Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Acțiunile climatice pot fi unul dintre principalii factori de creștere economică în Africa, evidențiază Ursula von der Leyen: Cu potențialul vostru uriaș, voi sunteți parte din soluție

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus Africii un plan în trei puncte, centrat pe acțiune în domeniul climei, care poate deveni o forță de tracțiune economică pentru continentul bogat în materii prime esențiale și în forță de muncă tânără.

Prezentă la Summitul țărilor africane privind clima, desfășurat în preambulul Conferinței ONU privind schimbările climatice, ce va avea loc în decembrie în Dubai (COP28), von der Leyen a atras atenția că Africa este continentul cel mai afectat de schimbările climatice.

”Astăzi mă aflu aici nu numai pentru a vă asculta, ci și pentru a vă aduce oferta Europei de a fi aliatul dumneavoastră la COP28 și de a lucra împreună la toate chestiunile de pe ordinea de zi. Pentru că, oricât de diferite ar părea cele două continente ale noastre, avem aceleași interese în ceea ce privește acțiunile climatice. Vă auzim, dragi prieteni, când spuneți că prima prioritate a Africii este să vă dezvoltați economia și să scoateți cât mai mulți oameni din sărăcie. Și da, acțiunea privind clima este o parte a soluției. Voi sunteți parte din soluție. Cu potențialul vostru uriaș de energie regenerabilă și de hidrogen curat, cu materiile voastre prime esențiale, cu natura și biodiversitatea voastră incredibile și cu forța voastră de muncă tânără, puteți contribui la eficientizarea sistemului energetic global și a lanțurilor de aprovizionare, creând în același timp locuri de muncă bune și oportunități economice pe care le solicită populația voastră. Acesta este un parteneriat avantajos pentru ambele părți, cu beneficii pentru Africa, pentru Europa și pentru întreaga lume”, și-a început președinta Comisiei Europene discursul.

Pentru a profita de potențialul uriaș de care dispune, Africa are nevoie de ”investiții masive”, astfel că ”Europa dorește să fie partenerul” acesteia în ”eliminarea acestui decalaj”, și-a exprimat deschiderea Ursula von der Leyen, amintind că jumătate din cele aproape 300 de miliarde de euro din planul Global Gateway se îndreaptă către continentul african.

”Vrem să împărtășim cu dumneavoastră tehnologia europeană. Vrem să investim în competențe pentru lucrătorii locali. Pentru că, cu cât sunteți mai puternici ca furnizori, cu atât mai mult își va diversifica Europa lanțurile de aprovizionare către Africa și cu atât mai mult ne vom diminua riscurile pentru economiile noastre”, a explicat oficialul european.

În viziunea sa, fondurile oferite de marile economii nu sunt suficiente, acesta fiind motivul pentru care ”trebuie să aducem discuția privind finanțarea combaterii schimbărilor climatice pe scena mondială, la COP28”, astfel că von der Leyen a oferit un prolog în trei puncte care deschide calea discuțiilor la reuniunea din decembrie: atragerea investițiilor private în Africa, stabilirea prețului carbonului, stabilirea unor obiective globale pentru tranziția energetică.

În viziunea președintei Comisiei Europene, tranziția ecologică nu va putea avea loc ”fără investiții de amploare”.

”Finanțarea publică nu va fi suficientă. Acest lucru este valabil pentru Europa, dar este valabil și pentru piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare. Capitalul privat va trebui să fie mobilizat la scară largă. Și aici, obligațiunile verzi sunt recunoscute pe scară largă ca fiind o parte a soluției. Acesta este motivul pentru care tocmai am înaintat o nouă propunere pentru a atrage investiții private. Aceasta se numește Inițiativa globală privind obligațiunile verzi. Știm că economiile emergente se pot confrunta cu obstacole în ceea ce privește accesul la piețele de capital. Dar noi putem schimba această situație. Europa are cea mai mare și mai avansată piață de obligațiuni verzi din lume. Suntem pregătiți să împărtășim expertiza noastră cu echipele dumneavoastră cu privire la modul în care să vă dezvoltați propriile piețe de obligațiuni verzi. Și, în același timp, vom face presiuni din partea investitorilor”, a anunțat oficialul european.

O altă soluție care ar putea debloca resurse uriașe pentru acțiuni climatice în Africa este stabilirea prețului carbonului.

”Cred că stabilirea unui preț pentru emisiile de carbon este unul dintre cele mai eficiente și eficace instrumente pe care le avem la dispoziție. Pentru că stimulează inovarea din partea sectorului privat. Pentru că îi face pe cei care poluează mult să plătească un preț corect. Și pentru că veniturile pot sprijini tranziția curată în țările în curs de dezvoltare”, a opinat președinta Comisiei Europene.

În cele din urmă, Ursula von der Leyen a evocat nevoie accelerării tranziției energetice la nivel global pentru a menține temperatura mondială la 1,5 grade Celsius.

”Trebuie să triplăm capacitatea de energie regenerabilă și să dublăm eficiența energetică până în 2030. Și acest lucru este realizabil. Dacă intensificăm investițiile globale în sursele regenerabile, energia curată ar deveni mai accesibilă pentru toate țările, inclusiv pentru Africa. Acesta este motivul pentru care președintele COP28, Sultan Al Jaber, și cu mine susținem obiective globale pentru tranziția energetică care să fie realizate în mod colectiv”, a conchis oficialul european.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare

Published

on

© European Union 2023 - Source : EC Audiovisual

Actul european privind cipurile, instrumentul prin care Uniunea Europeană urmărește să își dubleze ponderea în producția globală de semiconductori și să prindă din urmă Statele Unite și China, a intrat joi în vigoare, a anunțat Comisia Europeană, executivul european precizând că prin acesta “Europa poate deveni o putere de inovare cu o participare puternică pe piața mondială”.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, Actul european privind cipurile instituie un set cuprinzător de măsuri pentru a asigura securitatea aprovizionării, reziliența și poziția de lider tehnologic a UE în domeniul tehnologiilor și aplicațiilor semiconductoarelor.

În mod concret, Actul european privind cipurile va consolida activitățile de producție în Uniune, va stimula ecosistemul european de proiectare și va sprijini extinderea și inovarea de-a lungul întregului lanț valoric.

Prin Actul privind cipurile europene, Uniunea Europeană își propune să își atingă obiectivul de a-și dubla cota de piață mondială actuală la 20% în 2030, mai arată sursa citată.

“Cursa globală pentru poziția de lider în domeniul cipurilor este un fapt, iar Europa trebuie să își asigure un rol activ în această cursă. (…) Legea privind cipurile va sprijini investițiile și facilitățile de cercetare, astfel încât Europa să poată deveni o putere de inovare cu o participare puternică pe piața mondială”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinte pentru valori și transparență al Comisiei Europene.

La rândul său, comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, a spus că prin intrarea în vigoare a Actului european privind cipurile, Europa face un pas înainte decisiv în determinarea propriului destin. “Devenim o putere industrială pe piețele viitorului – capabilă să ne aprovizionăm pe noi înșine și să aprovizionăm lumea cu semiconductori atât maturi, cât și avansați”, a spus el.

Cei trei piloni ai Actului european privind cipurile

Actul european privind cipurile este alcătuit din trei piloni principali.

Primul pilon – Inițiativa “Cipuri pentru Europa” – consolidează poziția de lider tehnologic a Europei, facilitând transferul de cunoștințe din laborator în fabrică, reducând decalajul dintre cercetare și inovare și activitățile industriale și promovând industrializarea tehnologiilor inovatoare de către întreprinderile europene. Inițiativa “Cipuri pentru Europa” va fi pusă în aplicare în principal de Întreprinderea comună pentru cipuri.

Inițiativa va fi susținută de fonduri UE în valoare de 3,3 miliarde de euro, la care se preconizează că se vor adăuga fonduri din partea statelor membre. Concret, această investiție va sprijini activități precum înființarea de linii de producție pilot avansate pentru a accelera inovarea și dezvoltarea tehnologică, dezvoltarea unei platforme de proiectare bazate pe cloud, înființarea de centre de competență, dezvoltarea de cipuri cuantice, precum și crearea unui fond pentru cipuri pentru a facilita accesul la finanțarea prin împrumut și la capitaluri proprii.

Al doilea pilon al actului european privind cipurile stimulează investițiile publice și private în instalații de producție pentru producătorii de cipuri și furnizorii acestora.

Cel de-al doilea pilon creează un cadru pentru a asigura securitatea aprovizionării prin atragerea de investiții și consolidarea capacităților de producție în domeniul fabricării semiconductorilor. În acest scop, acesta stabilește un cadru pentru instalațiile de producție integrate și pentru turnătoriile deschise ale UE, care sunt “primele de acest tip” din Uniune și contribuie la securitatea aprovizionării și la un ecosistem rezistent în interesul Uniunii. Comisia a indicat deja, la momentul propunerii Legii privind cipurile, că se poate acorda ajutor de stat pentru instalațiile “first-of-a-kind”, în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

În cadrul celui de-al treilea pilon, Actul european privind cipurile a instituit un mecanism de coordonare între statele membre și Comisie pentru consolidarea colaborării cu și între statele membre, monitorizarea ofertei de semiconductori, estimarea cererii, anticiparea penuriei și, dacă este necesar, declanșarea activării unei etape de criză. Ca un prim pas, a fost instituit un sistem de alertă pentru semiconductori la 18 aprilie 2023. Acesta permite oricărei părți interesate să raporteze întreruperile lanțului de aprovizionare cu semiconductori.

O strategie europeană comună pentru sectorul semiconductorilor a fost anunțată pentru prima dată de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii din 2021.

În februarie 2022, Comisia a propus Actul european privind cipurile, iar ]n aprilie 2023, s-a ajuns la un acord politic între Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la Actul privind cipurile.

Măsurile adoptate vor ajuta Europa să își atingă obiectivele deceniului digital din 2030, promovând o Europă mai ecologică, mai favorabilă incluziunii și mai digitală.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

S-a lansat o nouă platformă online pentru a facilita respectarea de către statele membre a obligațiilor de notificare în temeiul legislației UE

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană lansează marți, 19 septembrie, o nouă platformă online pentru a contribui la reducerea sarcinii administrative și pentru a facilita respectarea de către statele membre a obligațiilor de notificare către Comisie în temeiul legislației UE, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Noul ghișeu unic de notificare va oferi un punct de acces unic la o gamă largă de obligații de notificare relevante pentru piața unică, fără a modifica conținutul procedurilor de notificare existente.

Ghișeul unic de notificare va reuni într-un singur loc informații relevante despre cerințele de notificare, inclusiv informații privind actul juridic și temeiul juridic, o descriere sumară a obligațiilor de notificare ale statelor membre, precum și modalitățile de transmitere a informațiilor către Comisie.

Sfera de aplicare a ghișeului unic de notificare va acoperi peste 500 de obligații de notificare – inclusiv, de exemplu, cele prevăzute de Directiva privind transparența pieței unice, Directiva privind serviciile, Directiva privind impozitarea energiei sau Directiva privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii. Platforma nu va acoperi alte obligații de raportare ale statelor membre, sistemele de alertă rapidă, obligațiile de notificare în legătură cu normele UE în materie de concurență, obligațiile de transpunere sau dispozițiile privind sancțiunile.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Solidaritatea UE cu Ucraina: Comisia Europeană propune prelungirea până în martie 2025 a protecției temporare pentru persoanele care fug de agresiunea rusă împotriva Ucrainei

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană propune o nouă prelungire a protecției temporare pentru persoanele care fug de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei de la 4 martie 2024 la 3 martie 2025.

Potrivit unui comunicat al instituției, acest lucru va oferi siguranță și sprijin pentru peste 4 milioane de persoane care beneficiază de protecție în întreaga UE.

”Ne susținem cuvintele prin fapte. Îi protejăm pe cei aflați în nevoie încă din primele zile ale invaziei rusești în Ucraina și vom continua să facem acest lucru atât timp cât va fi nevoie. Protecția temporară a fost un instrument crucial care a modelat viețile multora. Peste 4 milioane de persoane au găsit speranță, o șansă de a trăi, de a munci și de a merge la școală în cadrul UE. Acest lucru a ajutat la crearea unui sentiment de normalitate, în ciuda vremurilor de război. UE va continua să colaboreze cu statele noastre membre și cu alți parteneri pentru a se asigura că cei care au nevoie vor fi protejați pe teritoriul european”, a declarat Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.

UE a activat Directiva privind protecția temporară la 4 martie 2022 printr-o decizie unanimă a statelor membre, iar aceasta a fost prelungită automat cu un an.

Comisia consideră că motivele pentru protecția temporară persistă și că, prin urmare, protecția temporară ar trebui prelungită ca răspuns necesar și adecvat la situația actuală, volatilă, care nu este încă favorabilă întoarcerii sigure și durabile a persoanelor care beneficiază de protecție temporară în UE.

De la activarea protecției temporare , la numai o săptămână după războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, statele membre au dat dovadă de o solidaritate fără precedent cu poporul ucrainean, nu numai prin primirea acestora în țările lor, ci și prin eforturi concrete pentru a facilita integrarea lor în societate.

Această propunere a Comisiei va trebui acum să fie adoptată de Consiliu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ONU7 hours ago

De la tribuna ONU, președintele sud-coreean atrage atenția asupra pericolului unor tranzacții cu armament între Rusia și Coreea de Nord: Nu vom privi cu indiferență această ”provocare directă”

COMUNICATE DE PRESĂ7 hours ago

Consiliul Investitorilor Străini trage un semnal de alarmă: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării

U.E.8 hours ago

Giorgia Melonia face apel la ONU pentru un război global împotriva traficanților de ființe umane: Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă

MAREA BRITANIE9 hours ago

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Polonia și Ucraina sunt gata să înceapă negocierile pentru a stinge disputele în spirală cu privire la cerealele ucrainene

MAREA BRITANIE9 hours ago

Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

SUA10 hours ago

Senatul SUA l-a confirmat pe generalul de culoare Charles Brown pentru funcția de șef al Statului Major Întrunit

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare

ROMÂNIA11 hours ago

Ministrul Energiei atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă investitorii serioși din piața energiei regenerabile: Sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect

U.E.11 hours ago

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

Victor Negrescu13 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA14 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 day ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU1 day ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.1 week ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending