Connect with us

ROMÂNIA

Bogdan Aurescu: Este perfect legitim să avem mai multe trupe NATO în România. Avem nevoie de apărare în fața a ceea ce face Rusia în vecinătatea noastră imediată

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul de externe Bogdan Aurescu consideră perfect legitimă solicitarea României de a găzdui mai multe trupe NATO în contextul agresiunii Rusiei din vecinătatea imediată a țării, potrivit unui interviu acordat France24, preluat de Ministerul Afacerilor Externe.

Întrebat dacă acumularea de forțe NATO în Europa de Est și Centrală poate fi interpretată ca o provocare la adresa Rusiei, ministrul Bogdan Aurescu a precizat că este o „reacție de autoapărare” la acțiunile întreprinse de Moscova din 2014 încoace, în vecinătatea flancului estic al Alianței. 

„Nu poate fi văzută ca o provocare, nu poate fi văzută ca o măsură de escaladare de niciun fel. Ceea ce am făcut din 2014, după ocuparea ilegală a Crimeei, pe flancul estic, a fost un răspuns, o reacție de autoapărare. A fost o reacție care, de fapt, consolidează postura de descurajare și de apărare a NATO de pe Flancul Estic din cauza acțiunilor care au fost întreprinse de Rusia”, a precizat Aurescu.

Mai mult, șeful diplomației române a subliniat amenințarea reprezentată de Rusia în special în partea de sud a flancului estic, în bazinul Mării Negre, unde deține o forță armată a cărei dimensiune este cu mult peste cea a NATO. 

„Dacă comparăm mărimea forțelor, aproximativ 15.000 de soldați NATO pe flancul estic, cu peste 150.000 de militari ruși în bazinul Mării Negre, cred că este destul de clar că ceea ce face NATO pe flancul estic nu este deloc o provocare la adresa Rusiei, ci mai degrabă un răspuns legitim al Alianței Nord-Atlantice în beneficiul securității aliaților de pe flancul estic”, a explicat ministrul de externe.

Bogdan Aurescu a amintit, în context, că a cerut „de ceva timp o consolidare a poziției NATO pe flancul estic, iar această criză (invazia Ucrainei, n.r.) a accelerat acest proces”. De aceea, România va continua să ceară „mai multe trupe și mai multe echipamente pe teritoriul României, în partea sudică a flancului estic, care este cea mai expusă”, a adăugat acesta.

„România are cea mai lungă graniță aliată, granița terestră cu Ucraina – avem 640 de kilometri de graniță cu Ucraina, avem Crimeea la aproximativ 300 de kilometri în largul coastei României, peste bazinul nord-vestic al Mării Negre. Și cred că este perfect legitim să avem mai multe trupe NATO în România. Soldații americani au sosit deja, militarii francezi vin zilele acestea în România, alți aliați, cum ar fi Belgia, vor desfășura forțe în România. Cred că este foarte important să vedem că solidaritatea Aliată funcționează. Salutăm călduros venirea mai multor Aliați în România, în partea sudică a flancului estic, la Marea Neagră, pentru că, într-adevăr, avem nevoie de o astfel de descurajare și apărare în fața a ceea ce face Rusia în vecinătatea noastră imediată.”, a mai afirmat ministrul român de externe.

Întrebat dacă se confirmă temerile cetățenilor români cu privire la extinderea războiului din Ucraina și pe teritoriul României, Bogdan Aurescu a exclus această posibilitate datorită garanțiilor de securitate oferite de NATO și a reiterat că măsurile de consolidare ale Alianței pe flancul estic nu sunt altceva decât un răspuns defensiv la adresa agresiunii ruse.

„Considerăm că România și cetățenii români nu au motive să se teamă, pentru că suntem acoperiți de garanțiile de securitate care sunt înscrise în articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord. Apărarea colectivă, care este garantată de NATO și de forțele Aliate, este de fier. Cred că revărsarea nu va afecta, în niciun caz, țările NATO. Dar, într-adevăr, situația de securitate în ansamblu se deteriorează. De aceea, așa cum am discutat anterior, are loc consolidarea flancului estic, iar măsurile luate de NATO, repet, nu sunt altceva decât un răspuns la poziția agresivă a Rusiei”, a subliniat șeful diplomației române.

Marți, 1 martie, NATO a desfășurat în România, pentru prima oară în istoria Alianței, Forța de Reacție Rapidă, prin sosirea a 500 de militari francezi. Totodată, Belgia va disloca în perioada următoare 300 de militari în România.

La 25 februarie 2022, cu prilejul summitului extraordinar al NATO, desfăşurat prin videoconferinţă, pe fondul situaţiei militare din Ucraina, liderii Consiliului Nord-Atlantic au stabilit, pentru prima dată în istoria Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, desfăşurarea unor elemente ale Forţei de Reacţie Rapidă a NATO.

NATO a activat pe 23 februarie în premieră planurile de apărare pentru țările de pe flancul estic în urma unei reuniuni de urgență care s-a desfășurat în baza activării articolului 4 de către România, Polonia și alte state de pe flancul de est.

Forţa de Reacţie Rapidă a NATO (NRF) este desfăşurată să intervină în baza unei decizii prin consens a Consiliului Nord-Atlantic.

De asemenea, Aliații NATO au decis să îmbunătățească NRF în 2014 prin crearea unei „forțe vârf de lance” în cadrul acesteia, cunoscută sub numele de Forța operațională comună cu grad foarte ridicat de pregătire (VJTF). Această NRF îmbunătățită este una dintre măsurile Planului de acțiune privind gradul de pregătire (RAP), care vizează să răspundă la schimbările din mediul de securitate și să consolideze apărarea colectivă a Alianței.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Premierul Nicolae Ciucă participă sâmbătă la inaugurarea gazoductului Bulgaria-Grecia, care va asigura inclusiv aprovizionarea României

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că va participa, la Sofia, la inaugurarea interconectorului de gaze dintre Bulgaria şi Grecia, menţionând că, prin acest sistem, România va avea asigurate “conectarea” şi “coerenţa” aprovizionării cu gaze pe verticala sud-nord.

Urmează ca sâmbătă să particip la activitatea de inaugurare a interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria, activitate care se va desfăşura la Sofia. Vor fi prezenţi oficiali ai Bulgariei, ai Greciei, Azerbaidjanului, preşedintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen“, a informat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern, citat de Agerpres.

Potrivit prim-ministrului, interconectorul Bulgaria – Grecia va da relevanţă sistemului propriu de gaze, BRUA, la care a lucrat Transgaz.

În felul acesta ne asigurăm că interconectorul va reuşi să dea relevanţă sistemului propriu de gaze la care compania noastră Transgaz a lucrat şi a reuşit să îl pună în valoare. Este vorba de sistemul BRUA. Practic, avem asigurată conectarea şi garanţia că poate fi asigurată coerenţa aprovizionării cu gaze pe verticala sud-nord“, a menţionat Nicolae Ciucă.

 

România a pledat intens în ultima jumătate de an în convorbirile și întrunirile cu autoritățile de la Sofia și Atena pentru ca acest gazoduct între Bulgaria și Grecia să fie finalizat și inaugurat, urmând să transporte gaze din Azerbaidjan pe axa coridorului sudic de gaze, prin conducta Caucazului de Sud, conducta Trans-anatoliană din Turcia și conducta Trans-adriatică care traversează Grecia, Albania, având ca destinație Italia, pe coasta Mării Adriatice. În același timp, Grecia continuă construcția terminalului de gaz natural lichefiat de Alexandroupolis care ar putea fi transportat prin interconectorul cu Bulgaria.

Mai mult, Bucureștiul a intensificat contactele politice și diplomatice cu Azerbaidjanul, țară care va putea furniza gaze prin intermediul acestui interconector dintre Bulgaria și Grecia. În acest calcul strategic pentru securitate energetică, România s-a arătat dispusă “să pună pe masă conducta BRUA pentru a aduce în Europa gaze din Azerbaidjan“. Conducta BRUA a fost proiectată pentru a asigura interconexiunea dintre Bulgaria, România și Austria.

Mai mult, Uniunea Europeană și Azerbaidjan au semnat în vara acestui an un memorandum de înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei pentru a ajuta Europa să pună capăt dependenței de gazul rusesc.

Inaugurarea interconectorului dintre Bulgaria și Grecia coincide cu scurgerile de gaze din conductele Nord Stream, prin care Rusia aproviziona Europa cu gaze naturale, situații pe care UE, NATO și SUA le-au calificat drept acte deliberate de sabotaj și atacuri asupra infrastructurilor critice.

Uniunea Europeană a atins deja, în medie, nivelul propus de umplere a depozitelor de gaze pentru iarna viitoare până la data de 1 noiembrie, stabilit la 80% din capacitatea de stocare, iar dependența de Rusia este redusă considerabil prin prisma creșterii importurilor din Norvegia, dar și a altor acorduri aflate în desfășurare.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Protecția avertizorilor de integritate: CE trece la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României și altor trei state membre

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Comisia Europeană a decis joi să trimită un aviz motivat în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, Austriei, și Sloveniei pentru netranspunerea integrală a „Directivei privind protecția avertizorilor de integritate” (Directiva 2019/1937), informează comunicatul oficial

Termenul-limită pentru transpunerea directivei de către statele membre a fost 17 decembrie 2021.

În ianuarie 2022, Comisia Europeană a trimis scrisori de punere în întârziere unui număr de 24 de state membre pentru că nu au transpus directiva și nu au comunicat Comisiei măsurile de transpunere până la termenul-limită necesar.

În iulie 2022, Comisia a trimis avize motivate unui număr de 15 state membre care nu comunicaseră încă transpunerea integrală.

Astăzi, Executivul european a decis să trimită avize motivate și acestor patru state membre, care nu au notificat încă integral măsurile de transpunere. Statele respective au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde. În cazul unor răspunsuri nesatisfăcătoare, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministerul Sănătății a declanșat Mecanismul UE de protecție civilă pentru asigurarea tratamentului pacienților diagnosticați cu variola maimuței

Published

on

© European Union, Source: EC - Audiovisual Service

Ministerul Sănătății a luat azi, 29 septembrie, decizia de a declanșa Mecanismul European de protecție civilă pentru asigurarea tratamentului pacienților diagnosticați cu variola maimuței, informează un comunicat al MS, remis CaleaEuropeană.ro.

Comisia Europeană a informat statele membre că sunt disponibile 10.008 tratamente cu antiviralul Tecovirimat pentru infecția cu variola maimuței. Iar țările membre pot accesa aceste tratamente prin mecanismul european de protecție civilă. Pentru a beneficia de tratament, Ministerul Sănătății a solicitat prin Departamentul pentru Situații de Urgență activarea acestui mecanism european pentru aproximativ 150 de persoane.

Până până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuței 40 de persoane.

Continue Reading

Facebook

ENGLISH10 hours ago

MEP Vasile Blaga: EPP Group adopted a position paper on solutions to fight inflation and rising energy prices

ROMÂNIA11 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă participă sâmbătă la inaugurarea gazoductului Bulgaria-Grecia, care va asigura inclusiv aprovizionarea României

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Victorie diplomatică a SUA în fața Rusiei, la București: O americancă a fost aleasă secretar general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, poziție deținută în ultimii opt ani de China

ENGLISH14 hours ago

CoR: Newly elected chair of COTER Commission, Emil Boc will focus his mandate on efficient use of EU budget and cohesion funds

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR14 hours ago

Emil Boc a fost ales președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Protecția avertizorilor de integritate: CE trece la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României și altor trei state membre

ROMÂNIA15 hours ago

Ministerul Sănătății a declanșat Mecanismul UE de protecție civilă pentru asigurarea tratamentului pacienților diagnosticați cu variola maimuței

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: Grupul PPE a adoptat un document de poziție privind soluțiile pentru combaterea inflației și a creșterii prețurilor la energie

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

Socialiștii europeni: Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

CHINA17 hours ago

Președintele chinez și premierul japonez promit să dezvolte relațiile dintre Tokyo și Beijing, la 50 de ani de la normalizarea lor

JUSTIȚIE3 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO6 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.7 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA7 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU1 week ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL1 week ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending