Connect with us

SPECIAL

Alianța Franco-Germană – motorul construcției europene

Published

on

de Bianca Gal

Pe 22 ianuarie 2018, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel sărbătoresc cea de-a 55-a aniversare a semnării Tratatului de la Elysée. Într-adevăr, pe 22 ianuarie 1963, generalul de Gaulle și Konrad Adenauer semnează la Palatul Elysée un tratat de cooperare și de prietenie franco-germană, aducând la îndeplinire un act istoric care reconciliază și reunește două țări aflate mult timp în relații conflictuale. Acest tratat a deschis un nou capitol în relațiile dintre Franța și Germania de Vest și a permis celor două țări să influențeze împreună procesul de construcție europeană. Cu toate acestea, istoria relațiilor franco-germane rămâne o poveste tumultuoasă, marcată atât de episoade de tensiune, cât și de momente de recuperare. Legătura înnodată după cel de-al doilea război mondial va cunoaște o evoluție ieșită din comun.

Konrad Adenauer și Charles de Gaulle la semnarea Tratatului de la Elysee. Foto: wikipedia

Memento istoric

… cuplul franco-german : inițiator și motor al costrucției europene

În 1945, Europa s-a confruntat cu multe provocări. Însângerată și ruinată, aceasta încearca să se ridice din propria cenușă. Foarte repede, Germania de Vest și Franța s-au poziționat în centrul proiectelor de reconstituire a unei noi ordini europene. Inițail, reconcilierea între cele două țări pare extrem de dificilă și nimic nu sugerează că, într-o zi, dușmanii de ieri vor colabora într-o o organizație comună europeană. Franța rămâne bântuită de amenințarea germană și dorința ei de prosperitate economică. Problema bazinelor de cărbune din Saar și Ruhr, un bastion simbolic al puterii industriale și militare germane, agravează relațiile dintre cele două țări. În ciuda protestelor germane în creștere, Franța își asigură un acces privilegiat la resursele miniere și siderurgice vitale pentru reconstrucția proprie.

În același timp, cu dorința de a restaura Germania de Vest în toată suveranitatea sa teritorială, cancelarul german Konrad Adenauer multiplică declarațiile publice în favoarea unei uniuni franco-germane. A lansat astfel, în noiembrie 1949, un plan pentru uniunea franco-germană a industriei grele și a aprobat înființarea unei autorități internaționale pentru controlul regiunilor miniere și industriale din Germania, Belgia și Franța.

Hotărât să transforme factorii de divizare în elemente de colaborare, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, a luat inițiativa istorică, pe 9 mai 1950, de a reconcilia Franța și Germania în cadrul unei organizații europene. Inspirat de Jean Monnet, aceasta oferă tinerei Republici Federale Germane (RFG) oportunitatea de a intra, cu drepturi egale, într-o comunitate europeană supranațională, limitată inițial la cărbune și oțel și deschisă aderării altor țări. Proiectul a condus la semnarea, pe 18 aprilie 1951, a Tratatului de la Paris de instituire a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Acesta este un punct de cotitură decisiv în politica franceză, trecând de la neîncrederea în inamicului secular la reconciliere și crearea unui parteneriat pentru integrarea europeană. „Cuplul franco-german” așa cum îl știm astăzi nu s- ar fi născut fără această primă etapă a reconcilierii postbelice.

Șapte ani mai târziu, generalul de Gaulle dorește să restaureze imaginea de lider mondial al Franței, oferindu-i mijloacele unei politici de independență și măreție. El favorizează o Europă în care Franța și Germania sunt piloni cheie, dar refuză orice predare semnificativă a suveranității unei autorități supranaționale. În această perspectivă de a da un nou impuls integrării europene, generalul de Gaulle invită în septembrie 1958 cancelarul german Konrad Adenauer în casa lui privată în Colombey-les-deux-Eglises pentru a reflecta asupra unui posibil acord.

… Obiective foarte diferite

„Prin construirea Europei, Franța urmărește reîncarnarea, Germania – răscumpărarea” (Z. Brzezinski, The Great Chessboard: America și restul lumii, 1997).

În cele din urmă, la 22 ianuarie 1963, cei doi șefi de stat au semnat la Paris, Tratatul de la Elysée, pasul decisiv, care consolidează cooperarea franco-germană în domeniile apărare, economie și cultură. Acest tratat devine simbolul reconcilierii dintre cele două țări și deschide calea pentru instituționalizarea întâlnirilor și a consultărilor regulate la cel mai înalt nivel. Cu toate acestea, succesul acestei cooperări bilaterale va depinde adesea atât de buna înțelegere între șeful statului francez și cancelarul german la putere, de problemele naționale și de contextul geopolitic: războiul rece, formarea Comunității Europeane, Ostpolitik, unificarea Germaniei, căderea Uniunii Sovietice, criza economică și financiară din anul 2008, criza zonei euro, terorismul și criza refugiaților.

După mai bine de 50 de ani de relații bilaterale strânse, marcate de eșecuri și progrese, prietenia franco-germană a stat în centrul construcției europene. Astfel, de-a lungul deceniilor, mai multe perechi de lideri franco-germani își și-au marcat angajamentul prin aceste relații bilaterale. Trecând de la Konrad Adenauer – Charles de Gaulle, la Helmut Schmidt -Valery Giscard d’Estaing, François Mitterrand -Helmut Kohl sau de la Jacques Chirac – Gerhard Schröder la Angela Merkel – Nicolas Sarkozy, mai apoi François Hollande și în cele din urmă Emmanuel Macron, acțiunea comună a acestor actori permite „motorului franco-german” să impregneze destinul Europei. În UE 28 totuși, deși acordul lor este esențial pentru a avansa, acesta nu mai este suficient; relația lor a devenit mai puțin exclusivă.

Cuplul Merkel – Macron și reforma UE

… reaprinderea scânteii franco -germane

FOTO: Elysee.fr

Presa internațională a titrat mult pe tema bucuriei din Berlin când Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale franceze din luna mai 2017. De altfel, acesta a zburat în Germania pentru a o întâni pe Merkel chiar a doua zi după inaugurarea sa.

În ciuda faptului că sunt de vârste diferite și provin din medii diferite, Merkel și Macron se aseamană foarte mult. Ambii sunt „OZN-uri politice” care s-au ridicat la putere în mod rapid și surprinzător. Ambii sunt centriști pragmatici și pro-europeni convinși, foarte minuțioși și calculați. Presa franceză suspectează faptul că Macron a fost inspirat de practica lui Merkel de a menține media la distanță.

Deoarece Franța și Germania formează inima geografică și economică a Europei, liderii lor au fost mereu priviți în tandem. Nicolas Sarkozy și Merkel au fost numiți “Merkozy”. Când

François Hollande l-a învins pe Sarkozy, duo-ul franco-german a fost reînviat “Merkollande”. Asistenții lui Merkel au creat “M&M” pentru Merkel și Macron.

„Spre deosebire de președinții francezi anteriori, Emmanuel Macron nu s-a angajat într-un raport de forță cu Angela Merkel”, spune specialistul german Jerome Vaillant. În doisprezece ani de exercițiu, cancelarul german a cunoscut patru președinți francezi și a menținut cu ei relații fluctuante.

Jacques Chirac a tratat noul cancelar cu galanterii și un anume paternalism pe care aceasta îl cunoscuse cu cancelarul german Helmut Kohl. Chirac săruta întotdeauna mâna ei într-un baisemain galic, iar summit-urile europene prepara sandvișuri pentru ea. La rândul său, Merkel îi trimitea câte butoi de bere germană pentru fiecare aniversare. Unul dintre primele lucruri pe care Merkel i le-a cerut lui Macron a fost o actualizare a starii de sănătate a fostului președinte Chirac.

”Între Sarkozy și Hollande, ea i-a preferat pe Chirac și Macron”, a declarat un consilier al Merkel. Sarkozy a fost cel mai iritant partener francez pentru Merkel. Acesta îi pronunța numele cu un “g” moale, l-a numit pe soțul acesteia, Joachim Sauer, „domnul Merkel”, și îi dădea săruri zgomotoase pe ambii obraji.

Deși erau pe aceeași lungime de undă pe fondul problemelor, Angela Merkel și Nicolas Sarkozy aveau metode și un caracter radical diferite. Cancelarul german nu putea suporta agitația permanentă a președintelui francez, nici înclinația acestuia de a gestiona totul de unul singur. Le Figaro explică chiar că Merkel se folosea de filmele lui Louis de Funès pentru a-l înțelege mai bine pe cel pe care îl poreclise “domnul Blabla”.

În ceea ce-l privește pe Francois Hollande, acesta a încercat să renegocieze tratatul privind disciplina bugetară, semnat de altfel de predecesorul său, stabilind astfel un raport de tensiune în cadrul cuplului franco-german încă din primele luni ale mandatului său.

Relația cu Macron pare diferită, aceștia având un inters comun de a revitaliza Europa. Acesta este, fără îndoială, unul dintre motivele pentru care Angela Merkel a oferit un sprijin – timid – proiectelor de reformă din zona euro promovate de președintele Macron, în ciuda unor divergențe de opinie considerabile. „Trebuie să consolidăm cu siguranță guvernanța zonei euro”,

a declarat cancelarul pe 15 septembrie despre ideile franceze privind crearea unui buget, a unui ministru de finanțe și chiar a unui Parlament pentru țările membre ale Uniunii Monetare.

… Un proiect suspendat până la formarea coaliției germane

Dacă Angela Merkel pare să fie gata să sprijine omologul său francez, subiectul ridică numeroase tabuuri în Germania. În timp ce Emmanuel Macron intenționează să creeze mecanisme pentru o politică de investiții și sprijin pentru creștere economică, oficialii germani sunt suspicioși cu privire la orice ar putea arăta ca o punere în comun a datoriilor și insistă asupra monitorizării stricte a deficitelor fiscale.

Cu toate că mandatul cancelarului a fost reînnoit, „patroana Europei” va avea nevoie de un partener pentru a forma o majoritate. O coaliție incertă, care, conform compoziției sale, l-ar putea pune pe președintele francez în dificultate. Conform opiniei generale, reînnoirea „marii coaliții” dintre conservatorii CDU / CSU și SPD este de departe cea mai favorabilă opțiune pentru Paris. În schimb, revenirea la putere a liberalilor (FDP), care resping propunerile franceze de reformă a zonei euro, ar putea pune capăt negocierilor franco-germane chiar înainte de a începe.

Eșecul negocierilor de coaliție jamaica (numită aşa având în vedere culorile formaţiunilor componente (CDU/CSU- negru, FDP- galben, Die Grünen- verde). extinde incertitudinea europeană. În plus, pe 27 noiembrie Glifosatul a fost licențiat timp de încă cinci ani în UE, în ciuda opoziției Franței. Statele membre ale UE au aprobat reînnoirea licenței pentru glifosat după doi ani de discuții asupra soartei acestui erbicid, care este un cancerigen controversat. Interesant este faptul că votul Germaniei a facut cu adevarat posibilă obținerea acestui rezultat. După abținerea de la reuniunea din noiembrie, țara a votat în cele din urmă pentru, în urma unei decizii unilatrale a ministrului agriculturii german care a votat fără a obține acordul Guvernului în prealabil. Aceasta decizie vine într-un moment în care conservatorii Angelei Merkel încearcă să convingă social-democrații din cadrul SPD să se alăture acestora în formarea unui nou guvern, îngreunând și mai mult negocierile.

Între timp, există un blocaj și negocierile de formare a unei coaliții au eșuat până în prezent. Potrivit unui oficial al CDU, „nimeni, nici ecologiștii, nici liberalii nu au niciun interes să se convoace noi alegeri deoarece partidul naționalist AfD ar risca să obțină un scor chiar mai mare decât cel al ultimelor alegeri.” Acest stimulent anti-AfD a fost ineficient în timpul ultimelor negocieri, care sunt încă blocate în ceea ce privește problema migrației, care a luat proporții semnificative în Germania, răspândind un sentiment de insecuritate. CSU, partener al CDU, care se confruntă cu alegerile regionale într-un an, este profund îngrijorat și cere o reacție puternică din partea lui Merkel pentru a contracara creșterea AfD. Dar în acest caz, ecologiștii se opun…

… Proiectele Macron vor trebui să aștepte

Între Paris și Berlin, se avansează asupra a ceea ce s-a decis înainte de alegerile parlamentare. În acest context, Angela Merkel are un mandat anterior clar. Astfel, luni, 13 noiembrie 2017, 23 state membre ale UE au putut să semneze un acord privind cooperarea structurată permanentă (PESCO în limba engleză) în domeniul militar. Cuplul franco-german a pus bazele acestui proiect în decembrie 2016, la summitul de la Bratislava. La acea vreme, François Hollande și Angela Merkel au convenit să dea un nou impuls cooperării militare în Europa, pe lângă NATO.

Pe de altă parte, pentru toate proiectele impuse de Macron, cum ar fi „Parlamentul zonei euro”,

„bugetul zonei euro”, „ministrul de finanțe al zonei euro”, este necesar să așteptăm ca Germania să se stabilizeze din punct de vedere politic. În acest caz dialogul cu Germania este indispensabil. Înainte de fiecare summit, cuplul franco-german se consultă sistematic pentru a ajunge la o poziție comună- un proces unic în lume. Atâta timp însă cât guvernul german nu va ieși din negocieri, Europa va trebui să aștepte și Macron împreună cu ea.

Totuși, creșterea populismului, incertitudinea legată de Donald Trump, negocierile pentru Brexit, amenințarea teroristă și criza refugiaților … Toate acestea necesită un „acord direct, fără jocuri de culise și constructiv“ între Paris și Berlin, punctează Helene Miard Delacroix, specialist în dialogul franco -german. Într-un context geopolitic incert și tensionat, legăturile personale pe care le-ar putea dezvolta Emmanuel Macron și Angela Merkel vor juca un rol crucial.

În ciuda diferențelor lor, François Mitterrand și Helmut Kohl au fost în măsură să dezvolte „o legătură de încredere de nezdruncinat“, a subliniat actualul șef de stat la funeraliile fostului cancelar german, în iulie 2017. Un cuplu puternic, care a știut să ia decizii istorice în contextul sfârșitului războiului rece și al cărui exemplu se pare că vor să-l urmeze tandemul Macron- Merkel.

 

 

.

SPECIAL

VIDEO “Discreditarea”: Cum depistăm și contracarăm manipularea online (Campanie Google susținută de CaleaEuropeană.ro pentru protejarea integrității la alegerile din UE)

Published

on

În epoca transformării digitale și a vitezei cu care informația, veridică sau falsă, circulă, manipularea online a devenit o sursă majoră de preocupare. Atunci când un moment electoral precum alegerile europene și locale se apropie, îngrijorările privind riscurile generate de manipularea online capătă și mai multă amploare. O tehnică frecvent utilizată pentru a distorsiona realitatea și a influența opinia publică este discreditarea. Aceasta implică atacarea caracterului sau reputației unei persoane sau a unui grup, adesea fără dovezi concrete, pentru a submina credibilitatea acestora.

Ca parte a efortului de a combate acest fenomen, Google, în parteneriat cu Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, a lansat recent o campanie menită să combată dezinformarea online, iar CaleaEuropeană.ro s-a alăturat acestei inițiative, subliniind importanța educării publicului pentru a recunoaște și a contracara astfel de practici manipulative.

Derulată prin intermediul unei platforme dedicate, disponibilă la www.prebunking.withgoogle.com/ro, campania explică în detaliu cele mai uzuale tehnici de manipulare folosite în comunicarea online, explică modul şi de ce funcţionează, prezintă exemple concrete de mesaje şi situaţii manipulatoare, iar la final oferă oamenilor soluţii de cum să reacţioneze şi cum să respingă o asemenea manipulare.

Combaterea dezinformării prin “prebunking”

Practic, combaterea dezinformării folosește metoda “prebunking”, o tehnică ce presupune crearea de “anticorpi mentali” pentru manipulare și o abordare care precedă metoda de “debunking”. În timp ce “debunking-ul” presupune corectarea unor informații false specifice ce acestea au fost răspândite, prebunking-ul are un efect preventiv, oferind o oportunitate de a combate proactiv dezinformarea înainte ca aceasta să se răspândească.

Cele mai frecvente 3 tehnici de manipulare – scoaterea din context, discreditarea şi găsirea unui ţap ispăşitor – au fost exemplificate în video-uri animate, pentru un impact mai mare la nivelul publicului.

Discreditarea – Prebunking with Google

În materialul de astăzi, CaleaEuropeană.ro vă prezintă primul filmuleț realizat de Google și care vizează discreditarea.

“În prezent, cu toții suntem expuși riscului de manipulare online. Una dintre tacticile folosite pentru a manipula opinia este discreditarea. Poți identifica semnele?”, întreabă Google.

Un exemplu tipic de discreditare ar putea fi un mesaj viral care afirmă: “Nu o să-ți vină să crezi! Am descoperit că veterinarul tău local este nepoliticos și agresiv cu clienții. Crede-mă pe cuvânt”.

Această afirmație atacă direct caracterul unei persoane, fără a oferi dovezi concrete.

 

Ce este discreditarea, cum funcționează și cum o depistăm?

Discreditarea este o metodă prin care se încearcă să se reducă încrederea într-o persoană sau organizație prin atacuri la persoană sau la acțiunile acestora. Acest tip de manipulare se bazează pe distragerea atenției de la argumentele reale și pe crearea unei imagini negative despre ținta atacului.

Această tehnică se manifestă prin:

  • Atacuri la persoană sau grup (caracterul acestora): În loc să se confrunte argumentele unei persoane, atacurile se concentrează pe aspecte personale, insinuând că acestea sunt nepoliticoase, agresive sau necalificate.
  • Ignorarea argumentelor: Argumentele și dovezile prezentate de persoana discreditată sunt trecute cu vederea sau respinse fără o analiză obiectivă.
  • Subminarea credibilității: Se fac afirmații fără dovezi solide, care au scopul de a distruge reputația țintei.

Pentru a depista și a contracara discreditarea, este important să fim atenți la anumite semne:

  • Caracterizări negative: Persoana sau grupul vizat este descris într-un mod extrem de negativ, fără dovezi clare care să susțină aceste afirmații.
  • Lipsa dovezilor: Atacurile nu sunt susținute de dovezi concrete și se bazează pe zvonuri sau speculații.
  • Ignorarea argumentelor reale: În loc să se abordeze argumentele sau punctele de vedere prezentate, se schimbă subiectul către defectele percepute ale persoanei.

Cum putem opri răspândirea discreditării?

Educația și vigilența sunt cheile pentru a combate dezinformarea online și tehnicile de manipulare. Prin acestea, poate fi realizată o informare corectă și pot fi identificate semnele de manipulare, reușind astfel să fie prevenită răspândirea dezinformării.

Campania de prebunking lansată în România este parte a unui iniţiative ample a Google în Europa, care are ca obiectiv protejarea integrităţii electorale în perspectiva alegerilor din Uniunea Europeană, şi continuă eforturile pe termen lung ale companiei de educaţie în domeniul media.

 

Continue Reading

SPECIAL

VIDEO “Scoaterea din context”: Cum recunoaștem și combatem manipularea online (Campanie Google susținută de CaleaEuropeană.ro pentru protejarea integrității la alegerile din UE)

Published

on

© Google

În epoca transformării digitale și a vitezei cu care informația, veridică sau falsă, circulă, manipularea online a devenit o sursă majoră de preocupare. Atunci când un moment electoral precum alegerile europene și locale se apropie, îngrijorările privind riscurile generate de manipularea online capătă și mai multă amploare. În acest sens, scoaterea din context sau decontextualizarea a devenit una dintre tacticile frecvent utilizate pentru a distorsiona realitatea și a influența opiniile publice ale cetățenilor.

Ca parte a efortului de a combate acest fenomen, Google, în parteneriat cu Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, a lansat recent o campanie menită să combată dezinformarea online, iar CaleaEuropeană.ro s-a alăturat acestei inițiative, subliniind importanța educării publicului pentru a recunoaște și a contracara astfel de practici manipulative.

Derulată prin intermediul unei platforme dedicate, disponibilă la www.prebunking.withgoogle.com/ro, campania explică în detaliu cele mai uzuale tehnici de manipulare folosite în comunicarea online, explică modul şi de ce funcţionează, prezintă exemple concrete de mesaje şi situaţii manipulatoare, iar la final oferă oamenilor soluţii de cum să reacţioneze şi cum să respingă o asemenea manipulare.

Combaterea dezinformării prin “prebunking”

Practic, combaterea dezinformării folosește metoda “prebunking”, o tehnică ce presupune crearea de “anticorpi mentali” pentru manipulare și o abordare care precedă metoda de “debunking”. În timp ce “debunking-ul” presupune corectarea unor informații false specifice ce acestea au fost răspândite, prebunking-ul are un efect preventiv, oferind o oportunitate de a combate proactiv dezinformarea înainte ca aceasta să se răspândească.

Cele mai frecvente 3 tehnici de manipulare – scoaterea din context, discreditarea şi găsirea unui ţap ispăşitor – au fost exemplificate în video-uri animate, pentru un impact mai mare la nivelul publicului.

Decontextualizarea sau scoaterea din context – Prebunking with Google

În materialul de astăzi, CaleaEuropeană.ro vă prezintă primul filmuleț realizat de Google și care vizează scoaterea din context sau decontextualizarea.

“În prezent, cu toții suntem expuși riscului de manipulare online. Una dintre tacticile folosite pentru a manipula opinia este decontextualizarea. Poți identifica semnele?”, întreabă Google.

“Știrea” prezentată se referă la un leu aflat în libertate în piața dintr-un oraș și un avertisment către cetățeni să stea acasă.

“Vești șocante! Leu în libertate în piațeta din orașul nostru – stați acasă!” titrează videoclipul.

 

Google explică că “decontextualizarea este o problemă online serioasă”.

În prezent, AI-ul generativ înseamnă că oricine poate crea clipuri video, audio și imagini care par reale, dar nu sunt, iar câteva semne cărora ar trebui să le acordăm atenție sunt:

  1. Conținut surprinzător, șocant, ieșit din comun;
  2. O sursă care nu pare de încredere.
  3. Videoclipuri, audio și imagini care au fost editate sau reutilizate.

Continue Reading

SPECIAL

VIDEO “Găsirea unui țap ispășitor”: Cum recunoaștem și combatem manipularea online (Campanie Google susținută de CaleaEuropeană.ro pentru protejarea integrității la alegerile din UE)

Published

on

© Google

În epoca transformării digitale și a vitezei cu care informația, veridică sau falsă, circulă, manipularea online a devenit o sursă majoră de preocupare. Atunci când un moment electoral precum alegerile europene și locale se apropie, îngrijorările privind riscurile generate de manipularea online capătă și mai multă amploare. În acest sens, găsirea unui țap ispășitor a devenit una dintre tacticile cele mai frecvente utiliza pentru a distorsiona percepția publică și pentru a abate atenția de la adevăratele cauze ale unor probleme și responsabilitatea acestora.

Ca parte a efortului de a combate acest fenomen, Google, în parteneriat cu Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, a lansat recent o campanie menită să combată dezinformarea online, iar CaleaEuropeană.ro s-a alăturat acestei inițiative, subliniind importanța educării publicului pentru a recunoaște și a contracara astfel de practici manipulative.

Derulată prin intermediul unei platforme dedicate, disponibilă la www.prebunking.withgoogle.com/ro, campania explică în detaliu cele mai uzuale tehnici de manipulare folosite în comunicarea online, explică modul şi de ce funcţionează, prezintă exemple concrete de mesaje şi situaţii manipulatoare, iar la final oferă oamenilor soluţii de cum să reacţioneze şi cum să respingă o asemenea manipulare.

Combaterea dezinformării prin “prebunking”

Practic, combaterea dezinformării folosește metoda “prebunking”, o tehnică ce presupune crearea de “anticorpi mentali” pentru manipulare și o abordare care precedă metoda de “debunking”. În timp ce “debunking-ul” presupune corectarea unor informații false specifice ce acestea au fost răspândite, prebunking-ul are un efect preventiv, oferind o oportunitate de a combate proactiv dezinformarea înainte ca aceasta să se răspândească.

Cele mai frecvente 3 tehnici de manipulare – scoaterea din context, discreditarea şi găsirea unui ţap ispăşitor – au fost exemplificate în video-uri animate, pentru un impact mai mare la nivelul publicului.

Găsirea unui țap ispășitor – Prebunking with Google

În materialul de astăzi, CaleaEuropeană.ro vă prezintă primul filmuleț realizat de Google și care vizează găsirea unui țap ispășitor.

“În prezent, cu toții suntem expuși riscului de manipulare online. Una dintre tacticile folosite pentru a manipula opinia este găsirea unui țap ispășitor. Poți identifica semnele?”, întreabă Google.

“Știrea” prezentată se referă la responsabilitatea pe care turiștii aflați în vizită într-un oraș o au cu privire la gunoaiele din parcuri.

“Știri de ultimă oră! Turiștii aflați în vizită sunt responsabili pentru criza de gunoi care ne distruge parcul” titrează videoclipul.

“Iată semnele cărora să le acorzi atenție: O persoană sau un grup sunt blamate pentru o problemă complexă. 0:24 Sunt considerați singurii responsabili pentru toată problema. Nu sunt explorate alte posibile cauze. În prezent, este mai ușor ca niciodată să distribui fără să știi informații eronate online. Dar identificarea semnelor ne poate ajuta să îi oprim răspândirea”, explică Google.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA1 hour ago

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, salută decizia Curții Constituționale de anulare a procesului electoral privind alegerea președintelui României

POLITICĂ1 hour ago

PNL cere respectarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de ingerință: PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării

POLITICĂ2 hours ago

Nicolae Ciucă face apel la unitate și maturitate după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: Interesul țării și apărarea democrației, pe primul plan

ROMÂNIA2 hours ago

Sebastian Burduja: Decizia CCR, ”singura posibilă, în fața unei agresiuni externe brutale și evidente”

U.E.2 hours ago

Contrele UE-Budapesta continuă. Viktor Orban: ”Noi suntem noua opoziție față de Bruxelles”

POLITICĂ2 hours ago

Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a alegerilor, reafirmându-și angajamentul de a ajunge președinte: Voi lupta pentru români și democrația noastră

ROMÂNIA2 hours ago

Comisia Europeană solicită TikTok să se alinieze prevederilor electorale ale regulamentului privind serviciile digitale și să remedieze urgent politicile de moderare a conținutului în lumina alegerilor din România

INTERNAȚIONAL2 hours ago

UE și Mercosur au încheiat acordul de liber schimb, la peste 20 de ani de la începerea negocierilor. Ursula von der Leyen: Acest acord va funcționa pentru oameni și întreprinderi

POLITICĂ3 hours ago

Marcel Ciolacu după decizia CCR de anulare a scrutinului prezidențial: Rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile trebuie reluate

JUSTIȚIE3 hours ago

Oficial: Curtea Constituțională anulează, în unanimitate, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending