U.E.
Bulgaria dorește să se alăture programului UE de achiziții comune de muniție pentru Ucraina, anunță noul ministru bulgar al apărării
Published
1 year agoon
By
Teodora IonNoul ministru bulgar al apărării, Todor Tagarev, a declarat că țara sa dorește să își intensifice sprijinul pentru eforturile Uniunii Europene de a furniza Ucrainei muniția de care are nevoie pentru a continua să se apere în fața invaziei ruse, anunță Politico Europe.
Miniștrii apărării din cadrul NATO se reunesc joi și vineri la Burxelles pentru a discuta despre modul în care poate fi sporită capacitatea industrială a alianței pentru a sprijini Kievul, abordând, în egală măsură, și capacitățile de apărare și descurajare, în pregătirea unui summit-cheie care urmează să se desfășoare luna viitoare pe flancul estic, la Vilnius.
Uniunea Europeană a ajuns la un acord pentru a furniza Kievului proiectile și rachete până în luna martie a anului viitor, convenind să disloce imediat muniție din stocurile statelor membre, care sunt despăgubite parțial pentru eforturile lor.
Acesta din urmă au fost de acord să aloce 1 miliard de euro pentru această parte a planului și încă 1 miliard de euro pentru o schemă comună de achiziții pentru a furniza cartușe Ucrainei și pentru a-și reface stocurile. Comisia a propus, de asemenea, o inițiativă de 500 de milioane de euro pentru a stimula capacitatea Europei de a fabrica arme și de a îndeplini aceste obiective.
Ca parte a acestui efort, Agenția Europeană de Apărare (EDA) a lansat un proiect pentru ca statele membre să achiziționeze în comun munițiile, fie pentru a-și reface stocurile, fie pentru a le trimite în Ucraina. Până în prezent, Bulgaria a fost una dintre cele două țări din UE – Irlanda, neutră din punct de vedere militar, este cealaltă – care nu a aderat la programul AEA.
”Avem ca obiectiv clar să ne alăturăm acestei coaliții”, a declarat Todor Tagarev într-un interviu pentru POLITICO. ”Cred că vom fi capabili să furnizăm o parte din muniția necesară pentru Ucraina”, a completat acesta.
”Nu a existat nicio decizie politică”, a spus el, ”dar cu siguranță vom depune eforturi și cred că vom găsi o cale”.
Anunțul reprezintă un viraj brusc din partea țării vecine, al cărei nou guvern și-a preluat mandatul săptămâna trecută, după o perioadă prelungită de instabilitate, caracterizată de cinci runde de alegeri în doi ani.
Președintele bulgar Rumen Radev, o figură considerată de unii ca fiind îngăduitoare față de Rusia și care s-a bucurat de puteri fără precedent pentru a numi guverne interimare succesive, a exclus posibilitatea de a se alătura coaliției la sfârșitul lunii martie.
În decembrie, legislatorii bulgari au dat undă verde unui pachet de ajutor militar pentru Ucraina, după multe lupte interne, deși acesta s-a limitat în principal la arme mai ușoare.
Cu toate acestea, țara ar fi furnizat în secret până la o treime din necesarul de muniție al Ucrainei în primele faze ale războiului cu Rusia, prin intermediari autorizați de guvernul pro-european anterior.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Zelenski i-a prezentat lui Scholz noile sisteme de drone de producție internă ucraineano-germană
În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”
În prima vizită la Kiev în calitate de Înalt Reprezentant al UE, Kaja Kallas a discutat cu Volodimir Zelenski despre „sprijinul concret pentru apărarea Ucrainei”
Ministrul german de externe avertizează că Putin trage Asia în războiul său declanșat în Ucraina și evidențiază responsabilitatea Chinei, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, de a nu alimenta conflictele
Ucraina dorește să recupereze pe cale diplomatică teritoriile ocupate de Rusia, spune președintele Volodimir Zelenski
Din Kiev, António Costa anunță că UE pregătește cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: Vom face tot posibilul pentru a vedea Ucraina în UE ca o națiune europeană liberă
U.E.
Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor
Published
4 hours agoon
December 2, 2024Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, s-a deplasat la Moscova pe 2 decembrie pentru discuții cu omologul său rus, Serghei Lavrov, reafirmând poziția Ungariei în favoarea „păcii”, conform unei postări pe Facebook.
Comentând pe marginea vizitei sale, Szijjártó a declarat că „Ungaria este de partea păcii”, reiterând poziția guvernului de la Budapesta că „războiul din Ucraina nu poate fi soluționat pe câmpul de luptă și o soluție trebuie găsită la masa negocierilor”. El a subliniat că ruperea legăturilor cu Rusia ar face imposibilă o astfel de soluționare.
Szijjártó a adăugat că „Ungaria susține dialogul, deoarece aceasta este singura cale prin care există o șansă pentru o misiune de pace de succes”.
Această vizită subliniază disonanțele dintre poziția Ungariei și cea a UE, într-un moment în care majoritatea statelor membre condamnă ferm Rusia pentru agresiunea împotriva Ucrainei.
În pofida războiului, Ungaria şi-a întărit legăturile politice şi economice cu Kremlinul. Viktor Orban s-a întâlnit, de altfel, cu Vladimir Putin la Beijing în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.
El dezaprobă sancţiunile adoptate împotriva Rusiei şi se remarcă şi prin opoziţia faţă de orice ajutor militar acordat Kievului, blocând în mod regulat eforturile europene în acest domeniu. Orban s-a mai opus cu înverşunare oricăror discuţii privind aderarea Ucrainei la UE, considerând că această ţară nu este pregătită, dar a acceptat în cele din urmă să părăsească masa summitului celor 27 în decembrie, astfel încât ceilalţi 26 de lideri să decidă deschiderea negocierilor.
U.E.
Lituania, Letonia și Estonia au decis impunerea de sancțiuni asupra liderilor politici georgieni care au reprimat manifestațiile pro-UE
Published
5 hours agoon
December 2, 2024By
Teodora IonCele trei state baltice, Lituania, Letonia și Estonia, au decis să impună împreună sancțiuni împotriva unor figuri politice care conduc Georgia, în urma reprimării manifestațiilor pro-UE de către Guvernul partidului Visul Georgian, care a câștigat în octombrie alegerile parlamentare contestate de opoziție, anunță DPA și AFP, citate de Agerpres.
”Cele trei state baltice au convenit împreună să impună sancțiuni naționale împotriva celor care au reprimat protestele legitime din Georgia. Oponenții democrației și cei care încalcă drepturile omului nu sunt bineveniți în țările noastre”, menționează ministrul leton de externe, Baiba Braze, într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter, după ce MAE din Letonia l-a convocat pe ambasadorul Georgiei pentru a transmite criticile față de violențele contra manifestanțilo georgieni pașnici.
The three Baltic States jointly agreed to impose national sanctions against those who suppressed legitimate protests in Georgia. Opponents of democracy and violators of human rights are not welcome in our countries.
🇪🇪🇱🇻🇱🇹🇬🇪— Baiba Braže (@Braze_Baiba) December 1, 2024
Ministrul Estoniei de externe, Margus Tsahkna, a publicat o listă cu 11 persoane care au interdicţie de intrare în aceste ţări pentru ”încălcarea drepturilor omului”, printre aceştia regăsindu-se ministrul georgian de interne Vakhtang Gomelauri şi politicianul cel mai puternic şi mai înstărit din Georgia, Bidzina Ivanişvili, care nu ocupă niciun post oficial, dar este considerat liderul de facto al ţării.
Estonia denies entry to Georgians who violate #humanrights
🔴Bidzina Ivanishvili
🔴Vakhtang Gomelauri
🔴Shalva Bedoidze
🔴Ioseb Chelidze
🔴Aleksandre Darakhvelidze
🔴Giorgi Butkhuzi
🔴Zviad Kharazishvili
🔴Mileri Lagazauri
🔴Mirza Kezevadze
🔴Vaja Siradze
🔴Teimuraz Kupatadze— Margus Tsahkna (@Tsahkna) December 2, 2024
La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, a menționat în timpul unei vizite în Ucraina că au fost propuse ”opțiuni” statelor membre ale UE în ce priveşte reacţia faţă de evenimentele din Georgia, inclusiv prin impunerea de sancţiuni, urmând să fie găsit un acord.
UE este alături de ”poporul georgian și de alegerea sa pentru un viitor european”, iar revenirea Georgiei la valorile europene și la calea aderării la UE este în mâinile liderilor georgieni, evidenția aceasta într-o reacție la decizia Guvernului de la Tbilisi de a suspenda procesul de aderare la familia europeană.
Parlamentul European a solicitat la finalul lunii noiembrie organizarea de noi alegeri în Georgia în termen de un an. Drept răspuns, Prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a anunțat că deschiderea negocierilor de aderare la UE va fi eliminată de pe agenda Georgiei și că țara va refuza subvențiile bugetare ale UE până la sfârșitul anului 2028.
Gestul a fost deplâns de ambasadorul UE în Georgia, în vreme ce România și-a arătat sprijinul pentru poporul georgian în lupta sa legitimă pentru demnitate, libertate și viitor european.
Reacții au venit și din Statele Unite, care au luat hotărârea de a suspenda parteneriatul strategic cu Georgia din cauza “acțiunilor anti-democratice” ale partidului aflat la putere, contestat puternic de poporul pro-european, aflat pentru a patra zi la rând în stradă pentru a protesta.
CHINA
În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”
Published
6 hours agoon
December 2, 2024By
Andreea RaduŞefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a abordat deschis luni problema „sprijinului în creştere” al Chinei pentru Rusia în războiul acesteia din Ucraina, în cadrul unei întrevederi luni, la Beijing, cu omologul său chinez Wang Yi, în faţa căruia a pledat pentru ca Beijingul să se angajeze în favoarea unei „păci echitabile” în Ucraina, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Baerbock şi-a justificat vizita de o zi la Beijing prin necesitatea de a discuta cu „cei cu care noi nu suntem de acord în multe puncte sau care joacă roluri diferite de ale noastre”.
Războiul din Ucraina a fost, prin urmare, în centrul discuţiilor cu omologul său Wang Yi, a indicat Annalena Baerbock la finalul întrevederilor.
„Am pledat astăzi, aici, la Beijing, în favoarea unui proces de pace echitabil, tocmai pentru că avem perspective şi roluri diferite. Fiecare membru permanent în Consiliul de Securitate are o responsabilitate pentru pacea şi securitatea în lume”, a declarat ministrul de externe german.
„Dronele din fabricile chineze și trupele nord-coreene care atacă pacea în centrul Europei încalcă interesele noastre fundamentale de securitate europeană”, a spus Baerbock.
China susţine că nu a furnizat niciodată arme letale pentru a fi utilizate în Ucraina, dar Beijingul rămâne un aliat politic şi economic de prim-plan al Rusiei şi nu a condamnat niciodată invazia rusă în Ucraina.
Unele ţări membre NATO au calificat China drept un „facilitator decisiv” în războiul dus de Rusia în Ucraina. Uniunea Europeană afirmă că dispune de informaţii despre existenţa unei uzine în China pentru fabricarea de drone care sunt apoi livrate Rusiei, conform unui înalt responsabil al UE, care a făcut această dezvăluire sub rezerva anonimatului.
„Nu numai că preşedintele rus distruge ordinea noastră de pace europeană prin războiul său în Ucraina, dar de acum atrage şi Asia prin intermediul Coreei de Nord. Deci, am discutat cu omologul meu chinez în mod intens despre faptul că acest aspect nu poate fi în interesul Chinei”, a afirmat ministrul german de externe la finalul convorbirilor.
Înaintea acestor afirmaţii, Baerbock a apreciat că „sprijinul în creştere al Chinei pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei are un impact asupra relaţiilor (dintre noi), întrucât afectează interesele fundamentale de securitate ale Germaniei şi ale Europei”, potrivit unui comunicat al diplomaţiei germane.
Prezent într-o primă vizită la Kiev din calitatea de președinte al Consiliului European, Antonio Costa a anunțat că UE pregătește cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a promis că UE va face tot posibilul pentru a vedea Ucraina în Uniune ca o națiune europeană liberă.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european
Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc
Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor
Lituania, Letonia și Estonia au decis impunerea de sancțiuni asupra liderilor politici georgieni care au reprimat manifestațiile pro-UE
Zelenski i-a prezentat lui Scholz noile sisteme de drone de producție internă ucraineano-germană
În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”
Un acces mai bun la locuri de muncă durabile și de înaltă calitate poate ajuta persoanele cu dizabilități să obțină independență financiară și o mai mare incluziune socială, subliniază Consiliul UE
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025
PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre
Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”
Curajul românilor din Timișoara care s-au ridicat în 1989 pentru libertate, evocat la tribuna PE de Ursula von der Leyen: Generația noastră de europeni trebuie să lupte din nou pentru libertate
Trending
- U.E.3 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- ROMÂNIA1 week ago
“Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor
- POLITICĂ1 week ago
Rezultate prezidențiale 2024: Suveranistul Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi își dispută finala pentru Cotroceni. Pentru prima dată, candidatul PSD nu intră în turul 2
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Cutremur la alegerile prezidențiale 2024: Ultranaționalistul Călin Georgescu se impune în primul tur și își va disputa finala cu Elena Lasconi
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
Privind spre viitoarele alegeri din România, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele PE, demarează o campanie de informare a tinerilor despre beneficiile apartenenței la UE și NATO