Charles, noul rege al Marii Britanii, a făcut joi prima declarație în calitate de monarh, deplângând profund moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, care s-a stins din viață joi, la vârsta de 96 de ani. Clarence House, reședința prințului de Wales, și premierul Liz Truss au anunțat joi seară că noul rege va purta numele de Charles al III-lea (Carol al III-lea).
”Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristeţe pentru mine şi pentru toţi membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în nefiinţă a unei Suverane preţuite şi a unei Mame foarte iubite. Ştiu că pierderea ei va fi profund resimţită în întreaga ţară, în Regate şi în Commonwealth, precum şi de nenumărate persoane din întreaga lume. În această perioadă de doliu şi de schimbare, familia mea şi cu mine vom fi mângâiaţi şi susţinuţi de de respectul şi de afecţiunea profundă pe care i-o purtam Reginei”, a transmis noul rege, pe Twitter.
Charles, noul suveran al Regatului Unit, va domni sub numele de Charles al III-lea, după moartea reginei Elisabeta a II-a, a afirmat și premierul britanic Liz Truss. “Astăzi, Coroana trece, aşa cum a făcut-o timp de peste o mie de ani, la noul nostru monarh, la noul nostru şef de stat, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea”, a declarat şefa guvernului britanic într-un discurs către ţară rostit din faţa reşedinţei oficiale din Downing Street.
El va fi cunoscut sub numele de Regele Carol al III-lea, fiind prima decizie a domniei noului rege, deoarece el ar fi putut alege oricare dintre cele patru nume ale sale – Charles Philip Arthur George, mai ales că precedenții doi regi cu acelaşi nume nu au avut un destin fericit, după relatează AFP.
Atât Charles I, cât și Charles al II-lea au trăit în secolul al XVII-lea. Primul, care a condus țara ca un monarh autoritar, a fost executat în urma unui război civil, iar fiul său, Charles al II-lea, a fugit din Regat, după care s-a întors şi a murit la 54 de ani.
Charles, fiul reginei Elisabeta a II-a, va fi proclamat sâmbătă noul Rege al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, suveranul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii și al doilea cel mai longeviv monarh din istoria lumii, a decedat la vârsta de 96 de ani, punând capăt unei domnii de șapte decenii, începută în 1952 și care a culminat anul acesta cu aniversarea Jubileului de Platină.
“Regina a murit liniștită la Balmoral în această după-amiază”, a scris Familia Regală Britanică, pe Twitter, într-un prim paragraf al anunțului oficial.
Cel de-al doilea paragraf anunță calea de urmat: “Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce mâine la Londra”.
Decesul monarhului britanic, un eveniment fără precedent în istoria ultimilor 70 de ani când regele George al VI-lea, tatăl prințesei Elisabeta, a murit, survine la scurt timp după ce medicii săi au devenit îngrijorați cu privire la starea de sănătate a suveranei și au plasat-o sub observație medicală, în timp ce membrii Familiei Regale, în frunte cu prințul Charles, fiul reginei și succesorul la tron, s-au deplasat la Castelul Balmoral din Scoția pentru a fi alături de aceasta.
Moartea reginei Elisabeta a II-a are loc la două zile după ce suverana a numit-o în funcția de prim-ministru pe Liz Truss.
Moartea reginei Elisabeta a II-a declanșează Operațiunea London Bridge, cunoscută și sub numele de cod London Bridge Is Down, reprezentând planul pentru ceea ce se va întâmpla în Regatul Unit la și imediat după decesul monarhului. Acesta include planificarea anunțului morții sale, a perioadei de doliu oficial și a detaliilor funeraliilor sale de stat. Operațiunea London Bridge funcționează în paralel cu mai multe planuri, inclusiv Operațiunea Spring Tide, planul de ascensiune la tron a succesorului ei.
Elisabeta a II-a domnea de 70 de ani, 7 luni și 2 zile. În Marea Britanie, precedentul record era deţinut de stră-străbunica ei, regina Victoria, care a domnit timp de 63 de ani, şapte luni şi două zile (din 20 iunie 1837 până la moartea ei pe 22 ianuarie 1901).
Doar un singur rege a domnit mai mult decât ea: regele francez Louis al XIV-lea (peste 72 de ani, între 1643 şi 1715).
Elisabeta a II-a a vizitat în calitate de regină peste 100 de ţări – un alt record pentru un suveran britanic – şi a efectuat peste 150 de vizite în ţări din Commonwealth. Ea s-a deplasat de 22 ori în Canada – mai mult decât în oricare altă ţară – şi de 13 ori în Franţa – o ţară a cărei limbă o vorbeşte -, mai mult decât în orice ţară europeană.
În cei 70 de ani de domnie, regina Elisabeta a II-a a lucrat îndeaproape cu 14 prim-miniștri britanici și a numit 15 prim-mniștri, primul fiind Winston Churchill, istoriografia britanică notând prietenia solidă dintre cei doi, în pofida diferențelor de opinii.
Atât din perioada în care era prințesă, cât și în cei 70 de ani de domnie, regina Elisabeta a II-a a colaborat cu 13 președinți, incluzându-l aici pe noul lider de la Casa Albă, Joe Biden. Singurul președinte american cu care aceasta nu s-a întâlnit a fost Lyndon B. Johnson.
În același interval, regina Elisabeta a II-a a domnit în timp ce Regatul Unit devenea la 1 ianuarie 1973 stat membru al Comunităților Europene, pentru ca la 31 ianuarie 2020, după 47 de ani de apartenență, să devină primul stat din istorie care se retrage din Uniunea Europeană.