Uniunea Europeană, îngrijorată de decizia lui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului: Aspirațiile ambelor părți trebuie să fie îndeplinite

Uniunea Europeană și-a exprimat miercuri seara îngrijorarea privind decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, punctând că acestă hotărâre poate avea repercusiuni pentru perspectivele de pace, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă.

Aspirațiile ambelor părți (israeliană și palestiniană, n.r.) trebuie să fie îndeplinite și trebuie să fie găsită prin negocieri o cale de soluționare a statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a celor două state”, a subliniat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă și de Securitate, Federica Mogherini.

”UE invită toți actorii din teren și din regiunea extinsă să manifeste calm și reținere pentru a preveni orice escaladare. Accentul ar trebui să rămână asupra creării condițiilor pentru negocieri directe și semnificative care să poată rezolva toate problemele legate de statutul final. UE este pregătită să sprijine acest proces”, a completat Mogherini.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunț ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat american să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.