Președintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu: Vom angaja o firmă de avocatură care să calculeze pierderile provocate de prezenţa Rusiei în Transnistria

Chişinăul intenţionează să angajeze o companie juridică internaţională care să estimeze valoarea pagubelor de pe urma prezenţei Federaţiei Ruse în Transnistria în ultimii 25 de ani, a anunţat sâmbătă preşedintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, într-un interviu acordat unei publicaţii din Letonia, în care a ţinut să sublinieze că Moscova a încălcat dreptul internaţional prin prezenţa sa militară în stânga Nistrului, potrivit Deschide.md.

Autorităţile moldovene au abordat la nivel internaţional, inclusiv la ONU, problema staţionării ilegale a celor circa 2.000 de militari ruşi pe teritoriul din estul republicii, trupe care constituie o „forţă de ocupaţie”, a afirmat şeful legislativului moldovean, făcând referire la Grupul Operativ al Trupelor Ruse în Republica Moldova (GOTR), succesorul Armatei a 14-a a Federaţiei Ruse.

”Rusia a încălcat dreptul internaţional. Noi intenţionăm să angajăm o companie juridică internaţională care să estimeze costurile aduse de prezenţa Rusiei în Transnistria. Estimăm că suma va fi de ordinul miliardelor de dolari. Contingentul militar rus reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Republicii Moldova, deoarece este vorba de o prezenţă militară ilegala, la fel ca cea din Abhazia, Osetia de Nord (Georgia) sau din estul Ucrainei”, a declarat Candu în interviul pentru Latvijas Avize, citat de Deschide.md.

În acelaşi interviu, şeful legislativului de la Chişinău a evocat implicarea tot mai evidentă a Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova, în special prin presa de propagandă, furnizoare de “fake news”.

„Noi deja putem observa semne ale implicării (Federaţiei Ruse), de exemplu prin mass-media. Practic, în fiecare zi, canalele ruse difuzează materiale îndreptate împotriva guvernării noastre, precum şi împotriva SUA şi a Occidentului”, a spus Candu.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.