Connect with us

CONSILIUL UE

Bugetul UE pentru 2019: Consiliul UE, prezidat de Finlanda, adoptă măsuri de contingență pentru un Brexit fără acord

Published

on

FOTO: European Commission/ Twitter

Potrivit comunicatului, remis Calea Europeană, Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi măsuri de contingență privind execuția și finanțarea bugetului UE pentru 2019 în cazul unui Brexit fără acord. Scopul măsurilor este de a atenua impactul unui scenariu „fără acord” asupra finanțării într-o gamă largă de domenii, precum cercetarea și agricultura.

Ele vor permite UE să continue să efectueze plăți către beneficiari din Regatul Unit pentru contracte semnate și decizii luate înainte de data retragerii, atât timp cât Regatul Unit va continua să își plătească contribuția convenită la bugetul UE pentru 2019.

Parlamentul European și-a dat aprobarea cu privire la acest cadru de măsuri de contingență la 17 aprilie 2019.

”Scenariul „fără acord” nu afectează principiul de bază conform căruia UE27 și Regatul Unit trebuie să își onoreze angajamentele financiare pe care și le-au asumat împreună. Măsurile convenite astăzi vor contribui la garantarea acestui lucru. Ele vor fi în beneficiul persoanelor și al entităților din Regatul Unit și vor evita eventualele întreruperi ale finanțării din partea UE pentru alți beneficiari.”, a declarat Mika Lintilä, ministrul finanțelor al Finlandei, statul care deține în prezent președinția Consiliului

În conformitate cu cadrul de măsuri de contingență convenit, Regatul Unit ar trebui să confirme în scris că va contribui la finanțarea bugetului UE pentru 2019, astfel cum a fost adoptat. De asemenea, ar trebui să accepte controalele și auditurile necesare pentru programele și acțiunile UE și ar trebui să facă prima plată la bugetul UE pentru perioada ulterioară retragerii sale. Numai cu întrunirea acestor condiții s-ar menține eligibilitatea Regatului Unit și a entităților stabilite în Regatul Unit pentru finanțarea de la bugetul UE pentru 2019.

Având în vedere că Regatul Unit își plătește contribuția pentru întregul an 2019, Regatul Unit și entitățile din Regatul Unit ar fi eligibile în 2019 și din punctul de vedere al condițiilor stabilite în eventualele cereri de oferte, proceduri de ofertare, concursuri sau alte proceduri care pot conduce la finanțare de la bugetul UE, cu excepția unor cazuri specifice legate de securitate și de pierderea de către Regatul Unit a calității de membru al Băncii Europene de Investiții.

În plus, măsurile de contingență ar permite continuarea finanțării unor beneficiari din statele membre ale UE a căror eligibilitate depinde de apartenența Regatului Unit la UE, cu condiția ca deciziile și contractele juridice relevante să fi fost semnate sau adoptate înainte de retragerea Regatului Unit.

Acest cadru de măsuri de contingență ar înceta să se aplice dacă Regatul Unit întrerupe plățile sau în cazul în care, în timpul controalelor și al auditurilor, sunt observate deficiențe semnificative.

El nu aduce atingere unui eventual acord care ar urma să fie negociat în cazul scenariului „fără acord” referitor la un decont financiar între UE și Regatul Unit și care ar trebui să acopere toate obligațiile reciproce care decurg din calitatea Regatului Unit de țară membră a UE.

Măsurile convenite astăzi urmăresc să mențină neschimbate cotele relative ale statelor membre ale UE27 în ceea ce privește finanțarea bugetului UE pentru 2019.

Context

Din momentul în care Regatul Unit și-a notificat intenția de a se retrage din UE, aceasta din urmă a afirmat în mod consecvent că atât UE, cât și Regatul Unit trebuie să respecte obligațiile financiare care decurg din întreaga perioadă în care Regatul Unit a făcut parte din UE. Acest principiu a fost reamintit în orientările Consiliului European (articolul 50) din 29 aprilie 2017 pentru negocierile privind Brexitul și a fost reflectat în proiectul de acord de retragere convenit de cele 27 de state membre și de guvernul Regatului Unit în noiembrie 2018. Absența unui acord de retragere la data retragerii nu ar afecta acest principiu director.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

CONSILIUL UE

Ministrul Ana Birchall participă la reuniunea informală a miniștrilor justiției și afacerilor interne din statele membre ale UE în cadrul Consiliului JAI din Helsinki

Published

on

© Calea Europeana

Ministrul justiției, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, interimar, Ana Birchall, va participa în perioada 18 – 19 iulie 2019, la lucrările reuniunii informale a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizată la Helsinki, potrivit comunicatului oficial.

Aceasta este prima reuniune a miniștrilor justiției și afacerilor interne sub Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene. Începând din 1 iulie 2019,  Finlanda deține pentru a treia oară Președinția Consiliului Uniunii Europene  și va fi urmată în primul semestru al anului 2020 de Croația, în cadrul Trio-ului de Președinții deschis de Președinția română a Consiliului.

Pe agenda secțiunii dedicate justiției sunt incluse o serie de subiecte privind consolidarea spațiului de justiție, libertate și securitate al Uniunii Europene.

Potrivit comunicatului, miniștrii vor discuta despre consolidarea statului de drept  – independența, calitatea și eficiența sistemelor naționale de justiție și importanța unui proces echitabil, precum și despre detenție și alternativele la aceasta în contextul cooperării judiciare în materie penală.

În cadrul dejunului de lucru miniștrii vor aborda și tema justiției civile europene în context multilateral. Totodată, în marja reuniunii JAI, Ana Birchall va avea o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din statele membre UE.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul a adoptat concluzii privind prioritățile UE pentru cea de a 74-a Adunare Generală a ONU. Statele membre se vor axa pe trei priorități care se consolidează reciproc

Published

on

© European Commission

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, ieri, 15 iulie, concluzii privind prioritățile UE pentru cea de a 74-a Adunare Generală a ONU (septembrie 2019–septembrie 2020). Aceste concluzii completează concluziile Consiliului UE privind consolidarea multilateralismului, care au fost adoptate la 17 iunie 2019.

Pe parcursul celei de a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite UE și statele sale membre se vor axa pe trei priorități care se consolidează reciproc:

  1.  Prevenirea conflictelor, pace și securitate
  2. O agendă pozitivă comună
  3. Implicarea cu privire la provocările globale

În comunicatul Consiliului UE sunt reitarate valorile comune ce stau la baza angajamentului UE: ”Angajamentul UE pentru o lume mai pașnică, bazată într-o mai mare măsură pe cooperare și mai echitabilă este întemeiat pe valori comune – pacea, democrația, drepturile omului, statul de drept, egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă –, precum și pe angajamentul profund al UE față de un multilateralism eficace.”

În contextul global actual, UE urmărește să reafirme valoarea adăugată și relevanța ONU și să demonstreze că aduce beneficii cetățenilor din întreaga lume. ”UE va continua să colaboreze și să sprijine Organizația Națiunilor Unite, ca parte a eforturilor sale de a promova, a dezvolta și a reforma ordinea internațională bazată pe norme.”, se mai regăsește în comunicat.

 

Continue Reading

CONSILIUL UE

Premierul Israelului îi atacă pe liderii europeni: Îmi amintește de amorțeala Europei din anii 1930. Nu se trezesc până când nu ajung rachete nucleare iraniene pe teritoriul european

Published

on

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a criticat vehement, luni seară, poziţia conciliantă a țărilor Uniunii Europene faţă de Iran, afirmând că unii lideri europeni ”nu se trezesc” până când nu vor fi atacaţi nuclear de regimul de la Teheran, informează Digi24.

Consiliul Uniunii Europene anunţat luni seară că decizia Iranului de a nu mai respecta în totalitate Acordul nuclear este ”reversibilă”, astfel că nu sunt necesare sancţiuni.

”Aparent, sunt unii oameni în Europa care nu se trezesc până când nu ajung rachete nucleare iraniene pe teritoriul european. Atunci, va fi prea târziu. În orice caz, noi vom face tot ce putem pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare”, a reacţionat Benjamin Netanyahu prin platforme de socializare online, informează site-ul Times of Israel, conform sursei citate.

”Îmi amintește de amorțeala Europei din anii 1930”, a afirmat Netanyahu într-o declarație video.

Agerpres arată că afirmaţiile premierului israelian au fost făcute în contextul în care miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) s-au reunit luni la Bruxelles, decişi să facă totul pentru a salva acordul din 2015 privind programul nuclear iranian.

Acordul se află într-o “situaţie dificilă, dar sper că nu i-a venit sfârşitul”, a afirmat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, lansând un apel Iranului “să îşi respecte angajamentele”.

Uniunea Europeană a cerut Iranului să înceteze toate activităţile de purificare a uraniului care sunt interzise prin Acordul nuclear din anul 2015. Teheranul a anunţat decizia de a purifica uraniu într-o concentraţie care depăşeşte limita de 3,67%, stabilită prin Acordul nuclear din 2015. Administraţia de la Teheran a anunţat depăşirea concentraţiei de 4,5% în producţia de uraniu îmbogăţit.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending