Consiliul de Securitate al ONU, şedinţă de urgenţă pentru a discuta statutul Ierusalimului, după decizia lui Donald Trump de a-l recunoaşte drept capitala Israelului

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență vineri pentru a discuta despre recunoașterea unilaterală de către președintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului, a precizat miercuri pentru AFP președinția japoneză a Consiliului, conform Agerpres.

Foto: ONU

Consiliul va dezbate în prima parte a reuniunii alte subiecte, urmând ca această chestiune a Ierusalimului să fie discutată ulterior, a menționat aceeași sursă.

Reuniunea a fost cerută de opt din cele 15 țări care fac parte din Consiliul de Securitate. Este vorba de patru țări europene (Suedia, Franța, Italia și Marea Britanie), două sud-americane (Bolivia și Uruguay) și două africane (Egipt și Senegal).

Aceste țări au cerut că reuniunea să fie deschisă cu un discurs al secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Miercuri, acesta și-a reiterat, la scurt timp după anunțul președintelui american Donald Trump, opoziția pe care a exprimat-o de la preluarea funcției în ianuarie față de „orice măsură unilaterală”.

Statutul Ierusalimului nu poate fi rezolvat decât printr-o ”negociere directă” între israelieni și palestinieni, a mai spus șeful ONU.

Citiți și: Președintele Donald Trump a anunțat că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a Israelului

Departamentul de Stat al SUA a precizat că va începe “imediat” pregătirile pentru a muta ambasada Statelor Unite ale Americii de la Tel Aviv la Ierusalim, consolidând securitatea pentru a-i proteja pe americanii din Orientul Mijlociu, a afirmat miercuri secretarul de stat american Rex Tillerson. Decizia președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului „reprezintă o adecvare la realitate a prezenței americane”, deoarece parlamentul, Curtea Supremă, președinția și serviciile premierului israelian sunt amplasate în acest oraș, a apreciat șeful diplomației americane într-un comunicat.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.