Connect with us

ROMÂNIA

Banca Mondială, previziuni în scădere pentru economia României. Aceasta ar urma să înregistreze o creştere de 4,3% în 2022 și un avans de 3,8% în 2023

Published

on

© Calea Europeană / Zaim Diana

Economia României ar urma să înregistreze în acest an o creștere de 4,3%, estimare în scădere față de cea din iunie 2021, când creșterea era prognozată la 4,5%, arată Banca Mondială în cel mai recent raport referitor la perspectivele economice globale, citat de Agerpres.  

Pentru 2023, Banca Mondială prognozează o creștere de 3,8% a PIB-ului României, faţă de un avans de 3,9% previzionat în iunie 2021, în timp ce instituţia estimează că în 2021 s-a înregistrat o creştere de 6,3%.

După un avânt în 2021, economia mondială intră într-o perioadă de încetinire, pe fondul unor noi amenințări din partea variantelor COVID-19 și a creșterii inflației, a datoriilor și a inegalității veniturilor, care ar putea pune în pericol redresarea în economiile emergente și în curs de dezvoltare, avertizează Banca Mondială într-un comunicat

Răspândirea rapidă a variantei Omicron arată că pandemia va continua să perturbe activitatea economică pe termen scurt.

”Într-un moment în care guvernele din multe economii în curs de dezvoltare nu dispun de marja de manevră politică necesară pentru a sprijini activitatea în caz de nevoie, noi focare de COVID-19, blocaje persistente în lanțul de aprovizionare și presiuni inflaționiste, precum și vulnerabilități financiare ridicate în zone mari ale lumii ar putea crește riscul unei aterizări bruște”, semnalează Banca Mondială.

Încetinirea va coincide cu o accentuare a decalajului ratelor de creștere dintre economiile avansate și economiile emergente și în curs de dezvoltare.

Se preconizează că, în economiile avansate, creșterea va scădea de la 5% în 2021 la 3,8% în 2022 și la 2,3% în 2023 – un ritm care, deși moderat, va fi suficient pentru a readuce producția și investițiile la tendința de dinainte de pandemie în aceste economii. Cu toate acestea, în economiile emergente și în curs de dezvoltare, se așteaptă ca această creștere să scadă de la 6,3 % în 2021 la 4,6 % în 2022 și la 4,4 % în 2023.

Făcând trimitere la regiunea Europa și Asia Centrală, Banca Mondială menționează că prețurile mai ridicate ale materiilor prime și consolidarea activității zonei euro au stimulat creșterea exporturilor și a fluxurilor de remitențe, consolidând redresarea regională.

Cu toate acestea, BM semnalează că noua variantă de COVID-19 va provoca perturbări, inclusiv prin restricții mai stricte privind mobilitatea internă și interdicții internaționale de călătorie.

Se preconizează că impulsul dat de cererea externă va dispărea în 2023, pe măsură ce creșterea economică la nivel mondial și în zona euro va încetini, iar prețurile materiilor prime vor scădea. Astfel, PIB-ul pe cap de locuitor în 2023 va fi cu aproximativ 1,5 % mai mic decât estimările de dinaintea pandemiei.

Rusia, cea mai mare economie din regiunea Europei și Asiei Centrale, va cunoaște o temperare a creșterii economice până la 2,4% în 2022, în contextul înăspririi politicii macroeconomice, urmând ca în 2023 această să scadă până la 1,8%, pe fondul diminuării prețurilor produselor industriale de bază.

În Turcia – a doua economie ca mărime din regiune – creșterea ar urma să încetinească până la 2% în 2022 și să se mențină la un nivel modest de 3% în 2023, deoarece inflația ridicată și creșterea bruscă a incertitudinii politice pune presiune pe investiții.

Pentru Europa Centrală, Banca Mondială anticipează o temperare a creșterii economice până la un nivel încă robust de 4,7%, susținut de cererea internă, urmând ca aceasta să încetinească până la 3,7% în 2023.

Se preconizează că, pe termen scurt, creșterea economică în Europa de Est va fi cea mai slabă dintre subregiunile Europei și Asiei Centrale, înjumătățindu-se de la 3,1% în 2021 la 1,4% în 2022, urmând să ia calea ascendentă pentru a ajunge la 3,2% în 2023. Banca Mondială are și un amendament la acest capitol. Estimările depind de tensiunile geopolitice.

Acesta atrage atenția și asupra inflației, care ” înregistrează cele mai ridicate rate din 2008 încoace. În economiile emergente și în curs de dezvoltare, aceasta a atins cea mai mare rată din 2011. Multe economii emergente și în curs de dezvoltare își retrag sprijinul politic pentru a limita presiunile inflaționiste – cu mult înainte ca redresarea să fie completă”, deplânge instituția.

Riscul unor tensiuni financiare planează și asupra regiunii Europei și Asiei Centrale, Banca Mondială anticipând că multe economii din această parte a globului se vor confrunta cu o inflație peste limita stabilită și în 2023.

 

 

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru implementarea sistemului național RO e-Factura și factura electronică în România

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, 17 mai, Legea care prevede că, de la 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România au obligaţia să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, se arată într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro

Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii în dispoziție pe piață, înmatriculării sau înregistrării în România, precum și supravegherea pieței pentru acestea. 

Potrivit legii, începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia, în relaţia B2G, definită conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, cu modificările şi completările ulterioare, să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, informează Adevărul

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă o felicită pe Elisabeth Borne, prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani: Să consolidăm legăturile istorice dintre România și Franța

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a felicitat-o, luni, într-un mesaj pe Twitter, pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii francez, pentru numirea în funcţia de prim-ministru al Franţei, şi a asigurat-o pe aceasta de conlucrare în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state.

“Felicitări Elisabeth Borne şi urări călduroase de succes cu ocazia numirii dumneavoastră în funcţia de şef al Guvernului Franţei! Sunt gata să lucrez cu dumneavoastră, în cadrul Parteneriatului Strategic România Franţa, pentru a consolida legăturile istorice dintre cele două ţări ale noastre”, a transmis Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său prim-ministru, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat, devenind astfel prima femeie care va deţine această funcţie din 1992, relatează Reuters şi AFP. 

“Preşedintele Republicii a numit-o pe Elisabeth Borne prim-ministru şi a însărcinat-o cu formarea unui guvern”, a precizat preşedinţia într-un comunicat. Edith Cresson era singura femeie care a ocupat până acum acest post (1991-1992) în preşedinţia socialistului Francois Mitterrand.

Elisabeth Borne, în vârstă de 61 de ani, are experienţă în administraţie şi înainte de a se alătura guvernului lui Macron a lucrat pentru mai mulţi miniştri socialişti.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul de interne Lucian Bode, vizită de lucru la Washington, la aniversarea a 25 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA

Published

on

© MAI

O delegație formată din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, condusă de ministrul Lucian Bode, efectuează, în perioada 16-18 mai 2022, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, informează un comunicat.

Vizita se desfășoară într-un an în care se aniversează 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA, o bornă semnificativă a relațiilor bilaterale dintre cele două state.

În cadrul vizitei Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, are întrevederi la Departamentul de Stat, Departamentul pentru Securitate Internă și Congresul SUA.

Discuțiile cu oficialii americani vizează eforturile instituționale în acord cu recomandările Departamentului de Stat formulate în cadrul Raportului privind traficul de persoane (TiP Report), România dispunând de instrumentele necesare pentru un răspuns adecvat la provocările generate de acest tip de criminalitate, respectiv structuri, legislație, strategii și planuri de acțiune.

Întâlnirile constituie o excelentă oportunitate de reconfirmare a cooperării foarte bune dintre autoritățile române și agențiile de aplicare a legii din SUA în domeniul combaterii criminalității organizate, cu accent pe combaterea migrației ilegale și a criminalității cibernetice, precum și a intensificări schimbului de informații.

În cadrul întrevederilor cu membri ai Congresului SUA, Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, va discuta provocările actualului context regional atât din perspectiva gestionării crizei umanitare generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cât și în plan securitar.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA15 mins ago

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru implementarea sistemului național RO e-Factura și factura electronică în România

MAREA BRITANIE34 mins ago

Marea Britanie solicită ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO “cât mai curând posibil”. Franța “va fi alături de Helsinki și Stockholm” în temeiul clauzei de apărare reciprocă din tratatul UE

U.E.34 mins ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Europarlamentarul Gheorghe Falcă solicită un buget european dedicat turismului și crearea unei agenții europene pentru turism

CONSILIUL UE2 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu: Este momentul să fie reluat proiectul organizării la Kiev a unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE, ca expresie simbolică a sprijinului acordat Ucrainei

NATO2 hours ago

Stoltenberg cere aliaților să fie “uniți în acest moment istoric” al deciziilor Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Turcia insistă că nu va aproba extinderea Alianței

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Maia Sandu merge la Bruxelles și Paris. Va deveni primul președinte al R. Moldova care va susține un discurs în plenul Parlamentului European

ROMÂNIA14 hours ago

Nicolae Ciucă o felicită pe Elisabeth Borne, prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani: Să consolidăm legăturile istorice dintre România și Franța

ROMÂNIA18 hours ago

Ministrul de interne Lucian Bode, vizită de lucru la Washington, la aniversarea a 25 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

U.E.34 mins ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO2 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO2 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL2 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO2 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE7 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

Team2Share

Trending