Connect with us

U.E.

Brexit. Theresa May, deschisă ideii de a accepta prelungirea perioadei de tranziție. Summitul extraordinar programat pentru noiembrie, amânat până când Barnier va spune ”că s-au înregistrat progrese suficiente”

Published

on

Corespondență din Bruxelles – Teodora Ion 

Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar trebui să primească un vot negativ sau pozitiv din partea parlamentarilor britanici și nu ar trebui supus unui proces de amendare, anunță o scrisoare transmisă de Dominic Raab, ministrul britanic pentru Brexit, colegilor săi din Legislativul de la Londra, anunță The Guardian.

Unii dintre parlamentari, care sunt în favoarea rămânerii Regatului Unit în Uniuena Europeană, sperau că pot adăuga amendamente. În aceeași categorie se încadrează și cei mare militează pentru Brexit. Aceștia din urmă priveau momentul ca pe o oportunitate pentru a promova un acord de tip CETA ( Acordul UE-Canada).

Dominic Raab, de la Brexit, a trimis o scrisoare colegilor parlamentari la 10 octombrie, sugerând că guvernul dorește să restrângă procesul parlamentar.

“Odată ce acordul este prezentat Parlamentului, procedura prin care acesta este votat trebuie să fie una a deciziei univoce, una care să fie clară publicului britanic”, trebuie să permită o decizie neechivocă și una clară pentru publicul britanic”, a menționat Raab în scrisoare.

Memorandumul de șase pagini, dat publicității miercuri de către Executivul londonez, parte să restrângă oportunitatea de a amenda acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Summitul extraordinar din noiembrie, amânat până  când se vor întregistra ”progrese suficiente”

Între timp, liderii europeni au decis că summitul extraordinar, programat pentru luna noiembrie, nu va avea loc. După trei ore de discuții, șefii de stat și de guvern au convenit că o astfel de reuniune va fi organizată dacă și când negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, va spune ”că s-au înregistrat progrese suficiente” în cadrul negocierilor. Liderii UE au spus că, în pofida negocierilor intense, nu s-au înregistrat progrese suficiente, potrivit The Guardian și Euronews, care citează surse europene. 

În declarațiile sale făcute înainte de summitul Consiliului European, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a spus că este nevoie de mult mai mult timp pentru încheierea unui acord între Bruxelles şi Londra. ”Vom continua să lucrăm în următoarele săptămâni, cu calm şi cu răbdare”, a spus înaltul oficial miercuri, după ce premierul britanic, Theresa May, s-a arătat deschisă ideii de a accepta prelungirea perioadei de tranziție. 
După ce negocierile de săptămâna trecută s-au încheiat cu un impas, iar negociatorii britanici s-au retras, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat scepticismul privind posibilitatea încheierii unui acord pentru Brexit. El a propus un summit european în noiembrie, în eventualitatea că până atunci se vor mai realiza progrese în tratativele cu Regatul Unit. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eșec al lui Nigel Farage în Parlamentul European: Grupul său politic va fi desființat după ce Partidul Brexit și Mișcarea 5 Stele nu au întrunit condițiile de constituire

Published

on

Grupul politic al partidelor de extremă-dreapta din Parlamentul European din care făcea parte Partidul Brexit condus de Nigel Farage și alte formațiuni de aceeași inspirație ideologică nu au întrunit condițiile de constituire și au ratat termenul limită de formare, fiind astfel desființat cu puțin timp înainte ca noul Parlament European să își înceapă activitatea, la 2 iulie. 

Potrivit Politico Europe, grupul „Europa Libertății și a Democrației Directe” din care făceau parte în principal partidul Brexit și Mișcarea 5 Stele din Italia a ratat termenul inițial de constituire politică, ceea ce înseamnă că eurodeputații afiliați anterior acestei grupuri vor primi mai puțină finanțare și mai puțin timp de vorbire în sesiunile plenare.

Cu toate acestea, partidul lui Nigel Farage și ceilalți extremiști vor putea să formeze un grup politic oricând pe parcursul legislaturii, cu condiția respectării criteriilor de constituire: minim 25 de membri din cel puțin șapte state membre ale Uniunii Europene.

Mai mult, dacă aceste formațiuni nu vor reuși formarea unui grup politic în sesiunile plenare ale Parlamentului European, ele nu vor putea să își negocieze poziții importante în cadrul comisiilor parlamentare, mai notează sursa citată.

Într-o postare pe Facebook, vicepreședintele grupului PPE în Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a spus că desființarea grupului lui Nigel Farage ”este o veste bună pentru Europa, este o veste bună pentru toți cei care dorim o Uniune Europeană puternică și o veste proastă pentru toți cei care și-au dorit slăbirea Uniunii Europene”.

Potrivit rezultatelor alegerilor din 23-26 mai, un număr de 43 de eurodeputați ar fi urmat să se afilieze grupului EFDD, însă aceștia proveneau doar din Marea Britanie (29 de membri din partea partidului Brexit) și Italia (14 membri din partea Mișcării Cinci Stele).

Continue Reading

U.E.

Prima decizie a noului premier danez: Danemarca o va nominaliza pentru un nou mandat de comisar european pe Margrethe Vestager, una dintre favoriții la președinția Comisiei

Published

on

Noul premier danez Mette Frederiksen a declarat miercuri că o va nominaliza tot pe Margrethe Vestager, actual comisar european pentru concurență pentru un nou mandat în cadrul Comisiei Europene, în condițiile în care Vestager se numără și printre potențialii candidați la șefia Comisiei Europene.

Mette Frederiksen a declarat pentru postul de televiziune danez TV 2 miercuri că “vom propune ca comisarul pe care l-am numit deja, și anume Margrethe Vestager, să aibă șansa să continue pentru următorii cinci ani”, relatează Politico Europe.

Social-democrata Mette Frederiksen a devenit cel mai tânăr prim-ministru din istoria Danemarcei după ce a anunțat formarea unei coaliții de guvernare alături de alte trei partide progresiste, liberale și ecologiste. În vârstă de 41 de ani, Frederiksen va conduce un guvern susținut de Partidul Popular Socialist, Alianța Verzilor și Partidul Social Liberal.

Până acum nu se ştia pe cine va nominaliza lidera social-democrată în noua Comisie Europeană care se va forma în acest an, întrucât partidul lui Vestager nu face parte din noul guvern care a fost anunţat miercuri.

Potrivit Politico Europe, bătăliile pe care Margrethe Vestager le-a purtat cu giganții americani în domeniul tehnologiei, inclusiv Google și Apple, i-au generat un sprijin larg la Bruxelles, însă o viitoare nominalizare a sa era incertă întrucât raporturile dintre comisarul european și fostul premier Lars Lokke Rasmussen sunt determinate de statutul de rivali politici, în pofida faptului că fac parte din aceeași familie liberală europeană.

Vestager este văzută în continuare şi ca o competitoare pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, întrucât s-a aflat printre politicienii care au condus lista ALDE pentru alegerile europene, chiar dacă liderii europeni nu au reușit să formeze o majoritate în jurul niciunuia dintre cei trei candidați principali – Manfred Weber, Frans Timmermans și Margrethe Vestager – la summitul de săptămâna trecută, o decizie fiind așteptată la reuniunea șefilor de stat sau de guvern din 30 iunie.

Continue Reading

U.E.

Comisarul european Corina Crețu: Sprijinirea IMM-urilor devine prioritatea zero din 2020 datorită contribuției lor la dezvoltarea regională

Published

on

© Corina Crețu/Facebook

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a fost prezentă la reuniunea informală a miniștrilor economiei și afacerilor din UE, organizată în marja Forumului Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, unde a declarat că sprijinirea IMM-urilor devine prioritatea zero a Comisiei Europene după 2020, potrivit unui mesaj transmis pe Facebook.

,,Mi-a făcut plăcere să particip în această dimineață la București, la a reuniunea informală a miniștrilor economiei și afacerilor din UE, organizată în marja Forumului Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Am avut un schimb de opinii interesant cu privire la contribuția IMM-urilor și a mediului de afaceri la dezvoltarea regională”, a scris comisarul Crețu.

Potrivit Corinei Crețu ,,sprijinul pe care Strategia Dunării îl oferă IMM-urilor derivă tocmai din existența unei politici regionale puternice, precum și a unor instituții puternice în fiecare țară din regiunea Dunării. Ea a mai spus că este convinsă că Strategia Dunării poate ajuta mult mai mult IMM-urile prin includerea mai multor tipuri de proiecte, prin utilizarea tuturor posibilităților de finanțare prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și prin consolidarea legăturilor instituționale.

În perioada 2014-2020,  competitivitatea IMM-urilor este sprijinită prin investiții de peste 57 miliarde de euro prin FEDR.

După 2020, a mai firmat comisarul european, ,,sprijinirea IMM-urilor devine prioritatea zero, iar viitoarele investiții europene se vor concentra pe sprijin privind accesul la finanțare, oferirea de consultanță; precum și pe crearea legăturilor necesare între centrele de cercetare și universități pentru a promova inovarea”.

Continue Reading

Summitul pentru simplificarea accesării fondurilor structurale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending