Președinta Maia Sandu a mulțumit ”partenerilor și prietenilor noștri” Republicii Moldova pentru ”solidaritatea și angajamentele de sprijin” anunțate în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, găzduită de Paris, lansată de Franța, Germania și România și căreia i s-au alăturat multe alte țări și organizații.
Într-o conferință de presă susținută alături de președintele francez, Emmanuel Macron, Maia Sandu a atras atenția asupra ”drumului pe care urmează să îl parcurgem” și care ”rămâne unul foarte periculos”.
Astfel, președinta Republicii Moldova a evidențiat ”economia în scădere și inflația extrem de ridicată de 35%, un nivel pe care nu l-am mai văzut din 1999” și care afectează ”drastic gospodăriile și întreprinderile”, PIB-ul urmând să fie ”cu 8% mai mic decât previziunile de până la declanșarea războiului”.
Citiți și:
”Luna trecută, rachetele rusești au traversat spațiul nostru aerian. Resturi de rachete au căzut pe pământul nostru, punându-ne în pericol oamenii și pacea. Între timp, democrația noastră este atacată de grupuri criminale corupte susținute de Rusia. Ne confruntăm cu un război hibrid împotriva Republicii Moldova, care încearcă să ne abată de la reforme și de la integrarea europeană. Moldova se confruntă și cu o criză energetică acută. Războiul pune în pericol furnizarea energiei electrice și a gazului. Nu suntem siguri că putem găsi suficiente volume pentru a încălzi și ilumina casele noastre. Și chiar dacă reușim – prețurile sunt inaccesibile pentru cetățenii și economia noastră. Acest lucru ar putea pune în pericol pacea noastră socială și securitatea noastră. Știu că toată lumea din Europa plătește un preț foarte mare pentru energie. Dar aceleași prețuri au un impact mult mai mult devastator asupra țării și cetățenilor noștri. Doar în ultimul an, costul gazelor naturale a crescut de șapte ori, iar costul energiei electrice a crescut de 4 ori. Mulți cetățeni ai Republicii Moldova nu vor putea să-și achite facturile în această iarnă, dacă guvernul nu intervine”, a listat Maia Sandu seria de probleme cu care se confruntă Republica Moldova, care se ”pregătește pentru o iarnă grea”.
Aceasta a reiterat sprijinul față de Ucraina, care, ”atât timp cât Ucraina se apără de atacurile rusești, ea apără și Moldova, apără întreaga Europă”, exprimându-și astfel recunoștința față de ”poporul său pentru curaj și sacrificu”.
Maia Sandu s-a arătat convinsă că ”efectele războiului vor fi resimțite zeci de ani înainte”, fiind nevoie de o consolidare continuă a ”capacității poliției și a organelor noastre de aplicare a legii pentru a face față consecințelor”.
Liderul de la Chișinău nu a omis să semnaleze faptul că ”grupările criminale, care vor să destabilizeze situația politică și să răstoarne guvernul încearcă să submineze eforturile noastre în sectorul justiției”.
”Un astfel de grup, care plătește oamenii să participe la protestele antiguvernamentale din Centrul Chișinăului în fiecare săptămână, este finanțat direct de Rusia. Astfel de acțiuni ostile sunt o răzbunare pentru condamnarea de către Moldova a războiului, poziția noastră în raport cu Ucraina și pentru alegerea noastră europeană. Trebuie să lucrăm împreună pentru a opri aceste grupuri. Recent, Statele Unite au sancționat o parte din aceste persoane. Dar trebuie să facem mai mult pentru a reduce capacitatea acestor grupuri de a destabiliza Moldova și regiunea. Prin urmare, solicit partenerilor noștri din această platformă, inclusiv UE și statelor sale membre, să sancționeze infractorii corupți de nivel înalt, care nu numai că fură fonduri publice, ci amenință direct stabilitatea și democrația țărilor noastre”, a mai spus Sandu.
Fiind conștientă că ”următoarele luni de iarnă vor testa reziliența Moldovei la limită”, Maia Sandu s-a arătat convinsă că ”putem reuși doar cu sprijinul partenerilor noștri”.
”Cetățenii Republicii Moldova au ales democrația, pacea, libertatea și Uniunea Europeană, în locul autocrației, corupției și războiului. (…) Mulțumesc președintelui francez Emmanuel Macron și echipei sale pentru găzduirea celei de-a treia reuniuni a Platformei de sprijin pentru Moldova, astăzi, la Paris. Sprijinul dumneavoastră consecvent a ajutat Moldova să depășească mai ușor numeroasele provocări. Cel mai important – ne-a ajutat să punem țara pe o cale fermă către UE. Suntem extrem de recunoscători pentru asta. De asemenea, le mulțumesc copreședinților Annalena Baerbock, Catherine Colonna și Bogdan Aurescu pentru angajamentul personal față de Republica Moldova. Sunt recunoscătoare tuturor țărilor și organizațiilor reprezentate aici pentru solidaritatea și sprijinul concret acordat țării mele. Angajamentele anunțate astăzi ne vor ajuta să avansăm cu implementarea reformelor, să menținem pacea socială, să menținem stabilitatea și să continuăm să contribuim la un continent mai stabil”, și-a exprimat încrederea președinta Republicii Moldova.
În încheiere, Maia Sandu s-a arătat încrezătoare că ”vom reuși să readucem pacea pe continentul nostru. Vom reuși să ne apărăm democrațiile și libertățile. De asemenea, sunt încrezătoare că Moldova va continua să fie un membru mândru al comunității noastre de valori, va adera la Uniunea Europeană și vom continua să lucrăm împreună pentru o Europă mai puternică și mai pașnică”, a conchis oficialul moldovean.
Parisul a fost gazda celei de-a treia Conferințe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, co-prezidată luni de ministrul Bogdan Aurescu, alături de omologii german și francez, aceasta fiind un instrument permanent de sprijin creat la inițiativa miniștrilor de externe ai României, Germaniei și Franței în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuțiile financiare ale comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.
La 5 aprilie 2022 a avut loc, la Berlin, Conferința privind crearea și lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat și co-prezidat de miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței. Această primă reuniune a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro.
Cea de-a doua Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova a fost organizată și găzduită de ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu, la București, la 15 iulie 2022.
A beneficiat de participarea unor delegații din 33 de țări – state membre ale UE, ale G7, ale Asociației Europene a Liberului Schimb, peste zece organizații internaționale, instituții financiare, instituții europene (Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă) și agenții ale ONU.
onferința din capitala României a obținut sprijin în beneficiul Republicii Moldova în valoare totală de 615 milioane euro, între care 432,3 milioane euro asistență sub formă de granturi.