Connect with us

FONDURI EUROPENE

România și Comisia Europeană au semnat, la Alba Iulia, Acordul de Parteneriat 2021-2027: Țara noastră va primi 31,5 miliarde de euro din politica de coeziune

Published

on

România și Comisia Europeană au semnat joi, la Alba Iulia, Acordul de parteneriat pentru perioada 2021-2027 prin care țara noastră va avea la dispoziție 31,5 miliarde de euro din partea politicii de coeziune aferente Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, încheindu-se astfel un proces de negocieri și aprobări care a debutat cu acordul negociat de președintele Klaus Iohannis și ceilalți lideri ai UE în iulie 2020 cu privire la bugetul multianual al UE și Mecanismul de Redresare și Reziliență, înțelegeri care, pentru România, însumau fonduri de 79,9 miliarde de euro în următorul deceniu.

Ceremonia de semnare la care au participat premierul Nicolae Ciucă, comisarul european pentru coeziune și reforme Elisa Ferreira și ministrul investițiilor și proiectelor europene Marcel Boloș a avut loc în Sala Unirii de la Cetatea Albă Carolina din Alba Iulia, edificiu care este una dintre cele mai mari cetăți construite în stil Vauban din sud-estul Europei și a cărei reabilitare a costat aproximativ 60 de milioane de euro, fiind finanțată prin fonduri europene.

Semnarea acestui acord a fost posibilă după ce, la 25 iulie, Comisia Europeană a aprobat acordul de parteneriat cu România.

 

Către ce proiecte și domenii vor fi distribuite cele 31,5 miliarde de euro

Țara noastră va primi în total 31,5 miliarde de euro din partea politicii de coeziune pentru promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale a regiunilor sale, precum și a tranziției sale verzi și digitale. România este cel de-al 18-lea astfel de acord adoptat, după cele încheiate cu Grecia, Germania, Austria, Cehia, Lituania, Finlanda, Danemarca, Franța, Suedia, Țările de Jos, Polonia, Bulgaria, Cipru, Portugalia, Estonia, Slovacia și Italia.

Fondurile UE pentru România vor sprijini, de asemenea, dezvoltarea unei economii românești competitive, inovatoare și orientate către export.

Cele peste 30 de miliarde de euro disponibile în cadrul politicii de coeziune până în 2027 și în anii următorii grație criteriului “N+2”, vor fi eșalonate către creșterea competitivității economice și a nivelului de digitalizare, impuls pentru economia verde, modernizarea sistemului de sănătate, transport durabil, ocuparea forței de muncă, competențe și combaterea sărăciei și pescuit durabil.

4,33 miliarde de euro pentru creștere economică și digitalizare

Astfel, 4,33 miliarde de euro din Fondul european de dezvoltare regională vor merge către creșterea competitivității economice și a nivelului de digitalizare, cu accent pe transformarea economică inovatoare și inteligentă, digitalizarea întreprinderilor și dezvoltarea unor servicii publice digitale inovatoare.

6,75 miliarde de euro pentru tranziția verde

Se vor realiza investiții în valoare de 6,75 miliarde de euro din FEDR și din Fondul de coeziune în tranziția verde, în special în sectoare precum energia verde, reducerea emisiilor de carbon, infrastructura de mediu, conservarea biodiversității, crearea de spații verzi, gestionarea riscurilor și măsuri de mobilitate urbană durabilă. Dintre acestea, 2,3 miliarde EUR vor fi alocate pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor rezidențiale și publice și pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie și a sistemelor energetice inteligente. Astfel se vor reduce consumul de energie și emisiile de carbon și va fi sprijinită decarbonizarea sectorului energetic. Alte 2,34 miliarde de euro vor sprijini sectorul apei și al apelor reziduale, precum și îmbunătățirea economiei circulare, cu accent pe deșeuri, reutilizare și reciclare. În fine, 2,14 miliarde de euro din Fondul pentru o tranziție justă (FTJ) vor fi destinate atenuării impactului social și economic al tranziției verzi către o economie neutră din punct de vedere climatic. Acest fond va fi direcționat către regiunile românești cele mai afectate de eliminarea treptată a cărbunelui și a lignitului și se va axa pe transformarea industriilor energointensive.

2,3 miliarde de euro pentru modernizarea sistemului de sănătate

Vor fi realizate investiții în valoare de 2,3 miliarde de euro pentru asigurarea accesului cetățenilor la sănătate și pentru îmbunătățirea calității, a eficacității și a rezilienței sectorului medical.

De asemenea, fondurile vor viza grupurile vulnerabile, contribuind la reducerea inegalităților.

7,2 miliarde de euro pentru transportul durabil

Se vor acorda 7,2 miliarde de euro din Fondul de coeziune și din FEDR pentru dezvoltarea unor mijloace de transport multimodale și mai durabile. Se va acorda o atenție deosebită trenurilor și căilor ferate, dar și extinderii transportului public durabil din orașe. Investițiile în rețelele transeuropene de transport (TEN-T) vor îmbunătăți legăturile cu regiunile periferice de dincolo de Carpați și vor facilita accesul la centrele industriale, contribuind astfel la creșterea economică și la mobilitatea forței de muncă.

14,1 miliarde de euro pentru ocuparea forței de muncă, competențe și combaterea sărăciei

Se vor aloca 7,3 miliarde de euro din Fondul social european Plus (FSE+) pentru îmbunătățirea accesului la piața muncii, cu un accent special pe scăderea ratei șomajului în rândul tinerilor, pe o educație de calitate și favorabilă incluziunii, pe dezvoltarea de noi competențe și pe formare. FSE+ va contribui la modernizarea Serviciului public de ocupare a forței de muncă din România și va promova incluziunea socială, accesibilitatea și eficacitatea serviciilor publice.

De asemenea, se vor aloca 3,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea antreprenoriatului social și pentru sprijinirea consolidării capacităților în rândul partenerilor sociali și al organizațiilor societății civile. Fondul va îmbunătăți accesul la educația și îngrijirea copiilor preșcolari, reducând rata de părăsire timpurie a școlii. Va fi, de asemenea, îmbunătățită relevanța a educației și formării profesionale (EFP) și a învățământului terțiar pentru piața muncii. 

Pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor și a deprivării materiale se vor aloca 3,3 miliarde de euro. Fondurile vor îmbunătăți accesul la serviciile sociale și calitatea acestora și vor dezvolta servicii sociale, educaționale și medicale integrate în 2.000 de comunități rurale. 

162,5 milioane de euro pentru pescuitul durabil

Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură (FEAMPA) va investi 162,5 milioane de euro în pescuitul și acvacultura durabile, în conservarea resurselor biologice acvatice din Marea Neagră și în aplicarea activităților de control al pescuitului. Fondul va sprijini, de asemenea, un sector durabil al acvaculturii și al prelucrării, diversificând comunitățile locale de pescuit și acvacultură și contribuind la modernizarea mult așteptată a infrastructurii de pescuit din Marea Neagră.


Fondurile de 31,5 miliarde de euro pentru politica de coeziune fac parte dintr-un amplu acord politic încheiat la finalul Consiliului European maraton din 17-21 iulie 2020, când liderii europeni au ajuns la un acord pentru un buget de 1.824 de miliarde de euro, alcătuit dintr-un CFM 2021-2027 de 1.074 de miliarde de euro și dintr-un instrument de recuperare economică de 750 de miliarde de euro.

Cele aproximativ 80 de miliarde de euro obținute de România sunt reprezentate de 29,2 miliarde de euro granturi și împrumuturi prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 31,5 miliarde de euro prin politica de coeziune și aproximativ 19 miliarde de euro prin politica agricolă comună. Dintre acestea, 63-65 de miliarde de euro reprezintă fonduri nerambursabile, restul de 14,6 miliarde de euro fiind bani din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență oferiți sub formă de împrumuturi la o dobândă avantajoasă bazată pe rating-ul economic al Comisiei Europene.

De asemenea, România a absorbit aproximativ 67%, reprezentând 24 de miliarde de euro, din cadrul financiar multianual 2014-2020 și din care mai poate accesa fonduri nerambursabile până la 31 decembrie 2023.

În cei 15 ani care s-au scurs de la aderarea la Uniunea Europeană, România a beneficiat de peste 66 de miliarde de euro fonduri europene.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

FONDURI EUROPENE

Marcel Boloș arată beneficiile aderării la UE: România a contribuit cu 30 de mld. de euro la bugetul european, dar a primit înapoi peste 95 mld. de euro

Published

on

© Ministerul Finanțelor

România a primit peste 95 de miliarde de euro și a contribuit cu 30 de miliarde de euro la bugetul UE, rezultând un surplus de 65 de miliarde de euro în cei 17 ani de apartenență la blocul european, transmite ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook, în care evidențiază importanța fondurilor europene pentru țară.

O analiză a datelor arată că fiecare euro contribuit a adus înapoi 3 euro, ceea ce subliniază impactul pozitiv al fondurilor europene asupra economiei românești. Aceste fonduri au fost investite în diverse domenii, inclusiv în infrastructură modernizată și dezvoltare regională, generând o serie de beneficii tangibile pentru cetățeni.

 

„Datorită acestor fonduri, în 2020 am reușit să trecem pragul de 30 miliarde lei investiți din bani europeni într-un singur an, iar anul trecut am atins nivelul record de 80 miliarde lei”, menționează Marcel Boloș.

Printre exemplele concrete de proiecte finanțate prin fonduri europene se numără: 

  • Zeci de școli și grădinițe au fost construite de la zero sau modernizate cu fonduri europene, inclusiv în comune și orașe mici.
  • Peste 1.300 km de drumuri au fost construite sau modernizate.
  • Prin fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, peste 95.000 de companii din România au fost sprijinite să devină mai productive prin investiții în retehnologizare, automatizare, creșterea eficienței energetice, formarea angajaților.
  • Aeroporturi regionale modernizate sau în curs de modernizare și extindere cu fonduri europene, în județe liberale – Iași, Cluj, Suceava, Sibiu, Bihor, Maramureș.
  • Noul pod peste Tisa, către Ucraina, cel mai mare șantier deschis în Maramureș după 1990, cu o finanțare de 30 milioane euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
  • Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată – mii de kilometri de rețea, care au adus normalitatea în milioane de case

Ministrul Boloș subliniază, de asemenea, că aderarea la UE a avut un impact semnificativ asupra pieței muncii, cu majorări repetate ale salariului minim în ultimii 17 ani. 

„Pentru români s-a tradus și în salarii mai mari. În ultimii 17 ani, salariul minim a fost majorat de 20 de ori. Atunci, în 2007, salariul minim pe economie a crescut de la 390 de lei brut, la 3.300 lei brut.”

Nu în ultimul rând, ministrul Finanțelor evidențiază că aderarea la UE a însemnat și integrarea în piața unică, facilitând libera circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalului, ceea ce a generat o dublare a  investițiilor străine de la aderare, respectiv de la 42 de miliarde (2007) la aproximativ 108 miliarde de euro (2022).

Aceste informații evidențiază contribuția pozitivă a fondurilor europene la dezvoltarea României și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor săi, subliniind importanța continuării investițiilor în aceste proiecte în viitor.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Curtea de Conturi Europeană: Recuperarea de către CE a fondurilor europene cheltuite necorespunzător durează prea mult

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Auditorii UE au constatat că, deși Comisia Europeană asigură înregistrarea corectă și promptă a cheltuielilor neconforme, recuperarea banilor respectivi durează adesea prea mult. În cazul fondurilor pentru agricultură gestionate în comun, pentru care responsabilitatea primară revine statelor membre, ratele de recuperare sunt în general scăzute. Există însă diferențe considerabile de la o țară UE la alta. Între 2014 și 2022, au fost raportate, pentru toate domeniile, cheltuieli UE neconforme (bani cheltuiți necorespunzător) în valoare de 14 miliarde de euro. Recuperarea acestor bani este un element esențial al integrității financiare a Uniunii Europene și a sistemului său de control intern, arată Curtea de Conturi Europeană.

„Recuperarea” fondurilor UE este procesul prin care se solicită rambursarea totalității sau a unei părți a sumelor plătite unei organizații de punere în aplicare sau unui beneficiar pentru că s-a constatat ulterior că respectivii nu au respectat cerințele de finanțare stabilite de UE. Problema este că, odată banii plătiți, recuperarea lor durează adesea foarte mult și uneori chiar eșuează. Curtea de Conturi Europeană a observat că, de regulă, trec între 14 și 23 de luni de la încheierea activităților finanțate până la emiterea unei cereri de rambursare. Trec apoi alte 3-5 luni înainte ca banii să fie efectiv recuperați. Fondurile la a căror recuperare se renunță pur și simplu reprezintă între 1 % și 8 %.

„Nu ar trebui precupețit niciun efort atunci când vine vorba de recuperarea cât mai rapid a banilor de la UE cheltuiți necorespunzător”, a declarat domnul Jorg Kristijan Petrovič, membrul Curții responsabil de acest audit. „UE are această responsabilitate față de contribuabili și orice eșec în a recupera banii riscă să submineze încrederea cetățenilor UE”.

Potrivit Raportului anual pe 2022 al Curții de Conturi Europene, rata cheltuielilor neconforme a reprezentat în perioada 2021-2022 între 3 % și 4,2 % din buget. Altfel spus, recuperarea eficace a fondurilor devine o problemă din ce în ce mai presantă. Totuși, pentru că doar 20 % din buget este gestionat direct de Comisia Europeană, eliminarea erorilor și recuperarea fondurilor respective se pot dovedi problematice.

Auditorii au constatat că principalele probleme legate de recuperarea fondurilor supuse gestiunii directe sau gestiunii indirecte își au rădăcina în intervalul de timp lung care se scurge între identificarea unei nereguli financiare și emiterea ordinului de recuperare. De asemenea, s-a constatat că, în domeniul acțiunilor externe, informațiile referitoare la impactul unor cheltuieli neconforme sunt incomplete.

Pentru a îmbunătăți viteza recuperărilor în domeniul acțiunilor externe, auditorii au recomandat să se reducă nu numai timpul necesar pentru constatarea cheltuielilor neconforme, ci și perioada care trece înainte să fie lansate procedurile de recuperare. În acest sens, ei au sugerat să se îmbunătățească planificarea activității de audit și examinarea impactului financiar al cheltuielilor neconforme cu caracter sistematic. De asemenea, auditorii au recomandat ca stimulentele care au existat în ciclul precedent de finanțare să fie reintroduse pentru a încuraja statele membre să procedeze la recuperările fondurilor în domeniul agriculturii. În ciclul precedent, statele membre erau obligate să ramburseze la bugetul UE jumătate din fondurile pe care nu au reușit să le recupereze într-o perioadă de 4-8 ani.

Totodată, auditorii au recomandat Comisiei să pună la dispoziție date anuale exacte și complete cu privire la cheltuielile pentru care s-au constatat neconformități și să explice ce măsuri s-au luat pentru corectarea acestora, astfel încât procesul să poată fi îmbunătățit în viitor.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Adrian Câciu anunță investiții de 4,5 miliarde de euro în primul trimestru din 2024, o creștere de 70% față de perioada similară a anului trecut

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a arătat, vineri, că investiţiile realizate în primul trimestru al anului au ajuns la 4,5 miliarde de euro, cu 1,9 miliarde mai mult decât în 2023.

„Investiţii de 4,5 miliarde euro în primul trimestru al anului 2024! Plus de 1,9 mld. euro fata de 2023! Valoarea investiţiilor publice realizate în primul trimestru al anului 2024 a crescut cu 70% faţă de perioada similara a anului trecut, ajungând la 22,5 miliarde lei”, a scris vineri, pe Facebook, Adrian Câciu.

Acesta arată că, în primul trimestru, au fost atrase finanţări europene de 2,9 miliarde de euro.

„Totodată, potrivit execuţiei bugetare aferente primului trimestru, finanţările privind din fonduri externe nerambursabile au fost de 14,28 mld. lei, cu 32,55% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent”, susţine ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Execuţia bugetului general consolidat în primele 3 luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 35,88 mld lei, respectiv 2,06% din PIB faţă de deficitul de 22,75 mld lei, respectiv 1,42% din PIB aferent celor trei luni ale anului 2023, informează Ministerul Finanţelor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA59 mins ago

Financial Times: R. Moldova sfidează Rusia și va semna un pact de securitate cu UE, care prevede inclusiv exerciții militare și achiziții de arme

CONSILIUL UE1 hour ago

Statele UE iau în calcul un “cod etic” pentru influenceri pe rețele sociale pentru a sprijini impactul pozitiv al acestora și a combate potențialul dăunător

U.E.1 hour ago

Parlamentul Georgiei a adoptat legea “agenților străini” inspirată din Rusia, sfidând avertismentele UE. Protestele din Tbilisi iau amploare

CONSILIUL UE4 hours ago

Este important ca mobilitatea sa devină parte integrantă a oricărei rute de educație și formare, a subliniat ministra Ligia Deca în cadrul reuniunii Consiliului Educație

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Netanyahu evidențiază strânsa relație de prietenie dintre România și Israel într-o intervenție online în Parlament

CHINA5 hours ago

SUA combat practicile neloiale ale Chinei cu o majorare a tarifelor vamale pentru mai multe bunuri importate din această țară. Washington impune taxe de 100% pentru vehiculele electrice din China

ENGLISH5 hours ago

The Dean of the Harvard School of Dental Medicine is attending the 21st International Congress of Dental Esthetic in Bucharest

COMUNICATE DE PRESĂ5 hours ago

Decanul Facultății de Stomatologie a Universității Harvard participă, la București, la cea de-a 21-a ediție a Congresului Internațional de Estetică Dentară

ROMÂNIA6 hours ago

Vila Minovici și Turnul Chindiei din București, incluse în colecția paneuropeană de bunuri culturale 3D lansată de CE

CONSILIUL UE6 hours ago

Consiliul UE adoptă Pactul privind migrația și azilul, un set de norme care asigură o repartizare echitabilă a sarcinilor între statele membre și proceduri eficiente și uniforme în domeniu

ROMÂNIA1 day ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO7 days ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

Trending