Connect with us

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România a primit prima tranșă din PNNR. Țara noastră are șansa dezvoltării prin proiecte durabile și sustenabile

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) a anunțat, joi, că România a primit prima tranșă din Programul Național de Redresare și Reziliență în valoare de 1,85 miliarde de euro.

„Este prima tranșă din Programul Național de Redresare și Reziliență și, așa cum am anunțat încă din luna septembrie, România primește primele fonduri europene până la sfârșitul anului”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Mai mult, europarlamentarul a amintit că fondurile din PNRR se acordă în tranșe bianuale în funcție de îndeplinirea obiectivelor, iar România are o finanțare totală de 29,2 miliarde euro.

„De astăzi, în România începe reconstrucția și redresarea! De astăzi, România are șansa dezvoltării prin proiecte durabile și sustenabile”, a conchis Gheorghe Falcă. 

Comisia Europeană a plătit joi României 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanțare, echivalentul a 13% din alocarea de granturi pentru această țară în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (RRF). Plata prefinanțării va contribui la demararea punerii în aplicare a măsurilor de investiții și de reformă prevăzute în planul de redresare și de reziliență al României.

Citiți și: Ursula von der Leyen, mesaj în limba română după plata primei tranșe din PNRR: Cuvântul cheie este implementarea. Suntem alături de România

Consiliul Uniunii Europene a aprobat la 28 octombrie, în mod oficial, Planul Național de Redresare și Reziliență al României, prin care țara noastră va putea accesa 29,2 miliarde de euro.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat undă verde, la București, Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin intermediul căruia România va putea beneficia de 29,2 miliarde de euro, granturi și împrumuturi, pentru a-și redresa economia și a-și construi reziliența ca urmare a pandemiei, printr-o tranziție verde și digitală

Formal, Comisia Europeană a adoptat la 27 septembrie o evaluare pozitivă a planului de redresare și de reziliență al României, un pas esențial care deschide calea pentru ca UE să plătească 14,24 miliarde de euro sub formă de granturi și 14,94 miliarde de euro sub formă de împrumuturi în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR). România a fost al 20-lea stat membru care a primit undă verde din partea executivului european pentru PNRR.

Ca imagine de ansamblu, PNRR-ul României este structurat pe 15 componente care acoperă toţi cei 6 piloni prevăzuţi la nivel european, cuprinde 507 de jaloane și ținte, 171 de măsuri (dintre care 64 de reforme și 107 investiții).

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă : Socialiștii europeni vor să sărăcească și să împovăreze cetățeanul european

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul PPE, Gheorghe Falcă atrage un semnal de alarmă cu privire la modificarea legislației pentru restaurarea naturii, într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Eurodeputatul subliniază întreg grupul PPE din Parlamentul European „îi cere vicepreședintelui Comisiei Europene, socialistul Frans Timmermans, retragă propunerea de lege pentru restaurarea naturii, după ce Comisia pentru pescuit a Parlamentului a respins legislația planificată pentru vot în această săptămână. Comisia pentru Agricultură a Parlamentului a votat marți, 23 mai împotriva aceleiași legi”.

Gheorghe Falcă transmite în mod clar: „Două comisii parlamentare au votat acum pentru respingerea propunerii de refacere a naturii. Acesta este un semnal de alarmă și arată Parlamentul nu dorește accepte o propunere care doar crește costurile și insecuritatea pentru fermieri, pescari și consumatori. Susținem biodiversitatea, dar această propunere nu este adecvată scopului și ar trebui retrasă în urma voturilor decisive din două comisii parlamentare”.

Europarlamentarul a mai spus: „Vrem protejăm și refacem natura, dar trebuie lucrăm efectiv în realitate, astfel încât obiectivele fie fezabile și toate părțile interesate le poată atinge”.

Referindu-se la reglementările legate de refacerea naturii, Falcă subliniază: „În prezent, există până la 23 de reglementări legate de refacerea naturii și mai mult de 40 de texte care țin cont de comunicări, strategii și reglementări. Încă un text suplimentar nu va aduce nicio valoare adăugată. Comisia Europeană ar fi trebuit facă alte sugestii care creeze coerență cu legislația existentă. Vrem ajutăm statele membre restabilească ecosistemele, asigurând în același timp locuri de muncă, în special în sectoare precum sectorul agriculturii sau pescuitului din UE, care s-a dovedit a fi strategic, asigurând securitatea alimentară în Europa în timpul Brexit-ului, a pandemiei de COVID și a războiului din Ucraina. Sectorul pescuitului european este mai durabil decât sectorul pescuitului în majoritatea țărilor terțe”.

În cazul în care legislația nu va fi retrasă, aceasta va fi votată în iunie de către comisia de mediu, care este comisia principală pentru propunere. „Socialiștii europeni vor sărăcească și împovăreze cetățeanul european în numele protejării mediului. Grupul PPE este angajat în aceste eforturi care vizează reducerea emisiilor de carbon, dar nu cu orice preț, nu putem distruge locuri de muncă și industrii”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Gheorghe Falcă atrage atenția asupra scăderii populației din România și cere Ministerului Familiei să vină cu ”măsuri reale și eficiente” pentru a inversa fenomenul

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) consideră că ”viitorul României stă în încurajarea și sprijinirea familiei”, astfel că a lansat un apel la programe ”cu eficacitate dovedită” în contextul în care ”trendurile demografice de la noi prevăd o scădere continuă a populației”.

”Populația planetei a depășit anul trecut opt miliarde de locuitori, prognozele pentru 2050 arătând o creștere până la 9,8 miliarde, iar pentru 2100 o creștere până la 11.2 miliarde.  Aceste cifre amețitoare, deși creșterea globală a populației pare că va încetini, ridică mari probleme în ceea ce privește urbanizarea sustenabilă, clima, resursele, dar și la nivel social, date fiind transformările accelerate și uneori radicale prin care trece economia, transformări care, în multe zone, generează deja un surplus de forță de muncă, șomaj, presiune pe sistemele de pensii. Pentru noi însă, în România, problema este una inversă. Trendurile demografice de la noi prevăd o scădere continuă a populației, iar adevărul este clar deja: ne confruntăm cu o problemă demografică gravă, care va aduce provocări majore din punct de vedere social, economic, dar și cultural. Familia, în toată Europa din păcate, se află într-o poziție fragilizată și aș fi dorit și doresc ca în țara noastră să inversăm acest trend”, a trans un semnal de alarmă Falcă.

Acesta a evidențiat că dorește să ”întărim ideea de familie în România, vreau să întărim ideea de sanctitate a căsătoriei, desigur, respectând libertatea absolută și individuală a fiecăruia, dar acum, vorbind despre acest subiect, despre familie, vreau să văd mai mult interes și mai multă responsabilitate pentru viitorul României”.

Gheorghe Falcă salută faptul existența unui Minister al Familiei, dar a solicitat ”măsuri reale, necesare și eficiente” din partea acestei instituții pentru ”a sprijini creșterea demografică”.

”E păcat pentru că, dacă ministerul ar fi fost creat cu gândul la FAMILIE și nu la persoana care va ocupa postul de ministru, poate am fi văzut și o activitate cât de cât relevantă. Nu este cazul. În realitate, Ministerul Familiei din România are în centru persoana ministrului și în niciun caz FAMILIA, iar acest lucru nu poate continua așa, consider eu. Nu poți fi ministru, nu poți conduce un minister și, mai grav, nu poți obține rezultate pentru oameni, pentru familii, dacă singurul tău scop e să te promovezi electoral, așa cum face actualul ministru, cu gândul unei candidaturi la Primăria București. Mai rămâne tot restul țării! Unde sunt planurile concrete, așa cum fac polonezii sau lituanienii, de a încuraja diaspora să revină acasă? Unde sunt programele cu eficacitate dovedită, nu doar vorbită, care vin în ajutorul părinților, al mamelor, al orfanilor care vor deveni adulți? Rămâne faptul că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România, problema demografică, rămâne ne-adresată tocmai de una dintre instituțiile care trebuiau să fie în prima linie, să genereze idei și să realizeze proiecte. Iar când vorbesc despre ce ar trebui făcut, aș vrea să fie clar că mă refer la întreaga țară, nu doar la Capitală. Acest minister trebuia deja să fie prezent în județe, să mobilizeze toți actorii relevanți din fiecare zonă a României și, mai ales, să vină în întâmpinarea celor care, din multe motive întemeiate, se tem să pună bazele unei familii”, a mai spus Falcă.

Acestea fiind spuse, el a solicitat Ministerului Familiei ”să coboare, dacă îi este posibil, printre oameni, să vadă lucrurile la nivel local, județean și abia apoi la nivel național. Avem nevoie de acțiuni specifice, localizate, dacă ne dorim efecte pe termen lung”.

”Să vedem de exemplu, de ce într-o zonă rata divorțurilor este mai mare, să înțelegem motivele profunde care duc la aceste situații și care creează multă suferință pentru copii, pentru viitorii adulți, pentru viitorii părinți. Din fotoliul ministerial doar, aceste detalii nu au cum să se vadă și cauzele nu pot fi combătute!  Eu vreau un Minister al Familiei pro-activ, care să transmită celorlalte ministere o estimare de impact asupra familiilor din România în toate inițiativele legislative propuse! Oare visez eu, sau exemplul pe care îl ofer reprezintă nu doar baza, dar și cel mai simplu lucru pe care acest minister ar fi obligat să îl facă?  Am putea vedea și ar trebui să vedem multe, pentru că timpul nu are răbdare cu noi, pentru că problemele demografice ne vor lovi din plin, pentru că familiile, de multe ori, au mult prea multe probleme cu care se confruntă în viața de zi cu zi pentru a mai avea vreme să se gândească și la ele însele”, a conchis Gheorghe Falcă.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă: Avem nevoie de investiții masive pentru dezvoltarea infrastructurii transportului feroviar în Europa pentru a contribui la decarbonizare

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Provocările viitoare pentru infrastructura feroviară au fost dezbătute într-o primă audiere publică în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) din Parlamentul European, în contextul căreia eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL/PPE) a transmis că membrii comisiei împreună cu experții invitați examinează atât viitorul tarifelor de acces la calea ferată, cât și investițiile în infrastructura feroviară necesare pentru ca sectorul să contribuie la decarbonizare.

„Provocările viitoare pentru infrastructura feroviară: taxele de acces la calea unică europeană și investițiile necesare pentru decarbonizare au fost analizate în contextul cererii globale de transport care crește rapid. Având în vedere tendințele actuale, transportul de pasageri și de marfă se va dubla până în 2050. O astfel de creștere este un semn al dezvoltării economice, dar implică o cerere mai mare de energie și o creștere a emisiilor de CO2 și a poluanților atmosferici. Într-o lume care devine din ce în ce mai urbanizată, călătoriile cu trenul se potrivesc bine nevoilor urbane. Feroviarul de mare viteză poate servi ca alternativă la călătoriile pe distanțe scurte, iar feroviarul convențional și de marfă pot completa alte moduri de transport pentru a oferi o mobilitate eficientă”, a explicat Falcă.

Europarlamentarul a mai subliniat și faptul că „sectorul feroviar poate oferi beneficii substanțiale pentru sectorul energetic, precum și pentru mediu. Diversificând sursele de energie și oferind o mobilitate mai eficientă, calea ferată poate reduce consumul de energie din transport și poate reduce numărul accidentelor rutiere. Până în 2050, calea ferată ar trebui să-și extindă substanțial cota modală pe distanțe medii și lungi atât pentru pasageri, cât și pentru marfă, pe baza unei rețele dense conectate la toate aeroporturile și porturile maritime principale”.

„Sectorul feroviar contribuie major la dezvoltarea economică și socială a Europei, deoarece oferă locuri de muncă pentru un număr semnificativ de personal cu înaltă calificare. În întreaga Uniune, aceștia lucrează în companii de diferite dimensiuni, fie furnizând direct servicii de transport, fie ca parte a lanțului de aprovizionare și logistică. Activitățile lor oferă fundația nu numai pentru operarea sistemului feroviar, ci și pentru industria de succes a aprovizionării feroviare din Europa, care aduce contribuții considerabile la nevoile pieței globale de echipamente feroviare. Transportul feroviar se adaptează la schimbările demografice și se adaptează la tendințele în schimbare în comportamentul consumatorilor, bazându-se pe o serie de abilități bazate pe cunoștințe în care Europa este lider în lume, ajutată de standarde care sunt de facto standarde mondiale – fie în materie de siguranță, tehnologia vehiculelor, aplicații telematice, proiectarea sistemelor, inginerie civilă sau operațiuni. Acest sector de transport este liderul global și continuă îndeplinească obiectivele și nevoile societății. Pentru ca UE să-și îndeplinească obiectivele până în 2050, feroviarul va avea nevoie de finanțare publică și privată combinată de aproximativ un trilion de euro”, a transmis Gheorghe Falcă.

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

Maia Sandu, “recunoscătoare sprijinului din partea României și Franței”, predă Spaniei ștafeta summitului CPE care a făcut R. Moldova mai vizibilă pe harta Europei

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Zelenski, recunoscător pentru că “România ajută Ucraina”: Relațiile s-au schimbat când “Iohannis și alți lideri au susținut candidatura Ucrainei la UE”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI12 hours ago

Victor Negrescu solicită Comisiei Europene printr-un demers susținut de europarlamentari din mai multe grupuri politice să sprijine cu fonduri UE copiii români cu părinți plecați în afara țării

U.E.13 hours ago

Oficiali de rang înalt din Europa în frunte cu Josep Borrell participă la cel mai important forum de securitate din Asia, încercând să-i convingă pe partenerii din regiune să sprijine mai mult Ucraina

NATO13 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO13 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

Polonia livrează arme și muniții cu șase avioane de transport pentru poliția din Republica Moldova

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA14 hours ago

Declarație comună Iohannis – Zelenski adoptată în R. Moldova: România și Ucraina vor organiza consultări privind garanțiile de securitate acordate Ucrainei înaintea aderării la NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Parlamentul European solicită o strategie coordonată pentru a mări reziliența UE la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024

NATO13 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO13 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA16 hours ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Team2Share

Trending