Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

CEC Bank a contractat 50 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea companiilor

Published

on

© CEC Bank/ Facebook

CEC Bank a încheiat un nou acord de finanațre, în valoare de 50 de milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții (BEI), prin schemele de finanțare dedicate pentru economiile afectate de COVID-19.

Sumele pot fi puse deja la dispoziţia clienţilor băncii.

Potrivit unui comunicat al instituției bancare, prin noul acord de finanţare, CEC Bank poate oferi credite pe termen mediu (până la 5 ani), cu un nivel al dobânzii redus cu minimum 0,25% faţă de dobânda standard.

”Prin acest nou acord de finanţare, continuăm buna colaborare pe care o avem cu BEI încă din anul 2013 şi ne diversificăm resursele disponibile pentru finanţarea economiei, în special pentru IMM-uri şi companii cu capitalizare medie. Finanţarea pusă la dispoziţie de BEI contribuie la îmbunătăţirea accesului companiilor la credite şi ne permite să susţinem proiecte de investiţii care contribuie la modernizarea şi diversificarea activităţii economice şi la menţinerea şi/sau crearea de noi locuri de muncă”, a declarat Bogdan Neacşu, preşedinte, director general CEC Bank, citat în comunicat.

Acesta este un nou tip de finanţare dezvoltat de BEI în contextul pandemiei COVID-19, pentru a sprijini revenirea sectorului IMM, iar CEC Bank este prima bancă din România care a accesat finanţările dezvoltate de BEI ca răspuns la COVID-19.

Amintim că Banca Europeană de Investiții (BEI) a pus la dispoziția României o schemă de ajutor în valoare de 190 milioane de euro pentru a sprijini sectoarele cele mai afectate de COVID-19.

Inițiativa presupune un pachet dedicat pentru susținerea rezilienței economice în contextul COVID-19, acordat României de Banca Europeană de Investiții. Asigurarea accesului la finanțare este crucială pentru a proteja locurile de muncă, pentru a debloca investițiile economice și pentru a facilita creșterea economică.

CEC Bank, Intesa Sanpaolo Bank România, UniCredit și BRD SOGELEASE au fost însărcinate cu punerea în practică răspunsul BEI, care permite IMM-urilor și întreprinderilor de dimensiune intermediară din întreaga țară să beneficieze de capital circulant, finanțare prin leasing și investiții de capital.

Colaborarea dintre CEC Bank şi BEI a început în 2013, iar acesta este cel de-al treilea acord de finanţare semnat de cele două părţi. Precedentele acorduri au fost semnate în 2013, respectiv 2014 şi au avut o valoare cumulată de 145 de milioane de euro.

Prin sursele atrase de la BEI până în prezent, CEC Bank a oferit finanţări în valoare de circa un miliard de lei pentru peste 1.500 de companii.

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi active de peste 36 miliarde lei, la sfârşitul primului semestru din 2020.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Nicolae Ciucă: Acordul între BEI și Transgaz pentru elaborarea strategiei de decarbonizare constituie un pas important pentru România în dezideratul său de a face tranziția către o economie verde

Published

on

© Guvernul României / Facebook

Acordul între Banca Europeană de Investiții și Societatea Națională Transgaz pentru elaborarea strategiei de decarbonizare este un demers care se înscrie în obiectivele și nivelul de ambiție al Guvernului pentru realizarea tranziției către o economie verde, a trasmis luni premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă.

“Semnarea acordului de consultanță între Banca Europeană de Investiții și Societatea Națională Transgaz pentru elaborarea strategiei de decarbonizare constituie un pas important pentru România “în dezideratul său de a face tranziția către o economie verde. Strategia urmată de companii precum SNTGN Transgaz SA dovedește că tranziția se poate face progresiv și că atingerea obiectivelor trebuie acompaniată de resurse adecvate. Demersul companiei constituie un exemplu de bună practică și încurajez toate instituțiile, toate societățile comerciale să îl urmeze”, a declarat prim-ministrul României.

Mai mult, Nicolae Ciucă a precizat că acest proiect contribuie și  la îndeplinirea obiectivelor din PNRR, astfel încât “să menținem echilibrul între reforme și investiții”.

El a mulțumit Băncii Europene pentru Investiții pentru tot suportul pe care l-a acordat până acum și îl va acorda de aici înainte României.

De asemenea, prim-ministrul a precizat că Bancă Europeană de Investiții va asigura sprijin şi Ministerului Educației, finanțând o serie întreagă de proiecte în universitățile din România și va acorda sprijin tinerilor care provin din familiile cu venituri mici.

“Acest sprijin constituie o experiență care ne dă încrederea că putem continua şi de aici înainte și identifica oportunitățile create atât de situația de securitate în care ne găsim, cu specificul țărilor de graniță a Ucrainei, și, desigur, celelalte oportunități prin care căutăm să ne asigurăm sursele de energie și independența energetică față de Rusia. Mulțumindu-vă și felicitându-vă încă o dată, vă doresc succes în derularea programului”, a conchis premierul.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Global Gateway în acțiune: Comisia Europeană și BEI au semnat un acord care permite continuarea investițiilor la nivel mondial în domenii precum energia curată sau infrastructura digitală și de transport

Published

on

©️ European Union / EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat un ambițios acord de garantare prin care executivul european se angajează să sprijine operațiuni financiare ale BEI a căror valoare se poate ridica până la 26,7 miliarde de euro pentru a permite investiții publice esențiale în domenii precum energia curată, infrastructura digitală și de transport, sănătatea și educația în următorii șapte ani, punând astfel în aplicare Global Gateway.

”Acordul de garantare istoric încheiat astăzi cu Banca Europeană de Investiții va permite finanțarea punerii în aplicare a planurilor noastre economice și de investiții pentru Balcanii de Vest, vecinătatea sudică și cea estică. Am lansat aceste trei planuri de investiții substanțiale pentru a sprijini redresarea socio-economică post-COVID și pentru a accelera eliminarea decalajelor de dezvoltare dintre aceste țări și UE. Am lucrat împreună cu regiunea pentru a identifica principalele blocaje în dezvoltarea lor. Deși fiecare plan de investiții este conceput în mod individual pentru regiune, acesta vizează construirea unor conexiuni rutiere, feroviare și digitale mai rapide și mai durabile, decarbonizarea economiilor, asigurarea unor surse de energie sigure, crearea de oportunități de afaceri sustenabile și crearea unor condiții care să determine generația tânără să rămână în regiune. În următorii ani, împreună cu BEI, vom putea realiza în Balcanii de Vest, în țările din vecinătatea sudică și în țările Parteneriatului estic aceste investiții atât de necesare și așteptate, aducând creștere economică și locuri de muncă în mod direct și la o scară mai mare decât oricând”, a punctat comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, potrivit unui comunicat al instituției. 

”Global Gateway ne va ajuta să conectăm Europa și partenerii din întreaga lume, prin investiții în infrastructuri sustenabile și de înaltă calitate. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de parteneriate mai puternice, susținute de instrumente financiare ambițioase, cum ar fi acordul de garantare de astăzi. Ne bazăm pe Banca Europeană de Investiții ca partener strategic cheie în cadrul implementării strategiei Global Gateway. Prin intermediul instrumentului nostru puternic, Fondul european pentru dezvoltare durabilă Plus, garanțiile noastre vor mobiliza miliarde de investiții – atât din sectorul public, cât și din cel privat. Aceasta este echipa Europa în acțiune, care lucrează împreună pentru a crea un impact transformațional pentru partenerii noștri”, a detaliat, la rândul său, comisarul european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen.

”Acordul semnat astăzi este un instrument esențial pentru punerea în aplicare a strategiei Global Gateway și pentru sprijinirea unei redresări ecologice, digitale și favorabile incluziunii la nivel mondial. Provocările actuale necesită niveluri de investiții fără precedent. Parteneriatele, cooperarea multilaterală și mobilizarea capitalului privat sunt condiții prealabile pentru a avea succes. Prin intermediul BEI Global, noua noastră ramură pentru parteneriate internaționale și finanțare pentru dezvoltare, ne propunem să sporim impactul investițiilor UE în întreaga lume, printr-o cooperare mai strânsă în cadrul unei abordări de tip <<Team Europe>>. Acest lucru ne va ajuta pe toți să sporim impactul eforturilor Europei în toate țările noastre partenere”, a explicat președintele BEI, Werner Hoyer.

Acest acord de garantare va fi cel mai mare acord de garantare semnat în cadrul noului Fond European pentru Dezvoltare Durabilă Plus (”EFSD+”), instituit prin regulamentul NDICI – Global Europe. Acesta va sprijini tranziția ecologică și digitală în țările partenere ale UE și punerea în aplicare a strategiei Global Gateway, inclusiv a pachetului de investiții Global Gateway Africa-Europa. 

Acest acord de garantare va permite BEI să finanțeze punerea în aplicare a investițiilor-cheie identificate în planurile economice și de investiții ale UE pentru Balcanii de Vest și pentru regiunile din vecinătatea sudică și estică. Mai mult de două treimi din această acoperire a garanției este planificată pentru investiții în țările implicate în procesul de extindere și în țările vecine. Aceasta va contribui, de asemenea, la finanțarea reconstrucției post-război a Ucrainei. Partea rămasă va fi utilizată pentru împrumuturi BEI pentru proiecte în Africa Subsahariană, Asia, Pacific, America Latină și Caraibe.

Acordul de garantare EFSD+ pentru împrumuturile suverane ale BEI reprezintă o parte importantă a punerii în aplicare a noului Fond European pentru Dezvoltare Durabilă Plus (”EFSD+”) instituit prin regulamentul privind Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională (”NDICI – Europa globală”), care a intrat în vigoare în iunie 2021. EFSD+ acoperă, de asemenea, țările în curs de preaderare.

EFSD+ este brațul financiar integrat al NDICI- Europa Globală care furnizează capacitate de finanțare sub formă de garanții bugetare, împrumuturi, capitaluri proprii, asistență tehnică și granturi la nivel mondial pentru a sprijini investițiile care susțin realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă și promovează reziliența socio-economică și de mediu în țările partenere, cu un accent deosebit pe eradicarea sărăciei.

Sprijinul pentru investiții prin intermediul FESI+ include o acoperire de până la 40 de miliarde de euro sub formă de garație din partea Garanției pentru acțiuni externe a UE. Din această sumă, 26,725 miliarde de euro reprezintă partea din garanția pentru acțiuni externe care acoperă investițiile realizate de BEI.

Rațiunea din spatele garanției bugetare a UE este aceea de acoperire a riscului împrumuturilor BEI în afara UE, permițând astfel băncii să finanțeze proiecte în sprijinul politicii UE în medii cu risc mai ridicat.

Garanția UE permite BEI să realizeze investiții în sectorul public, cum ar fi reabilitarea și construcția de căi ferate, drumuri, școli, spitale sau infrastructuri de apă și canalizare, în medii mai riscante din afara UE.

Cu ajutorul garanției UE, BEI va putea acorda împrumuturi cu perioade de rambursare mai lungi, perioade de grație și rate scăzute ale dobânzii.  Operațiunile de finanțare întreprinse de BEI cu ajutorul garanției UE vor răspunde politicilor UE și priorităților politice specifice ale cooperării UE cu țările partenere.

În plus față de această garanție rezervată în mod special BEI, Comisia va oferi, în cadrul arhitecturii deschise a FESI+, o garanție de până la 13 miliarde de euro până în 2027. Această garanție va fi utilizată de o serie de parteneri de implementare, și anume instituții financiare internaționale (inclusiv BEI) și instituții europene de finanțare a dezvoltării, cu scopul de a mobiliza investiții private în sprijinul țărilor noastre partenere în vederea realizării ODD-urilor.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Transelectrica și Banca Europeană de Investiții vor coopera pentru a consolida și accelera investițiile în rețeaua electrică din România

Published

on

© Transelectrica/ Facebook

Transelectrica și Banca Europeană de Investiții vor intensifica cooperarea pentru a consolida și accelera investițiile în rețeaua electrică din România.

Colaborarea tehnică de consultanță, al cărui rol este de a facilita și eficientiza procesele investiționale din domeniul energiei, a fost agreată miercuri, la București, de către Gabriel Andronache, președintele Directoratului Transelectrica, Florin Tătaru, membru al Directoratului Transelectrica și Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, responsabil pentru energie și operațiuni de creditare în România.

Potrivit unui comunicat al Transelectrica, cooperarea cu Banca Europeană de Investiții va pune în comun cele mai bune practici pentru a intensifica ritmul investițiilor viitoare în rețeaua electrică, a îmbunătăți parcursul licitațiilor și achizițiilor publice, precum și managementul proiectelor energetice.

”Banca Europeană de Investiții colaborează cu partenerii români din sectorul energetic în vederea consolidării investițiilor energetice de mare impact din toată țara. Suntem încântați să încheiem primul nostru acord de consultanță cu Transelectrica pentru a sprijini investițiile transformaționale pentru accelerarea proiectelor viitoare necesare în vederea creșterii capacității rețelei de energie electrică a României, astfel încât să poată fi acoperită cererea crescută de energie și să conducă la îmbunătățirea calității serviciului de transport al energiei electrice. Investițiile în energie sunt esențiale pentru îndeplinirea politicilor climatice și a obiectivelor privind decarbonizarea stabilite pe termen lung“, a declarat Christian Kettel-Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții responsabil pentru energie și operațiuni de creditare în România.

Transelectrica este Compania Națională de Transport al Energiei Electrice din România și operează linii de transport al energiei electrice de înaltă tensiune, gestionând o rețea de 8931 de kilometri, precum și 81 de stații electrice de transformare în toată țara.

”Acordul semnat cu Banca Europeană de Investiții va reprezenta un pas important în decongestionarea proceselor și accelerarea investițiilor pe care Transelectrica le are prevăzute în Planul de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport pe 10 ani. În acest moment, pentru a ne alinia țintelor europene, infrastructura sistemului de transport al energiei electrice necesită investiții majore, de impact, care pot face posibilă creșterea capacității de transport și integrarea energiei regenerabile. De aceea, Transelectrica va urmări îndeaproape noile abordări și oportunități care vor exista în baza Acordului de consultanță semnat cu Banca Europeană de Investiții” a declarat Gabriel Andronache, președintele Directoratului Transelectrica.

Banca Europeană de Investiții a furnizat peste 1,2 miliarde de euro către investiții în energetie în toată România încă din 1991.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA12 mins ago

Eurostat: În primul trimestru din 2022, România a avut cea mai mare creștere economică din UE, înregistând un avans de 5,2%

ENERGIE15 mins ago

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu conducerea Black Sea Oil & Gas: Exploatarea gazelor din Marea Neagră va asigura din acest an 10% din producția necesară la nivel național

U.E.1 hour ago

Șeful diplomației UE: Aderarea Finlandei și Suediei la NATO va întări capacitatea Europei de a face față amenințărilor. Este “contrariul” a ceea a vrut Putin

ROMÂNIA1 hour ago

Președintele ADR: Cloudul guvernamental este un cloud privat, iar arhitectura acestuia este deschisă operatorilor economici

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Canada face apel la Occident să ”elibereze grâul ucrainean” blocat de invazia rusă: Suntem pregătiți să trimitem nave în România pentru a-l exporta

ROMÂNIA2 hours ago

Asociația H.appyCities lansează DES Hub, o platformă colaborativă de urmărire a digitalizării României

U.E.3 hours ago

Josep Borrell estimează că ar putea dura încă două săptămâni până când statele UE vor conveni asupra unui embargo privind petrolul rusesc

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: Pe lângă dezinformare și spionaj digital, domeniul securității cibernetice face parte din noul tip de război

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru implementarea sistemului național RO e-Factura și factura electronică în România

MAREA BRITANIE4 hours ago

Marea Britanie solicită ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO “cât mai curând posibil”. Franța “va fi alături de Helsinki și Stockholm” în temeiul clauzei de apărare reciprocă din tratatul UE

U.E.4 hours ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA21 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO2 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO2 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL2 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO2 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE7 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

Team2Share

Trending