Connect with us

EVENIMENTE

Caravana GROW a politicii de coeziune s-a încheiat la Alba Iulia, orașul gazdă al acordului UE-România pentru fondurile europene: “Doar prin aceste fonduri ne putem dezvolta comunitatea”

Published

on

Caravana politicii regionale și de promovare a coeziunii europene, organizată de Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu UEFISCDI, a ajuns joi la final. La Muzeul Principia din Alba Iulia, capitala istorică a Marii Uniri și orașul-gazdă al semnării Acordului de Parteneriat dintre Guvernul României și Comisia Europeană pentru perioada de finanțare 2021-2027, reprezentanții autorităților locale și regionale, autorității de management, mediului de afaceri, de consultanță, universitar și cetățenii au intrat în dialog despre beneficiile pe care le-au adus fondurile europene și oportunitățile noii politici de coeziune care însumează o anvelopă financiară de 46 de miliarde de euro pentru România.

Finanțat de Uniunea Europeană, proiectul GROW creat de Primăria Municipiului Alba Iulia și implementat alături de UEFISCDI și CaleaEuropeană.ro, a presupus organizarea a patru dezbateri tematice pe parcursul unei săptămâni în patru locuri de succes privind impactul fondurilor europene asupra României – Alba Iulia, Ciugud, Sibiu și Brașov. Proiectul are în vedere încurajarea participării civice în probleme legate de politica de coeziune, încurajarea participării cetățenilor la nivel regional și stimularea participării și implicării părților interesate în vederea comunicării în continuare a impactului politicii de coeziune și al investițiilor în România la nivel național.

În cadrul dezbaterii de la Alba Iulia, au luat cuvântul Emil Popescu, viceprimar al Municipiului Alba Iulia, Marilena Moga, Serviciul accesare si coordonare proiecte, Consiliul Județean Alba, Crina Dumitrescu, Director Direcția Programe, Primăria Alba Iulia, Tudor Udrea, șef serviciu, Serviciul de accesare POR și CM, ADR Centru, Ștefan Onica, director general Intellisys Engineering, și Tamas Attila, administrator ATTA Consulting.

Alba Iulia va acorda în continuare importanță maximă atragerii de fonduri europene: Nopți pierdute de echipele care lucrează la proiecte, dar câștigate de comunitate

“La nivelul municipiului Alba Iulia există o echipă puternică, robustă, structurată de mai mult timp. Am conștientizat importanța acestei echipe, iar în ultimii doi ani de zile am sporit numărul acestei echipe. Am dat și vom da în continuare importanță maximă atragerii de fonduri europene, pentru că suntem conștienți că doar prin intermediul acestor fonduri europene ne putem dezvolta ca și comunitate. Avem o echipă puternică în cadrul primăriei. Sunt oameni care au atras aproximativ 200 de milioane de euro în ultimii 15 ani, fie că vorbim de fonduri europene pentru mobilitate, parte socială, pentru restaurarea cetății. Sunt sume de bani care au fost atrase de oriunde s-a putut astfel încât orașul nostru să arate așa cum este în momentul de față. Avem în implementare mai multe proiecte de mobilitate. Sunt proiecte necesare și utile pentru viitorul orașului nostru. Sunt nopți pierdute de echipa care a lucrat la aceste proiecte, dar câștigate de către comunitate. Acesta este principalul ingredient, echipa”, a declarat viceprimarul Emil Popescu.

De la nivelul Consiliului Județean, Marilena Moga a precizat că autoritățile își propun să se mobilizeze la fel de bine și pentru noile finanțări pentru proiecte în domenii legate de infrastructură, management integrat al deșeurilor, resurse umane și capacitate administrativă.

“Perioadele de programare anterioare au însemnat un efort administrativ și financiar la nivel de județ care s-a ridicat la peste 118 milioane de euro în domenii diverse, infrastructură 43%, management integrat al deșeurilor, resurse umane, capacitate administrativă. Au fost greutăți, dar s-au făcut eforturi din partea celor care au depus aceste proiecte. Simplificarea ne ajută, dar trebuie îndeplinite acele condiții absolut necesare pentru ca proiectul să aibă succes. Să sperăm că ne vom mobiliza la fel de bine ca și în perioadele anterioare și să reușim să absolvim mai multe fonduri“, a spus aceasta.

Prin intermediul fondurilor UE, Primăria Alba Iulia a fost principalul angajator al orașului

Pe parcursul proiectelor de 200 de milioane de euro pe care Primăria Alba Iulia le-a implementat “cetățeanul a fost pus în centrul dezvoltării”, a subliniat și Crina Dumitrescu, director al Direcției de Programe din cadrul primăriei.

“Suntem printre puținele orașe din țară care înregistrăm creștere pozitivă și devenim atractivi și pentru alți potențiali locuitori, deoarece suntem flexibili și nu realizăm o dezvoltare necontrolată. Trebuie susținută dezvoltarea în orașe care se dezvoltă. Prin tot ceea ce noi investim aducem un anumit confort care poate conduce la dezvoltarea mediului de afaceri. Consultăm tot timpul mediul de afaceri și ne străduim să aducem facilități pentru mediul economic. O mobilitate crescută poate duce la dezvoltarea mediului de afaceri, iar anumite proiecte sociale pot conduce la dezvoltarea mediului de afaceri. Principalul angajator pe care l-a avut orașul în ultimele două perioade de finanțări europene a fost Primăria Municipiului Alba Iulia prin obiectivele de investiții pe care le-a avut. Proiectele de 200 de milioane de euro au fost implementate și de firme și societăți de construcții, iar prin acest efect multiplicator, am adus dezvoltare. Suntem un pivot în dezvoltarea economică a orașului. Fără aceste proiecte europene, această dezvoltare nu s-ar fi putut realiza“, a punctat aceasta.

Oportunități: 350 de milioane de euro pentru dezvoltare urbană

De la nivelul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Tudor Udrea a evidențiat pașii pe care ADR Centru i-a realizat și pe care îi va continua pentru ca solicitanții să poată accesa fonduri europene, evidențiind că domeniul dezvoltării urbane în toată regiunea Centru va dispune de fonduri de peste 350 de milioane de euro

“ADR Centru a fost organism intermediar în perioada exercițiilor financiare precedente, iar pentru perioada actuală, 2021-2027, am fost nominalizați ca autoritate de management. Am primit această provocare și a trebuit să pregătim propriul program regional la nivelul regiunii Centru. După semnarea acordului de parteneriat, am început acest proces de elaborare a ghidului solicitantului. Am publicat în consultare publică nouă ghiduri ale solicitantului dedicate administrației publice locale și mediului de afaceri. Reluăm cele nouă ghiduri care au fost puse în consultare publică pe structura ordonanței de simplificare a accesării fondurilor și sperăm că le vom publica în cursul lunii iunie, într-o nouă consultare publică. Activitățile eligibile și solicitanții eligibili nu au suferit modificări. Am avut consultări cu autoritățile publice locale și cu mediul privat cu prezentări țintite asupra a ceea ce poate fi finanțat prin programul regiunii centru și prin celelalte programe operaționale. Toată alocarea financiară pentru dezvoltare urbană pentru regiunea Centru depășește 350 de milioane de euro, reprezentând peste 30% din program. Este nevoie în continuare de investiții”, a spus Tudor Udrea, șef serviciu, Serviciul de accesare POR și CM, ADR Centru.

Tineri deveniți antreprenori în Alba Iulia cu ajutorul fondurilor UE

Membru al comunității de afaceri din oraș, tânărul antreprenor Ștefan Onica a descris impactul pe care l-a avut atragerea de fonduri UE în crearea propriei afaceri, recomandând tinerilor să aplice pentru fonduri europene.

“În 2018 am aplicat și am câștigat unul dintre cele zece proiecte din programul Start Up Urban, manageriat de echipa Primăriei Alba Iulia. Acei bani m-au ajutat să pun pe picioare un business în domeniul automatizării tehnologiilor inteligente. De la un singur proiect avem peste 50 de proiecte la nivel național în toate orașele importante. Acei bani m-au ajutat să mă pot desprinde din jobul din multinațională și să creez propriul business, să achiziționez echipamente. Aș recomanda tinerilor să aplice pentru aceste proiecte europene. Te ajută să dezvolți business-uri dacă ai idei foarte bune”, a punctat directorul general al Intellisys Engineering.

Potențiale efecte ale atragerii de fonduri UE de către companii: creșteri anuale de cel puțin 5% a cifrei de afaceri

Nu în ultimul, Tamas Attila, specialist în consultanță fonduri și proiecte europene, a prezentat un studiu propriu privind “corelația extrem de puternică” între accesarea banilor europeni și impactul asupra veniturilor, cheltuielilor și productivității muncii pentru firme, subliniind că pe baza acestui model va exista o tendință de creștere anuală a cifrei de afaceri de cel puțin 5%.

“Lucruri evoluează înspre bine, dar nu suficient de bine. Se resping proiecte pentru care criteriile de departajare sunt subiective. Toți trebuie să aibă șanse egale. Verificările post-proiecte în locul celor intermediare sau în timpul proiectului s-au demonstrat a fi un mecanism mult mai eficient decât al nostru. Am făcut un studiu și am căutat să văd dacă aceste sume au un impact măsurabil. Nu vorbim despre indicatorii de multiplicare sau de realizare, ci dacă în economie aceste sume nerambursabile pot fi constatate ca având efecte și influență. Am selectat trei programe, câteva apeluri de proiecte, mai ales din zona IMM-urilor. Am extras apoi din situațiile financiare indicatorii care pot avea legătură cu finanțările europene, legături între sumele nerambursabile și indicatori financiari precum active imobilizate, venituri, cheltuieli, număr de personal și productivitatea muncii. Am reușit să demonstrez matematic și econometric că există o legătură științific-demonstrată între variabila independentă, sumele atrase în orizontul 2014-2020, și variabilele independente, indicatorii financiari. Am găsit o corelație extrem de puternică între sumele atrase și venituri, cheltuieli, numărul mediu de personal și productivitatea muncii. Pe baza acestui model am reușit să estimăm că trend-ul legat de aceiași indicatori va exista o creștere de 4 miliarde de euro doar în regiunea Centru, rata anuală de creștere a cifrei de afaceri va fi de cel puțin 5%”, a detaliat acesta.

Intitulat GROW: reGovery and Resilience through cOhesion frame Work, proiectul organizat de Primăria Municipiului Alba Iulie, UEFISCDI și CaleaEuropeană.ro a presupus organizarea a patru dezbateri tematice pe parcursul unei săptămâni în patru locuri de succes privind impactul fondurilor europene asupra României – Alba Iulia, Ciugud, Sibiu și Brașov. Proiectul are în vedere încurajarea participării civice în probleme legate de politica de coeziune, încurajarea participării cetățenilor la nivel regional și stimularea participării și implicării părților interesate în vederea comunicării în continuare a impactului politicii de coeziune și al investițiilor în România la nivel național.

Dezbaterile au început luni, 8 mai, la Brașov, au continuat marți, 9 mai, la Sibiu, miercuri, 10 mai, la Ciugud și s-au încheiat joi, 11 mai, la Alba Iulia.

Desfășurate sub forma unei dezbateri de tip dialog local, evenimentele au avut ca vorbitori lideri locali și regionali, reprezentanți ai autorităților locale, regionale și naționale, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile.

Cu o alocare de 1,4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, regiunea Centru din România dispune de fonduri europene pentru mediul privat, instituții publice și ONG-uri pentru proiecte în domenii precum cercetare, dezvoltare, inovare, educație, competitivitate economică, digitalizare, finanțarea microîntreprinderilor și start-up-urilor, eficiență energetică, infrastructură verde, mobilitate urbană, regenerare urbană și turism cultural.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMUNICATE DE PRESĂ

VIDEO New Strategy Center și Universitatea de Vest din Timișoara au organizat cea de-a șaptea ediție a conferinței internaționale “Security Challenges in the Balkans”

Published

on

© New Strategy Center

New Strategy Center și Universitatea de Vest din Timișoara au organizat vineri, la Timișoara, a șaptea ediție a conferinței internaționale “Security Challenges in the Balkans”, un eveniment unic în regiunea de vest a României, cu desfășurare anuală.

Conferința, organizată în cadrul parteneriatului existent între Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center și sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, a devenit un eveniment anual de referință ce aduce în prim plan vechile și noile provocări de securitate din zona Balcanilor. Partenerii organizatori și-au asumat prin acest eveniment să contribuie la creșterea semnificativă a semnificației academice la nivel regional a municipiului de pe Bega și, în același timp, să sublinieze preocuparea României pentru o abordare consolidată în orientarea către stabilitatea regiunii balcanice.

Așa cum s-a anunțat, evenimentul a reunit oficiali români și străini, precum și reprezentanți din sectoarele academice și non-guvernamentale, atât din România cât și din străinătate, mai ales din zona Balcanilor. În cadrul dezbaterilor din cadrul conferinței, subiectele au traversat mai multe interese strategice, de la amenințările convenționale și hibride la reziliență, de la perspectivele economice regionale, rolul actorilor străini în regiune, până la impactul războiului din Ucraina și contextul post-pandemic.

 

Cea de-a șaptea ediție a conferinței internaționale „Security Challenges in the Balkans” a fost deschisă de Marilen Gabriel Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Ionel Nițu, Președintele New Strategy Center, Iulian Fota, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe, România, Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara, și Alin Cristian Moș, Vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, a subliniat: „Consider că este de datoria universităților să preia problemele emergente, cum ar fi securitatea, și să le deschidă înțelegerii publicului. Întregul context de securitate și geostrategic în care trăim s-a schimbat și a devenit mai volatil ca niciodată, astfel că această conferință își relevă o importanță aparte, într-un mod tot mai distinct, oferindu-ne șansa de a ne aduce contribuția pentru o mai bună înțelegere a trecutului, prezentului și viitorului. România se află la intersecția dintre Occident și Orient, o țară latină, dar balcanică, o țară care a trecut prin diferite regimuri și care, îmi place să spun, este țara cea mai estică din Occident, în timp ce Timișoara este cel mai vestic oraș din Est.”

Președintele New Strategy Center, Ionel Nițu, a transmis în cadrul evenimentului: „Relevanța geopolitică a Balcanilor capătă o nouă dimensiune atunci când este abordată împreună cu Marea Neagră. Într-un mediu internațional incert, caracterizat în special de amenințări hibride, devine necesară identificarea de soluții pentru integrarea europeană a Balcanilor, iar întreaga hartă a zonei poate fi văzută într-o altă perspectivă de la Timișoara, orașul care găzduiește anual conferința internațională „Security Challenges in the Balkans” realizată în parteneriat de New Strategy Center și Universitatea de Vest din Timișoara.”

Idei aflate în dezbatere și concluzii rezultate din lucrările în paneluri:

Panelul I. Euro-Atlantic Integration at a Turning Point: EU & NATO, Complementarity in the Balkans – panel prezidat de Ambasadorul (Ret.) Gheorghe Magheru, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, România. Speakerii au fost: Iulian Fota, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe, România, Leonard Orban, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, fost comisar european și fost consilier pentru afaceri europene al Președintelui României, Ardita Abazi Imeri, coordonator de programe, European Policy Institute, Macedonia de Nord, Mirko Mussetti, analist geopolitic, Limes, Italia și Jochen M. Richter, lector, Universitatea din Düsseldorf, expert în afaceri europene, Luxemburg.

Integrarea europeană a Balcanilor este esențială pentru stabilitatea regională. În plus, reducerea tensiunilor actuale dintre Kosovo și Serbia este importantă pentru securitatea regională și, de asemenea, pentru securitatea României, mai ales că țara s-ar confrunta cu instabilitate pe două fronturi (Sud și Est). Dialogul facilitat de UE ar trebui să fie utilizat ca instrument de către cele două părți pentru a aborda tensiunile actuale și a evita escaladarea.

Panelul II. The Balkan Powder Keg & the Lessons Learned from the Russian New Generation Warfare in Ukraine – panel prezidat de Col. AF (Ret.) Mihai Știr, Expert Asociat, New Strategy Center, România. Panelul a avut următorii vorbitori: Simona Cojocaru, Secretar de Stat, Ministerul Apărării Naționale, România, Igor Bandović, Director, Belgrade Centre for Security Policy, Serbia, MG (Ret.) Leonardo Dinu, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, România, Greg Melcher, Chief Operations Officer, Centre for the Study of New Generation Warfare, SUA și Mehmet Ugur Ekinci, Cercetător, Foundation for Political, Economic and Social Research (SETA), Turcia.

Dinamica securității este încă fragilă în această regiune, așa cum a fost demonstrat de recentele escaladări din nordul Kosovo. România consideră Balcanii ca fiind o zonă de importanță capitală pentru securitatea sa și contribuie militar în regiune. Pe măsură ce Uniunea Europeană a trecut prin mai multe crize începând cu anii 2000, Balcanii au început să iasă de pe ordinea de zi ca prioritate. Ca urmare, în special din 2015, Rusia și China au devenit din ce în ce mai active în regiune. Deși un conflict complet în Balcani este foarte puțin probabil în acest moment, regiunea se confruntă cu riscuri de securitate enorme, legate de aspecte precum statul de drept, amenințările hibride sau propaganda rusă. Acestea sunt adevăratele provocări pentru Balcani. Între timp, o provocare considerabilă pentru Uniunea Europeană este sprijinul fără precedent al sârbilor pentru Rusia, ce trebuie atrasă spre aderare pentru a inversa acest trend social și politic.

Special Session. Hybrid Threats in the Balkans: from Narratives to Destabilization – o sesiune a conferinței moderată de Ileana Rotaru, profesor asociat, Universitatea de Vest din Timișoara, Senior Associate Expert, New Strategy Center, România. Cei doi speakeri din sesiune au fost Roberta Răducu, expert în comunicare, New Strategy Center, România și Srdjan Hercigonja, Senior Researcher, Belgrade Centre for Security Policy (BCSP), Serbia. Aceasta a marcat prezentarea unui studiu New Strategy Center, în colaborare cu Centrul Belgrad pentru Politici de Securitate, intitulat „Hybrid Threats in the Balkans: from Narratives to Destabilization”.

Puterea Rusiei în Balcani este adesea supraestimată în anumite aspecte, deoarece nu există o prezență militară rusă în regiune, legăturile economice sunt mult mai reduse decât cele cu Uniunea Europeană, iar țările din Balcani au un sector energetic relativ diversificat. Totuși, așa cum susține studiul, noua eră a războiului este cea a războiului informațional. Lucrarea se concentrează pe războiul informațional și pe narațiunile pe care Rusia le împinge în România, Bulgaria, ca state membre UE și NATO, și Serbia și Bosnia și Herțegovina, ca state care nu sunt membre. Rusia încearcă să găsească puncte slabe în fiecare societate pe care o vizează. Rusia a folosit mai multe metode în instrumentalizarea războiului informațional, cum ar fi framing-ul, camerele de ecou informațional, gaslighting și știrile false. Rusia înțelege că oamenii au tendința de a-și abate atenția de la războaiele reale și de a se angaja emoțional în războaie inutile, ideologice, în cadrul societății și exploatează această realitate la maximum.

Panelului III. Cyber Challenges and Societal Resilience. How Will We Protect the Front in our Homes? – panel moderat de către Claudiu Brândaș, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara. Speakerii invitați în cadrul panelului au fost: Maria-Manuela Catrina, director adjunct al Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică, Tal Pavel, director și fondator al Institutului pentru Studiul Politicilor Cibernetice din Israel, Octavian Stancu, director al Serviciilor de Securitate Cibernetică la Eviden GDC România și Alexandru Mărgineanu, lider al MS Security Practice în cadrul Nokia.

Astăzi nu mai suntem doar cetățeni, ci cetățeni cibernetici, fapt care eludează și granițele spațiale dintre state și amenințări. Astfel, dispozitivele pe care le utilizăm ne vulnerabilizează în fața războiului hibrid, astfel că avem nevoie de abordări de reziliență cibernetică și societală pentru a gestiona această amenințare. Balcanii au fost epicentrul unor conflicte de-a lungul istoriei chiar și pe plan cibernetic, iar acestea se manifestă sub forma unor operațiuni malițioase sponsorizate de state sau de criminalitate informatică, exemple relevante fiind chiar atacurile cibernetice recente din Albania sau Muntenegru. Prin urmare, dincolo de educarea societății civile și un cadru legal solid, instituții ca DNSC colaborează și desfășoară exerciții cibernetice cu parteneri din Balcani și nu numai în vederea creșterii rezilienței cibernetice.

Panelul IV. Economic Resilience in the Balkans. Diversifying Resources and Opportunities – un panel moderat de Claudiu Boțoc, prodecan al Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor din UVT. Speakerii invitați în cadrul panelului au fost: Ana Dumitrache, Country Head CTP (Romania), Ileana Gabor, North-American Economic Club, CFO Eastern Europe building technology Honeywell (Romania), Alexandru Maximescu, vicepreședinte OMV Petrom, (Romania, via VTC), general (ret.) Florian Coldea, profesor asociat la Universitatea de Vest din Timișoara și Nina Vujanović, expertă în economie la Vienna Institute for Economic International Studies din Muntenegru.

A fost subliniat contextul favorabil dezvoltării cooperărilor regionale, axate pe parteneriate internaționale și schimburi bilaterale, cu accent pe rutele clasice dar și pe rutele emergente între zonele economice balcanice.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

New Strategy Center și Universitatea de Vest din Timișoara organizează conferința internațională “Security Challenges in the Balkans”

Published

on

© New Strategy Center

New Strategy Center și Universitatea de Vest din Timișoara organizează vineri, 9 iunie 2023, la Timișoara, cea de-a șaptea ediție a conferinței internaționale “Security Challenges in the Balkans“, eveniment desfășurat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe.

Conferința este organizată în cadrul parteneriatului existent între Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center.

Prin acest eveniment, organizatorii își propun să contribuie a creșterea relevanței academice la nivel regional a municipiului de pe Bega și, în același timp, să sublinieze preocuparea României pentru stabilitatea regiunii balcanice.

Evenimentul va reuni oficiali naționali și internaționali, precum și reprezentanți ai mediului academic și non-guvernamental din țară și din străinătate.

Conferința va fi deschisă de Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Ionel Nițu, președintele New Strategy Center, Iulian Fota, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara.

Potrivit organizatorilor, având în vedere că războiul din Ucraina a aruncat o nouă lumină asupra naturii conflictului contemporan, securitatea în Balcani rămâne fragilă, efectele pandemiei, ale crizei energetice și ale războiului resimțindu-se acut.

Relevanța strategică a Balcanilor și riscurile asociate cu acțiunile hibride ale Federației Ruse în contextul războiului din Ucraina, mențin atenția sporită a Occidentului, a UE și a NATO pentru a preveni evenimentele negative care pot afecta stabilitatea și securitatea regiunii și a zonelor învecinate, mai arată organizatorii.

Continue Reading

EVENIMENTE

VIDEO Deschiderea Festivalului “Aici-Acolo”, organizat cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni sub înaltul patronaj al președintelui României

Published

on

În perioada 25-28 mai 2023 are loc la București cea de-a VI-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, tradițional sărbătorită în ultima duminică din luna mai, anul acesta pe 28 mai.

Festivalul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, cuprinde o serie de evenimente organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Festivalul aduce împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, literatură, etc.

Festivalul se bucură de susținerea unor instituţii cum ar fi: Camera DeputațilorPatriarhia RomânăPrimăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB)Muzeul Naţional de Artă al RomânieiMuzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”Universitatea Națională de ArteRomanian Design Week (un proiect al The Institute), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” și al unor artiști precum Damian DrăghiciMircea Florian, etc.

Programul Festivalului se desfășoară astfel:

În după-amiaza zilei de joi, 25 mai, de la ora 16:00Muzeul Naţional de Artă al României (Calea Victoriei, 49-53) găzduieşte în Sufrageria Regală deschiderea oficială a seriei de evenimente dedicate ”Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalului Aici – Acolo”. În aceeași locație, de la ora 17:00, are loc un concert de muzică barocă al „Ansamblului SEMPRE”.

 

Ziua de vineri, 26 mai, la ora 10:00, debutează cu o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” (Șos. Pavel D. Kiseleff 28-30)De la ora 16.00, participanţii la Festival sunt invitaţi la un tur al expoziției Romanian Design Week, un proiect al ”The Institute” (în Piața Amzei), cel mai mare eveniment interdisciplinar din România care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică. Începând cu ora 18:00, la ARCUB (Str. Lipscani  84-90), are loc vernisajul expoziție de artă plastică „Dialog”, curatoriată de Anca Boeriu (Preşedinta Filialei Grafică a Uniunii Artiştilor Plastici). Expoziţia va fi deschisă în perioada 22 – 28 mai și propune un dialog între artiști români din ţară şi din diaspora, din țări precum: Elveția, Germania, Franța, SUA, etc. Expun: Mihaela Anura, Adriana Blendea, Ionuţ Theodor Barbu, Adriana Florea Băloiu, Brînduşa Bontea, Dorin Creţu, Anca Seel-Constantin, Ilie Chiobaş, Raluca Ilaria Demetrescu, Dorothea Fleiss, Dorel Găină, Ion Ilarion Isaila, May Oana Isar, Sofia Fränkl, Nicole Jutka, Rodica Lomnăşan, Petru Lucaci, Maria Scarlat Maliţa, Cristian Paraschiv, Ovidiu Petca, Mariea Petcu, Emilia Persu, Alec Vianu, Olivia Yanku, Anca Szonyi Thomas, Mirela Traistaru. De la ora 18:30, tot la ARCUB, împreună cu artiștii Dana și Stéphane Maitec se vizitează expoziția „Reflections #2”, care prezintă un un nou mod de a face fotografie. În continuare, de la ora 19:00, tot în incinta ARCUB, Departamentul Design Vestimentar al Universității Naționale de Arte organizează o prezentare de modă a studenților săi.

Ziua de sâmbătă, 27 mai, debutează la ora 10:30 la Palatul Parlamentului (Str. Izvor 2-4, Intrarea S1) unde, în Sala „C.A. Rosetti”, au loc o serie de momente artistice susținute de ansambluri românești și o dezbatere pe teme de interes pentru pentru românii de pretutindeni. În după-amiaza aceleiași zile, la ARCUB (Str. Lipscani  84-90), ora 18:00, va avea loc o masă rotundă cu tema ”România este acasă”, moderată de Prof. Univ. Dr. Ion Bogdan Lefter. Începând cu ora 19:30, tot ARCUB găzduiește un moment artistic instrumental intitulat „Performance despre caracteristici culturale și sonore” susținut de interpreții Mircea Florian, Dragoș Andriana și Lucian Stan.

Ultima zi a Festivalului începe duminică, 28 mai, când de la ora 08:30 are loc slujba arhierească de la Catedrala Patriarhală „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (Aleea Dealul Mitropoliei 2). Tot la Catedrala Patriarhală va avea loc la ora 12:30 ceremonia de închidere oficială a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni. Ziua de duminică se va încheia cu un moment cultural de excepție, începând cu ora 20:00, la Sala Palatului (Str. Ion Câmpineanu 28), prin concertul  ”Eu sunt: Damian Drăghici – O Călătorie în Adâncul Sufletului Meu”.

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.

La Festival sunt așteptați peste 300 de români din vecinătatea României (Moldova, Serbia, Ucraina, etc.) sau din țări mai îndepărtate (Austria, Belgia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Germania, Iordania, Irlanda, Finlanda, Franța, Italia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Spania, SUA, Turcia, etc.).

Toate evenimentele sunt gratuite iar participarea se face pe baza înscrierii prealabile și a prezentării ecusonului de participant la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul “Aici-Acolo”.

Organizarea evenimentului este asigurată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE2 hours ago

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

INTERNAȚIONAL2 hours ago

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

U.E.18 hours ago

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene

ROMÂNIA20 hours ago

Ministrul de Interne explică: Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este discutată la Consiliul JAI din 4-5 decembrie pentru că viitorul guvern din Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria

NATO20 hours ago

Generalul Gheorghiță Vlad va fi învestit joi în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui Klaus Iohannis

NATO20 hours ago

Consiliul NATO-Ucraina a discutat despre reformele Kievului în vederea aderării la Alianță: România susține ca summitul de la Washington din 2024 să marcheze un pas înainte

NATO21 hours ago

Trebuie ”să creăm o zonă euro-atlantică a industriilor de apărare” pentru a satisface nevoile Ucrainei în materie de muniție, susține Dmitro Kuleba: Am primit o treime din proiectilele promise de UE

NATO3 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

ROMÂNIA2 weeks ago

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane

Trending