Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat miercuri că nu există șanse ca Ucraina să se alăture în curând Alianței Nord-Atlantice, într-un ecou al afirmațiilor recente ale președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar și al cerințelor Rusiei, care își dorește un statut de neutralitate pentru Ucraina.
“Am vorbit cu Volodimir din nou, ieri. Știți și voi, desigur, înțeleg ce spune despre NATO și despre realitatea poziției sale. Și toată lumea a spus întotdeauna, și noi i-am spus clar lui Putin, că în niciun caz Ucraina nu va adera la NATO prea curând. Totuși, decizia despre viitorul Ucrainei trebuie luată de poporul ucrainean și de Volodimir Zelenski în calitatea lui de lider ales țării, iar noi îl vom susține”, a spus premierului Regatului Unit, citat de The Guardian.
Johnson a făcut aceste remarci după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut marți că Ucraina nu va deveni membră a NATO, în ceea ce presa și analiștii consideră a fi o concesie semnificativă făcută Rusiei, având în vedere că Vladimir Putin dorește ca tema aderării Ucrainei la NATO să fie exclusă definitiv pe agenda de politică externă a Kievului.
Kremlinul a anunțat miercuri că o neutralitate a Ucrainei după model suedez sau austriac este compromisul pe care negociatorii ruşi şi ucraineni îl discută în prezent, informează Agerpres. La rândul său, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că neutralitatea Ucrainei se află în centrul negocierilor ruso-ucrainene.
Statutul neutru al Ucrainei implică ca această ţară să renunţe la aderarea la NATO. Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că va trebui “recunoscut” faptul că ţara sa nu va adera niciodată la Alianţa Atlanticului de Nord.
Miercuri, preşedinţia ucraineană a anunţat că Ucraina a cerut “garanţii de securitate absolute” în faţa Rusiei, respingând totodată ideea unui “model de neutralitate suedez sau austriac” avansat de Moscova.
Liderul de la Kiev și-a înăsprit tonul critic la adresa NATO pentru că Occidentul refuză să instituie o zonă de interdicție aeriană, deși a mulțumit pentru sprijinul militar, financiar și umanitar pe care NATO, Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și Canada l-a acordat Ucrainei, inclusiv prin instituirea de sancțiuni care prăbușesc economia Rusiei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat în mai multe rânduri că Alianţa nu va impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei şi nici nu va trimite trupe în această ţară, calificând această decizie drept una “dureroasă”, dar care evită un război total în Europa.
Ucraina are statut de partener al NATO, iar relația dintre Kiev și Alianță funcționează sub regimul Comisiei NATO – Ucraina. De asemenea, liderii ucraineni, îndeosebi ministrul de externe și ministrul apărării, sunt invitați cu caracter regulat la reuniunile de profil ale miniștrilor din cele 30 de națiuni nord-atlantice.
În schimb, Ucraina a depus recent cererea de aderare la Uniunea Europeană, solicitând o procedură de urgență din partea statelor și instituțiilor UE. Reuniți săptămâna trecută la Versailles, liderii statelor membre ale Uniunii au recunoscut “calea europeană” a Ucrainei și au cerut Comisiei Europene să prezinte avize privind cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.