Secretarul de stat american, Antony Blinken, a evidențiat într-un bilanț patru dintre cele mai importante domenii în care diplomația a dat rezultate în acest an care se încheie, având în centrul acțiunii revitalizarea parteneriatelor și alianțelor cu ”numeroaste țări care împărtășesc interesele și valorile fundamentele” ale SUA.
Într-o conferință de presă organizată a doua zi după vizita președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, șeful diplomației americane a evidențiat eforturile depuse de Washington pentru a mobiliza lumea astfel încât ”războiul Rusiei împotriva Ucrainei să fie un eșec strategic”.
”Începând cu 24 februarie, am reunit zeci de aliați și parteneri pentru a promova securitatea, sprijinul economic și umanitar pentru poporul ucrainean în timp ce acesta își apără democrația, suveranitatea și independența țării sale. Sprijinul nostru colectiv – incluzând acum o sumă suplimentară de 1,85 miliarde de dolari în asistență militară americană pe care președintele a anunțat-o ieri – a permis luptătorilor ucraineni să treacă la contraofensivă, eliberându-și poporul și recucerindu-și o mai mare parte din teritoriu”, a subliniat acesta.
Făcând referire la NATO, Blinken a amintit de adoptarea noului Concept Strategic al Alianței, dar și de consolidarea flancului estic prin dublarea grupurilor de luptă, precum și prin sporirea desfășurărilor din țările baltice, nu înainte de a menționa faptul că NATO va deveni o alianță cu 32 de membri, prin acceptarea Finlandei și Suediei.
”Am colaborat cu aliații și partenerii pentru a impune cele mai puternice sancțiuni și controale la exporturi din toate timpurile asupra președintelui Putin și asupra celor care îi permit războiul de agresiune – diminuând semnificativ accesul armatei ruse la fonduri, la bunuri și la tehnologii care sunt esențiale pentru efortul de război. Din orice punct de vedere, mașina de război rusă se află într-o situație disperată. Conducerea diplomatică a SUA a fost indispensabilă în construirea și menținerea acestei unități în scop și, de asemenea, a acestei unități în acțiune. Între timp, ne-am adus forța diplomatică pentru a izola Rusia în cadrul Națiunilor Unite și al altor organizații internaționale și pentru a reafirma sprijinul global pentru principiile fundamentale ale Cartei ONU pe care președintele Putin încearcă să le elimine”, a mai spus Blinken.
În contextul în care ucrainenii se confruntă cu o iarnă grea, șeful diplomației americane a dat asigurări că Statele Unite vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie și că acestea colaborează cu G7 și cu aliații pentru ”a repara, înlocui și apărare infrastructura energetică a acestei țări, inclusiv pentru a consolida apărarea sa aeriană avansată prin sisteme de precizie precum bateria de rachete Patriot”.
”Până când președintele Putin își va schimba cursul, cea mai bună modalitate de a îmbunătăți perspectivele unei păci juste și durabile, de a avansa de fapt perspectivele unei diplomații semnificative, este menținerea sprijinului nostru puternic pentru Ucraina”, este de părere secretarul de stat american.
Pe segmentul relației cu China, Antony Blinken a subliniat ”accelerarea convergenței strategice cu aliații și partenerii noștri”.
”Acest lucru este crucial, deoarece, în timp ce Rusia reprezintă o amenințare imediată la adresa sistemului internațional liber și deschis, Republica Populară Chineză este singurul nostru concurent care are atât intenția de a remodela ordinea internațională, cât și, din ce în ce mai mult, puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică pentru a promova acest obiectiv”, a explicat șeful diplomației americane, evocând strategia prezentată de Casa Albă în luna mai ”pentru a face față provocării reprezentate” de China, dar și noul Concept Strategic al NATO, prin care Alianța s-a angajată să ”abordeze problemele sistemice ale Chinei la adresa securității transatlantice”.
În al treilea rând, ”am reușit să stabilim coaliții largi pentru a găsi soluții la provocările globale comune cu care se confruntă atât de mulți dintre noi, inclusiv în ceea ce privește securitatea alimentară, sănătatea, energia și clima, creșterea economică favorabilă incluziunii – provocări care au un impact real asupra vieții și mijloacelor de trai ale poporului american și pe care nu le putem rezolva în mod eficient singuri”.
În al patrulea rând, Statele Unite au folosit ”puterea diplomației americane pentru a promova pacea și pentru a atenua conflictele”, a mai spus Blinken.
”Împreună cu omologii mei din Israel, Maroc, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Egipt, am participat la Summitul istoric de la Negev pentru a promova integrarea și normalizarea în Orientul Mijlociu. Am intermediat un acord istoric între Israel și Liban pentru a rezolva disputa lor de lungă durată privind frontierele maritime. Am sprijinit discuțiile conduse de Africa care au dus la încetarea ostilităților dintre Etiopia și forțele din Tigrai. Am contribuit la încheierea unui acord-cadru pentru a readuce Sudanul pe calea democrației conduse de civili. Am contribuit la asigurarea – și ulterior la prelungirea – unui armistițiu în conflictul din Yemen”, a listat secretarul de stat american o serie de evenimente în acest domeniu.