Grevă generală în Palestina și nemulțumire generalizată față de recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului de către SUA

Palestina reacționează la decizia SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului prin proteste generale în toată țara.

Foto: www.israel-palestina.info

Facțiunile seculare și islamiste palestiniene au chemat miercuri la grevă generală și la întruniri la orele prânzului, notează Agerpres citând Reuters.

Răspunzând unui apel la grevă pentru joi, Ministerul Educației palestinian a decretat 7 decembrie zi liberă și le-a cerut profesorilor, dar și elevilor și studenților să ia parte la întruniri în Cisiordania ocupată, în Fâșia Gaza și în sectoarele palestiniene din Ierusalim.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel.

”Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme”, a spus președintele american.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

În Europa, propunerea Statelor Unite a fost primită cu scepticism. Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat miercuri că îi reamintește lui Trump că statutul Ierusalimului ar trebui să fie stabilit în cadrul negocierilor privind o soluție a conflictului israeliano-palestinian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.