Connect with us

Daniel Buda

Comisia ANIT din Parlamentul European a adoptat compromisul propus de eurodeputatul Daniel Buda care permite continuarea transportului de animale vii către țările terțe

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Comisia privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT) din Parlamentul European a adoptat compromisul propus de eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) care permite continuarea de animale vii către țările terțe.

Europarlamentarul a fost responsabil pentru întocmirea rapoartelor cu privire la două proiecte majore referitoare la bunăstarea animalelor în timpul transportului: ”Examinarea presupuselor încălcări a dreptului Uniunii și a administrării defectuoase în aplicarea dreptului Uniunii în ceea ce privește protecția animalelor în timpul transportului în interiorul și în afara Uniunii” și ”Proiectul de recomandare în urma examinării cu privire la protecția animalelor în timpul transportului în interiorul și în afara Uniunii”.

”Bunăstarea animalelor în timpul transportului este în interesul comun al fermierilor, al consumatorilor și al întregului lanț de aprovizionare. După sute de ore de ședințe, peste 1000 de amendamente evaluate pe un teren ostil, de multe ori, fermierilor, într-o comisie dominată eminamente de verzi, care doreau cu înverșunare oprirea transportului, fermierii au obținut o victorie de etapă pentru a se putea bucura mai departe de roadele obținute cu multă trudă în fiecare zi! Deciziile luate în Parlamentul European trebuie să țină cont de realitățile din jurul nostru”, a transmis Daniel Buda.

După 18 luni de anchetă, Comisia ANIT a concluzionat că prevederile UE în acest domeniu nu sunt întotdeauna respectate în statele membre și nu iau pe deplin în considerare diferitele nevoi de transport ale animalelor.

Potrivit unui comunicat al comisiei mai sus amintite, europarlamentarii au colectat informații de la cetățeni și ONG-uri cu privire la încălcări ale bunăstării animalelor în timpul transportului. Printre aceste încălcări se numără lipsa spațiului, a apei sau a hranei, expedierea de animale care nu sunt apte pentru transport, supraaglomerarea, utilizarea de vehicule nepotrivite, transportul în timpul temperaturilor extreme și durata prelungită a călătoriei.

Raportul, care detaliază principalele constatări ale anchetei, a fost adoptat cu 30 de voturi pentru și o abținere.

Pe baza acestor constatări, eurodeputații din Comisia ANIT au aprobat un set de proiecte de recomandări cu 24 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 5 abțineri. Acestea includ un apel către Comisie și țările UE să își intensifice eforturile pentru a respecta bunăstarea animalelor în timpul transportului și să actualizeze normele UE.

Camere de supraveghere, temperatură adecvată și interzicerea transportului de animale foarte tinere

Europarlamentarii doresc instalarea camerelor CCTV pe vehiculele de transport, cu precădere pentru operațiunile de încărcare și descărcare, pentru a proteja operatorii care respectă regulile. De asemenea, ei cer autorităților naționale să aprobe planurile de călătorie a animalelor doar dacă temperatura prognozată este între 5ºC și 30ºC. Noile norme ar trebui să introducă dispozitive de înregistrare a temperaturii, umidității și amoniacului în vehicule.

În același timp, Comisia ANIT îndeamnă Comisia Europeană să stabilească limite e timp de călătorie care să acopere toate speciile și vârstele de animale, precum și o interdicție privind transportul animalelor foarte tinere, cu vârsta sub 35 de zile. Ei consideră că transportul de animale neînțărcate cu vârsta de peste 35 de zile ar trebui evitat și permis doar în cazurile în care călătoria este mai mică de două ore.

Transportul de carne în loc de animale vii

Eurodeputații pledează pentru o tranziție către un sistem mai eficient și mai etic, care să favorizeze transportul de material seminal sau embrioni în detrimentul animalelor de reproducție, precum și transportul de carne în detrimentul animalelor transportate pentru sacrificare. Ei solicită Comisiei să prezinte de urgență, cel târziu până în 2023, un plan de acțiune pentru a sprijini această tranziție, inclusiv o propunere privind un fond specific pentru a minimiza impactul socio-economic al schimbărilor care trebuie făcute.

Comisia ANIT semnalează că nu există niciun sistem de control pentru transportul de animale către țările din afara UE.

Europarlamentarii solicită astfel statelor membre să inspecteze toate transporturile către țările terțe, acordând o atenție specială accesului animalelor la hrană și apă, funcționării dispozitivelor de băut, precum și spațiului pentru animale. Exportul de animale vii ar trebui să fie aprobat numai dacă respectă standardele europene de bunăstare a animalelor.

Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului, înființată în iunie 2020 pentru a investiga presupusele încălcări ale normelor UE, și-a încheiat joi activitatea.

Plenul reunit al Parlamentului European va discuta ambele documente și va vota asupra recomandărilor în cadrul sesiunii plenare ce va avea loc la Strasbourg în luna ianuarie, 2022.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Este nevoie de măsuri pentru a atinge obiectivele Uniunii Europene, pentru a asigura reziliența sistemelor alimentare, dar nu cu costul fermierilor, în mâinile cărora se află bunăstarea ecosistemelor agricole și care se află în prima linie în lupta pentru asigurarea securității alimentare, a subliniat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European.

Acesta a participat la o dezbatere privind refacerea naturii în cadrul comisiei mai sus menționate.

”Se propune ca până în 2030, 25.000 km de râuri să fie transformate în râuri cu curgere liberă. Cum rămâne cu banii care s-au investit până acum în regularizarea acestor cursuri de râuri pentru prevenirea inundațiilor? Să se întreprindă acum măsuri prin care să le refacem și să le aducem la matca inițială, înseamnă punerea în pericol a vieților omenești”, și-a exprimat surprinderea Daniel Buda.

El a arătat că ”evoluțiile geopolitice recente au subliniat și mai mult necesitatea de a proteja securitatea alimentară și reziliența sistemelor alimentare”.

”În această ordine de idei e important să evaluăm corect poziția fermierilor în ecosistemul agricol. Îi vedem ca fiind parte a soluției sau parte a problemei?”, a întrebat eurodeputatul.

Așadar, ”Comisia Europeană trebuie în mod ferm să-și definească calea de acțiune”, consideră Daniel Buda.

”Dacă vom vedea fermierii ca fiind parte a problemei, ca fiind dușmanii mediului, înseamnă că suntem într-o fractură de logică incomensurabilă”, a semnalat europarlamentarul.

Din punctul său de vedere, sarcinile administrative trebuie să fie însoțite de ”resurse financiare” pentru a evita ”relocarea producției agricole din interiorul UE în alte state din afara UE”. 

”Vom importa alimente care nici pe departe nu au calitatea pe care le au cele produse în UE”, a atras atenția Daniel Buda asupra probabile realități. 

Continue Reading

Daniel Buda

Ursula von der Leyen îi mulțumește lui Daniel Buda pentru ”eforturile pe care le-a făcut și le face România pentru transportul de cereale” ucrainene. Eurodeputatul îi cere acesteia sprijin pentru fermierii români

Published

on

© colaj foto (European Union 2022 - Source : EP)

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a mulțumit eurodeputatului Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, pentru ”pentru eforturile pe care le-a făcut și le face România pentru transportul de cereale”.

”Daniel, în primul rând, mii de mulțumiri pentru eforturile pe care le-a făcut și le face România pentru transportul de cereale! Sunteți extraordinari! Ați făcut o treabă foarte bună! Peste 60% din tranzitul de cereale merge prin România! Încă o dată, mii de mulțumiri!”, a subliniat înaltul oficial al Comisiei Europene în cadrul unei reuniuni a Grupului PPE, care a avut loc la Strasbourg.

În cadrul aceluiași eveniment, Daniel Buda și-a exprimat aprecierea pentru eforturile pe care executivul european le-a depus în gestionarea dosarului ucrainean, punctând nevoia continuării ajutorului pentru această țară invadată de Rusia.

Din calitatea de vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul Europene, eurodeputatul – un avocat pledant pentru cauza fermierilor români care s-au confruntat cu dificultăți pe fondul războiului pornit de Putin – a atras atenția asupra situației generate de rămânerea cerealelor din Ucraina în țările de la graniță: România, Polonia, Bulgaria sau Republica Moldova.

Buda, cunoscător al situației, i-a transmis președintei Comisiei Europene că ”avem în același timp 3 milioane de tone de cereale ajunse din Ucraina în România care generează pierderi imense pentru fermieri”.

”Vin din România – la 650 de  km de granița cu Ucraina și facem eforturi uriașe să-i sprijinim pe ucraineni!  Avem în același timp 3 milioane de tone de cereale ajunse din Ucraina în România care generează pierderi imense pentru fermieri. Pierderi estimate la peste 3 miliarde de euro”, a explicat acesta.

”Da, aveți dreptul să obțineți compensații financiare deoarece voi nu trebuie să suferiți pentru ajutorul oferit Ucrainei și lumii întregi! Mai mult decât atât, rezerva de criză va fi activată!”, a fost reacția Ursulei von der Leyen.

Nu este prima dată când eurodeputatul a semnalat probleme cu care se confruntă fermierii din România. Acesta a solicitat Parlamentului European să dezbată situația fermierilor afectați de exporturile de cereale din Ucraina.

Apeluri au fost îndreptate și către Comisia Europeană, căreia Daniel Buda i-a solicitat să vină cu măsuri concrete și să compenseze pierderile suferite de fermierii din țările de la granița cu Ucraina pentru ca aceștia să-și poată continua activitatea

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene măsuri urgente de sprijinire a fermierilor: Trebuie să aibă acces la energie electrică, gaze naturale, îngrășăminte la prețuri accesibile

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, a solicitat comisarului european pentru agricultură să sprijine fermierii europeni, cu precădere pe cei din est,  afectați de războiul rus din Ucraina.

”Accesul la fertilizanți a reprezentat o problemă încă dinaintea războiului pentru  fermierii europeni, dar cu atât mai mult pentru  cei din Est, care  au subvenții mai mici. Dependența de gazul rusesc dar și de îngrășămintele chimice din Rusia și Belarus, generează în prezent dificultăți in ceea ce privește securitatea alimentară”, a evidențiat europarlamentarul într-o intervenție în Parlamentul European privind fertilizatorii.  

Acesta a citat o statistică potrivit căreia ”cel puțin între 30-50% din recoltele culturilor la nivel global sunt atribuite aplicării îngrășămintelor, iar potrivit studiilor de specialitate  nu putem hrăni în prezent populația lumii fără fertilizanți”.

”Astăzi, în statele din proximitatea războiului cu Ucraina – România, Bulgaria, Polonia, Ungaria sau Republica Moldova – producțiile agricole sunt vândute la  prețuri mult sub cele de cost, iar lipsa îngrășămintelor îi duce în pragul falimentului”, a atras atenția Daniel Buda.

În acest context, eurodeputatul a evidențiat nevoia de soluții urgente: ”fermierii trebuie să aibă acces la energie electrică, gaze naturale, îngrășăminte la prețuri accesibile, dar și de adoptarea rapidă a legislației în materie de noi tehnici de ameliorare a plantelor pentru a crește randamentul culturilor”.

De altfel, și Parlamentul European, prin rezoluția adoptată joi, îndeamnă Comisia Europeană să asigure aprovizionarea cu îngrășăminte, să ia măsuri pentru a reduce prețurile și să sporească autonomia strategică a UE în domeniul îngrășămintelor.

Eurodeputații au solicitat, de asemenea, o strategie pe termen lung a UE privind îngrășămintele și o strategie pe termen lung a UE privind nutrienții din sol până în iunie 2023.

Ei notează că gazul rusesc, utilizat în producția de îngrășăminte, contribuie la finanțarea războiului din Ucraina și solicită, prin urmare, ”alocarea de resurse suficiente cât mai curând posibil pentru a pune capăt dependenței de acest gaz”.

Eurodeputații recunosc, de asemenea, că a fi autosuficient în ceea ce privește îngrășămintele minerale ”nu este realist” pe termen mediu și că materiile prime utilizate pentru producerea îngrășămintelor provin adesea de la regimuri autocratice. UE nu ar trebui ”să înlocuiască o dependență cu alta” și trebuie să-și sporească autonomia strategică în domeniul îngrășămintelor.

Ca o măsură pe termen scurt pentru a crește disponibilitatea îngrășămintelor pentru agricultori și a stabiliza prețurile, eurodeputații propun utilizarea unei părți din bugetul agricol 2023 pentru a oferi asistență imediată agricultorilor și pentru a extinde suspendarea temporară a taxelor de import la toate îngrășămintele minerale, cu excepția celor provenite din Rusia și Belarus.

De asemenea, ei solicită Comisiei să analizeze un mecanism de achiziție comună a îngrășămintelor la nivelul UE și modul în care pot fi reduse blocajele de pe piața îngrășămintelor. Pe termen lung, europarlamentarii recomandă accelerarea procesului de decarbonizare și utilizarea de nutrienți fără fosile și reciclați pentru a produce îngrășăminte.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL UE2 hours ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

CONSILIUL EUROPEAN16 hours ago

Consiliul European: Klaus Iohannis a cerut sprijin suplimentar pentru R. Moldova și a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români

EVENIMENTE18 hours ago

Accelerarea transformărilor de mediu, sociale și de bună guvernare pentru societate și mediul de afaceri în România – dezbatere organizată de Global Shapers sub patronajul Ambasadei Elveției

SUA18 hours ago

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, începe un turneu în Africa pentru a contracara prezența tot mai are a Chinei și Rusiei pe acest continent considerat de Washington ”viitorul lumii”

CHINA19 hours ago

Înainte de vizita lui Macron la Beijing, China propune un “consens strategic” cu Europa privind încetarea focului și o soluție politică a războiului din Ucraina

ROMÂNIA20 hours ago

Ambasadoarea SUA la București va depune eforturi pentru a ”extinde prezența companiilor și investițiilor americane” în țara noastră: Vom continua să sprijinim România în lupta împotriva corupției

ROMÂNIA20 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Ursula von der Leyen reacționează după criticile lui Klaus Iohannis: Ajutorul dat fermierilor români nu este suficient. Sunt recunoscătoare României că a depus o moțiune pentru creșterea sumelor

SUA22 hours ago

Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

ROMÂNIA20 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA2 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda3 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO3 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

Team2Share

Trending