Connect with us

POLITICĂ

Nicolae Ciucă anunță că România va găzdui Congresul PPE înainte de alegerile europene, într-un semnal de “încredere a PPE în România și PNL”

Published

on

© European People's Party / Flickr

Congresul Partidului Popular European înainte de alegerile europene de anul viitor va avea loc în România, a anunțat marți președintele PNL, Nicolae Ciucă, subliniind că această decizie reprezintă un gest de încredere al PPE față de România, de PNL și de președintele Klaus Iohannis și că obiectivul reuniunii va fi adoptarea strategiei PPE pentru alegerile europarlamentare.

“Suntem încântați că vom organiza ediția din 2024 a Congresului PPE în România înainte de alegerile europene”, a scris Ciucă, într-un mesaj pe contul său de X, rețea cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Liderul liberal i-a mulțumit președintelui PPE Manfred Weber și colegilor din Partidul Popular European pentru încrederea lor în România și în PNL.

Decizia PPE de a organiza la București cea mai importantă reuniune a sa arată încrederea de care se bucură Partidul Național Liberal și președintele Klaus Iohannis în cadrul celei mai mari familii politice europene. Alegerea României reprezintă un mesaj de susținere și de solidaritate pentru toate statele din Europa Centrală și de Est, care au făcut eforturi deosebite în contextul invadării Ucrainei de către armata rusă. Obiectivul principal al congresului de la București va fi adoptarea strategiei PPE pentru alegerile europarlamentare”, a declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă.

La eveniment vor participa peste 2.000 de delegați din peste 40 de țări, printre care vor fi toți șefii de state și de guverne și președinții de partide din partea PPE, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, precum și toți comisarii europeni care fac parte din familia politică a popularilor europeni.

”Prin organizarea acestui Congres, PNL va oferi un cadru de dezbatere proeuropeană. Sunt convins că toate deciziile pe care le vom lua la București vor contribui la câștigarea alegerilor europarlamentare, care vor consolida PPE ca principală forță politică pentru următorii 5 ani”, a adăugat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Partidului Popular European.

Precedenta manifestare politică de amploare a Partidului Popular European, cea mai mare familie politică europeană, găzduită de România a avut loc în martie 2019, când la un summit al PPE organizat cu prilejul celui de-al 8-lea Summit al regiunilor și orașelor din Europa a fost promovată și candidatura lui Manfred Weber la funcția de președinte al Comisiei Europene.

România a mai găzduit Congresul PPE în anul 2012, la Palatul Parlamentului, dintre liderii marcanți ai popularilor europeni participând atunci Wilfried Martens, președinte al PPE în perioada 1990 – 2013, Angela Merkel, cancelar al Germaniei în perioada 2005 – 2021 sau Donald Tusk, prim-ministru al Poloniei în perioada 2007-2014, președinte al Consiliului European în perioada 2014-2019 și președinte al PPE în perioada 2019-2022.

Partidul Popular European este un partid politic de centru-dreapta, pro-european, care reunește peste 82 de partide din 43 de țări, iar la nivelul Parlamentului European, grupul PPE este cel mai mare și cel mai vechi grup din Parlamentul European.

În prezent, PPE deține cel mai mare număr de eurodeputați (175 din 705), de comisari europeni (10 din 27), iar șapte șefi de state sau de guverne din cei 27 reuniți la nivelul Consiliului European sunt din partea popularilor europeni.

De asemenea, două instituții cheie – Comisia și Parlamentul – sunt conduse de reprezentante ale PPE: Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Nicolae Ciucă: Momentul 3 octombrie 1990 al reunificării Germaniei a marcat începutul extinderii UE, oferind României și celorlalte state ex-comuniste șansa la dezvoltare

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Ziua Unităţii Germane marchează reunificarea deplină a acestei ţări pe 3 octombrie 1990, la un an după căderea Zidului Berlinului şi a fost un eveniment crucial nu doar pentru naţiunea germană, dar şi pentru întreaga Europă, reprezentând unul dintre acele momente definitorii pentru istoria unei naţiuni care devine un simbol peste timp, a transmis, luni, preşedintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Momentul 3 octombrie 1990, a adăugat el într-un mesaj pe Facebook, a marcat şi începutul unui lung proces de dezvoltare şi extindere a Uniunii Europene, care a facilitat inclusiv şansa la dezvoltare a fostelor state comuniste din est, printre care şi România.

“Germania nu este doar motorul unei Europe unite sau un investitor esenţial pentru economia României. Între ţările noastre există o legătură istorică de prietenie, care se fundamentează atât pe o comunitate de valori pe care o dezvoltăm continuu, cât şi pe contribuţia esenţială a comunităţii germane din România. Contextul istoric în care ne regăsim acum – definit de agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei – ne arată, încă o dată, că uniţi suntem mai puternici şi putem face faţă oricăror provocări. La mulţi ani tuturor cetăţenilor germani! La mulţi ani Germania!”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

 

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă: Prin plata celei de-a tranșe 2,76 miliarde de euro, valoarea fondurilor PNRR intrate în România este la aproape 10 miliarde de euro

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Cele 2,7 miliarde de euro virate României de către Comisia Europeană duce valoarea cumulată a fondurilor din PNRR care au intrat în conturile țării la aproape 10 miliarde de euro, a afirmat vineri președintele PNL Nicolae Ciucă.

Comisia Europeană a efectuat vineri o plată în cuantum de 2,76 miliarde de euro sub formă de granturi și de împrumuturi din PNRR, care a fost posibilă datorită îndeplinirii de către România a 49 de jaloane și de ținte legate de cea de a doua tranșă.

Acestea acoperă reforme esențiale în domeniul tranziției verzi și digitale, precum adoptarea legii privind decarbonizarea și intrarea în vigoare a legii privind guvernanța serviciilor de cloud utilizate în sectorul public. De asemenea, România a propus reforme care vizează îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor publice, promovarea turismului și a culturii, dezvoltarea resurselor umane în sectorul sănătății, îmbunătățirea colectării impozitelor și a sustenabilității pensiilor, modernizarea infrastructurii sistemului educațional, precum și consolidarea independenței sistemului judiciar și consolidarea acțiunilor de combatere a corupției.

Acești bani se alătură fondurilor de prefinanțare și primei tranșe din PNRR, ceea ce duce valoarea cumulată a fondurilor intrate în țară prin acest instrument la aproape 10 miliarde euro“, a afirmat Nicolae Ciucă.

Fostul premier a subliniat că miniștrii PNL care au avut de realizat țintele și jaloanele necesare și-au îndeplinit cu succes misiunea.

“PNRR contractat de România este unul complex, iar numai pentru această cerere de plată au fost depuse, în total, peste 3000 de documente. Cu toate acestea, guvernul pe care l-am condus a reușit să depună cererea printre primele din Europa, încă din luna decembrie a anului trecut”, a completat el.

Șeful Senatului a precizat că banii din PNRR, fondurile europene de coeziune și noua sursă financiară din programul REPowerEU vor impulsiona modernizarea țării și ne vor proteja de șocurile economice externe.

Cheltuirea chibzuită a banilor de la Bruxelles se va vedea în stabilitatea bugetului, urmând să aibă un efect multiplicator, care va duce la îmbunătățirea calității vieții fiecăruia. PNL rămâne angajat, pe toate palierele administrației publice, pentru atragerea banilor europeni necesari dezvoltării sustenabile a economiei. Rămâne, de asemenea, fidel creării unui mediu de afaceri prietenos cu investițiile și generator de noi locuri de muncă“, a conchis liderul PNL.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă, întâlnire cu românii stabiliți în Irlanda: Sunt aşteptaţi acasă, în România, “unde lucrurile se vor schimba din ce în ce mai mult în bine”

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, le-a transmis reprezentanţilor comunităţii de români stabiliţi în Irlanda, cu care s-a întâlnit la Dublin, că România este din ce în ce mai atractivă pentru mediul de afaceri şi drumurile sunt în continuă îmbunătăţire, majoritatea şantierelor de infrastructură de transport fiind demarate de guvernele PNL.

“Am avut aseară, la Dublin, o întâlnire de suflet cu reprezentanţi ai comunităţii de români stabiliţi în Irlanda. Aici, avem o comunitate solidă şi implicată de români interesaţi de mersul ţării şi de progresele făcute. Le-am spus că îmbunătăţim constant procedurile administrative din ţară şi din relaţia directă cu ei. S-au făcut paşi serioşi în zona digitalizării, un exemplu fiind emiterea online a cazierului judiciar. S-au bucurat, de asemenea, să afle că lucrăm la îmbunătăţirea serviciilor consulare şi la simplificarea procedurilor de emitere a documentelor prin oficiile diplomatice. Ştim cu toţii cât de importantă este optimizarea acestui tip de servicii pentru românii din diaspora”, a scris Nicolae Ciucă vineri, pe pagina sa de Facebook.

El a menţionat că la întâlnire s-a discutat şi despre Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior, care a fost lansată în mandatul său de premier şi este condusă de un român revenit în ţară după ce a locuit mult timp în Canada.

“Este o instituţie pe care o voi promova în continuare, fiind esenţială pentru sprijinul investiţiilor în ţară noastră. România este din ce în ce mai atractivă pentru mediul de afaceri: anul trecut, au intrat în ţară 11,3 miliarde euro – ca investiţii străine directe – şi am avut o rată de 75% în absorbţia fondurilor europene. Ambele sunt valori-record”, a mai precizat preşedintele Senatului.

Liderul PNL a mai arătat că le-a transmis românilor din Irlanda şi că sunt aşteptaţi acasă, în România, “unde lucrurile se vor schimba din ce în ce mai mult în bine”.

“Drumurile sunt în continuă îmbunătăţire şi efectele se vor vedea. Ştiu asta pentru că majoritatea şantierelor de infrastructură de transport au fost demarate de guvernele PNL. Sunt mai multe borne ale progresului, paşi înainte spre condiţiile şi nivelul de trai pe care ni le dorim cu toţii. Sigur că mai sunt multe de făcut, dar direcţia este cea corectă. De altfel, personal mă bucur de fiecare dată când vorbesc cu românii din afara ţării, pentru că ei ştiu bine cum trebuie să arate o ţară dezvoltată şi îmi dau exemple concrete despre care sunt direcţiile în care mai avem de lucru. Le mulţumesc pentru că au încredere în noi şi pentru că fac cinste ţării, oriunde s-ar afla”, a mai scris preşedintele PNL. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA19 mins ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi24 mins ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN36 mins ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN55 mins ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.1 hour ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Liderii UE, gata să își asume că extinderea va consolida “suveranitatea europeană” și va fi o “investiție geostrategică” în pacea, securitatea și prosperitatea Europei

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel îi invită pe liderii europeni la summitul de la Granada pentru a declanșa reflecția asupra agendei strategice 2024-2029 și extinderii UE

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au câștigat Premiul Nobel pentru fizică folosind ”impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în cadrul materiei”

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Klaus Iohannis merge la summit-urile Comunității Politice Europene și UE de la Granada cu mesajul “caracterului strategic al extinderii” și deschiderii negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina în acest an

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu5 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE1 day ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA5 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

U.E.1 week ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

Trending