Connect with us

ENERGIE

Burduja: Proiectul Neptun Deep, finalizat în proporție de peste 95%, va aduce gazul din Marea Neagră în casele românilor

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că proiectul Neptun Deep este finalizat în proporție de 95% și va aduce gazul din Marea Neagră în casele românilor. De asemenea, ministrul condamnă, încă o dată, acțiunile ONG-urilor care au blocat acest proiect, susținând că astfel de demersuri au consecințe direct asupra românilor. 

„După ce Tribunalul București a respins în fond acțiunea Greenpeace referitoare la proiectul Neptun Deep, Curtea de Apel Cluj a respins la rândul ei cererea Bankwatch de suspendare a autorizației de construire și de oprire a lucrărilor la proiectul gazoductului Tuzla–Podișor. Lucrarea este finalizată în proporție de peste 95% și va aduce gazul din Marea Neagră în casele românilor”, a transmis Ministrul Energiei. 

De asemenea, acesta a precizat că proiectele energetice mai sus menționate respectă toate procedurile legale, standardele de mediu, iar „acțiunile Bankwatch sau Greenpeace sunt doar manifestarea unor ambiții pe care, eu unul, nu le înțeleg”: „Pentru că singurii care pierd din astfel de acțiuni sunt, la finalul zilei, românii – prin întârzierea proiectelor, prin bani publici irosiți pe procese și resurse strategice care nu ajung să fie exploatate în interesul României.”

„Astfel de blocaje nu reprezintă doar obstacole administrative. Pot fi atacuri directe la securitatea noastră energetică și la dezvoltarea economică a României. Fiecare zi de întârziere înseamnă pagube financiare, dar și o amânare nejustificată a unor proiecte care ne fac bine nouă ca țară și ca națiune. Sunt proiecte strategice, cu impact direct asupra securității energetice, asupra prețurilor și asupra independenței noastre energetice. Sunt investiții care ne ajută să nu depindem noi de alții, să depindă alții de noi”, a mai adăugat acesta. 

Sebastian Burduja a felicitat echipele de juriști de la Transgaz și de la Ministerul Energiei, „care a făcut din nou dreptate.”

„Indiferent de piedici, vom face întotdeauna ceea ce trebuie. Pentru că securitatea energetică nu este negociabilă. Înainte, împreună”, a conchis Ministrul Energiei. 

    Citiți și: Burduja denunță un “atac asupra suveranităţii energetice și securității naționale” după ce ONG-uri de mediu încearcă să blocheze în instanță Neptun Deep

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ENERGIE

Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%

Published

on

© Ministerul Energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, joi, pe Facebook stadiul lucrărilor la centrala pe gaz de la Mintia, descrisă drept „cea mai mare și mai modernă centrală pe gaz din Europa”, cu o putere instalată de 1734 MW. Potrivit acestuia, proiectul – realizat cu tehnologie Siemens de ultimă generație și o investiție de peste 1,4 miliarde de euro – a ajuns deja la un stadiu de execuție de 75%.

„Am fost aici acum un an și jumătate, când șantierul era aproape la zero. Astăzi, proiectul este deja la 75% cu primul ciclu, iar la jumătatea anului viitor întreaga centrală cu ciclu combinat va fi gata”, a transmis Burduja, care a vizitat din nou șantierul pentru a evalua progresul lucrărilor.

Pe șantier lucrează aproape 500 de muncitori, iar în proiect sunt implicate peste 200 de firme românești. „Ritmul lucrărilor este excelent”, a adăugat ministrul, menționând multiple premiere tehnice și logistice, inclusiv transporturi agabaritice și montarea turbinelor Siemens.

Conform graficului actual, prima turbină de aproape 600 MW va fi finalizată în decembrie 2025, a doua în ianuarie-februarie 2026, iar întregul proiect va deveni operațional în iulie 2026.

Fiecare MW nou în sistem e șansa românilor și a companiilor românești de a plăti facturi mai mici. Energie sigură, producție în bandă. Și la Mintia vorbim de mulți, de foarte mulți megawați”, a explicat Burduja.

Ministrul a subliniat că centrala va folosi inclusiv gazul românesc din zăcământul Neptun Deep, contribuind astfel la securitatea energetică națională. De asemenea, Burduja a reamintit că proiectul a fost declarat de guvern ca fiind de importanță strategică națională încă din 2023.

„Suntem în grafic să avem în 2025 cel mai bun an pentru sectorul energetic românesc de după 1989, cu cele mai multe grupuri noi finalizate și conectate la sistemul energetic național”, a conchis ministrul, precizând că doar până la finalul lunii mai 2025 fuseseră deja puși în funcțiune 594 MW noi, cu obiectivul de a atinge 2000-2500 MW până la finalul anului.

Continue Reading

ENERGIE

Rețele Electrice România a investit 18 milioane de lei în modernizarea rețelei de distribuție din sectorul 1, București

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Rețele Electrice România, parte din grupul PPC în România, a finalizat recent lucrările de modernizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice pe mai multe străzi din sectorul 1, București, în urma unei investiții în valoare de peste 18 milioane lei.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, proiectul a fost realizat din fonduri proprii și îmbunătățește calitatea serviciului pentru aproximativ 2300 de clienți.

Intervențiile s-au desfășurat pe o perioadă de doi ani și au vizat infrastructura din zona Bd. Ion Mihalache, Șoseaua Nicolae Titulescu, Doctor Felix, str. Hagi Moscu Maria și str. Scărlătescu.

Lucrările au inclus modernizarea a 10 posturi de transformare, prin înlocuirea celulelor de medie tensiune, modernizarea tablourilor de joasă tensiune și integrarea echipamentelor de telecontrol – un pas important spre digitalizarea rețelei.

În plus, au fost modernizate 15,2 km de linii electrice subterane de medie tensiune și 19,8 km de linii electrice subterane de joasă tensiune.

„Acest proiectul reflectă angajamentul companiei față de comunitățile locale din care facem parte – comunități care, prin aceste modernizări, beneficiază nu doar de un serviciu mai performant, ci și de o infrastructură adaptată nevoilor viitorului. Este un pas important spre un sistem energetic mai eficient, mai inteligent și mai aproape de oameni”, a declarat Mihai Pește, Director General, Rețele Electrice România.

Prin această investiție, Rețele Electrice România contribuie la consolidarea rezilienței rețelei de distribuție, asigurând o alimentare mai sigură și mai stabilă pentru locuitorii din această parte a orașului.

Digitalizarea infrastructurii permite monitorizarea și intervenția rapidă asupra rețelei, reducând semnificativ timpul de întrerupere în cazul unor incidente și îmbunătățind calitatea serviciului oferit.

Rețele Electrice România anunță că va continua planul de investiții în 2025 pentru aria sa de responsabilitate, cu obiectivul de a construi o rețea de distribuție a energiei electrice modernă, digitalizată și pregătită să răspundă consumatorilor săi cu soluții adaptate la noile realități ale tranziției energetice.

Potrivit comunicatului, anul acesta Rețele Electrice România are în plan investiții în valoare de peste 730 milioane lei. De asemenea, vor fi demarate proiecte cu finanțare atrasă din programele POIM și Fondul pentru Modernizare în cele trei zone, Banat, Dobrogea si Muntenia Sud, care se vor finaliza în perioada 2026-2029 în valoare de 1.4 miliarde lei, din care aprox. 340 milioane lei vor fi suportate din fonduri proprii.

Până la finalul anului 2025, numărul total de contoare inteligente instalate de societatea Rețele Electrice România va ajunge la aproximativ 2 milioane, cel mai mare volum atins de vreun operator de distribuție de energie electrică din România.

Continue Reading

ENERGIE

Ministrul Energiei critică lipsa interconexiunilor care generează diferențe de prețuri la energie între estul și vestul Europei: Piața energetică europeană este unică doar pe hârtie

Published

on

© Sebastian Burduja / Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat diferența de preț la energie între estul și vestul Europei.

”De ce energia costă pe piața zilei de astăzi 84 de euro în România, 26 de euro în Franța și 60 de euro în Austria? Pentru că piața energetică europeană e unică doar pe hârtie”, a arătat Burduja într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a arătat că este nevoie de ”infrastructură conectivă transfrontalieră — de <<sârme>> care trec granița — pentru ca energia să circule liber, iar prețurile din statele membre să fie similare. În cele mai multe zile, energia e mult mai ieftină în Vest, produsă în centralele nuclearo-electrice, dar ea nu poate fizic ajunge până la noi, bulgari, greci etc.”

”Am explicat aceste lucruri pe înțelesul tuturor și voi continua, în următoarele zile, să detaliez cauzele prețurilor energiei din România și din regiune. Este important pentru toți românii să cunoască adevărul, dincolo de toate dezinformările toxice din spațiul public”, a subliniat Burduja.

Acesta a amintit că a solicitat în repetate rânduri la Bruxelles ”să avem cu toții obligații și drepturi egale”.

”Este o chestiune de normalitate în proiectul comun european, care a pornit, reamintesc, prin uniunea cărbunelui și oțelului. România a fost, este și va fi un bun cetățean european. Avem deja interconexiuni de 4000MW, cu toți vecinii, și planul Transelectrica este să ajungem la peste 7000MW în următorii 5 ani. Alte state membre nu au procedat la fel”, a continuat ministrul Energiei.

El a ținut să sublinieze lipsa sau insuficiența de interconexiuni dintre Austria și Slovacia, respectiv Austria și Ungaria.

”Între Austria și Slovacia nu există DELOC interconexiuni. Între Austria și Ungaria capacitatea ar putea fi ușor dublată, dar nu se dorește de mulți ani.  Ca urmare a eforturilor din ultimul an la Bruxelles, dezvoltarea interconexiunilor și îmbunătățirea funcționării pieței europene a energiei au devenit priorități de grad zero pentru Comisia Europeană, prin vocea președintelui, Ursula von der Leyen, și a comisarului pentru energie, Dan Jorgensen. Vom continua să urmărim implementarea acestor angajamente”, a dat asigurări Sebastian Burduja.

Specialiștii au atras atenția că rețeaua electrică din Europa este învechită, fapt scos la iveală și de incidentul din Peninsula Iberică.

La sfârșitul anului 2023, Comisia Europeană a propus un plan de acțiune pentru a se asigura că rețelele de energie electrică din Uniunea Europeană vor funcționa mai eficient și vor fi dezvoltate mai rapid, în contextul în care rețelele energetice interconectate și stabile reprezintă coloana vertebrală a pieței interne a energiei din UE și sunt esențiale pentru a permite tranziția ecologică.

Citiți și: Comisia Europeană prezintă un plan de acțiune pentru abordarea verigilor lipsă ale tranziției către o energie curată. Sunt necesare investiții de 584 de miliarde de euro pentru modernizarea rețelelor electrice din UE

Instituția preconiza atunci că până în 2030, consumul de energie electrică în UE va crește cu aproximativ 60%. Rețelele vor trebui astfel să se adapteze la un sistem mai digitalizat, mai descentralizat și mai flexibil, cu milioane de panouri solare pe acoperișuri, pompe de căldură și comunități energetice locale care își împart resursele, cu mai multe surse regenerabile offshore care vor fi puse în funcțiune, cu mai multe vehicule electrice care trebuie încărcate și cu nevoi tot mai mari de producție de hidrogen.

Având în vedere că 40% din rețelele noastre de distribuție au o vechime mai mare de 40 de ani, iar capacitatea de transport transfrontalier urmează să se dubleze până în 2030, sunt necesare investiții în valoare de 584 de miliarde de euro.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL4 minutes ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

PARLAMENTUL EUROPEAN28 minutes ago

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară (16-19 iunie). Progresele R. Moldova în vederea aderării la UE, evaluate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI54 minutes ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Boloș: 91 de centre moderne pentru copii din medii vulnerabile, finanțate cu 232,5 mil. euro din fonduri europene

ROMÂNIA17 hours ago

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

ENERGIE17 hours ago

Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%

ROMÂNIA17 hours ago

Reducerea deficitelor record şi stabilizarea datoriei României rămân esențiale pentru ratingul suveran, sugerează agenția Fitch: Formarea unui guvern pro-european durabil ar sprijini intrările de fonduri UE

CONSILIUL UE19 hours ago

UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa

NATO19 hours ago

Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare

ROMÂNIA19 hours ago

ICI București a participat la Summitul Primăriilor 2025, dedicat inovației și bunei guvernanțe în administrația publică locală

INTERNAȚIONAL4 minutes ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA1 week ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.2 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.3 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending