Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a început marţi în Italia o vizită în cinci state europene şi a semnat la Roma două noi acorduri comerciale cu guvernul italian, aceasta fiind prima deplasare în Europa a unui înalt oficial chinez de la debutul pandemiei de coronavirus care a izbucnit în luna decembrie a anului trecut în China.
Potrivit ministrului italian de externe, Luigi Di Maio, cele două acorduri privesc realizarea de tranzacţii cu compania italiană din sectorul gazelor naturale Snam şi exportul de produse alimentare ”Made in Italy” către China, relatează AFP, citată de Agerpres.
“Acestora li se adaugă parteneriate importante în sectoarele energiei şi transporturilor”, a adăugat şeful diplomaţiei italiene, în contextul în care guvernele italian şi chinez au semnat în martie 2019 un protocol de acord ”neconstrângător” pentru intrarea Italiei în ”noile drumuri ale mătăsii”, Italia devenind astfel prima ţară membră a G7 care se alătură proiectului faraonic de infrastructuri maritime şi terestre lansat de China în 2013. Atunci, au fost în total semnate 29 de contracte sau acorduri-cadru, estimate de guvernul italian la 2,5 miliarde de euro, cu potenţialul să ajungă până la 20 de miliarde de euro.
Însă parteneri europeni și nord-americani ai Italiei se tem că acest proiect poate destabiliza ţările mici prin îndatorarea lor faţă de China şi că va consolida puterea acestei ţări, oferindu-i totodată acces la tehnologii cheie. Temerile sunt amplificate și de evoluția pandemiei de coronavirus, întrucât ajutorul oferit Italiei, una dintre cele mai afectate țări europene, de către Beijing a fost perceput drept instrument pentru declanșarea unor acțiuni de propagandă împotriva Uniunii Europene.
Italia este prima etapă dintr-un turneu european de cinci zile pe care Wang Yi îl efectuează în contextul creşterii tensiunilor între China şi SUA. El va mai vizita Olanda, Franţa, Germania şi Norvegia.
”O Europă unită, stabilă şi prosperă este importantă pentru lumea întreagă”, a comentat ministrul Wang Yi în faţa presei la Roma.
El a mai spus că doreşte o consolidare a relaţiilor între UE şi China şi a estimat că aceste relaţii au suferit în urma ”provocărilor şi prejudiciilor cauzate de forţe externe”, fără a menţiona explicit SUA, însă vizita sa în Europa succede unui turneu diplomatic pe care omologul său american l-a efectuat în Europa în prima jumătate a lunii august, Mike Pompeo vizitând Cehia, Austria, Slovenia și Polonia. Anterior, Pompeo a efectuat vizite și în Marea Britanie și Danemarca, iar în perioada dintre aceste vizite, șeful diplomației SUA a susținut un discurs la Biblioteca Prezidențială Nixon în care a îndemnat ”lumea liberă” să triumfe împotriva ”noii tiranii” chineze, decretând eșecul politicii de dialog cu China.
”China nu doreşte un Război Rece”, care ar constitui ”o întoarcere în urmă în istorie”, a indicat şeful diplomaţiei chineze, după ce secretarul de Stat al SUA a spus, la Praga, că China este adversar mai dificil decât era Uniunea Sovietică în perioada Războiului Rece, afirmând că actuala situația nu reprezintă “un Război Rece 2.0”.
Pe de altă parte, vizita lui Wang Yi în Europa vine în contextul în care țările UE și China ar fi trebuit să se reunească într-un summit, în luna septembrie, la Leipzig pentru a discuta divergențele bilaterale în materie comercială și de protecție a investițiilor, acestea fiind o prioritate a președinției germane a Consiliului UE. În cadrul turneului său, Wang Yi merge și în Germania, acolo unde joi și vineri miniștrii de externe din țările UE vor avea o reuniune informală.
Majoritatea statelor europene manifestă prudență în ce privește relațiile cu China, în timp ce Statele Unite solicită aliaților săi europeni și tuturor națiunilor libere să își unească eforturile în fața noii dictaturi a Partidului Comunist Chinez, ca parte a strategiei americane de a pune capăt unei politici “oarbe de angajare” în raport cu Beijingul.
SUA și Uniunea Europeană au convenit în luna iunie să lanseze un nou format de consultări și un cadru de dialog bilateral cu privire la provocările reprezentate de China, în timp ce Washington-ul duce o politică de convingere ca aliații săi tradiționali să se ralieze inițiativei “Clean Network” de construire a rețelelor 5G fără companii chineze cărora nu le poate fi încredințată operarea acestor sisteme critice.
Din punct de vedere strategic, UE definește China drept un partener și un rival sistemic, în timp ce Strategia Națională de Securitate a Statelor Unite subliniază că relațiile SUA-China vor fi guvernate de o “competiție strategică pe termen lung”.