Reacție Rapidă a NATO și a anunțat dislocarea a 20.000 de soldați ca parte a celui mai mare exercițiu aliat post-Război Rece, ministrul britanic a atenționat că “ne aflăm la o răscruce de drumuri, unde vechii dușmani sunt reanimați”.

Aflat luna trecută în Polonia, premierul Rishi Sunak a transmis că Marea Britanie își pune “industria de apărare pe picior de război”, anunțând creșterea bugetului militar anual până la 100 miliarde euro în 2030, într-un “moment de cotitură pentru securitatea europeană”.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Austria va face lobby în UE pentru un plan de gestionare a migrației ilegale inspirat din modelul britanic, prin care solicitanții de azil sunt trimiși în Africa

Published

on

© UK Prime Minister/ X

Austria va face campanie în Uniunea Europeană pentru o nouă politică privind migrația în care procedurile de azil să aibă loc în țări africane dacă va fi necesar,  a declarat marţi cancelarul austriac Karl Nehammer, relatează DPA, citat de Agerpres.

”Regatul Unit deschide astfel drumul pentru această cale, care va fi foarte importantă şi pentru Uniunea Europeană”, a spus Nehammer după o întâlnire cu premierul britanic Rishi Sunak, desfășurată la Viena.

Liderul britanic a numit migraţia ilegală ”cu adevărat una dintre chestiunile definitorii ale timpului nostru”.

”Ne confruntăm cu bande criminale care cresc în putere de-a lungul continentului european şi dincolo de el”, a mai spus el. El a numit afacerea cu migranţi un ”comerţ revoltător”.

”Liderii au fost de acord că guvernele trebuie să decidă cine intră în țările noastre, nu rețelele de infractori, și că trebuie luate măsuri mai ferme pentru a pune capăt traficului de persoane”, precizează Donwing Street într-un comunicat în care anunță că cei doi oficiali ”s-au angajat să pună în aplicare cadre mai puternice pentru a aborda problema migrației și că noile soluții inovatoare sunt esențiale în acest scop”.

”Colaborarea cu țările terțe sigure desemnate face parte din soluția pentru a proteja cel mai bine Europa de presiunile migratorii ilegale și pentru a împiedica oamenii să facă călătorii ilegale și periculoase – cum ar fi modelul de tip Rwanda. În acest sens, liderii au convenit că statele pot dezvolta și pune în aplicare soluții pentru a-și securiza frontierele și pentru a face față unor provocări precum migrația, menținând în același timp compatibilitatea deplină cu dreptul internațional”, mai este menționat în comunicat.

De asemenea, premierul britanic și cancelarul austriac s-au arătat ”conștienți de pericolele pe care le reprezintă eforturile pe care le vor depune alți actori în vederea instrumentalizării migranților pentru a destabiliza Europa și au convenit că trebuie să se facă mai mult pentru a ne securiza frontierele și pentru a ne consolida securitatea”.

În viziunea lor,”răspunsurile se află în parteneriate mai profunde cu alții, iar creșterea cooperării cu țările implicate în toate etapele călătoriei migranților este esențială pentru a aborda această provocare paneuropeană în creștere”.

Legislația britanică la care face referire Nehammer permite Londrei să-i deporteze în Rwanda pe unii solicitanți de azil care sosesc în Marea Britanie, pentru ca cererile lor să fie procesate acolo, în pofida obiecțiilor exprimate de Curtea Supremă a Regatului Unit.

Amintim că 15 state, din care face parte și România, au solicitat Comisiei Europene ”noi soluții” pentru a transfera mai ușor migranții în statele terțe.

Ele propun mecanisme care să permită ”detectarea, interceptarea şi, în caz de primejdie, salvarea migranţilor pe mare şi aducerea acestora într-un loc sigur într-o ţară parteneră din afara UE, unde se pot găsi soluţii de durată pentru aceşti migranţi”.

Citiți și: Cel puțin opt țări din UE susțin o repatriere a refugiaților sirieni, anunță Ciprul: Stabilitatea în această ţară nu a fost restabilită integral, dar trebuie să creăm condițiile care permit revenirea tuturor persoanelor în Siria

Cele 15 ţări semnatare sunt Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia şi România.

Solicitarea acestora venea la scurt timp după ce Consiliul Uniunii Europene a adoptat recent reforma de referință a sistemului european de azil și migrație. Se instituie astfel un set de norme care vor contribui la gestionarea sosirilor în mod ordonat, la crearea de proceduri eficiente și uniforme și la asigurarea unei repartizări echitabile a sarcinilor între statele membre.

Citiți și: Consiliul UE adoptă Pactul privind migrația și azilul, un set de norme care asigură o repartizare echitabilă a sarcinilor între statele membre și proceduri eficiente și uniforme în domeniu

Un nou element de importanță majoră al reformei este procedura obligatorie la frontieră. Această procedură se va aplica anumitor categorii de solicitanți de azil (de exemplu, celor care provin din țări cu rate scăzute de recunoaștere a cererilor de azil).

Scopul procedurii este de a se evalua rapid la frontierele externe ale UE dacă cererile sunt nefondate sau inadmisibile. Persoanele care fac obiectul procedurii de azil la frontieră nu sunt autorizate să intre pe teritoriul UE.

De asemenea, noile norme clarifică care stat membru va fi responsabil de o cerere de azil (de exemplu, în cazurile în care o persoană are un membru de familie într-o țară din UE sau atunci când cererea de azil nu este depusă în statul membru al UE în care a sosit inițial solicitantul de azil).

Un alt aspect important al reformei sistemului de migrație este introducerea unui mecanism de solidaritate pentru a asigura o repartizare mai echitabilă a responsabilității.

Noile norme combină solidaritatea obligatorie, pentru a sprijini statele membre care se confruntă cu un aflux masiv de migranți, cu flexibilitatea în ceea ce privește tipul de contribuții.

Contribuțiile statelor membre pot consta în transferuri, contribuții financiare sau, de comun acord cu statul membru beneficiar, în măsuri alternative de solidaritate (de exemplu, furnizarea de polițiști de frontieră sau acordarea de asistență pentru înființarea de centre de primire).

Continue Reading

MAREA BRITANIE

”Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis”, subliniază premierul britanic și președintele sud-coreean în preambulul summitului global privind inteligența artificială

Published

on

© Office of the President Republic of Korea/ Facebook

Coreea de Sud și Regatul Unit organizează împreună cel de-al doilea summit global privind inteligența artificială (IA) care are loc săptămâna aceasta la Seul într-un climat în care țările încearcă să țină pasul cu progresele din domeniu după primul astfel de eveniment ce a avut loc în noiembrie, informează Reuters, citat de Agerpres.

”Deşi s-au făcut eforturi pozitive către o guvernare globală a AI, se menţin decalaje semnificative”, au atenţionat premierul britanic Rishi Sunak şi preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, într-un articol de opinie comun intitulat ”Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis”, publicat în cotidienele din Marea Britanie şi JoongAng Ilbo din Coreea de Sud. Cei doi preşedinţi vor deschide marţi summitul virtual.

Summitul din acest an se va concentra pe trei priorități: siguranţa AI, inovaţia şi incluziunea. Reuniunea de anul trecut, centrată pe siguranța acestei tehnologii de vârf, s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune care statuează că inteligența artificială ”prezintă oportunități uriașe la nivel mondial, cu un potențial de a transforma și de a spori bunăstarea, pacea și prosperitatea oamenilor”, dar, ”pentru binele tuturor”, aceasta ”ar trebui să fie proiectată, dezvoltată, desfășurată și utilizată într-un mod sigur, astfel încât să fie centrată pe om, demnă de încredere și responsabilă”.

Citiți și: Doar guvernele pot reglementa riscurile generate de inteligența artificială, consideră premierul britanic Rishi Sunak: Propun înființarea unui grup de lucru global

Summitul organizat de Coreea de Sud și Marea Britanie vine după ce Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic care vizează asigurarea respectării drepturilor omului, a statului de drept și a standardelor juridice democratice în utilizarea sistemelor de inteligență artificială (IA).

Citiți și: Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional care urmărește respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a democrației în utilizarea inteligenței artificiale

Tratatul, care este deschis și țărilor non-europene, stabilește un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viață al sistemelor de inteligență artificială și abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând în același timp inovarea responsabilă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE5 mins ago

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

NATO18 mins ago

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

U.E.2 hours ago

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

ROMÂNIA5 hours ago

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

CONSILIUL UE5 hours ago

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

CONSILIUL UE5 hours ago

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

U.E.24 hours ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.1 day ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA1 day ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL3 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA4 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA6 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending