Connect with us

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Controlul riscurilor: Banca Centrală Europeană va trata obligațiunile UE în același mod ca și obligațiunile emise de guvernele și de băncile centrale

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Banca Centrală Europană (BCE) a luat decizia de a trata obligațiunile emise de UE în același mod ca și obligațiunile emise de guvernele centrale și de băncile centrale în cadrul său de control al riscurilor, se arată într-un comunicat.

Mai concret, începând cu 29 iunie 2023, obligațiunile UE vor face parte din categoria I de marjă de ajustare a riscului (haircut) – în loc de actuala categorie II – în cadrul de control al riscurilor al BCE.

Prin aceasta, titlurile de creanță ale UE vor beneficia de aceleași marje mai reduse de ajustare a gradului de siguranță ca și titlurile de creanță emise de administrațiile centrale în cadrul operațiunilor de credit garantate ale BCE. Prin urmare, va deveni mai ieftină utilizarea datoriei UE în operațiunile de refinanțare efectuate cu BCE și nu vor exista costuri suplimentare în comparație cu utilizarea datoriei suverane.

Decizia BCE reflectă lichiditatea sporită a titlurilor de valoare ale UE ca urmare a emisiunilor din cadrul programelor sale emblematice NextGenerationEU și SURE.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Președinta Băncii Centrale Europene promite să facă ”tot ce trebuie” pentru a restabili stabilitatea prețurilor

Published

on

© European Central Bank

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a promis miercuri că va face ”tot ceea ce trebuie” pentru a restabili stabilitatea prețurilor, cu prilejul unui colocviu ce a avut loc la Genera, organizat de Organizația Mondială a Comerțului, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Vom restaura stabilitatea preţurilor şi vom face tot ceea ce trebuie”, a promis Christine Lagarde, făcând referire la inflaţia crescută care afectează majoritatea ţărilor din zona euro şi pe care instituţia de la Frankfurt, condusă de Lagarde, are misiunea de a o combate.

Aceasta a atras atenția că ”primele victime ale unei inflații ridicate sunt cei defavorizați, cei vulnerabili, cei mai slab plătiți, sunt femeile”.

Săptămâna trecută, Christine Lagarde a sugerat că majorările de dobândă ale BCE vor continua şi dincolo de luna martie, pentru a controla inflaţia.

”În calitate de preşedinte al BCE, munca mea este mai degrabă limitată dar de o importanţă capitală şi aceasta este stabilitatea preţurilor, adică lupta împotriva inflaţiei generate de criza energetică, provocată de războiul teribil din Ucraina”, a subliniat Christine Lagarde la colocviul la care a participat şi directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, organizat cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor femeilor.

Rata anuală a inflației în zona euro și-a continuat luna trecută trendul descendent, însă inflația de bază în zona euro a atins în februarie un nivel record de 5,6%, iar unii decidenţi se tem că această majorare are legătură cu creşterea salariilor în sectorul serviciilor, ceea ce va face tendinţa generală de creştere a preţurilor şi mai durabilă şi mai dificil de încetinit.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Începând cu 1 ianuarie 2023, Croația va deveni al 20-lea membru al zonei euro, în anul în care celebrează un deceniu de apartenență la UE

Published

on

© European Union 2022/ Source - EC Audiovisual

Croația va adopta la 1 ianuarie 2023 moneda euro, la un curs de schimb de 7,53450 kune croate pentru 1 euro, devenind astfel cel de-al 20-lea membru care utilizează moneda unică europeană, după ce, la data de 12 iulie 2022, Consiliul Uniunii Europene a dat undă verde ultimelor acte juridice necesare.

Conform unor informații publicate de Banca Centrală Europeană, Croația, membru al UE de la 1 iulie 2013, va continua să utilizeze kuna până în ianuarie 2023.

Conform BCE, prețurile bunurilor și serviciilor vor fi indicate atât în euro, cât și în kune până la 31 decembrie 2023. În momentul afișării prețurilor, cursul de schimb trebuie indicat într-un mod clar și vizibil. Această măsură este esențială pentru protecția consumatorilor.

Instituția financiară detaliază că va exista o dublă circulație, astfel că atât euro, cât și kuna (bancnote și monede) vor fi permise ca mijloace de plată pe o perioadă de două săptămâni după introducerea euro.

Până la 31 decembrie 2023, bancnotele și monedele de kuna pot fi preschimbate în bancnote și monede euro numai la oficiile poștale, băncile comerciale și Agenția Financiară. Pot fi preschimbate gratuit până la cel mult 100 de bancnote și 100 de monede de kuna pe operațiune. Pentru preschimbarea unui volum mai mare de bancnote sau monede, băncile comerciale pot percepe o taxă.

Din ianuarie 2024, banca centrală națională a Croației va prelua serviciile de preschimbare a bancnotelor de kuna pe termen nelimitat și va preschimba monede până la 31 decembrie 2025. BCE detaliază că acest serviciu este gratuit.

Banca Centrală Europeană atrage atenția că orice creștere a prețurilor legată de trecerea la euro este interzisă.

În cazul în care o companie încalcă această normă, consumatorii au posibilitatea de a raporta autorităților, care pot impune amenzi companiei respective, orice majorare nejustificată a prețurilor. Acest demers se înscrie în sfera protecției consumatorilor.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Christine Lagarde: BCE trebuie să țină cont de schimbările climatice când ia decizii. Au un impact clar, în special asupra inflației

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Banca Centrală Europeană trebuie să ţină cont de schimbările climatice când ia decizii deoarece au un impact clar, în special asupra inflaţiei, a afirmat președinta BCE, Christine Lagarde, într-un interviu acordat joi publicaţiei Madame Figaro, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„În condiţiile în care se produc în lume din ce în ce mai multe dezastre climatice, secetă şi foamete, vor exista repercusiuni asupra preţurilor, asupra primelor de asigurare şi asupra sectorului financiar. Trebuie să ţinem cont de ele”, a declarat Lagarde.

Şefa BCE a adăugat că îşi poate imagina că va avea loc rapid o armonizare şi o înăsprire a standardelor diferite de mediu şi de guvernanţă.

Citiți și: Oficial BCE: Ținând cont de inflația ridicată, Banca Centrală Europeană trebuie să continue majorarea dobânzilor

În urmă cu un an, BCE şi-a prezentat aşteptările cu privire la riscurile climatice, însă, până acum, băncile le-au adaptat cu încetineală şi instituţia de la Frankfurt a făcut în mod repetat apeluri către acestea să urgenteze ritmul.

BCE face presiuni asupra companiilor şi băncilor să înţeleagă şi să gestioneze ameninţările climatice şi posibilitatea ca firmele poluatoare să fie eliminate de pe piaţă.

Banca Centrală Europeană a înfiinţat un centru de expertiză dedicat schimbărilor climatice, care va consilia BCE cum să încorporeze aspectele ce ţin de mediu în politica monetară şi supervizarea bancară. Aproximativ 12 persoane vor lucra în noul centru, care va colabora cu echipele existente în interiorul BCE.

„Am decis să înfiinţăm un nou centru dedicat schimbărilor climatice pentru a aduce laolaltă mai eficient diferitele tipuri de expertiză cu privire la climă care există în cadrul băncii. Schimbările climatice afectează toate domeniile politicii noastre”, a precizat Christine Lagarde. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 hours ago

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene

NATO5 hours ago

Presa britanică scrie că Ursula von der Leyen va candida la șefia NATO, deși aceasta este președinte al Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2024

ROMÂNIA6 hours ago

82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români au fost uciși atunci de trupele sovietice din ordinul lui Stalin

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL6 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

NATO6 hours ago

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

NATO6 hours ago

Nicolae Ciucă: Regiunea Mării Negre, o graniță sau punte geopolitică între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Importanța ei strategică nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

NATO6 hours ago

“București 9”: Aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene

ENGLISH21 hours ago

130 years of social democracy in Romania. Marcel Ciolacu: PSD brought the country into the family of nations that base their existence on democracy, paving the way for NATO and EU membership

NATO22 hours ago

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până la 16 octombrie 2024

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL6 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE2 days ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA3 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA5 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Team2Share

Trending