Comisia Europeană a făcut astăzi publică propunerea sa privind bugetul UE alocat în perioada 2021-2027, viitorul cadru financiar multianual, pentru dezvoltare regională și politica de coeziune, anunțând o creștere a fondurilor destinate României, confirmând astfel cifrele date publicității astăzi de cotidianul spaniol El Pais.

Foto: Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu/ Facebook
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Executivul comunitar își propune să modernizeze politica de coeziune, principala politică de investiții a UE și una dintre cele mai tangibile expresii ale solidarității.
”Astăzi propunem o politică de coeziune pentru toate regiunile, care să nu lase pe nimeni în urmă. Politica de Coeziune trebuie să rămână principalul instrument al UE pentru că aceasta reprezintă legătura directă între UE și cetățenii săi. Am îmbunătățit flexibilitatea acestei politici pentru a o adapta la noile priorități și pentru a spori protecția cetățenilor UE. Am simplificat, de asemenea, normele, iar acest lucru va fi în beneficiul tuturor, de la întreprinderile mici la antreprenori și la școli și spitale, care vor putea obține fonduri mai ușor”, a precizat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, un promotor vocal al politicii de coeziune, în cadrul conferinței de presă susținute alături de vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru locuri de muncă, creștere investiții și competitivitate, Jyrki Katainen, la finalul întrunirii Colegiului Comisarilor.
”Viitoarea politică de coeziune va fi mai modernă şi mai uşor de utilizat, tocmai pentru a răspunde mai bine necesităţilor cetăţenilor europeni şi pentru a se adapta mai uşor nevoilor de zi cu zi ale acestora”, a mai spus înaltul oficial european.
Făcând trimitere la o statistică potrivit căreia până în anul 2050, mai mult de 80% dintre europeni vor trăi în zone urbane, lucru care aratp importanța orașelor, Crețu a mai spus că acestea ”vor avea un cuvânt de spus”, anunțând, în același timp, că 1.6 miliarde de euro din cadrul fondurilor pentru coeziune vor fi alocați regiunilor ultraperiferice pentru a o îmbunătățire a relațiilor acestora cu vecinii săi.
”În următorii zece ani, politica de coeziune va ajuta ansamblul regiunilor să-și modernizeze industria, să investească în inovare și va facilita tranziția către o economie circulară, cu emisii scăzute de dioxid de carbon. În plus, propunerea noastră va contribui, de asemenea, la consolidarea unui mediu favorabil întreprinderilor în Europa, creând condiții adecvate pentru creșterea economică, crearea de locuri de muncă și investiții”, a stipulat Katainen în cadrul aceluiași eveniment amintit mai sus.
Care sunt principalele elemente ale propunerii Comisiei Europene pentru modernizarea politicii de coeziune?
1. Axarea pe priorități strategice de investiții, în cazul cărora UE este cea mai în măsură să obțină rezultate bune. Inovarea, sprijinirea micilor întreprinderi, tehnologiile digiale, dar și modernizarea industrială vor fi subiectul fondului european pentru dezvoltare regională și fondului de coeziune. Sursele financiare vor fi folosite, de asemenea, pentru a facilita tranziția spre o economie cu emisii scăzute de carbon și lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris.

Foto: Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu/ Facebook
2. O politică de coeziune pentru toate regiunile și o abordare mai adaptată a dezvoltării regionale
Investiții în toate regiunile. Regiunile care înregistrează încă decalaje în ceea ce privește creșterea sau veniturile, situate în principal în sudul și estul Europei, vor beneficia în continuare de un sprijin substanțial din partea UE. Politica de coeziune va continua să investească în toate regiunile, deoarece multe dintre acestea, situate în întreaga Europă (inclusiv în statele membre mai bogate), întâmpină dificultăți în realizarea tranziției industriale, în combaterea șomajului și în a se afirma într-o economie globalizată.
O abordare adaptată: Politica de coeziune clasifică regiunile în trei categorii: regiuni mai puțin dezvoltate, regiuni de tranziție și regiuni dezvoltate. PIB-ul pe cap de locuitor rămâne în continuare principalul criteriu de alocare a fondurilor necesare pentru a reduce discrepanțele și a ajuta regiunile cu venituri și creștere economică scăzute să recupereze decalajele. De asemenea, au fost introduse noi criterii pentru a reflecta mai bine realitatea de pe teren, și anume șomajul în rândul tinerilor, nivelul scăzut de educație, schimbările climatice și primirea și integrarea migranților.
Inițiative la nivel local: Politica de coeziune pentru perioada 2021-2027 reprezintă o Europă care împuternicește, prin sprijinul acordat strategiilor de dezvoltare inițiate la nivel local. Autoritățile locale, urbane și teritoriale vor fi mai implicate în gestionarea fondurilor UE, în timp ce ratele de cofinanțare majorate vor îmbunătăți asumarea răspunderii pentru proiectele finanțate de UE în regiuni și orașe.
3. O politică de coeziune mai accesibilă pentru cetățeni, mai puțin greoaie
Simplificarea accesului la fonduri. Comisia Europeană a venit cu propunerea ca normele să fie simplifice în cadrul viitorului buget pe termen lung al Uniunii Europene, reducând birocrația și simplificând procedurile de control pentru întreprinderile și antreprenorii care beneficiază de sprijinul UE.
Un cadru unic de reglementare. Există deja un cadru de reglementare unic care cuprinde șapte fonduri UE implementate în parteneriat cu statele membre („gestiune partajată”), ceea ce va facilita activitatea managerilor de programe finanțate prin fonduri UE. Acest cadru va facilita, de asemenea, sinergiile, de exemplu între fondurile politicii de coeziune și Fondul pentru azil și migrație, pentru a elabora astfel strategii de integrare locală a migranților. Cadrul permite, de asemenea, stabilirea unor legături mai eficiente cu alte fonduri din setul UE de instrumente bugetare; De exemplu, statele membre pot alege să transfere o parte din resursele politicii de coeziune către programul InvestEU.
Adaptarea la necesități. De asemenea, noul cadru combină stabilitatea necesară pentru planificarea pe termen lung a investițiilor cu nivelul adecvat de flexibilitate necesar pentru a face față evenimentelor neprevăzute. O evaluare la jumătatea perioadei va determina dacă sunt necesare modificări ale programelor pentru ultimii doi ani din perioada de finanțare și dacă va fi posibil transferul limitat de resurse în cadrul programelor finanțate din fondurile UE.
4. O mai strânsă legătură cu semestrul european, pentru a îmbunătăți mediul de investiții în Europa. Comisia propune consolidarea legăturii dintre politica de coeziune și semestrul european, pentru a crea un mediu favorabil întreprinderilor și creșterii în Europa, astfel încât investițiile UE și cele naționale să poată fi valorificate la întregul lor potențial. Această consolidare a sprijinului politicii de coeziune pentru reformele structurale va asigura deplina complementaritate și coordonare cu noul Program îmbunătățit de sprijin pentru reforme.
Potrivit propunerii Comisiei Europene referitoare la bugetul UE destinat dezvoltării regionale și politicii de coeziune după 2020, suma alocată pentru politica de coeziune este de 373 de miliarde de euro în angajamente pentru perioada 2021-2027, axându-se pe eliminarea decalajelor între statele membre și regiunile din interiorul UE.
Comisia Europeană și-a prezentat la data de 2 mai viziunea sa privind viitoarul CFM post-2020, un buget pe termen lung de 1.135 de miliarde de euro, echivalentul a 1,11% din venitul național brut al UE27.
Bugetul propus de executivul european în plenul Parlamentului European, care se ridică la 1.279 de miliarde de euro, luând în calcul inflația, este orientat către șapte rubrici prioritare: 1) piața unică, inovație și piața digitală (187,4 miliarde) ; 2) coeziune și valori (442,4 miliarde); 3) resurse naturale și mediu (378,9 miliarde); 4) migrație și gestiunea frontierelor (34,9 miliarde); 5) securitate și apărare (27,5 miliarde); 6) vecinătatea și politica globală (123 miliarde); 7) administrația publică europeană (85,3 miliarde).