Connect with us

ROMÂNIA

Caravana Dreptății Sociale, condusă de CNS Cartel ALFA, merge la Bruxelles pentru a discuta despre necesitatea adoptării în România a unor politici publice orientate spre cetățeni

Published

on

© European Communities, 2006

Caravana Dreptății Sociale (București – Bruxelles), un eveniment de amploare europeană organizat de CNS Cartel ALFA, merge pe 6 și 7 iulie la Bruxelles, unde agenda cuprinde întâlniri cu oficiali europeni și cu lideri ai mișcării sindicale la nivel european (Confederația Europeană a Sindicatelor ETUC și lideri ai federațiilor sindicale profesionale la nivel european și ai sindicatelor belgiene), informează un comunicat remis caleaeuropeana.

„Mesajul pe care îl transmitem la nivel european este necesitatea și urgența adoptării în România unor politici publice orientate către cetățeni, printr-o politică de dezvoltare care să renunțe la modelul salariilor mici și al exploatării lucrătorilor. Avem nevoie de o economie care să funcționeze pentru toți, nu doar pentru unii, iar creșterea economică să se reflecte și în buzunarele cetățeanului și în calitatea serviciilor publice, nu doar în cifrele triumfaliste ale guvernului“, a declarat Petru Dandea, secretarul general al CNS Cartel ALFA. „Această cursă către cele mai de jos standarde și competitivitatea pe baza salariilor mici trebuie să se oprească! Avem nevoie de o economie care să funcționeze pentru toți”, a mai spus acesta.

Altfel, delegația va participa la o serie de întâniri la nivelul Comisiei Europene, reprezentanți ai Comisariatului pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale și va discuta de asemenea cu domnnul Jeroen Jutte, Șeful direcției care coordonează Semestrul European din cadrul DG EMPLOYMENT. 

Tot în cursul zilei de luni, 6 iulie, va avea loc o întâlnire cu dl. Oliver Ropke, președintele Grupului Lucrătorilor din Cadrul Consiliului Economic și Social European (CESE).

Pe data de 7 iulie, Caravana Dreptății Sociale se va opri în Strassbourg, unde vor avea loc întâlniri cu Europarlamentari. 

Sâmbătă, 3 iulie, membrii Caravanei au manifestat în fața Consulatului General al României de la Muchen, unde s-au alăturat colegilor din cadul Federației Sindicatelor din Germania (DGB), iar cu o zi înainte, Caravana s-a oprit la Ambasada României din Ungaria, unde a manifestat alături de colegii din sindicatele maghiare și la Viena, unde s-au alăturat colegii sindicaliști din cadrul Federației Sindicatelor din Austria (OGB). 

De la Munchen, Caravana Dreptății Sociale s-a deplasat spre Luxembourg, unde de asemenea va avea loc o manifestație la sediul Ambasadei, la ora 12.00.

De ce protestează?

Prin intermediul Caravanei Dreptății Sociale, CNS Cartel Alfa dorește să atragă atenția asupra necesității și urgenței adoptării unor politici sociale orientate către cetățeni, prin aplicarea principiilor Pilonului European al Drepturilor Sociale, susținute și de declarația comună a participanților la Summitul de la Porto din acest an.

CNS Cartel Alfa susține că măsurile reînnoite de austeritate adoptate de Guvernul României, blocarea dialogului social, politica fiscală dezechilibrată între capital și lucrători și politica salariilor mici plasează întregul cost al crizei sanitare și economice asupra lucrătorilor și a celor mai vulnerabile categorii ale populației.

„Acțiunile și politicile Guvernului României sunt împotriva angajamentelor pe care România le-a luat la nivel european pentru o redresare centrată pe bunăstarea oamenilor, justiția socială și respectarea drepturilor individuale și colective.”

În ultimul deceniu, România a cunoscut o dezvoltare economică susținută, atingând în 2020 un PIB pe cap de locuitor de 72% din media UE. Cu toate acestea, creșterea economiei nu a fost transferată către imbunătățirea calității vieții, deoarece principalele mecanisme de redistribuire sunt blocate:

1. Salariul minim este menținut la un nivel foarte scăzut, valoarea sa netă (281 EUR) acoperind doar jumătate din valoarea coșului minim de consum (572 EUR). Creșterile salariului minim din ultimii ani au rămas în urma creșterilor generale ale salariului minim în UE, ceea ce determină o pierdere a convergenței și un stimulent suplimentar pentru migrație.

2. Negocierea colectivă. Legislația adoptată în timpul crizei financiare, în 2011, la presiunea Troicii (FMI-Banca Mondială-CE), a creat condiții ostile pentru lucrătorii români. Dereglementarea și „flexibilizarea” pieței muncii slăbesc dialogul social și sistemele de negocieri colective făcând mai dificilă aderarea lucrătorilor la sindicate și apărarea drepturilor lor în mod colectiv.

Condiționalitățile puternice din legislația adoptată în 2011 au eliminat de facto negocierile colective la nivel sectorial și național, în timp ce la nivel de companie negocierile colective și reprezentarea lucrătorilor au devenit extrem de dificile. Comitetul pentru aplicarea standardelor a OIM a inclus România în raportul său din 2021 printre cazurile individuale de țară pentru încălcarea Convenției 98 privind dreptul de organizare și negociere colectivă, solicitând Guvernului să accepte misiunea tehnică a OIM în vederea alinierii legislației cu prevederile Convențiilor OIM ratificate. Reamintim aici și faptul că solicitarea de modificare a Legii dialogului social este parte e Recomandărilor specifice de țară din ultimii patru ani.

Distrugerea sistemului de negocieri colective a determinat un puternic dezechilibru al sistemului de salarizare, cu concentrarea salariilor în partea de jos, unde o treime din lucrătorii români sunt plătiți la nivelul salariului minim, nivel care nu oferă o viață de demnitate.

„În ciuda faptului că nivelul productivității muncii este de 65% din media UE, salariile lucrătorilor români sunt doar 28% din media UE. Muncitorii români pur și simplu nu primesc o parte echitabilă din valoarea pe care o creează! În ciuda muncii susținute și a succesului economic, partea care revine muncii în PIB este de doar 38% în România (comparativ cu 47,8% în UE).
Atâta timp cât acest dezechilibru major în defavoarea lucrătorilor va fi menținut, migrația cetățenilor activi câtre alte state membre ale UE rămâne singura opțiune, cu toate consecințele care derivă de aici.”

În acest context, popunerea de Directivă privind salariul minim adecvat reprezintă o măsură benefică care ar conduce către restabilirea unui echilibru pe piața muncii din România. Hotărârea nr. 19 din 8 martie 2021 adoptată de Senatul României este de susținere a acestui proiect de directivă.

CNS Cartel Alfa crede că adoptarea Directivei privind salariul minim adecvat într-o formă favorabilă lucrătorilor reprezintă un prim și important pas în sensul aplicării angajamentelor României și a unei politici orientate către cetățean și a principiilor unei economii sociale de piață, la care România a aderat în virtutea apartenenței la Uniunea Europeană.

De asemenea, CNS Cartel Alfa cere guvernului român să nu mai submineze directiva propusă privind salariul minim, să oprească politicile care îi împing pe români în exploatare și să aplice angajamentele pe care le ia la nivel european și internațional.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Premierul Florin Cîțu anunță că România trimite pompieri în Grecia pentru stingerea incendiilor: Este o premieră acest lucru

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Premierul Florin Cîţu a anunţat că România va acorda Greciei ajutor terestru pentru stingerea incendiilor cu care se confruntă această ţară, în acest sens urmând să fie trimise echipe de pompieri.

“Autorităţile din Grecia au cerut ajutor pentru stingerea incendiilor, atât pentru aero, cât şi terestru. A fost acceptat din partea României ajutor terestru, este o premieră acest lucru, pentru prima oară trimitem acolo pompieri pentru a ajuta”, a declarat Florin Cîţu, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În completare, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că România trimite peste 100 de pompieri și 23 de autospeciale, cisterne și un centru de comandă.

De asemenea, și Comisia Europeană a anunţat miercuri că va trimite avioane, elicoptere şi pompieri către Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord pentru a sprijini aceste ţări în lupta împotriva incendiilor. Ajutorul este mobilizat prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, iar Comisia suportă cel puţin 75% din costurile legate de transport.

În Grecia, lovită de mai bine de o săptămână de cea mai severă caniculă din ultimele trei decenii, pompierii luptau joi cu mai multe focare, printre care un incendiu de proporţii la nord de Atena, informează Digi24.

Incendiul masiv a ars toată noaptea și a distrus sau avariat grav zeci de clădiri, inclusiv locuințe. Din cauza focului, mii de persoane au fugit din casele lor, iar pompierii s-au luptat cu greu să aducă flăcările sub control.

De asemenea, sute de turiști și localnici au fost evacuați miercuri de pe insula Evia cuprinsă de incendii puternice.

Europa trece prin fenomene meteorologice extreme în această vară, de la inundații puternice în nord la valuri de căldură severe și incendii în părți din Mediterană.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ziua Internațională a Berii: România, printre producătorii de top din UE în 2020 cu un total de 1,7 mld. litri de bere

Published

on

© European Union/ Source: EC - Audiovisual Service

Anul trecut, în UE au fost produse aproape 32 miliarde de litri de bere cu conținut de alcool, potrivit celor mai recente statistici de producție publicate luna trecută de Eurostat.

În plus, în 2020, statele membre ale UE au produs 1,4 miliarde de litri de bere care conținea mai puțin de 0,5% alcool sau care nu avea deloc conținut de alcool.

Comparativ cu 2019, producția de bere cu conținut de alcool din UE a scăzut cu 8%, în timp ce producția de bere fără alcool a rămas stabilă.

În 2020, producția totală de bere a UE a fost echivalentă cu aproximativ 74 litri pe cap de locuitor.

Germania: principalul producător de bere

Dintre statele membre ale UE, Germania a fost principalul producător în 2020, cu 7,5 miliarde de litri (24% din producția totală a UE). Cu alte cuvinte, aproximativ una din patru beri cu conținut de alcool produse în UE provenea din Germania.

Germania a fost urmată de Polonia, cu 3,8 miliarde de litri produși (12 % din producția totală a UE), Spania (3,3 miliarde de litri produși, adică 10 %), Țările de Jos (2,5 miliarde de litri, adică 8 %), Franța (2,1 miliarde de litri, adică 7 %), Cehia (1,8 miliarde de litri, adică 6 %) și România (1,7 miliarde de litri, adică 5 %).

Comparativ cu 2019, Slovacia a înregistrat cea mai mare creștere a producției de bere cu conținut de alcool (+25%), urmată de departe de Grecia, Lituania și Franța (toate +3%).

În schimb, producția de bere din Italia aproape s-a înjumătățit în 2020 (-46% față de 2019), în timp ce scăderi mari au fost observate și în Croația (-29%), Spania (-14%), Ungaria (-13%) și Austria (-11%).

Țările de Jos: principalul exportator

Țările de Jos au exportat 1,9 miliarde de litri de bere cu conținut de alcool în 2020, reprezentând 21% din totalul exporturilor de bere din UE (în interiorul și în afara UE). Astfel, a devenit cel mai mare exportator de bere dintre statele membre ale UE, înaintea Belgiei (1,7 mld. litri; 19%) și a Germaniei (1,5 mld. litri; 17%), urmată de Franța și Cehia (ambele cu 0,5 mld. litri; 6%), precum și de Irlanda și Polonia (ambele cu 0,4 mld. litri; 5%).

Principalele destinații pentru exporturile de bere către țările din afara UE au fost Statele Unite (895 de milioane de litri; 22% din totalul exporturilor de bere din afara UE) și Regatul Unit (881 de milioane de litri; 21%).

Franța: cel mai mare importator

Cu 0,8 miliarde de litri, Franța a fost cel mai mare importator de bere cu conținut de alcool în 2020 și a reprezentat 16% din totalul importurilor UE (intra-UE și extra-UE). Germania a importat 0,7 mld. litri (13 %), urmată îndeaproape de Italia (0,6 mld. litri; 12 %), Țările de Jos (0,6 mld. litri; 11 %) și Spania (0,5 mld. litri; 10 %).

Importurile de bere cu conținut de alcool din țări din afara UE sunt marginale în comparație cu importurile din interiorul UE. Atunci când au importat din țări din afara UE, statele membre au favorizat berea britanică (268 de milioane de litri; 51% din toate importurile de bere din afara UE în 2020, ținând cont de faptul că, în 2020, Regatul Unit se afla încă pe piața internă) și berea mexicană (95 de milioane de litri; respectiv 18%).

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul României în SUA a discutat cu consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden despre creșterea prezenței militare americane în România

Published

on

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii/ Facebook

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a participat miercuri, 4 august 2021, la o convorbire telefonică cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Președintelui SUA, alături de ambasadorii la Washington ai statelor din Formatul București 9 (B9), informează Ambasada României la Washington într-un comunicat.

În cadrul discuțiilor, Andrei Muraru a subliniat importanța întăririi securității Flancului Estic, inclusiv a consolidării posturii de descurajare din zona Mării Negre, în raport cu provocările de securitate din regiune.

Andrei Muraru și-a exprimat speranța că procesul de reevaluare a posturii globale a SUA va duce la o prezență militară americană consistentă pe Flancul Estic, inclusiv în România.

Convorbirea consilierului pentru securitate națională, Jake Sullivan, cu ambasadorii statelor din Formatul București 9 (B9), a avut ca scop consultarea aliaților NATO cu privire la politicile și activitățile SUA de interes pentru regiune.

În cadrul convorbirii, consilierul președintelui SUA, Jake Sullivan, i-a informat pe ambasadori despre aspecte privind securitatea energetică, în special Nord Stream 2, și a oferit detalii privind relația SUA cu Federația Rusă.

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de președintele României Klaus Iohannis, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

La summit-ul organizat în luna mai a acestui an la București a participat pentru prima dată, în format online, un șef de stat american, președintele Joe Biden.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.30 mins ago

Uniunea Europeană cere Belarusului încetarea imediată a ”instrumentalizării inacceptabile” a migranților

Dragoș Pîslaru42 mins ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru va continua în septembrie discuțiile cu ministrul educației privind Agenda Europeană de Competențe și Garanția pentru Copii

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Ajutor umanitar: România donează peste 1 milion de doze de vaccin anti-COVID-19 cetățenilor din Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Regatul Unit a primit statutul de ”partener de dialog” din partea ASEAN, avansând pe calea consolidării relațiilor cu economiile din regiunea indo-pacifică

U.E.2 hours ago

Ministrul german al Sănătății: Vaccinarea este un act patriotic cu implicații pentru toți

ROMÂNIA2 hours ago

Premierul Florin Cîțu anunță că România trimite pompieri în Grecia pentru stingerea incendiilor: Este o premieră acest lucru

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Afganistan: UE face apel la încetarea urgentă și permanentă a focului

Marian-Jean Marinescu3 hours ago

Trei proiecte-pilot depuse de Marian-Jean Marinescu au primit calificativul maxim din partea Comisiei Europene: În toamnă, după ce vor fi adoptate de Parlamentul European, vor intra în lucru

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană își intensifică acțiunile pentru un învățământ primar și secundar incluziv și de înaltă calitate

U.E.5 hours ago

EMA și ECDC îi îndeamnă pe cetățenii UE să se vaccineze pentru a fi protejați împotriva variantei Delta și pentru a reduce numărul persoanelor spitalizate

ROMÂNIA3 days ago

Primele 5000 de cărți electronice de identitate vor fi emise de MAI în cadrul unui proiect-pilot din Cluj-Napoca

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI2 weeks ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

Team2Share

Trending