Connect with us

SUA

Antony Blinken prezintă într-un bilanț anual ”cele mai importante domenii în care diplomația a dat rezultate”, având în centrul acțiunilor revitalizarea alianțelor cu ”țări care ne împărtășesc valorile fundamentale”

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a evidențiat într-un bilanț patru dintre cele mai importante domenii în care diplomația a dat rezultate în acest an care se încheie, având în centrul acțiunii revitalizarea parteneriatelor și alianțelor cu ”numeroaste țări care împărtășesc interesele și valorile fundamentele” ale SUA.

Într-o conferință de presă organizată a doua zi după vizita președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, șeful diplomației americane a evidențiat eforturile depuse de Washington pentru a mobiliza lumea astfel încât ”războiul Rusiei împotriva Ucrainei să fie un eșec strategic”.

”Începând cu 24 februarie, am reunit zeci de aliați și parteneri pentru a promova securitatea, sprijinul economic și umanitar pentru poporul ucrainean în timp ce acesta își apără democrația, suveranitatea și independența țării sale.  Sprijinul nostru colectiv – incluzând acum o sumă suplimentară de 1,85 miliarde de dolari în asistență militară americană pe care președintele a anunțat-o ieri – a permis luptătorilor ucraineni să treacă la contraofensivă, eliberându-și poporul și recucerindu-și o mai mare parte din teritoriu”, a subliniat acesta.

Făcând referire la NATO, Blinken a amintit de adoptarea noului Concept Strategic al Alianței, dar și de consolidarea flancului estic prin dublarea grupurilor de luptă, precum și prin sporirea desfășurărilor din țările baltice, nu înainte de a menționa faptul că NATO va deveni o alianță cu 32 de membri, prin acceptarea Finlandei și Suediei.

”Am colaborat cu aliații și partenerii pentru a impune cele mai puternice sancțiuni și controale la exporturi din toate timpurile asupra președintelui Putin și asupra celor care îi permit războiul de agresiune – diminuând semnificativ accesul armatei ruse la fonduri, la bunuri și la tehnologii care sunt esențiale pentru efortul de război. Din orice punct de vedere, mașina de război rusă se află într-o situație disperată.  Conducerea diplomatică a SUA a fost indispensabilă în construirea și menținerea acestei unități în scop și, de asemenea, a acestei unități în acțiune.  Între timp, ne-am adus forța diplomatică pentru a izola Rusia în cadrul Națiunilor Unite și al altor organizații internaționale și pentru a reafirma sprijinul global pentru principiile fundamentale ale Cartei ONU pe care președintele Putin încearcă să le elimine”, a mai spus Blinken.

În contextul în care ucrainenii se confruntă cu o iarnă grea, șeful diplomației americane a dat asigurări că Statele Unite vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie și că acestea colaborează cu G7 și cu aliații pentru ”a repara, înlocui și apărare infrastructura energetică a acestei țări, inclusiv pentru a consolida apărarea sa aeriană avansată prin sisteme de precizie precum bateria de rachete Patriot”.

”Până când președintele Putin își va schimba cursul, cea mai bună modalitate de a îmbunătăți perspectivele unei păci juste și durabile, de a avansa de fapt perspectivele unei diplomații semnificative, este menținerea sprijinului nostru puternic pentru Ucraina”, este de părere secretarul de stat american.

Pe segmentul relației cu China, Antony Blinken a subliniat ”accelerarea convergenței strategice cu aliații și partenerii noștri”.

”Acest lucru este crucial, deoarece, în timp ce Rusia reprezintă o amenințare imediată la adresa sistemului internațional liber și deschis, Republica Populară Chineză este singurul nostru concurent care are atât intenția de a remodela ordinea internațională, cât și, din ce în ce mai mult, puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică pentru a promova acest obiectiv”, a explicat șeful diplomației americane, evocând strategia prezentată de Casa Albă în luna mai ”pentru a face față provocării reprezentate” de China, dar și noul Concept Strategic al NATO, prin care Alianța s-a angajată să ”abordeze problemele sistemice ale Chinei la adresa securității transatlantice”.

În al treilea rând, ”am reușit să stabilim coaliții largi pentru a găsi soluții la provocările globale comune cu care se confruntă atât de mulți dintre noi, inclusiv în ceea ce privește securitatea alimentară, sănătatea, energia și clima, creșterea economică favorabilă incluziunii – provocări care au un impact real asupra vieții și mijloacelor de trai ale poporului american și pe care nu le putem rezolva în mod eficient singuri”.

În al patrulea rând, Statele Unite au folosit ”puterea diplomației americane pentru a promova pacea și pentru a atenua conflictele”, a mai spus Blinken.

”Împreună cu omologii mei din Israel, Maroc, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Egipt, am participat la Summitul istoric de la Negev pentru a promova integrarea și normalizarea în Orientul Mijlociu. Am intermediat un acord istoric între Israel și Liban pentru a rezolva disputa lor de lungă durată privind frontierele maritime.  Am sprijinit discuțiile conduse de Africa care au dus la încetarea ostilităților dintre Etiopia și forțele din Tigrai.  Am contribuit la încheierea unui acord-cadru pentru a readuce Sudanul pe calea democrației conduse de civili.  Am contribuit la asigurarea – și ulterior la prelungirea – unui armistițiu în conflictul din Yemen”, a listat secretarul de stat american o serie de evenimente în acest domeniu.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SUA

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Statele Unite și-au exprimat ”preocuparea” cu privire la adoptarea de către Polonia a unei legi ce face referire la crearea unei comisii de anchetă asupra influenței ruse, care ar putea ”interfera cu alegerile libere” din toamnă, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Guvernul Statelor Unite este îngrijorat de adoptarea de către guvernul polonez a unei noi legislații care ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte din Polonia. Împărtășim îngrijorarea exprimată de mulți observatori că această lege de creare a unei comisii de investigare a influenței rusești ar putea fi folosită pentru a bloca candidatura politicienilor din opoziție fără un tratament corect”, precizează Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

SUA au lansat și un apel la adresa Varșoviei ”să se asigure că această lege nu împiedică posibilitatea alegătorilor de a vota pentru candidatul pe care îl doresc și că nu va fi invocată sau folosită în mod abuziv în moduri care ar putea afecta legitimitatea alegerilor”.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a dat undă verde luni creării acestei comisii de anchetă asupra ”influenţei ruse în Polonia”, o entitate calificată drept ”anticonstituţională” şi de ”tip stalinist” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, înaintea alegerilor legislative din toamnă.

Alcătuită din nouă membri aleşi de o cameră inferioară a parlamentului dominată de tabăra naţionalistă populistă aflată la putere, comisia va putea decide dacă responsabili politici ai ţării au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi îi va putea condamna, fără un control efectiv din partea justiţiei, avertizează observatorii.

Oricărei persoane găsite vinovate i se poate interzice să ocupe funcţii publice legate de accesul la finanţele publice şi la informaţii clasificate timp de 10 ani.

Continue Reading

NATO

Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan și-au exprimat ”disponibilitatea, în calitate de aliați NATO, de a aborda provocările regionale și globale, inclusiv consolidarea securității transatlantice”

Published

on

© Presidency of the Republic of Türkiye/ Twitter

Președintele american, Joe Biden, l-a felicitat pe omologul reales al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei discuții telefonice în care cei doi și-au exprimat ”angajamentul comun de a continua să lucreze împreună ca parteneri apropiați pentru a aprofunda cooperarea dintre țările și popoarele noastre”.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, președinții au abordat și ”disponibilitatea lor, în calitate de aliați NATO, de a aborda provocările regionale și globale, inclusiv consolidarea securității transatlantice în cadrul Summitului NATO de la Vilnius”, într-o referire la extinderea Alianței către Suedia, singura țară din cele două nordice care mai așteaptă undă verde din partea Ungariei și Turciei după ce vecinul său finlandez a devenit al 31-lea membru al NATO în urma ratificării protocolului de aderare de către parlamentele de la Budapesta, respectiv Ankara.

Relațiile dintre Turcia și Suedia au avut de suferit după ce, în cadrul unei manifestaţii autorizate de poliţia suedeză în apropierea ambasadei Turciei, extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran.

Partenerii occidentali și-au întețit apelurile la adresa singurelor două țări NATO care încă nu au ratificat protocolul de aderare a Suediei, sperând că la finalul summitului de la Vilnius, ce urmează să aibă loc în luna iulie, Alianța să fie mai puternică, cu 32 de membri. 

 

Continue Reading

SUA

Șeful Statului Major al SUA: O victorie militară a Rusiei în războiul din Ucraina este imposibilă

Published

on

© Chairman of the Joint Chiefs of Staff/ Flickr

Rusia nu va câştiga războiul din Ucraina doar prin mijloace militare, a reafirmat joi şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, avertizând că, de asemenea, este puţin probabil ca Kievul să reuşească să expulzeze rapid toate forţele ruse de pe teritoriul său, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“Acest război nu va fi câştigat militar de Rusia”, a declarat generalul Milley reporterilor după o întâlnire virtuală a Grupului de contact al Ucrainei, care reuneşte aproximativ 50 de ţări care oferă sprijin militar Rusiei.

Obiectivele iniţiale ale Rusiei, care vizau în special răsturnarea guvernului ucrainean,”nu sunt realizabile prin mijloace militare, nu va funcţiona”, a adăugat generalul Milley.

Pe de altă parte, în prezent există sute de mii de trupe ruseşti în Ucraina, ceea ce face ca obiectivul ucrainean de a-şi recâştiga întreg teritoriul să fie puţin probabil “pe termen scurt”, a continuat el.

“Aceasta înseamnă că luptele vor continua, că vor fi sângeroase, va fi dur. Şi la un moment dat, cele două părţi fie vor negocia un acord, fie vor ajunge la o încheiere militară”, a adăugat şeful Statului Major al SUA.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că alianţa internaţională mobilizată de SUA, principalul furnizor al ajutorului militar pentru Ucraina, a deblocat până în prezent aproape 65 de miliarde de dolari în armamente şi echipamente diverse, precum şi în contracte cu industria de apărare.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.3 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE3 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.4 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO5 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA5 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.5 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.5 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA6 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA6 hours ago

În ajunul summitului CPE de la Chișinău, UE sancționează cinci persoane, între care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, sub regimul de sancțiuni creat la propunerea României pentru a contracara acțiunile de destabilizare a R. Moldova

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO5 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ5 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA6 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending