Connect with us

MAREA BRITANIE

Boris Johnson: Nu este nicio șansă ca Ucraina să adere la NATO prea curând. Toată lumea a spus-o, i-am spus-o și lui Putin

Published

on

© NATO/ Flickr

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat miercuri că nu există șanse ca Ucraina să se alăture în curând Alianței Nord-Atlantice, într-un ecou al afirmațiilor recente ale președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar și al cerințelor Rusiei, care își dorește un statut de neutralitate pentru Ucraina.

“Am vorbit cu Volodimir din nou, ieri. Știți și voi, desigur, înțeleg ce spune despre NATO și despre realitatea poziției sale. Și toată lumea a spus întotdeauna, și noi i-am spus clar lui Putin, că în niciun caz Ucraina nu va adera la NATO prea curând. Totuși, decizia despre viitorul Ucrainei trebuie luată de poporul ucrainean și de Volodimir Zelenski în calitatea lui de lider ales țării, iar noi îl vom susține”, a spus premierului Regatului Unit, citat de The Guardian.

Johnson a făcut aceste remarci după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut marți că Ucraina nu va deveni membră a NATO, în ceea ce presa și analiștii consideră a fi o concesie semnificativă făcută Rusiei, având în vedere că Vladimir Putin dorește ca tema aderării Ucrainei la NATO să fie exclusă definitiv pe agenda de politică externă a Kievului.

Kremlinul a anunțat miercuri că o neutralitate a Ucrainei după model suedez sau austriac este compromisul pe care negociatorii ruşi şi ucraineni îl discută în prezent, informează Agerpres. La rândul său, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că neutralitatea Ucrainei se află în centrul negocierilor ruso-ucrainene.

Statutul neutru al Ucrainei implică ca această ţară să renunţe la aderarea la NATO. Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că va trebui “recunoscut” faptul că ţara sa nu va adera niciodată la Alianţa Atlanticului de Nord.

Miercuri, preşedinţia ucraineană a anunţat că Ucraina a cerut “garanţii de securitate absolute” în faţa Rusiei, respingând totodată ideea unui “model de neutralitate suedez sau austriac” avansat de Moscova.

Liderul de la Kiev și-a înăsprit tonul critic la adresa NATO pentru că Occidentul refuză să instituie o zonă de interdicție aeriană, deși a mulțumit pentru sprijinul militar, financiar și umanitar pe care NATO, Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și Canada l-a acordat Ucrainei, inclusiv prin instituirea de sancțiuni care prăbușesc economia Rusiei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat în mai multe rânduri că Alianţa nu va impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei şi nici nu va trimite trupe în această ţară, calificând această decizie drept una “dureroasă”, dar care evită un război total în Europa

Ucraina are statut de partener al NATO, iar relația dintre Kiev și Alianță funcționează sub regimul Comisiei NATO – Ucraina. De asemenea, liderii ucraineni, îndeosebi ministrul de externe și ministrul apărării, sunt invitați cu caracter regulat la reuniunile de profil ale miniștrilor din cele 30 de națiuni nord-atlantice.

În schimb, Ucraina a depus recent cererea de aderare la Uniunea Europeană, solicitând o procedură de urgență din partea statelor și instituțiilor UE. Reuniți săptămâna trecută la Versailles, liderii statelor membre ale Uniunii au recunoscut “calea europeană” a Ucrainei și au cerut Comisiei Europene să prezinte avize privind cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

Boris Johnson, apel către liderii G7: Trebuie să punem capăt monopolului lui Putin asupra cerealelor, care duce la creșterea prețurilor la nivel mondial

Published

on

© No. 10/ Flickr

În cadrul summitului G7, prim-ministrul britanic Boris Johnson a făcut apel la liderii mondiali să ia măsuri urgente pentru a scoate din Ucraina alimente esențiale.

„Acțiunile lui Putin în Ucraina creează replici teribile, determinând creșterea prețurilor la energie și alimente în întreaga lume. Liderii mondiali trebuie să se unească pentru a ajuta Ucraina și pentru a face viața mai ușoară pentru gospodăriile din întreaga lume. Nimic nu ar trebui să fie exclus de pe masă”, a declarat Boris Johnson.

Mai mult, el a subliniat că liderii G7 trebuie să pună capăt monopolului lui Putin asupra cerealelor, care duce la creșterea prețurilor la nivel mondial la alimente și privează Ucraina de venituri, punând milioane de oameni în pericol din cauza foametei.

„Vom colabora cu partenerii pentru a pune capăt blocadei cerealelor din partea Rusiei și cu Ucraina pentru a repara căile ferate vitale”, a subliniat premierul britanic.

 

Blocajul rusesc asupra unor porturi ucrainene importante, cum ar fi Odesa, atacurile asupra fermelor și depozitelor, precum și alte probleme structurale uriașe cauzate de invazia rusă, au împiedicat produsele alimentare ucrainene să ajungă pe piața mondială, potrivit Downing Street.

Ucraina este „grânarul Europei”, furnizând 10% din grâul mondial, 12-17% din porumbul mondial și jumătate din uleiul de floarea-soarelui din lume. 25 de milioane de tone de porumb și grâu – întregul consum anual al tuturor țărilor mai puțin dezvoltate – nu pot fi exportate și riscă în prezent să putrezească în silozurile ucrainene. Această problemă urmează să se agraveze dramatic odată cu recolta din iulie.

Adresându-se lliderilor G7, Boris Johnson a subliniat faptul că această criză – care are consecințe globale de anvergură – necesită o soluție coordonată la nivel internațional.

Pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a găsi și dezvolta rute de ieșire din țară, Regatul Unit oferă expertiză pentru a crea un pasaj sigur pentru navele comerciale.

„Colaborăm cu Ucraina, cu ONU și cu alți parteneri internaționali pentru a găsi soluții care să contracareze stăpânirea rusă, soluții care pot fi apoi puse în aplicare de Ucraina și de susținătorii săi internaționali”, se arată în comunicatul citat. 

Regatul Unit contribuie cu până la 10 milioane de lire sterline pentru materiale și echipamente pentru căile ferate ucrainene, pentru a repara infrastructura feroviară și pentru a ajuta la scoaterea cerealelor din țară pe calea ferată. Marea Britanie poartă discuții strânse cu guvernul Ucrainei cu privire la modul de a maximiza capacitatea feroviară și de a menține în mișcare atât trenurile, cât și cerealele.

„Doar Putin poate pune capăt acestui război inutil și zadarnic. Dar liderii globali trebuie să se unească și să își aplice forța economică și politică pentru a ajuta Ucraina și pentru a face viața mai ușoară pentru gospodăriile din întreaga lume”, a mai spus premierul britanic. 

Înaintea summitului, Boris Johnson le-a cerut sâmbătă liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra oricărei „oboseli” în sprijinirea Kievului. El a anuțat că guvernul Marii Britanii „este pregătit să ofere 525 de milioane de dolari” Ucrainei sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială.

Continue Reading

G7

G7: Johnson a arătat “entuziasm” pentru Comunitatea Politică Europeană propusă de Macron, care ar permite “reangajarea” Regatului Unit în Europa după Brexit

Published

on

© No. 10/ Flickr

Prim-ministrul britanic Boris Johnson este interesat de proiectul francez al Comunităţii Politice Europene (CPE), care ar permite “reangajarea” Regatului Unit în Europa după Brexit, a transmis duminică Palatul Elysée, în urma unei discuţii purtate de preşedintele Emmanuel Macron cu şeful guvernului de la Londra, informează AFP.

Preşedintele francez a simţit “mult entuziasm” la Boris Johnson atunci când i-a evocat acestuia Comunitatea Politică Europeană, care ar permite să “ofere o direcţie cu britanicii”, a indicat Palatul Elysée, după discuţiile avute pe acest subiect în marja summitului G7 din Bavaria.

Boris Johnson i-a spus lui Macron că el a “avut această idee în 2016”, iar preşedintele francez i-a răspuns că, în acest caz, îi atribuie “paternitatea” ei.

“Este formidabil. Aceasta va permite să avem o abordare interguvernamentală, în care să-i reimplicăm pe britanici, Balcanii de Vest”, a menţionat preşedinţia franceză, după ce Macron a lansat în urmă cu o lună și jumătate această idee, invitându-i și pe britanici să se alăture.

Palatul Elysée a afirmat că Boris Johnson “vrea să aibă ceva în care să se discute în afara UE”, şi a reamintit că o primă reuniune a CPE la nivel de şefi de stat şi de guvern va avea loc în al doilea semestru al anului, sub preşedinţia cehă a Consiliului UE.

“Preşedintele a vorbit despre aceasta şi, desigur, suntem dispuşi să discutăm cu preşedintele şi cu colegii noştri din UE dacă ne vor furniza mai multe detalii”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson.

“Studiem toate modalităţile de a ne apropia democraţiile şi o vom studia şi pe aceasta”, a adăugat el, precizând că nu a existat “nicio sugestie” că aceasta ar duce la o revenire asupra libertăţii de circulaţie căreia Brexitul i-a pus capăt.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au purtat săptămâna trecută, la Bruxelles, prima discuția strategică privind propunerea președintelui francez Emmanuel Macron de lansare a unei comunități politice europene.

“Scopul este de a oferi o platformă de coordonare politică pentru țările europene de pe întregul continent. Aceasta ar putea viza toate țările europene cu care avem relații strânse. Obiectivul ar fi încurajarea dialogului politic și a cooperării în vederea abordării unor chestiuni de interes comun, astfel încât să se consolideze securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european”, se arată în concluziile adoptate privind Europa în sens larg.

De Ziua Europei, la încheierea lucrărilor Conferinței privind viitorul Europei, președintele francez Emmanuel Macron a lansat un apel la crearea unei “comunități politice europene” care să primească în special Ucraina și Republica Moldova, în paralel cu o procedură de aderare la UE care ar dura “decenii”.

Un document de lucru circulat de președinția franceză a Consiliului UE a indicat că această “Comunitate Politică Europeană ar fi deschisă statelor europene care împărtășesc un set comun de valori democratice, indiferent dacă sunt sau nu membre ale Uniunii și indiferent de natura relației lor actuale cu Uniunea Europeană: fie că doresc să adere la aceasta, fie că au părăsit-o, fie că nu intenționează să adere la ea, fie că sunt legate de ea doar prin acorduri economice”.

Documentul spune că Comunitatea Politică Europeană (CPE) “nu ar înlocui” Consiliul Europei (CoE) sau Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – alte organizații care includ membri din afara UE.

Continue Reading

G7

Boris Johnson îl avertizează pe Emmanuel Macron asupra negocierii unei soluții „acum” cu Rusia: Nu va face decât să provoace o instabilitate de durată

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson i-a spus duminică președintele francez Emmanuel Macron că orice încercare de a negocia „acum” o soluție cu Rusia nu va face decât să provoace o instabilitate de durată și îi va da lui Vladimir Putin ocazia de a manipula țările suverane și piețele internaționale la nesfârșit, informează Downing Street

În cursul unei întâlniri în marja summitului G7, cei doi lideri au discutat despre criza din Ucraina și au convenit că acesta este „un moment critic pentru evoluția conflictului și că există o oportunitate de a schimba cursul războiului”.

Atât prim-ministrul britanic, cât și președintele Macron au subliniat necesitatea de a sprijini Ucraina pentru a-și întări poziția atât în război, cât și în orice negocierile viitoare.

Președintele Macron a lăudat sprijinul militar continuu acordat de Regatul Unit Ucrainei, iar liderii au convenit să intensifice această activitate. 

De asemenea, cei doi au decis să continue și să consolideze colaborarea strânsă dintre Regatul Unit și Franța în domenii precum apărarea și securitatea.

Reamintim că Boris Johnson le-a cerut sâmbătă liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra oricărei „oboseli” în sprijinirea Kievului şi anunţând ajutor economic suplimentar

El a precizat că guvernul Marii Britanii „este pregătit să ofere 525 de milioane de dolari” Ucrainei sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială. Astfel, sprijinul financiar şi umanitar total al Londrei a ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de dolari.

Continue Reading

Facebook

NATO2 mins ago

Regele Spaniei îi îndeamnă pe liderii NATO să găsească “echilibrul potrivit” între răspunsul la amenințările din est și provocările sistemice: “Predicțiile post-Război Rece s-au evaporat. Competiția dintre marile puteri este peste tot

G723 mins ago

Liderii G7 se angajează să aloce 4,5 miliarde de dolari pentru a asigura ”securitatea alimentară la nivel global”, sugrumată de blocada rusă ”motivată geopolitic” asupra cerealelor ucrainene

NATO42 mins ago

Jens Stoltenberg, declarația zilei de la Madrid: Nu NATO sau sancțiunile împotriva Rusiei poartă vina pentru problemele economiei mondiale, ci războiul lui Putin împotriva Ucrainei

G750 mins ago

Liderii G7 pledează pentru introducerea unor plafonări de preț la importurile de petrol și gaze rusești

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Emmanuel Macron se împotrivește desemnării Rusiei drept stat sponsor al terorismului

G72 hours ago

Până la sfârșitul anului, liderii G7 vor înființa un „club pentru climă” menit să combată încălzirea globală

NATO2 hours ago

Jens Stoltenberg: Summitul de la Madrid este unul crucial. Noul Concept Strategic, “planul cardinal” NATO într-o lume mai periculoasă și mai imprevizibilă

ROMÂNIA3 hours ago

REPowerEU: Guvernul este pregătit să renegocieze anumite elemente din PNRR în domeniul energiei

ROMÂNIA3 hours ago

Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina și R. Moldova demarează pe 30 iunie pe interconexiunea dintre Ucraina și România

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Ministrul de externe al R. Moldova, alături de președinta Parlamentului European: Drumul spre aderare la UE, singura opțiune care ne oferă prosperitate

ROMÂNIA5 hours ago

Parlamentul a adoptat Declarația cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA: Sperăm că aderarea la Programul Visa Waiver se va realiza în cel mai scurt timp

ROMÂNIA6 hours ago

Marcel Ciolacu: Avem o șansă uriașă de a dezvolta componenta economică a parteneriatului strategic cu SUA. Se lucrează deja la planuri detaliate de business

NATO1 day ago

Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

NATO1 day ago

Decizii cruciale pentru România: NATO va ridica grupurile de luptă la nivel de brigadă, va adopta noi planuri de apărare cu forțe pre-alocate pentru anumiți aliați, iar Forța de Reacție Rapidă va avea peste 300.000 de militari

INTERNAȚIONAL1 day ago

Volodimir Zelenski face apel la populația din Belarus să nu se lase atrasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Team2Share

Trending