Connect with us

INTERNAȚIONAL

Charles va domni sub numele de Charles al III-lea după moartea reginei Elisabeta a II-a: Plângem profund trecerea în nefiinţă a unei Suverane preţuite şi a unei Mame foarte iubite

Published

on

© The Royal Family/ Twitter

Charles, noul rege al Marii Britanii, a făcut joi prima declarație în calitate de monarh, deplângând profund moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, care s-a stins din viață joi, la vârsta de 96 de ani. Clarence House, reședința prințului de Wales, și premierul Liz Truss au anunțat joi seară că noul rege va purta numele de Charles al III-lea (Carol al III-lea).

”Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristeţe pentru mine şi pentru toţi membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în nefiinţă a unei Suverane preţuite şi a unei Mame foarte iubite. Ştiu că pierderea ei va fi profund resimţită în întreaga ţară, în Regate şi în Commonwealth, precum şi de nenumărate persoane din întreaga lume. În această perioadă de doliu şi de schimbare, familia mea şi cu mine vom fi mângâiaţi şi susţinuţi de de respectul şi de afecţiunea profundă pe care i-o purtam Reginei”, a transmis noul rege, pe Twitter.

Charles, noul suveran al Regatului Unit, va domni sub numele de Charles al III-lea, după moartea reginei Elisabeta a II-a, a afirmat și premierul britanic Liz Truss. “Astăzi, Coroana trece, aşa cum a făcut-o timp de peste o mie de ani, la noul nostru monarh, la noul nostru şef de stat, Majestatea Sa Regele Charles al III-lea”, a declarat şefa guvernului britanic într-un discurs către ţară rostit din faţa reşedinţei oficiale din Downing Street. 

El va fi cunoscut sub numele de Regele Carol al III-lea, fiind prima decizie a domniei noului rege, deoarece el ar fi putut alege oricare dintre cele patru nume ale sale – Charles Philip Arthur George, mai ales că precedenții doi regi cu acelaşi nume nu au avut un destin fericit, după relatează AFP.

Atât Charles I, cât și Charles al II-lea au trăit în secolul al XVII-lea. Primul, care a condus țara ca un monarh autoritar, a fost executat în urma unui război civil, iar fiul său, Charles al II-lea, a fugit din Regat, după care s-a întors şi a murit la 54 de ani.

Charles, fiul reginei Elisabeta a II-a, va fi proclamat sâmbătă noul Rege al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, suveranul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii și al doilea cel mai longeviv monarh din istoria lumii, a decedat la vârsta de 96 de ani, punând capăt unei domnii de șapte decenii, începută în 1952 și care a culminat anul acesta cu aniversarea Jubileului de Platină.

“Regina a murit liniștită la Balmoral în această după-amiază”, a scris Familia Regală Britanică, pe Twitter, într-un prim paragraf al anunțului oficial.

Cel de-al doilea paragraf anunță calea de urmat: “Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce mâine la Londra”.

Decesul monarhului britanic, un eveniment fără precedent în istoria ultimilor 70 de ani când regele George al VI-lea, tatăl prințesei Elisabeta, a murit, survine la scurt timp după ce medicii săi au devenit îngrijorați cu privire la starea de sănătate a suveranei și au plasat-o sub observație medicală, în timp ce membrii Familiei Regale, în frunte cu prințul Charles, fiul reginei și succesorul la tron, s-au deplasat la Castelul Balmoral din Scoția pentru a fi alături de aceasta.

Moartea reginei Elisabeta a II-a are loc la două zile după ce suverana a numit-o în funcția de prim-ministru pe Liz Truss.

Moartea reginei Elisabeta a II-a declanșează Operațiunea London Bridge, cunoscută și sub numele de cod London Bridge Is Down, reprezentând planul pentru ceea ce se va întâmpla în Regatul Unit la și imediat după decesul monarhului. Acesta include planificarea anunțului morții sale, a perioadei de doliu oficial și a detaliilor funeraliilor sale de stat. Operațiunea London Bridge funcționează în paralel cu mai multe planuri, inclusiv Operațiunea Spring Tide, planul de ascensiune la tron a succesorului ei.

Elisabeta a II-a domnea de 70 de ani, 7 luni și 2 zile. În Marea Britanie, precedentul record era deţinut de stră-străbunica ei, regina Victoria, care a domnit timp de 63 de ani, şapte luni şi două zile (din 20 iunie 1837 până la moartea ei pe 22 ianuarie 1901).

Doar un singur rege a domnit mai mult decât ea: regele francez Louis al XIV-lea (peste 72 de ani, între 1643 şi 1715).

Elisabeta a II-a a vizitat în calitate de regină peste 100 de ţări – un alt record pentru un suveran britanic – şi a efectuat peste 150 de vizite în ţări din Commonwealth. Ea s-a deplasat de 22 ori în Canada – mai mult decât în oricare altă ţară – şi de 13 ori în Franţa – o ţară a cărei limbă o vorbeşte -, mai mult decât în orice ţară europeană.

În cei 70 de ani de domnie, regina Elisabeta a II-a a lucrat îndeaproape cu 14 prim-miniștri britanici și a numit 15 prim-mniștri, primul fiind Winston Churchill, istoriografia britanică notând prietenia solidă dintre cei doi, în pofida diferențelor de opinii.

Atât din perioada în care era prințesă, cât și în cei 70 de ani de domnie, regina Elisabeta a II-a a colaborat cu 13 președinți, incluzându-l aici pe noul lider de la Casa Albă, Joe Biden. Singurul președinte american cu care aceasta nu s-a întâlnit a fost Lyndon B. Johnson.

În același interval, regina Elisabeta a II-a a domnit în timp ce Regatul Unit devenea la 1 ianuarie 1973 stat membru al Comunităților Europene, pentru ca la 31 ianuarie 2020, după 47 de ani de apartenență, să devină primul stat din istorie care se retrage din Uniunea Europeană.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

Published

on

© Presidency of the Republic of Türkiye/ X

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit marți la Roma pentru convorbiri cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni destinate să impulsioneze comerțul și cooperarea între cele două țări mediteraneene, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Meloni și Erdogan vor aborda de asemenea războiul în Ucraina și situația din Orientul Mijlociu înaintea unui summit în cursul căruia miniștri italieni și turci vor semna o serie de acorduri, în special în domeniile energiei și apărării, potrivit unei surse guvernamentale italiene.

„Obiectivul este de a consolida cooperarea și parteneriatul strategic între cele două națiuni și de a încuraja relațiile economice și comerciale care s-au dezvoltat considerabil în ultimii ani”, a indicat sursa citată.

Această reuniune intervine în timp ce invazia rusă în Ucraina a determinat Uniunea Europeană să caute legături mai strânse în materie de securitate cu Turcia, aliată în cadrul NATO și candidată de mult timp la aderarea la UE.

Citiți și: “Securitatea Europei nu poate fi concepută fără Turcia”, pretinde Erdogan. Liderul turc cere aderarea la UE și susține că “lumea este mai mare de 5”, într-o aluzie la Consiliul de Securitate ONU

Războiul în Ucraina a propulsat industria de apărare spre noi culmi, iar compania italiană de apărare Leonardo a ajuns la un acord cu producătorul turc de drone Baykar pentru dezvoltarea în comun a dronelor.

Pe agenda discuțiilor se află și lupta împotriva imigrației ilegale, un subiect fierbinte pentru guvernul premierului Meloni, care conduce partidul post-fascist Fratelli d’Italia (FDI).

Ankara a jucat în ultimii ani un rol de prim-plan în lupta împotriva sosirilor ilegale în Europa, primind în schimb miliarde de euro din partea Bruxellesului.

Continue Reading

NATO

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

Angajamentul României față de apărarea aeriană integrată consolidează protecția teritoriului românesc și a NATO, făcând America și aliații noștri mai siguri, a declarat marți ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, după ce Statele Unite au aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete Patriot în variantă modernizată pentru a înlocui sistemul de apărare aeriană donat Ucrainei de către România și va fi achiziționat prin intermediul unor fonduri externe nerambursabile, asigurate de un grup țări aliate.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unei unități de tragere MIM-104 PATRIOT. Sistemul MIM-104 PATRIOT include un set radar AN/MPQ-65 și două stații de lansare M903, a transmis și Ambasada SUA într-un comunicat.

Această unitate de tragere va înlocui sistemul pe care România l-a furnizat Ucrainei în septembrie 2024. PATRIOT poate detecta și doborî o gamă largă de amenințări cu rachete balistice și aeropurtate, iar această achiziție va consolida capacitatea României de a descuraja agresiunea în regiunea Mării Negre.

Angajamentul României față de apărarea aeriană integrată consolidează protecția teritoriului românesc și a alianței NATO, făcând America și aliații noștri mai siguri. Statele Unite apreciază sprijinul continuu pe care România l-a acordat Ucrainei, incluzând donarea unui sistem Patriot pentru a sprijini apărarea Ucrainei”, a declarat, în context, ambasadoarea Kathleen Kavalec.

Având un cost estimat de 262 de milioane de dolari, sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor granturi de la un grup de donatori NATO.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

Published

on

© Colaj foto (Administrația Prezidențială/ Wikipedia)

Președintele interimar Ilie Bolojan l-a felicitat pe premierul canadian Mark Carney pentru câştigarea alegerilor parlamentare.

“Felicitări premierului Canadei, Mark Carney, pentru câştigarea alegerilor! România aşteaptă cu nerăbdare să continue dezvoltarea dinamică a relaţiilor noastre bilaterale şi să lucrăm împreună pentru un parteneriat puternic în domeniile economiei, energiei, securităţii şi relaţiilor interumane”, a scris Ilie Bolojan, marți pe rețeaua X.

Partidul Liberal din Canada, condus de premierul Mark Carney, a câștigat alegerile legislative anticipate, relatează presa canadiană, în urma unei campanii umbrite de provocările neîncetate și tarifele comerciale abrupte impuse de președintele american Donald Trump

Proiecțiile rezultatelor scrutinului furnizate de filialele CNN CTV și CBC arată liberalii vor câștiga suficiente locuri pentru a forma un al patrulea guvern consecutiv.

Dar, în timp ce voturile sunt încă numărate, CBC News a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă va fi un guvern minoritar sau majoritar – un partid are nevoie de 172 de locuri pentru a forma o majoritate.

Liderul opoziției conservatoare, Pierre Poilievre, și-a recunoscut înfrângerea marți seara, afirmând că Carney a câștigat suficiente locuri pentru a forma un “guvern minoritar foarte subțire”.

Fostul bancher central al Băncii Canadei și Băncii Angliei, în vârstă de 60 de ani, a condus un val de sentimente anti-Trump de când a obținut conducerea partidului său într-o victorie zdrobitoare ca urmare a demisiei fostului prim-ministru Justin Trudeau.

El a mobilizat publicul împotriva amenințărilor președintelui american de a anexa țara ca “al 51-lea stat” și a făcut din apărarea Canadei o parte centrală a platformei sale.

În discursul său de victorie, Carney a transmis națiunii că a ales să intre în politică pentru că a crezut că Canada are nevoie de mari schimbări ghidate de valori canadiene puternice: smerenie, ambiție și unitate.

El a promis să colaboreze cu toți canadienii pentru progresul țării și protejarea Canadei și a lansat un atac împotriva președintelui american.

“America ne vrea pământul, resursele, apa. Acestea nu sunt amenințări deșarte. Trump încearcă să ne distrugă pentru ca America să ne poată deține. Asta nu se va întâmpla niciodată”, a spus Mark Carney, care a numit SUA un vecin “uneori ostil”.

“Cumpărăm canadian, ne sprijinim prietenii și vecinii aflați în vizorul președintelui Trump. Vom câștiga acest război comercial și vom construi cea mai puternică economie din G7”, a conchis el.

Canada deține în acest an și președinția G7.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA3 hours ago

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

ROMÂNIA4 hours ago

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

U.E.4 hours ago

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

NATO5 hours ago

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

ROMÂNIA5 hours ago

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic 

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

ROMÂNIA5 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending