Connect with us

G7

Bogdan Aurescu, la reuniunea G7+ axată pe infrastructura energetică a Ucrainei: Autoritățile locale, mediul de afaceri și societatea civilă din România au donat generatoare pentru comunitățile din Ucraina

Published

on

© Bogdan Aurescu/ Twitter

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 10 martie 2023, la o nouă reuniune în format G7+ la nivel de miniștri de externe, pe tema susținerii infrastructurii energetice a Ucrainei, la invitația secretarului de stat al SUA, Antony Blinken și a ministrului afacerilor externe al Japoniei, Hayashi Yoshimasa, care au co-prezidat întâlnirea în format videoconferință, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Reuniunea G7+ din 10 martie 2023 a fost a treia desfășurată în acest format, prima fiind organizată în România, la 29 noiembrie 2022, în marja reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, găzduită de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, arată sursa citată.

La reuniune a luat parte și ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care a informat statele participante la acest format cu privire la cele mai recente evoluții din Ucraina în domeniul infrastructurii energetice, precum și cu privire la prioritățile în materie de asistență necesară din partea comunității internaționale.

În intervenția sa, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a subliniat gravitatea atacurilor ruse asupra infrastructurii critice a Ucrainei în general, cu accent pe iresponsabilitatea afectării funcționării centralelor nucleare – astfel cum a fost cazul foarte recent al bombardamentelor ruse care au afectat alimentarea cu energia electrică necesară pentru răcirea sistemelor esențiale ale centralei nucleare Zaporizhzhia. 

Referindu-se la eforturile României în sprijinul nevoilor de energie ale Ucrainei, șeful diplomației române a evidențiat rolul țării noastre în asigurarea transferului de sute de generatoare care suplinesc deficitul de aprovizionare cu electricitate rezultat din întreruperile din rețeaua electrică a Ucrainei supusă bombardamentelor Rusiei.

A subliniat, totodată, gradul ridicat de mobilizare al autorităților locale, inclusiv a celor din Iași, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara și București, al societății civile și al mediului de afaceri, în sensul realizării unor donații de generatoare către comunitățile locale din Ucraina afectate de atacurile forțelor armate ale Rusiei asupra infrastructurii energetice.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a punctat, de asemenea, impactul războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova și eforturile României în sprijinul securității energetice a acestui stat. 

La reuniune au mai luat parte miniștrii afacerilor externe sau alți înalți reprezentanți din statele G7 (pe lângă SUA și Japonia, Canada, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit), Ucraina, precum și din Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Suedia și Norvegia, alături de reprezentanți ai Uniunii Europene, Comunității Energetice Europene, BERD, PNUD și ai Băncii Mondiale.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

Japonia anunță sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, în coordonare cu G7, și condamnă desfășurarea armelor nucleare în Belarus

Published

on

© Prime Minister's Office of Japan/ Facebook

Japonia va aplica sancțiuni suplimentare Rusiei după ce liderii din G7 au convenit la summitul care s-a desfășurat săptămâna trecută la Hiroshima că trebuie intensificare măsurile de pedepsire a Moscovei pentru declanșarea războiului împotriva Ucrainei, a anunțat vineri Hirokazu Matsuno, șeful de cabinet al premierului nipon, conform Reuters, citat de Agerpres.

Acesta a condamnat, în egală măsură, anunțul de jos privind desfășurarea de arme nucleare tactice de către Rusia în Belarus, precizând că această decizie va intensifica și mai mult circumstanțele create de invadarea Ucrainei.

”Fiind singura ţară care a suferit bombardamente atomice în timpul războiului, Japonia nu acceptă niciodată ameninţarea nucleară a Rusiei, cu atât mai puţin utilizarea acesteia”, a declarat Matsuno într-o conferinţă de presă zilnică.

Citiți și: Liderii G7 vor impune noi sancțiuni pentru a slăbi „mașinăria de război” a Rusiei și asigură Ucraina de sprijin militar și financiar în 2023 și 2024

Într-o acțiune coordonată cu G7, Japonia va îngheța activele a 78 de grupuri și 17 persoane, inclusiv ofițeri de armată din Rusia și va interzice exporturile către 80 de entități rusești, cum ar fi laboratoarele de cercetare afiliate armatei, potrivit unui comunicat publicat vineri de Ministerul de Externe.

Japonia va interzice, de asemenea, furnizarea de servicii de construcţii şi inginerie Rusiei, mai multe detalii referitoare la această măsură urmând să fie anunţate la o dată ulterioară, se arată într-un comunicat al Ministerului Comerţului de la Tokyo.

În contextul summitului G7, Uniunea Europeană a anunțat că va limita comerțul cu diamante rusești” ca parte a sancțiunilor împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Decizia UE venea după ce Marea Britanie anunțase cu câteva ore înainte că ”va legifera în cursul acestui an interzicerea importurilor de diamante rusești și va pune capăt tuturor importurilor de cupru, aluminiu și nichel de origine rusească, pe baza interdicțiilor existente asupra fierului și oțelului” din țara invadatoare.

O hotărâre de suplimentare a sancțiunilor a fost făcută publică și de Statele Unite, Departamentul Trezoreriei și cel de Stat plasând ”peste 300” de persoane, companii, nave şi avioane din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia pe lista neagră.

Continue Reading

G7

Premierul britanic califică China drept ”cea mai mare provocare a epocii noastre la adresa securității și prosperității globale”

Published

on

© No 10/ Flickr

Premierul britanic, Rishi Sunak, a descris China drept cea mai mare provocare la adresa lumii, într-o declarație susținută la finalul unui summit G7, desfășurat la Hiroshina, unde liderii acestui format au cerut Beijingului să facă presiuni asupra Rusiei pentru a înceta războiul din Ucraina, informează Politico Europe.

”China reprezintă cea mai mare provocare a epocii noastre la adresa securității și prosperității globale. Sunt din ce în ce mai autoritari acasă și mai imperativi în străinătate”, le-a spus Sunak reporterilor la reuniunea G7, care s-a încheiat duminică.

Premierul britanic s-a abținut de la a solicita o ”decuplare” a Occidentului de China, dar a susținut ”reducerea riscurilor”, expresie folosită de liderii G7 în comunicat comun emis sâmbătă.

Citiți și: Ursula von der Leyen, către liderii G7: Trebuie să ne reducem vulnerabilitățile față de China, dar decuplarea de Beijing nu este în interesul nostru

”Vom coopera, în cadrul G7 și cu alte țări, pentru a ne asigura că putem reduce riscul și vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare pe care am văzut-o din partea Chinei, vom lua măsurile necesare pentru a ne proteja împotriva investițiilor ostile și vom face acest lucru într-un mod care să nu ne dăuneze reciproc”, a declarat Sunak.

Liderii G7 au emis o declarație dură la adresa Beijingului, în care au convenit să diversifice sursele de minerale critice și să creeze o nouă platformă de coordonare pentru a contracara coerciția economică, și au condamnat încercările de a schimba status quo-ul în Marea Chinei de Sud.

Acest lucru a declanșat un răspuns critic din partea purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, care a acuzat țările G7 că se amestecă în afacerile interne ale Chinei.

Citiți și: Un Război Rece cu China ar fi “o trădare a interesului național” al Regatului Unit, avertizează șeful diplomației britanice într-un discurs mult așteptat

Sunak se află sub o presiune tot mai mare din partea unor figuri din cadrul propriului său Partid Conservator pentru a înăspri linia guvernului față de China. Miercuri, fostul prim-ministru Liz Truss i-a cerut lui Sunak să includă China pe lista ”amenințărilor” la adresa securității Regatului Unit.

La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, prim-ministrul a descris China drept o ”provocare sistemică la adresa valorilor și intereselor noastre”.

Continue Reading

G7

Sprijin de până la 275 de milioane de dolari din SUA, Japonia, Coreea de Sud și EAU pentru reactorul modular din România. SUA au lansat și scrisori de interes pentru un sprijin de 4 miliarde de dolari

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Măsurile anunțate sâmbătă de președintele american Joe Biden pentru a pune în aplicare viziunea Parteneriatului pentru infrastructură și investiții globale de a mobiliza 600 de miliarde de dolari până în 2027 în investiții în infrastructură în întreaga lume au inclus sprijin public-privat pentru proiectul reactorului modular mic (SMR) din România din partea Statelor Unite, Japoniei, Republicii Coreea și Emiratelor Arabe Unite, în valoare de până la 275 de milioane de dolari, precum și lansarea unor scrisori de interes pentru finanțări de proiecte în valoare de până la 4 miliarde de dolari, informează Departamentul de Stat într-un comunicat.

Sprijinul de până la 275 de milioane de dolari, include o scrisoare de interes din partea U.S. Export-Import Bank (EXIM) pentru o sumă de până la 99 de milioane de dolari din cadrul programului EXIM Engineering Multiplier. În plus, EXIM și Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională (DFC) din SUA au emis scrisori de interes pentru un sprijin potențial de până la 3 miliarde de dolari și, respectiv, 1 miliard de dolari pentru desfășurarea proiectelor.

“Împreună cu noile promisiuni ale României, aceste angajamente demonstrează puterea cooperării multinaționale și a parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructură transformatoare și vor face să avanseze proiectul SMR de vârf al României, bazat pe tehnologia firmei americane NuScale Power LLC, în vederea implementării în 2029”, arată sursa citată.

Citiți și Klaus Iohannis salută anunțul lui Biden de la summitul G7 privind sprijinul SUA, Japoniei, Coreei de Sud și EAU pentru reactoarele modulare mici din România

Proiectul SMR din România va înlocui o fostă centrală pe cărbune de la Doicești cu energie curată și va valorifica experiența acumulată în cadrul primului proiect SMR aflat în curs de dezvoltare în Statele Unite, la Carbon Free Power Project din Idaho. Proiectul SMR de la Doicești se bazează pe o experiență de peste un sfert de secol în ceea ce privește exploatarea în condiții de siguranță și securitate a centralelor nucleare din România.

Printre partenerii care avansează proiectul SMR se numără Japan Bank for International Cooperation (Japonia); DS Private Equity (Republica Coreea); EXIM Bank România, S.N. Nuclearelectrica S.A., Nova Power & Gas S.R.L. (România); Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC, Emiratele Arabe Unite); DFC și EXIM (Statele Unite).

Angajamentele vor sprijini achiziția de materiale de lungă durată, finalizarea lucrărilor de inginerie și proiectare preliminară (FEED), furnizarea de expertiză în domeniul managementului de proiect, caracterizarea amplasamentului și analize de reglementare, precum și estimări precise ale calendarului și bugetului pentru executarea proiectului. Implicarea ENEC în proiectul românesc SMR, prin contribuția în natură a experților în domeniul nuclear, reprezintă prima activitate axată pe energia nucleară întreprinsă în cadrul platformei Parteneriatul SUA – Emiratele Arabe Unite pentru accelerarea energiei curate (PACE).

PACE a fost lansat în noiembrie 2022 pentru a cataliza 100 de miliarde de dolari în finanțare, investiții și alte tipuri de sprijin pentru a desfășura 100 de noi gigawați de capacitate de energie curată până în 2035, oferind un impuls și un impact suplimentar pe drumul către Conferința părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP28), pe care Emiratele Arabe Unite o vor găzdui în noiembrie 2023.

Acest efort multilateral de implementare a unei tehnologii nucleare civile sigure și securizate este o dovadă a rolului esențial pe care îl joacă energia nucleară în tranziția globală către o energie curată și în atingerea obiectivului nostru colectiv de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Statele Unite se angajează să sprijine utilizarea tehnologiilor inovatoare de energie curată pentru a alimenta eforturile globale de decarbonizare și pentru a oferi securitate și independență energetică partenerilor din întreaga lume.

Continue Reading

Facebook

NATO4 mins ago

Germania: Aderarea Ucrainei la NATO nu este posibilă în mijlocul războiului

SUA44 mins ago

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

NATO50 mins ago

Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summit-ului Comunității Politice Europene

REPUBLICA MOLDOVA53 mins ago

Șeful diplomației UE: Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială. Și R. Moldova poate face acest lucru

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene: Viitorul Ucrainei și R. Moldova este în UE

NATO1 hour ago

Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO

SUA2 hours ago

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au călătorit împreună de la București la summitul Comunității Politice Europene: “R. Moldova nu este singură”

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu, “uimită” și recunoscătoare de viteza cu România a reușit să obțină aprobarea rapidă a sancțiunilor UE împotriva celor care destabilizează R. Moldova

ROMÂNIA4 hours ago

Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis participă alături de Volodimir Zelenski la discuțiile grupului de lucru privind securitatea europeană

ROMÂNIA19 hours ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO7 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA1 week ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Team2Share

Trending