Connect with us

CONSILIUL UE

Bugetul UE pentru 2019: Consiliul UE, prezidat de Finlanda, adoptă măsuri de contingență pentru un Brexit fără acord

Published

on

FOTO: European Commission/ Twitter

Potrivit comunicatului, remis Calea Europeană, Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi măsuri de contingență privind execuția și finanțarea bugetului UE pentru 2019 în cazul unui Brexit fără acord. Scopul măsurilor este de a atenua impactul unui scenariu „fără acord” asupra finanțării într-o gamă largă de domenii, precum cercetarea și agricultura.

Ele vor permite UE să continue să efectueze plăți către beneficiari din Regatul Unit pentru contracte semnate și decizii luate înainte de data retragerii, atât timp cât Regatul Unit va continua să își plătească contribuția convenită la bugetul UE pentru 2019.

Parlamentul European și-a dat aprobarea cu privire la acest cadru de măsuri de contingență la 17 aprilie 2019.

”Scenariul „fără acord” nu afectează principiul de bază conform căruia UE27 și Regatul Unit trebuie să își onoreze angajamentele financiare pe care și le-au asumat împreună. Măsurile convenite astăzi vor contribui la garantarea acestui lucru. Ele vor fi în beneficiul persoanelor și al entităților din Regatul Unit și vor evita eventualele întreruperi ale finanțării din partea UE pentru alți beneficiari.”, a declarat Mika Lintilä, ministrul finanțelor al Finlandei, statul care deține în prezent președinția Consiliului

În conformitate cu cadrul de măsuri de contingență convenit, Regatul Unit ar trebui să confirme în scris că va contribui la finanțarea bugetului UE pentru 2019, astfel cum a fost adoptat. De asemenea, ar trebui să accepte controalele și auditurile necesare pentru programele și acțiunile UE și ar trebui să facă prima plată la bugetul UE pentru perioada ulterioară retragerii sale. Numai cu întrunirea acestor condiții s-ar menține eligibilitatea Regatului Unit și a entităților stabilite în Regatul Unit pentru finanțarea de la bugetul UE pentru 2019.

Având în vedere că Regatul Unit își plătește contribuția pentru întregul an 2019, Regatul Unit și entitățile din Regatul Unit ar fi eligibile în 2019 și din punctul de vedere al condițiilor stabilite în eventualele cereri de oferte, proceduri de ofertare, concursuri sau alte proceduri care pot conduce la finanțare de la bugetul UE, cu excepția unor cazuri specifice legate de securitate și de pierderea de către Regatul Unit a calității de membru al Băncii Europene de Investiții.

În plus, măsurile de contingență ar permite continuarea finanțării unor beneficiari din statele membre ale UE a căror eligibilitate depinde de apartenența Regatului Unit la UE, cu condiția ca deciziile și contractele juridice relevante să fi fost semnate sau adoptate înainte de retragerea Regatului Unit.

Acest cadru de măsuri de contingență ar înceta să se aplice dacă Regatul Unit întrerupe plățile sau în cazul în care, în timpul controalelor și al auditurilor, sunt observate deficiențe semnificative.

El nu aduce atingere unui eventual acord care ar urma să fie negociat în cazul scenariului „fără acord” referitor la un decont financiar între UE și Regatul Unit și care ar trebui să acopere toate obligațiile reciproce care decurg din calitatea Regatului Unit de țară membră a UE.

Măsurile convenite astăzi urmăresc să mențină neschimbate cotele relative ale statelor membre ale UE27 în ceea ce privește finanțarea bugetului UE pentru 2019.

Context

Din momentul în care Regatul Unit și-a notificat intenția de a se retrage din UE, aceasta din urmă a afirmat în mod consecvent că atât UE, cât și Regatul Unit trebuie să respecte obligațiile financiare care decurg din întreaga perioadă în care Regatul Unit a făcut parte din UE. Acest principiu a fost reamintit în orientările Consiliului European (articolul 50) din 29 aprilie 2017 pentru negocierile privind Brexitul și a fost reflectat în proiectul de acord de retragere convenit de cele 27 de state membre și de guvernul Regatului Unit în noiembrie 2018. Absența unui acord de retragere la data retragerii nu ar afecta acest principiu director.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

CONSILIUL UE

MTS: Ministrul Ionuț Stroe, întâlnire la Bruxelles cu omologul francez, Roxana Mărăcineanu: ”Am discutat și despre proiecte cu finanțare directă care pot fi orientate și spre România pe linie francofonă”

Published

on

© MTS Facebook

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, s-a întâlnit, astăzi, la Bruxelles, cu Roxana Maracineanu, ministrul sportului din Franța, în seria de evenimente de la Consiliul Educație, Tineret, Cultură și Sport, din cadrul Consiliului UE, se arată în comunicatul MTS, remis CaleaEuropeană.ro

Cei doi miniștri au confirmat relația strânsă pe care cele două Guverne și-o doresc în domeniul sportului și au stabilit câteva direcții și acțiuni concrete.

„Am vorbit despre implicarea statului în a susține sportul de masă, despre expertiza în a promova marile evenimente sportive, de a le face atractive ca audiență și implicit finanaciar. Am discutat și despre proiecte cu finanțare directă care pot fi orientate și spre România pe linie francofonă, despre perfecționarea și pregătirea în Franța pentru sportivi și antrenori români sau despre a organiza meciuri amicale, de pregătire sau competiții în comun”, a precizat ministrul Ionuț Stroe.

El a adăugat: „Voi discuta, la revenirea în țară, cu fiecare federație în parte pentru a stabili cum poate beneficia și cum poate folosi fiecare sport acest protocol dintre România și Franța”.

Sportul de masă și implicarea statului pentru a susține performanța sunt și teme de preocupare comună pentru toate statele UE, în dorința de a realiza un Model Sportiv European care să țină seama de specificul țărilor și de cel al sporturilor.

Discuțiile din aceste zile de la Consiliul Educație, Tineret, Cultură și Sport au avut în centru tocmai această idee de Model Sportiv European, precum și combatarea corupției în sport, buna guvernare în activitatea sportivă și protecția copiilor în sport.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Polonia și Ungaria au blocat consensul țărilor UE privind statul de drept. România și celelalte 25 de state susțin propunerea Comisiei Europene privind instituirea evaluări anuale pentru statul de drept

Published

on

© European Commission/ Twitter

Polonia și Ungaria, țările împotriva cărora instituțiile UE au activat articolul 7 privind încălcarea statului de drept, au blocat marți consensul pentru adoptarea unor concluzii de către miniștrii afacerilor europene privind evaluarea dialogului anual pentru consolidarea statului de drept în statele membre, informează EU Observer.

Președinția finlandeză a Consiliului UE a publicat concluziile prin care este reliefiat consensul celorlalte 26 de state membre cu privire la consolidarea procesului.

Conform concluziilor adoptate de Consiliul UE și remise CaleaEuropeană.ro, cele 26 de țări au convenit că dialogul ar putea utiliza rapoartele anuale privind statul de drept ale Comisiei Europene.

Ungaria și Polonia s-au opus corelării raportului anual al Comisiei Europene cu dialogul anual din cadrul Consiliului UE.

Concluziile adoptate arată că discuțiile tematice actuale care fac parte din dialogul privind statul de drept al Consiliului vor fi dezvoltate într-o dezbatere anuală mai generală privind starea statului de drept în UE, care acoperă toate statele membre și surprinde tendințe pozitive și negative

Potrivit unui comunicat al MAE, România a exprimat susținerea pentru propunerea Comisiei Europene privind instituirea unui ciclu anual de evaluare a stadiului statului de drept la nivelul tuturor statelor membre, precum și pentru avansarea discuțiilor privind instituirea unui mecanism general aplicabil la nivel UE care să conducă la crearea de sinergii în cadrul Uniunii şi să evite, totodată, suprapunerile și paralelismele cu alte mecanisme și procese.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE și Parlamentul European nu au reușit să ajungă la un acord privind bugetul UE pentru 2020, după 14 ore de negocieri

Published

on

Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European nu au reușit să ajungă la un acord privind bugetul Uniunii Europene pe 2020, după lungi ore de negocieri care s-au prelungit până târziu în noaptea de vineri spre sâmbătă, anunță DPA, citat de Agerpres.

În proiectul său de buget pentru 2020, Comisia a propus stabilirea nivelului total al angajamentelor la 168,3 miliarde de euro, iar al plăților la 153,6 miliarde de euro.

Poziția Consiliului, adoptată la 3 septembrie, stabilește angajamente totale de 166,8 miliarde de euro și plăți totale de 153,1 miliarde EUR, ceea ce înseamnă -1,5 miliarde de euro și, respectiv, -0,5 miliarde EUR mai puțin față de propunerea Comisiei. Cu toate acestea, poziția Consiliului reprezintă în continuare o creștere cu +0,6 % a angajamentelor și cu +3,3 % a plăților comparativ cu bugetul votat în 2019.

Parlamentul solicită creșterea totalului angajamentelor la 171,0 miliarde de euro și a totalului plăților la 159,1 miliarde de euro. Această poziție depășește plafoanele stabilite în cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2014-2020.

Cele două părţi au timp până luni la miezul nopţii (23.00 GMT) pentru a ajunge la un compromis asupra bugetului pe anul viitor, în caz contrar Comisia Europeană fiind nevoită să avanseze o nouă propunere.

Statele membre au revervat o mare parte din buget pentru evenimente neprevăzute, în special pentru a acoperi costurile unui eventual Brexit fără acord, dar și pentru situațiile în care Turcia va avea nevoie de fonduri europene suplimentare pentru a-i găzdui pe refugiați.

Pe de altă parte, PE ar vrea să fie cheltuiţi mai mulţi bani pentru combaterea schimbării climatice, crearea de locuri de muncă, cercetare şi programe care oferă oportunităţi pentru tineri.

Dacă nu se ajunge la niciun acord până la finalul perioadei de conciliere la 18 noiembrie, Comisia trebuie să prezinte un nou proiect de buget pentru 2020.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending