Comisia Europeană a prezentat miercuri, 4 martie, o propunere de a consacra în legislație angajamentul politic al UE de a fi neutră din punct de vedere climatic până în 2050, pentru a proteja planeta și cetățenii europeni.
Propunerea Comisiei Europene, o premieră în domeniul climatic la nivel european, a fost înaintată în primele 100 de zile de mandat și face parte din foaia de parcurs cu 50 de obiective pentru anul 2050 anunțată public de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de vicepreședintele executiv Frans Timmermans cu ocazia lansării Pactului Ecologic European, în decembrie 2019.
Legea Europeană a Climei consacră, deci, anul 2050 drept țina pentru atingerea neutralității climatice și direcția de parcurs pentru toate domeniile de politică ale UE, oferind, în același timp, previzibilitate pentru autoritățile publice, întreprinderi și cetățeni.
În același timp, Comisia a lansat o consultare publică, desfășurată pe parcursul a 12 săptămâni, cu privire la viitorul Pact Climatic European. Prin această consultare, publicul va fi implicat în co-proiectarea acestui instrument instrument legislativ propus astăzi.
Președintele Ursula von der Leyen a declarat: „Astăzi luăm atitudine pentru a face din UE primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Legea Climei este traducerea legislativă a angajamentului nostru politic și ne plasează ireversibil pe calea către un viitor mai durabil. Este inima Pactului Ecologic European. Oferă predictibilitate și transparență pentru industria și investitorii europeni. Dă direcție strategiei noastre de creștere ecologică și garantează că tranziția va fi treptată și echitabilă.”
La rândul său, Frans Timmermans, vicepreședinte executiv pentru Pactul Verde European, a adăugat:
„Transformăm cuvintele în acțiune astăzi, pentru a arăta cetățenilor noștri europeni că suntem serioși cu privire la atingerea țintei zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050. Legea Europeană a Climei este, de asemenea, un mesaj către partenerii noștri internaționali că acesta este anul în care ne creștem ambiția globală împreună, pentru îndeplinirea obiectivelor comune asumate în cadrul Acordului de la Paris. Legea Europeană a Climei va asigura că vom rămâne concentrați și disciplinați, că vom rămâne pe drumul cel bun și că suntem responsabili pentru a oferi ceea ce am promis.”
Prin Legea Europeană a Climei, Comisia propune o țintă obligatorie din punct de vedere legal de zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050. Instituțiile UE și statele membre vor fi, astfel, obligate colectiv să ia măsurile necesare la nivel național și europeam pentru a atinge obiectivul stabilit.
De asemenea, Legea Climei include măsuri de urmărie a progresului și de ajustare treptată a acțiunilor, bazate pe sistemele existente, cum ar fi procesul de guvernanță pentru planurile naționale de energie și climă ale statelor membre, rapoarte periodice ale Agenției Europene de Mediu și pe cele mai recente dovezi științifice despre schimbările climatice și efectele acestora. Progresul va fi revizuit la fiecare cinci ani, în conformitate cu evaluarea globală din cadrul Acordului de la Paris.
Legea Climei abordează, totodată, calea pentru a atinge ținta din 2050 și anume, în baza unei evaluări de impact cuprinzătoare, Comisia va propune o nouă țintă europeană pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030. Astfel, Legea Climei va fi modificată după finalizarea evaluării impactului. Mai exact, până în iunie 2021, Comisia va analiza și, după caz, va propune revizuirea tuturor instrumentelor de politică relevante pentru a realiza reducerile suplimentare de emisii până în 2030.
Comisia mai propune stabilirea unei traiectorii la nivelul UE pentru perioada 2030-2050 pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a măsura progresul și a oferi predictibilitate autorităților publice, întreprinderilor și cetățenilor.
Până în septembrie 2023 și, ulterior, la fiecare cinci ani, Comisia va evalua coerența măsurilor naționale și ale UE cu obiectivul de neutralitate climatică și traiectoria pentru perioada 2030-2050.
Comisia va fi împuternicită să emită recomandări statelor membre ale căror acțiuni sunt incompatibile cu obiectivul de neutralitate climatică, iar statele membre vor fi obligate să țină seama în mod corespunzător de aceste recomandări sau să explice raționamentul lor dacă nu reușesc acest lucru. De asemenea, Comisia poate revizui adecvarea traiectoriei și a măsurilor la nivelul Uniunii.De asemenea, statelor membre li se va cere să dezvolte și să implementeze strategii de adaptare pentru a consolida reziliența și a reduce vulnerabilitatea la efectele schimbărilor climatice.