Connect with us

SUA

Antony Blinken și Dmitro Kuleba au discutat despre suplimentarea ajutorului militar pentru Ucraina și despre noi sancțiuni contra Rusiei

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut marți o discuție telefonică în care au abordat chestiunea suplimentării ajutorului militar acordat Kievului și impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, anunță EFE, citat de Agerpres.

”Cei doi au discutat despre continuarea unei cooperări puternice în domeniul securității și al cooperării economice, în contextul în care invazia totală și neprovocată a Rusiei în Ucraina se apropie de împlinirea unui an. Secretarul de stat a subliniat sprijinul de neclintit al Statelor Unite pentru Ucraina, inclusiv recentele prevederi de asistență suplimentară în domeniul securității pentru a ajuta Ucraina să continue să se apere împotriva agresiunii Rusiei”, precizează Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat

În timpul discursului său în faţa camerelor reunite ale Congresului SUA, Biden s-a adresat ambasadoarei Ucrainei la Washington, Oksana Markarova, invitată din nou să asiste la discurs, alături de Prima Doamnă a SUA, Jill Biden.

Joe Biden i-a transmis Oksanei Markarova că SUA sunt ”unite” în sprijinul lor către ţara invadată de către Rusia.

Statele Unite au anunțat recent un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, a cărui valoare se ridică la aproximativ 2,2 miliarde de dolari și care cuprinde și rachete care vor putea, practic, dubla raza de acțiune a forței de lovire ucrainene împotriva rușilor.

Citiți și:
SUA vor folosi fonduri confiscate de la un oligarh rus pentru a sprijini Ucraina

În total, de la începutul administrației Biden, Statele Unite au alocat Ucrainei 30 de miliarde de dolari sub formă de asistență de securitate. Din 2014, Statele Unite au angajat peste 32 de miliarde de dolari sub formă de asistență de securitate pentru Ucraina și peste 29,3 miliarde de dolari de la începutul invaziei neprovocate și la scară largă a Rusiei.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SUA

Șeful Statului Major al SUA: O victorie militară a Rusiei în războiul din Ucraina este imposibilă

Published

on

© Chairman of the Joint Chiefs of Staff/ Flickr

Rusia nu va câştiga războiul din Ucraina doar prin mijloace militare, a reafirmat joi şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, avertizând că, de asemenea, este puţin probabil ca Kievul să reuşească să expulzeze rapid toate forţele ruse de pe teritoriul său, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“Acest război nu va fi câştigat militar de Rusia”, a declarat generalul Milley reporterilor după o întâlnire virtuală a Grupului de contact al Ucrainei, care reuneşte aproximativ 50 de ţări care oferă sprijin militar Rusiei.

Obiectivele iniţiale ale Rusiei, care vizau în special răsturnarea guvernului ucrainean,”nu sunt realizabile prin mijloace militare, nu va funcţiona”, a adăugat generalul Milley.

Pe de altă parte, în prezent există sute de mii de trupe ruseşti în Ucraina, ceea ce face ca obiectivul ucrainean de a-şi recâştiga întreg teritoriul să fie puţin probabil “pe termen scurt”, a continuat el.

“Aceasta înseamnă că luptele vor continua, că vor fi sângeroase, va fi dur. Şi la un moment dat, cele două părţi fie vor negocia un acord, fie vor ajunge la o încheiere militară”, a adăugat şeful Statului Major al SUA.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că alianţa internaţională mobilizată de SUA, principalul furnizor al ajutorului militar pentru Ucraina, a deblocat până în prezent aproape 65 de miliarde de dolari în armamente şi echipamente diverse, precum şi în contracte cu industria de apărare.

Continue Reading

SUA

Șeful Pentagonului speră ca antrenamentul piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 de fabricație americană să înceapă în următoarele săptămâni

Published

on

© Chad J. McNeeley, DOD

Secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, a declarat joi că speră ca antrenamentul piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 de fabricație americană să înceapă în următoarele săptămâni, sprijinind Ucraina pe termen lung, dar nu neapărat ca parte a unei contraofensive anticipate în primăvară împotriva Rusiei.

Austin a luat cuvântul în timp ce liderii din domeniul apărării din întreaga lume s-au reunit pentru o întâlnire virtuală pentru a discuta despre sprijinul militar în curs de desfășurare pentru Ucraina.

„Va trebui să aprofundăm mai mult și va trebui să căutăm în continuare modalități creative de a ne spori capacitatea industrială”, a declarat Austin înainte ca liderii militari să înceapă sesiunea cu ușile închise. „Miza este mare. Dar cauza este dreaptă și voința noastră este puternică”.

Țările europene au declarat că poartă discuții cu privire la țările care ar putea avea la dispoziție o parte din avioanele F-16. Statele Unite au ezitat mult timp să furnizeze avioanele avansate Ucrainei și abia la sfârșitul săptămânii trecute președintele Joe Biden a fost de acord să permită altor națiuni să trimită propriile avioane fabricate în SUA la Kiev. Șeful de la Casa Albă a primit asigurări personale din partea lui Volodimir Zelenski că aceste aeronave nu vor fi folosite pe teritoriul Rusiei.

„Sperăm că acest antrenament va începe în următoarele săptămâni”, a declarat Austin. „Acest lucru va consolida și va îmbunătăți și mai mult capacitățile Forțelor Aeriene ucrainene pe termen lung. Și va completa acordurile noastre de securitate pe termen scurt și mediu. Acest nou efort comun transmite un mesaj puternic cu privire la unitatea noastră și la angajamentul nostru pe termen lung față de autoapărarea Ucrainei.”

Decizia administrației Biden a constituit o răsturnare bruscă de situație, după ce, timp de peste un an, a refuzat să aprobe orice transfer al aeronavelor sau să efectueze antrenamente, din cauza temerilor că acest lucru ar putea duce la escaladarea tensiunilor cu Rusia. De asemenea, oficialii americani au argumentat împotriva utilizării F-16 spunând că învățarea pilotării și susținerea logistică a unui avion atât de avansat ar fi dificilă și ar dura luni de zile.

Generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat săptămâna aceasta că decizia SUA privind F-16 face parte dintr-un angajament mai larg pe termen lung de a satisface viitoarele nevoi militare ale Ucrainei. El a spus că avioanele nu vor fi relevante în nicio contraofensivă care ar trebui să înceapă în curând.

Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene, a declarat marți că antrenamentele pentru piloții ucraineni au început în Polonia și în alte câteva țări, deși ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că antrenamentele se află încă în faza de planificare. Țările de Jos și Danemarca, printre altele, fac, de asemenea, planuri de pregătire.

„Putem să continuăm și, de asemenea, să finalizăm planurile pe care le facem cu Danemarca și alți aliați pentru a începe aceste antrenamente. Și, bineînțeles, acesta este primul pas care trebuie făcut”, a declarat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, adăugând că sunt în curs de desfășurare discuții inițiale cu privire la cine ar putea avea F-16 disponibile pentru a le pune la dispoziție.

Ucraina urmărește de mult timp acest avion de vânătoare sofisticat pentru a-i oferi un avantaj în luptă, în timp ce se confruntă cu invazia Rusiei, aflată acum în al doilea an.

Continue Reading

SUA

Biden îl va desemna pe șeful Forțelor Aeriene ale SUA viitor președinte al Statului Major Întrunit. Charles Q. Brown Jr. va fi al doilea general de culoare care va ocupa această funcție

Published

on

© US Air Force

Președintele american Joe Biden va anunța joi, 25 mai, nominalizarea șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Charles Q. Brown Jr., ca viitor președinte al Statului Major Întrunit, potrivit unui înalt oficial al administrației de la Washington, relatează Politico.

Confirmarea vine la mai bine de două săptămâni după ce au circulat primele informații potrivit cărora Brown ar fi fost desemnat consilier militar principal al președintelui.

Biden va face anunțul în Rose Garden de la Casa Albă, în prezența vicepreședintelui Kamala Harris și a secretarului apărării Lloyd J. Austin III, a precizat Casa Albă.

„În cazul generalului Brown, președintele știe că va (…) beneficia de o bogată experiență militară, formată atât pe timp de pace, cât și în război – un lider care înțelege provocările strategice cu care se confruntă Statele Unite în întreaga lume, dar care, de asemenea, îi va reprezenta cu abilitate pe militarii din cadrul forțelor noastre armate, precum și pe familiile acestora”, a precizat înaltul oficial. „Generalul Brown a zburat alături de aliați și parteneri în luptă, a servit peste mări și a comandat la toate nivelurile posibile în cadrul Forțelor Aeriene și în comandamentele comune, incluzând forțele noastre din Europa, Orientul Mijlociu și din Asia.”

Dacă va fi confirmat de Senat, Brown îi va succeda generalului Mark Milley și va deveni primul general al Forțelor Aeriene care va ocupa această funcție de când generalul Richard Myers a renunțat la ea în 2005 – și doar al cincilea membru al Forțelor Aeriene din istoria de 73 de ani a acestei funcții.

Pilot de carieră pe avioane de vânătoare F-16, Brown va contribui cu aproape patru decenii de serviciu militar la cea mai înaltă funcție militară a națiunii, inclusiv în calitate de comandant în Pacific și în Orientul Mijlociu. De asemenea, acesta ar fi al doilea militar de culoare care ocupă funcția de președinte, după generalul de armată Colin Powell, care a ocupat funcția de președinte între 1989 și 1993.

Încadrat în 1984, Brown a fost atât instructor, cât și comandant al Școlii de Artilerie a Forțelor Aeriene ale SUA, una dintre cele mai exigente școli din cadrul armatei și întruchiparea conceptului de luptători Top Gun. De asemenea, a condus escadrile de vânătoare în Coreea de Sud și Italia înainte de a ocupa poziții cheie în comandamente importante din inima securității naționale a SUA.

În 2014, Brown a fost director de operațiuni pentru descurajare strategică și integrare nucleară pentru Forțele Aeriene ale SUA în Europa, la scurt timp după ce Rusia a invadat Crimeea; din 2015 până în 2016, a comandat Forțele Aeriene Centrale ale SUA, în timp ce SUA și aliații săi desfășurau o campanie aeriană împotriva grupării Statul Islamic; iar din 2018 până în 2020, a condus Forțele Aeriene din Pacific, chiar în momentul în care SUA și-au mutat accentul strategic de la combaterea terorismului în Orientul Mijlociu la descurajarea Chinei în Pacific.

Continue Reading

Facebook

NATO9 hours ago

Olanda „ia serios în considerare” trimiterea de avioane F-16 Ucrainei

NATO9 hours ago

NATO: Germania își relochează sistemul de apărare antirachetă Patriot din Slovacia în Lituania în vederea summit-ului de la Vilnius

NATO11 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că summit-ul NATO de la Vilnius se va concentra pe sprijinirea concretă a Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Estoniei, înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău: Vom transmite un mesaj puternic că Moldova nu este singură

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Olaf Scholz: La 1 iunie, familia europeană se reunește în R. Moldova, o țară care are tot sprijinul nostru și nu este singură

U.E.1 day ago

Ursula von der Leyen a vizitat zonele din Italia afectate de inundații: ”Europa este cu voi”

NATO1 day ago

Mircea Geoană: Buna guvernare, transparența și combaterea corupției sunt importante pentru ca România să-și atingă potențialul strategic, economic și uman

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană și compania BioNTech-Pfizer modifică termenii contractului privind livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19, reducând numărul de doze și prelungind termenul de livrare

ROMÂNIA1 day ago

MCID și ADR fac un nou pas spre digitalizarea României prin lansarea aplicației mobile ROeID, care asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor români

CONSILIUL UE1 day ago

Ungaria contestă un demers al Parlamentului European care îi pune la îndoială capacitatea de a exercita președinția semestrială a Consiliului UE, ce urmează să o preia la jumătatea lui 2024

NATO2 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ3 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ3 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA3 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

NATO1 week ago

Black Sea and Balkans Security Forum: Premierul Nicolae Ciucă evidențiază importanța revizuirii planurilor de apărare în contextul în care o ”putere ca Rusia merge spre un război de uzură”

Team2Share

Trending