Comisia privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT) din Parlamentul European a adoptat compromisul propus de
eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) care permite continuarea de animale vii către țările terțe.
Europarlamentarul a fost responsabil pentru întocmirea rapoartelor cu privire la două proiecte majore referitoare la bunăstarea animalelor în timpul transportului: ”Examinarea presupuselor încălcări a dreptului Uniunii și a administrării defectuoase în aplicarea dreptului Uniunii în ceea ce privește protecția animalelor în timpul transportului în interiorul și în afara Uniunii” și ”Proiectul de recomandare în urma examinării cu privire la protecția animalelor în timpul transportului în interiorul și în afara Uniunii”.
”Bunăstarea animalelor în timpul transportului este în interesul comun al fermierilor, al consumatorilor și al întregului lanț de aprovizionare. După sute de ore de ședințe, peste 1000 de amendamente evaluate pe un teren ostil, de multe ori, fermierilor, într-o comisie dominată eminamente de verzi, care doreau cu înverșunare oprirea transportului, fermierii au obținut o victorie de etapă pentru a se putea bucura mai departe de roadele obținute cu multă trudă în fiecare zi! Deciziile luate în Parlamentul European trebuie să țină cont de realitățile din jurul nostru”, a transmis Daniel Buda.
După 18 luni de anchetă, Comisia ANIT a concluzionat că prevederile UE în acest domeniu nu sunt întotdeauna respectate în statele membre și nu iau pe deplin în considerare diferitele nevoi de transport ale animalelor.
Potrivit unui comunicat al comisiei mai sus amintite, europarlamentarii au colectat informații de la cetățeni și ONG-uri cu privire la încălcări ale bunăstării animalelor în timpul transportului. Printre aceste încălcări se numără lipsa spațiului, a apei sau a hranei, expedierea de animale care nu sunt apte pentru transport, supraaglomerarea, utilizarea de vehicule nepotrivite, transportul în timpul temperaturilor extreme și durata prelungită a călătoriei.
Raportul, care detaliază principalele constatări ale anchetei, a fost adoptat cu 30 de voturi pentru și o abținere.
Pe baza acestor constatări, eurodeputații din Comisia ANIT au aprobat un set de proiecte de recomandări cu 24 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 5 abțineri. Acestea includ un apel către Comisie și țările UE să își intensifice eforturile pentru a respecta bunăstarea animalelor în timpul transportului și să actualizeze normele UE.
Camere de supraveghere, temperatură adecvată și interzicerea transportului de animale foarte tinere
Europarlamentarii doresc instalarea camerelor CCTV pe vehiculele de transport, cu precădere pentru operațiunile de încărcare și descărcare, pentru a proteja operatorii care respectă regulile. De asemenea, ei cer autorităților naționale să aprobe planurile de călătorie a animalelor doar dacă temperatura prognozată este între 5ºC și 30ºC. Noile norme ar trebui să introducă dispozitive de înregistrare a temperaturii, umidității și amoniacului în vehicule.
În același timp, Comisia ANIT îndeamnă Comisia Europeană să stabilească limite e timp de călătorie care să acopere toate speciile și vârstele de animale, precum și o interdicție privind transportul animalelor foarte tinere, cu vârsta sub 35 de zile. Ei consideră că transportul de animale neînțărcate cu vârsta de peste 35 de zile ar trebui evitat și permis doar în cazurile în care călătoria este mai mică de două ore.
Transportul de carne în loc de animale vii
Eurodeputații pledează pentru o tranziție către un sistem mai eficient și mai etic, care să favorizeze transportul de material seminal sau embrioni în detrimentul animalelor de reproducție, precum și transportul de carne în detrimentul animalelor transportate pentru sacrificare. Ei solicită Comisiei să prezinte de urgență, cel târziu până în 2023, un plan de acțiune pentru a sprijini această tranziție, inclusiv o propunere privind un fond specific pentru a minimiza impactul socio-economic al schimbărilor care trebuie făcute.
Comisia ANIT semnalează că nu există niciun sistem de control pentru transportul de animale către țările din afara UE.
Europarlamentarii solicită astfel statelor membre să inspecteze toate transporturile către țările terțe, acordând o atenție specială accesului animalelor la hrană și apă, funcționării dispozitivelor de băut, precum și spațiului pentru animale. Exportul de animale vii ar trebui să fie aprobat numai dacă respectă standardele europene de bunăstare a animalelor.
Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului, înființată în iunie 2020 pentru a investiga presupusele încălcări ale normelor UE, și-a încheiat joi activitatea.
Plenul reunit al Parlamentului European va discuta ambele documente și va vota asupra recomandărilor în cadrul sesiunii plenare ce va avea loc la Strasbourg în luna ianuarie, 2022.