Connect with us

U.E.

Comisarul european pentru extindere temperează așteptările Ankarei: Turcia trebuie să facă progrese în materie de democrație și stat de drept pentru ca negocierile de aderare la UE să fie reluate

Published

on

© Oliver Varhelyi / Twitter

Turcia trebuie să realizeze progrese în materie de democrație pentru ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană să poată fi reluate, a precizat joi, la Ankara, comisarul european pentru vecinătate și extindere,  Oliver Varhelyi, potrivit AFP, citat de Agerpres.

”Negocierile de aderare sunt în prezent într-un punct mort. Pentru reluarea lor, există criterii foarte clare care vor trebui să fie luate în calcul şi aceste criterii sunt legate de democraţie şi statul de drept”, a declarat Oliver Varhelyi într-o conferinţă de presă comună cu şeful diplomaţiei turce Hakan Fidan.

Pe de altă parte, Varhelyi s-a distanțat de poziția Comisiei Europene și s-a apropiat de cea a președintelui Consiliului European, Charles Michel, cu privire la calendarul de extindere a Uniunii Europene, conform Politico Europe.

Referindu-se la termenul de extindere a UE propus de Michel, comisarul european a evidențiat că instituția din care face parte ar trebui să se pregătească să primească noi membri până în 2030, fapt ce ridică un semn de întrebare cu privire la unitatea internă a executivului european cu privire la acest dosar cheie.

”Din partea noastră am lucrat neobosit în acest scop – așa că sunt foarte fericit să văd că, în sfârșit, statele membre încep și ele să se miște și să se mobilizeze din punct de vedere politic și sunt gata să investească politic pentru a avea noi membri ai UE până în 2030”, a declarat Varhelyi, alăturându-se astfel lui Josep Borrell, care a îmbrățișat acest termen-limită.

De cealaltă parte, ministerul turc de externe a acuzat Bruxelles-ul că ridică obstacole ”politice” în calea negocierilor de aderare.

”Aşteptăm ca UE să dea dovadă de voinţa necesară pentru ameliorarea relaţiilor noastre şi să acţioneze cu mai mult curaj”, a declarat Fidan.

Înaintea summitului NATO din 11-12 iulie de la Vilnius, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condiţionat acceptul ţării sale pentru aderarea Suediei la NATO de reluarea negocierilor de aderare a Turciei la UE.

Citiți și: Parlamentul European anunță că nu poate lua în considerare reluarea negocierilor de aderare cu Turcia: Se îndepărtează în mod constant de valorile și standardele UE

Turcia este membru asociat al Comunității Economice Europene din 1963, iar în 1987 a depus o cerere de aderare. În 1999, a fost recunoscută ca țară candidată la aderarea la UE, dar negocierile au început abia în 2005, conform Parlamentului European.

Chiar și după aceea, nu s-au făcut progrese semnificative. Au fost deschise numai 16 dintre cele 35 de capitole și a fost închis doar unul. După represiunea declanșată de guvernul turc, urmare a loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016, negocierile s-au încheiat efectiv și de atunci nu s-au deschis noi capitole.

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană prezintă bilanțul progreselor privind uniunea securității, la patru ani de la adoptarea strategiei în domeniu: UE este acum mai puternică și mai bine pregătită ca nicicând

Published

on

Comisia Europeană a adoptat cel de-al șaptelea raport privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a Strategiei UE privind uniunea securității pentru perioada 2020-2025, oferind astfel 

Potrivit unui comunicat al instituției, raportul oferă o imagine de ansamblu a punerii în aplicare a Strategiei privind uniunea securității de la adoptarea sa în 2020.

Acesta face bilanțul progreselor înregistrate în 5 domenii-cheie: protejarea infrastructurii fizice și digitale a UE; combaterea terorismului și a radicalizării; combaterea criminalității organizate; consolidarea cooperării în ceea ce privește asigurarea respectării legii și a cooperării judiciare și cooperarea cu partenerii internaționali.

Comisia și-a ținut toate angajamentele asumate prin Strategia privind o uniune a securității și a inclus noi inițiative menite să răspundă, de-a lungul timpului, provocărilor în materie de securitate emergente și în continuă evoluție.

La patru ani de la punerea sa în aplicare, strategia a consolidat setul de instrumente de securitate al UE și oferă, în prezent, o bază solidă pentru protecția europenilor în viitor.

”La începutul acestui mandat, ne-am angajat să eliminăm compartimentările și să creăm un ecosistem de securitate care să acopere întreaga societate europeană. La patru ani de la adoptarea Strategiei privind uniunea securității pentru perioada 2020-2025, ne-am îndeplinit angajamentul: UE este acum mai puternică și mai bine pregătită ca nicicând să facă față amenințărilor la adresa securității. Având în vedere evoluția continuă a amenințărilor la adresa securității în Europa și în vecinătatea acesteia, capacitatea de adaptare a cadrului nostru de securitate va rămâne esențială pentru reușita demersurilor noastre”, a subliniat Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului nostru de viață european.

Mai exact:

  1. Consolidarea infrastructurii fizice și digitale a UE

Intensificarea atacurilor hibride împotriva infrastructurii critice a UE a evidențiat necesitatea de a spori protecția și reziliența infrastructurii fizice și digitale, pentru a preveni sau a atenua impactul perturbărilor serviciilor esențiale pe care acestea se bazează.

Din 2020, Comisia a propus norme orizontale noi menite să consolideze infrastructurile critice ale UE, atât online, cât și offline, într-o gamă mai largă de sectoare: Directiva privind reziliența entităților critice și Directiva privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice (NIS II) au intrat în vigoare, amândouă, în ianuarie 2023. De asemenea, Comisia a întreprins o serie de acțiuni la nivel sectorial pentru a spori reziliența infrastructurilor critice, inclusiv în sectorul energetic, al transporturilor, al securității maritime, al conectivității, al climei, spațial, al finanțelor și al sănătății.

În contextul intensificării atacurilor cibernetice în ultimii ani, Comisia a luat măsuri importante pentru consolidarea securității cibernetice în statele membre, precum și în instituțiile, organele, oficiile și agențiile UE, pentru consolidarea securității lanțurilor de aprovizionare și a produselor și pentru stimularea capacităților de depistare a incidentelor cibernetice și de răspuns la acestea la nivelul UE. Printre acestea se numără Actul privind reziliența cibernetică, care va asigura securitatea cibernetică a produselor hardware și software începând din momentul conceperii lor, și Regulamentul privind solidaritatea cibernetică, care va consolida capacitățile UE de depistare, pregătire și răspuns la amenințările și atacurile cibernetice semnificative și la scară largă.

  1. Combaterea terorismului și a radicalizării

Pe parcursul mandatului actualei Comisii, combaterea terorismului a reprezentat o prioritate a Strategiei UE privind uniunea securității pentru perioada 2020-2025, iar punerea în aplicare a Agendei UE privind combaterea terorismului din 2020 este pe drumul cel bun. Comisia a luat măsuri de combatere a terorismului sub toate formele sale: de la prevenirea radicalizării online și offline până la sprijinirea statelor membre în ceea ce privește protejarea spațiilor publice și reducerea accesului teroriștilor la arme și finanțare.

Pentru a preveni radicalizarea, Comisia a sprijinit statele membre prin intermediul Rețelei pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare și a instituit noi instrumente juridice pentru a-i proteja pe cetățeni de conținutul extremist și terorist dăunător online și offline. Conform Regulamentului privind conținutul online cu caracter terorist, platformele trebuie să elimine conținutul cu caracter terorist în termen de o oră. În plus, Comisia continuă să colaboreze cu companiile de tehnologie în cadrul Forumului UE pentru internet, cu scopul de a combate exploatarea rețelei de către extremiști și teroriști violenți.

Pentru a-i priva pe teroriști de mijloacele necesare comiterii de atacuri, legislația adoptată în 2021 limitează accesibilitatea la precursorii de explozivi utilizați pentru producerea de explozivi.

De asemenea, Comisia ajută statele membre să protejeze spațiile publice, prin intermediul programului de consilieri în materie de securitate și de protecție al UE, și, începând din 2020, prin finanțare în valoare de peste 30 de milioane EUR din Fondul pentru securitate internă pentru protejarea spațiilor publice, inclusiv a lăcașurilor de cult.

În cele din urmă, UE continuă să consolideze cadrul UE de prevenire și combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului, astfel încât fondurile destinate finanțării organizațiilor teroriste să fie depistate mai eficient.

  1. Combaterea criminalității organizate

De la începutul actualului mandat, Comisia și-a intensificat eforturile de combatere a traficului de droguri și a criminalității organizate. Comisia a lansat mai multe inițiative, inclusiv Strategia UE de combatere a criminalității organizate 2021-2025 și Strategia UE în materie de droguri 2021-2025.

În octombrie 2023, Comisia a pus în aplicare Foaia de parcurs a UE pentru combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate, care cuprinde 17 acțiuni prioritare, inclusiv Alianța portuară europeană, care a fost lansată în ianuarie 2024 pentru a consolida reziliența porturilor. De asemenea, Comisia a consolidat mandatul viitoarei Agenții a UE privind Drogurile și a îmbunătățit cooperarea dintre autoritățile de aplicare a legii din statele membre și cu țările din America Latină.

Alte domenii ale criminalității organizate care s-au abordat în ultimii ani includ criminalitatea informatică, introducerea ilegală de migranți și traficul de persoane, traficul ilicit de droguri și de alte bunuri, infracțiunile împotriva mediului, infracțiunile economice și financiare și corupția. În mai 2023, Comisia a propus noi norme consolidate de incriminare a infracțiunilor de corupție și de armonizare a sancțiunilor în întreaga UE. În plus, Parchetul European și-a început activitatea în 2020. Până la sfârșitul anului 2023, acesta investiga deja aproape 2 000 de cazuri de infracțiuni care afectează bugetul UE.

  1. Consolidarea cooperării în ceea ce privește asigurarea respectării legii și a cooperării judiciare

Comisia a consolidat cooperarea dintre autoritățile de aplicare a legii și autoritățile judiciare din întreaga UE, în special prin cadrul legislativ privind cooperarea polițienească adoptat în 2024, care a actualizat instrumentele-cheie disponibile pentru a îmbunătăți operațiunile transfrontaliere în UE. Acestea includ norme noi privind schimbul de informații și o revizuire a cadrului Prüm privind schimbul automatizat de date în scopul cooperării polițienești, norme noi privind informațiile prealabile referitoare la pasageri și întărirea rolului Europolului. Acest lucru va consolida prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave. Noile norme privind transferul de proceduri în materie penală vor contribui la prevenirea dublării ineficiente a procedurilor și la evitarea cazurilor de impunitate.

  1. Întărirea cooperării în domeniul securității cu partenerii internaționali

Pe parcursul actualului mandat, Comisia a acționat rapid pentru a preveni amenințările la adresa securității interne generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv prin instituirea unui centru de sprijin pentru securitatea internă și gestionarea frontierelor în Republica Moldova. Situația actuală din Orientul Mijlociu ar putea, de asemenea, să afecteze securitatea internă a UE.

Pentru a sprijini investigațiile legate de finanțarea terorismului, în 2021, Comisia a instituit și o rețea de anchetatori financiari în domeniul combaterii terorismului. Rețeaua, prezidată de Comisie, sprijină schimburile dintre anchetatorii din statele membre cu privire la tehnicile și experiențele legate de combaterea finanțării terorismului. UE a intensificat cooperarea cu țările partenere, colaborează îndeaproape cu ONU și și-a extins cooperarea cu NATO.

  1. Colaborarea cu agențiile UE pentru punerea în aplicare a uniunii securității

Agențiile și organele UE din domeniul justiției, afacerilor interne și securității cibernetice, precum Europol, Eurojust, ENISA, Frontex sau EPPO, dar și agențiile sectoriale (Agenția UE privind Drogurile, Autoritatea pentru Combaterea Spălării Banilor, Agenția UE pentru Siguranța Aviației, Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului) s-au dovedit a fi esențiale pentru sprijinirea punerii în aplicare a acestui cadru solid al UE în materie de securitate. Cooperarea consolidată dintre agenții a condus la rezultate operaționale concrete, contribuind la consolidarea securității generale în statele membre.  

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE ”condamnă cu fermitate atacul josnic” asupra premierului Slovaciei: Astfel de acte de violență nu își au locul în societatea noastră și subminează democrația

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, condamnă ”cu fermitate atacul ticălos la adresa premierului Robert Fico”.

”Astfel de acte de violență nu își au locul în societatea noastră și subminează democrația, bunul nostru comun cel mai prețios. Gândurile mele sunt alături de premierul Fico și de familia sa”, a reacționat oficialul european într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

O reacție similară a venit și din partea președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

”Șocată de atacul oribil asupra premierului slovac Robert Fico, care a avut loc în Handlova. În numele Parlamentului European, condamn acest act de violență. Gândurile mele se îndreaptă către familia sa în aceste momente dificile”, a spus, la rândul său, pe aceeași rețea de socializare, Metsola.

”Sunt șocat de vestea atacului asupra premierului slovac Fico după o reuniune a cabinetului slovac la Handlova. Nimic nu poate justifica vreodată violența sau astfel de atacuri. Gândurile mele sunt alături de prim-ministru și de familia sa”, a reacționat și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Prim-ministrul Robet Fico a fost rănit după ce a fost împușcat în orașul Handlova, situat în centrul Slovaciei, unde urma să participe la o reuniune a guvernului, confrom Deutsche Welle.

Citiți și: Premierul Slovaciei a fost împușcat în plină stradă

Klaus Iohannis, după ce premierul slovac a fost împușcat: Condamn actele extremiste care amenință valorile noastre europene fundamentale

Reacția premierului Marcel Ciolacu după atacul asupra omologului slovac: Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere

Incidentul a avut loc în orașul Handlova din centrul Slovaciei, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitala Bratislava, unde cabinetul lui Fico se reunise.

Acesta a avut loc în fața Casei de Cultură din localitate, unde liderul populist Fico se întâlnise cu susținătorii săi.

Vicepreședintele parlamentului slovac, Lubos Blaha, a confirmat incidentul în timpul unei ședințe a parlamentului, care a fost suspendată până la noi ordine.

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis, după ce premierul slovac a fost împușcat: Condamn actele extremiste care amenință valorile noastre europene fundamentale

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a condamnat miercuri atacul armat din Slovacia în cadrul căruia premierul slovac Robert Fico a fost împușcat, subliniind că aceste acte extremiste amenință valorile europene.

Șocat să aflu de faptul că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. Îi doresc însănătoșire completă și rapidă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care amenință valorile noastre europene fundamentale“, a scris Iohannis, pe X.

Premierul slovac Robert Fico a fost victima unui atac armat în orașul Handlova, situat în centrul Slovaciei. Conform informațiilor furnizate de agenția de știri TASR și raportate de Reuters și BBC, incidentul a avut loc în fața Casei de Cultură din Handlova, în timp ce premierul slovac saluta mulțimea înaintea unei întâlniri guvernamentale.

Mai mulți jurnaliști prezenți la fața locului au relatat că au auzit mai multe focuri de armă în apropierea clădirii unde avea loc ședința de guvern. Ulterior, s-a confirmat că premierul Fico a fost rănit în urma incidentului și a fost transportat la spital cu un elicopter.

Potrivit publicației slovace Pravda, Fico a fost împușcat de mai multe ori în piept și abdomen. Un martor ocular, citat de Reuters, a declarat că a auzit focuri de armă și a observat apoi arestarea presupusului agresor de către forțele de poliție.

„Am auzit trei sau patru împușcături. Am văzut cum Fico a fost ridicat de la pământ”, a descris jurnalistul Daniel Vražda incidentul pentru Aktuality.sk.

La momentul actual, informațiile despre starea de sănătate a premierului și motivele atacului nu sunt încă clare. Cu toate acestea, autoritățile slovace au reținut presupusul agresor în urma incidentului, iar ancheta este în desfășurare.

Handlova se află la aproximativ 180 de kilometri nord-est de capitala Bratislava. Atacul asupra premierului Robert Fico vine ca un șoc pentru Slovacia și pentru comunitatea internațională, generând preocupări cu privire la securitatea și stabilitatea politică în regiune.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Comisia Europeană prezintă bilanțul progreselor privind uniunea securității, la patru ani de la adoptarea strategiei în domeniu: UE este acum mai puternică și mai bine pregătită ca nicicând

SUA14 hours ago

SUA alocă o finanțare militară suplimentară de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina

ROMÂNIA15 hours ago

Marcel Ciolacu, vizită oficială în Turcia la invitația președintelui Erdogan

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

UE ”condamnă cu fermitate atacul josnic” asupra premierului Slovaciei: Astfel de acte de violență nu își au locul în societatea noastră și subminează democrația

ROMÂNIA15 hours ago

Reacția premierului Marcel Ciolacu după atacul asupra omologului slovac: Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis, după ce premierul slovac a fost împușcat: Condamn actele extremiste care amenință valorile noastre europene fundamentale

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

U.E.15 hours ago

Premierul Slovaciei a fost împușcat în plină stradă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană pregătește terenul pentru achiziții comune de materii prime critice precum în cazul gazelor naturale

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA3 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL7 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

Trending