LIVE VIDEO. Comisia LIBE din Parlamentul European dezbate situația statului de drept din Ungaria

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European dezbate, joi, declanşarea procedurii articolului 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei, care poate duce la suspendarea dreptului de vot în cadrul UE.

Comisia a fost însărcinată de plenul Parlamentului European să evalueze dacă Ungaria prezintă riscul unei încălcări grave și persistente a valorilor Uniunii Europene. Dacă Parlamentul constată existența acestui risc ar putea cere Consiliului să ia măsuri în temeiului articolului 7(1) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

De asemenea, într-o scrisoare deschisă, mai mulţi politicieni europeni cunoscuţi au solicitat Comisiei Europene sistarea fondurilor europene către Ungaria, până când această ţară va respecta din nou standardele democratice. Pe lista semnatarilor se află fostul ministru german de finanțe Hans Eichel și trei foști comisari europeni, Pascal Lamy, Franz Fischler și Yannis Paleokrassas, potrivit Deutsche Welle.

În luna mai, Parlamentul European a însărcinat Comisia LIBE pentru libertăți cetăţeneşti, justiție și afaceri interne să pregătească un raport pe baza căruia se va vota, anul viitor, aplicarea de sancţiuni împotriva Ungariei, în temeiul acestui articol. Joi, comisia LIBE îl va interpela pe ministrul de externe Péter Szijjártó şi pe mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile în legătură cu situația din Ungaria. Un raport vizând Ungaria va fi elaborat la primăvară, iar în septembrie, Parlamentul European va vota cu privire la deschiderea procedurii prevăzute de articolul 7.

LIVE VIDEO:


VIDEO 1:

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.