Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Emmanuel Macron a anunțat un sprijin de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina

Published

on

© Președinția Republicii Moldova

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni, 21 noiembrie, de la Paris, un nou pachet internațional de 100 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să facă față consecințelor războiului din Ucraina. Acesta a menționat, totodată, că mare parte din acel ajutor ar trebui concentrat pe contracararea crizei energetice care a lovit puternic această țară.

 

„Cu scopul de a face faţă necesităţilor imediate, noi am decis să mobilizăm un nou pachet excepţional de peste 100 milioane de euro”, a spus şeful statului francez într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Maia Sandu, în finalul celei de-a treia Conferinţe ministeriale de sprijin pentru Republica Moldova, care a reunit la Paris 45 de delegaţii internaţionale reprezentând în special Uniunea Europeană şi SUA.

Această sumă se adaugă la ajutorul de zece milioane de euro care vor fi oferite până la sfârşitul acestui an sub formă de subvenţii din partea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a Programului Alimentar Mondial (PAM) şi a Fondului Internaţional de Urgenţă al Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

De asemenea, Agenţia franceză pentru Dezvoltare (AFP) va aloca 90 milioane de euro Republicii Moldova în perioada 2023-2024.

Franța a găzduit astăzi cea de-a treia conferință ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, după reuniunile ministeriale desfășurate anul acesta la Berlin, la 5 aprilie, respectiv la București, la 15 iulie. Instrument permanent de sprijin creat la inițiativa miniștrilor de externe ai României, Germaniei și Franței în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuțiile financiare ale comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE, conferința a fost co-prezidată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, Catherine Colonna, și de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

Evenimentul a beneficiat, de asemenea, de participarea Președintelui Franței, Emmanuel Macron și a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care au susținut intervențiile de încheiere ale Conferinței. La Conferință au mai participat, din partea Republicii Moldova, și viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu și alți miniștri de resort. 

Evenimentul a avut ca scop acordarea de ajutoare de urgență pentru ca populația să treacă peste iarnă și susținerea liderilor săi în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Președintele moldovean, care a luat prima cuvântul la conferința de presă cu Emmanuel Macron, a declarat că războiul din Ucraina are consecințe importante pentru aprovizionarea cu energie, pentru PIB-ul țării, dar și pentru inflație.

„Mulți moldoveni nu-și vor putea plăti facturile în această iarnă fără ajutorul statului”, a declarat Maia Sandu, mulțumind țărilor europene care o ajută. „Ajutorul vostru va fi esențial în următoarele luni”, a adăugat aceasta, în condițiile în care Platforma internațională de Sprijin pentru Republica Moldova a fost lansată la inițiativa Germaniei, Franței și României.

În ceea ce privește războiul care se desfășoară direct la granița sa, șefa statului a subliniat importanța pentru Republica Moldova „de a ne consolida capacitatea de a face față provocărilor și dificultăților provocate de acest război”.

Maia Sandu a insistat pe consolidarea sprijinului european pentru Republica Moldova: „Singura modalitate de a fi mai puternici în următoarele luni este să avem sprijinul partenerilor noștri”, a adăugat aceasta, reamintind că „Moldova alege democrația și pacea”. 

Emmanuel Macron a adăugat că „a ajuta Moldova înseamnă a participa la efortul de război”, subliniind, totodată, că „nu avem dreptul să cedăm în fața oboselii”. Constatând „consecințele multiple” ale conflictului pentru Republica Moldova, liderul de la Paris a vorbit despre „generozitatea poporului moldovean” în fața „afluxului de refugiați”.

„Moldova este țara care a primit cel mai mare număr de ucraineni pe cap de locuitor”, a subliniat Emmanuel Macron, adăugând că „a abandona Moldova înseamnă a decide că Europa nu mai are vocația de a fi loială”.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu și Dorin Recean reliefează eforturile continue pentru avansarea R. Moldova pe calea europeană: Dezvoltarea economică și democrația sunt interdependente

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova

Progresul economic ”este crucial pentru consolidarea sprijinului pentru democrație, iar democrația oferă cel mai solid fundament pentru construirea unei economii prospere”, a subliniat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul reuniunii Constituenței Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale, care are loc la Chișinău, arătând relația de interdependență dintre dezvoltarea economică și democrație.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova, Maia Sandu a subliniat că în ultimii ani, în ciuda numeroaselor provocări, Republica Moldova a devenit mai rezilientă și mai puternică, inclusiv datorită sprijinului de către partenerii internaționali, precum Banca Mondială și FMI.

Totodată, președinta a subliniat că Republica Moldova este în prima linie a luptei pentru protejarea democrației.

La rândul său, premierul Dorin Recean a dat asigurări în cadrul aceluiași eveniment că Guvernul lucrează continuu pentru a avansa pe calea europeană, de a crește economia, pentru a spori nivelul de trai al oamenilor, astfel încât aceștia să-și schimbe percepția și să aibă o încredere mai mare în instituțiile statului.

Prim-ministrul a accentuat că, în condițiile unei situații regionale volatile, autoritățile sunt motivate să lucreze și mai mult la politicile care vor contribui la creșterea economică.

”Desigur, este dificil, deoarece există o disonanță între ceea ce este în realitate și percepția oamenilor. Prin politicile noastre, trebuie să rezolvăm problemele cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova și să le sporim încrederea în instituțiile de stat”, a spus Dorin Recean, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău.

În această ordine de idei, premierul a remarcat ultimele evoluții în procesul de integrare europeană: ”Este un semn politic foarte bun și muncim pentru a ne asigura că toate eforturile de transformare a Republicii Moldova vor fi de lungă durată și nu vor fi reversibile”.

Șeful Executivului a apreciat desfășurarea la Chișinău a evenimentului care reunește circa 120 de reprezentanți ai băncilor centrale și ai ministerelor de finanțe din țările membre ale Constituenței FMI și ai Băncii Mondiale. Premierul a menționat că instituțiile financiare internaționale au un rol esențial în promovarea cooperării multilaterale și a globalizării, aceasta fiind cea mai potrivită abordare pentru a facilita avansarea economică a țării.

La finalul intervenției sale, premierul a punctat că Republica Moldova dorește să participe activ la procesul de reconstrucție a Ucrainei și a îndemnat partenerii internaționali să sprijine și mai activ statul vecin.

Republica Moldova este parte a Constituenței conduse de Belgia și Regatul Țărilor de Jos, începând cu 12 august 2012, alături de Andora, Armenia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Georgia, Israel, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Regatul Țărilor de Jos, România și Ucraina.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu și Dorin Recean l-au primit la Chișinău pe comisarul european pentru extindere: Construim o Moldovă Europeană / Olivér Várhelyi: UE este pregătită să vă primească în marea sa familie

Published

on

© Administrația Prezidențială din Republica Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și premierul Dorin Recean au avut o întâlnire cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, care întreprinde o vizită de lucru la Chișinău pentru demararea procesului bilateral de analiză a corespunderii legislației naționale cu cea a UE (screening).

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Maia Sandu și-a exprimat recunoștință pentru asistența financiară semnificativă oferită de Uniunea Europeană și a subliniat importanța susținerii Ucrainei, inclusiv pentru asigurarea securității în Republica Moldova și în regiune.

Citiți și: UE a deblocat un ajutor de 50 de milioane de euro pentru R. Moldova: “Suntem alături de prietenii noștri moldoveni în calea lor europeană”

De asemenea, președinta a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a avansa în parcursul european, subliniind că autoritățile vor finaliza reformele inițiate, inclusiv, în domeniul justiției.

La rândul său, Dorin Recean i-a mulțumit comisarului european pentru extindere pentru ”implicarea activă a Comisiei Europene în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”.

”Guvernul construiește o Moldovă Europeană, dezvoltată și prosperă, iar susținerea partenerilor noștri europeni ne face mai încrezători în această cale”, a dat asigurări premierul Republicii Moldova.

La rândul său, comisarul european a evidențiat efortul autorităților de la Chișinău, menționând că pașii următori vizează alinierea legislației naționale la cea europeană.

De asemenea, Olivér Várhelyi s-a referit la investițiile UE în sporirea rezilienței economice, dezvoltarea întreprinderilor și crearea a noi locuri de muncă. ”Uniunea Europeană va rămâne și în continuare alături de Republica Moldova și este pregătită să vă primească în marea familie a statelor membre”, a declarat comisarul Várhelyi., conform unui comunicat al Guvernului moldovean.

Cei doi au vizitat ulterior expoziția „Trenul durerii” din Piața Marii Adunări Naționale, prin care Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări staliniste din 5-6 iulie 1949.

”Este istoria țării noastre, pe care nu trebuie să o uităm și pe care avem datoria să o transmitem generațiilor viitoare, pentru a ne asigura că astfel de tragedii nu se vor repeta niciodată”, a continuat Recean.

Amintim că la 25 iunie, Republica Moldova a început oficial negocierile de aderare după ce președinta Maia Sandu a semnat decretul în acest sens și după ce cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au confirmat aprobarea cadrelor pentru deschiderea oficială a negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova.

La 3 martie 2022 autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării la UE, călcând pe urmele Kievului, care a făcut un pas identic, la 28 februarie, la doar patru zile după ce Putin a pornit războiul ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei.

La 23 iunie, același an, șefii de stat sau de guvern europeni au decis să acorde Republicii Moldova și Ucrainei statutul de  țări candidate la UE, urmând ca această călătorie să ajungă într-o nouă etapă la 14 decembrie 2023, când Consiliul European a hotărât începerea negocierilor de aderare.

Aceste decizii au culminat cu decizia Comisiei Europene, la 13 martie 2024, de a înainta Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Reuniți la 22 martie, în acest an, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova achiziţionează cel de-al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian cu sprijinul UE

Published

on

© Ministerul Apărării

Republica Moldova va beneficia de al doilea radar de monitorizare a spațiului aerian în anul 2025, conform anunțului făcut marți de ministrul apărării, Anatolie Nosatîi. Sistemul este în prezent în proces de asamblare și va fi complementar celui existent, asigurând detectarea unor eventuale pericole, relatează Radio Chișinău și IPN, preluat de Agerpres.

Radarul va fi achiziționat cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin intermediul Mecanismului European pentru Pace. Ministrul Nosatîi a explicat că, datorită parteneriatului cu UE, Republica Moldova va avea o capacitate sporită de monitorizare și avertizare a amenințărilor aeriene.

Într-o intervenție radiofonică la emisiunea “La 360 de grade” de la Radio Moldova, ministrul a subliniat că tehnologia care echipează Armata Națională este de ultimă generație. „Toată tehnica care vine pentru dotarea Armatei Naţionale este tehnică nouă. Dacă ne referim concret la acest radar, el este în proces de producere, componentele lui abia se asamblează acum,” a precizat Nosatîi, menționând și cererea mare pentru astfel de echipamente.

Pe 20 decembrie, Republica Moldova a primit din Franța un radar Ground Master (GM) 200, în valoare de aproximativ 14 milioane de euro. După începerea invaziei ruse în Ucraina, mai multe fragmente de rachete rusești au căzut pe teritoriul Moldovei, iar spațiul aerian al țării a fost survolat de rachete lansate de Rusia împotriva Ucrainei, amintesc media locale.

Aceste achiziții și modernizări sunt esențiale pentru consolidarea apărării spațiului aerian al Republicii Moldova, în contextul amenințărilor crescute din regiune.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE51 mins ago

Miniștrii de externe din UE se pregătesc boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască

SUA1 hour ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO21 hours ago

Jens Stoltenberg, „șocat” de tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: Aliații NATO sunt uniți pentru a ne apăra libertatea și valorile

ROMÂNIA21 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: România și Franța împărtășesc aceleași valori democratice, bazate pe ideile de libertate, egalitate, fraternitate

ROMÂNIA22 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump este șocantă. Violența motivată politic trebuie condamnată întotdeauna

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua națională a Franței: Franța ne-a fost întotdeauna prieten și aliat, dar și un izvor de civilizație europeană autentică

POLITICĂ1 day ago

Nicolae Ciucă: Ura și violența nu își au loc într-o democrație. Atacul asupra lui Donald Trump este un atac la adresa libertății de exprimare

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, “îngrozit” de tentativa de asasinat asupra lui Trump: Violența și agresivitatea nu sunt atribute ale niciunei democrații

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu, după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: Indiferent de diferențele politice sau ideologice, recurgerea la violență nu este niciodată justificată

SUA1 day ago

UE și ONU condamnă tentativa de asasinat asupra fostului președinte american Donald Trump: „Violența politică nu își are locul într-o democrație”

SUA1 hour ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO3 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO4 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending