Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni, 21 noiembrie, de la Paris, un nou pachet internațional de 100 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să facă față consecințelor războiului din Ucraina. Acesta a menționat, totodată, că mare parte din acel ajutor ar trebui concentrat pe contracararea crizei energetice care a lovit puternic această țară.
„Cu scopul de a face faţă necesităţilor imediate, noi am decis să mobilizăm un nou pachet excepţional de peste 100 milioane de euro”, a spus şeful statului francez într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Maia Sandu, în finalul celei de-a treia Conferinţe ministeriale de sprijin pentru Republica Moldova, care a reunit la Paris 45 de delegaţii internaţionale reprezentând în special Uniunea Europeană şi SUA.
Această sumă se adaugă la ajutorul de zece milioane de euro care vor fi oferite până la sfârşitul acestui an sub formă de subvenţii din partea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a Programului Alimentar Mondial (PAM) şi a Fondului Internaţional de Urgenţă al Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
De asemenea, Agenţia franceză pentru Dezvoltare (AFP) va aloca 90 milioane de euro Republicii Moldova în perioada 2023-2024.
Franța a găzduit astăzi cea de-a treia conferință ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, după reuniunile ministeriale desfășurate anul acesta la Berlin, la 5 aprilie, respectiv la București, la 15 iulie. Instrument permanent de sprijin creat la inițiativa miniștrilor de externe ai României, Germaniei și Franței în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuțiile financiare ale comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE, conferința a fost co-prezidată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, alături de ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, Catherine Colonna, și de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock.
Evenimentul a beneficiat, de asemenea, de participarea Președintelui Franței, Emmanuel Macron și a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care au susținut intervențiile de încheiere ale Conferinței. La Conferință au mai participat, din partea Republicii Moldova, și viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu și alți miniștri de resort.
Evenimentul a avut ca scop acordarea de ajutoare de urgență pentru ca populația să treacă peste iarnă și susținerea liderilor săi în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Președintele moldovean, care a luat prima cuvântul la conferința de presă cu Emmanuel Macron, a declarat că războiul din Ucraina are consecințe importante pentru aprovizionarea cu energie, pentru PIB-ul țării, dar și pentru inflație.
„Mulți moldoveni nu-și vor putea plăti facturile în această iarnă fără ajutorul statului”, a declarat Maia Sandu, mulțumind țărilor europene care o ajută. „Ajutorul vostru va fi esențial în următoarele luni”, a adăugat aceasta, în condițiile în care Platforma internațională de Sprijin pentru Republica Moldova a fost lansată la inițiativa Germaniei, Franței și României.
În ceea ce privește războiul care se desfășoară direct la granița sa, șefa statului a subliniat importanța pentru Republica Moldova „de a ne consolida capacitatea de a face față provocărilor și dificultăților provocate de acest război”.
Maia Sandu a insistat pe consolidarea sprijinului european pentru Republica Moldova: „Singura modalitate de a fi mai puternici în următoarele luni este să avem sprijinul partenerilor noștri”, a adăugat aceasta, reamintind că „Moldova alege democrația și pacea”.
Emmanuel Macron a adăugat că „a ajuta Moldova înseamnă a participa la efortul de război”, subliniind, totodată, că „nu avem dreptul să cedăm în fața oboselii”. Constatând „consecințele multiple” ale conflictului pentru Republica Moldova, liderul de la Paris a vorbit despre „generozitatea poporului moldovean” în fața „afluxului de refugiați”.
„Moldova este țara care a primit cel mai mare număr de ucraineni pe cap de locuitor”, a subliniat Emmanuel Macron, adăugând că „a abandona Moldova înseamnă a decide că Europa nu mai are vocația de a fi loială”.