Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de propuneri pentru o abordare comună, coordonată la nivel european, a cauzelor profunde ale problemelor de pe piața gazelor și asigurării securității aprovizionării la prețuri rezonabile pentru iarna viitoare.
”Piețele globale și europene ale energiei trec prin perioade turbulente, în special de la invazia rusă în Ucraina. Europa trebuie să ia măsuri rapide pentru a ne asigura aprovizionarea cu energie pentru iarna viitoare și pentru a atenua presiunea pe care o exercită facturile ridicate la energie asupra cetățenilor și întreprinderilor noastre. Propunerile de astăzi reprezintă un nou pas înainte în activitatea noastră intensă pe acest front”, a transmis comisarul european pentru energie, Kadri Simson.
Potrivit unui comunicat al instituției, propunerea, care vine după pachetul de măsuri ReRowerEU și Declarația de la Versailles, cuprinde o obligație de a umple până la cel puțin 80% depozitele de stocare a gazelor naturale pentru iarna viitoare în vederea asigurării aprovizionării cu energie, Comisia Europeană propunând ca aceasta să crească până la 90% în anii următori.
Pentru a răspunde preocupărilor legate de menținerea prețurilor ridicate la energie, Comisia a adoptat, de asemenea, o comunicare care prezintă opțiunile de intervenție pe piață la nivel european și național și evaluează avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.
Parteneriatele UE cu țările terțe pentru achiziționarea colectivă de gaz și hidrogen pot contribui la îmbunătățirea rezilienței și reducerii prețurilor.
Comisia este pregătită să creeze un grup operativ privind achizițiile comune de gaze la nivelul UE. Prin punerea în comun a cererii, grupul operativ va facilita și va consolida relațiile internaționale ale UE cu furnizorii, pentru a contribui la asigurarea unor importuri la prețuri avantajoase înainte de iarna viitoare. Grupul operativ ar fi sprijinit de reprezentanți ai statelor membre în cadrul unui comitet director.
O echipă comună de negociere condusă de Comisie va purta discuții cu furnizorii de gaze și va pregăti, de asemenea, terenul pentru viitoarele parteneriate energetice cu furnizorii-cheie, dincolo de gazul natural și gaz natural lichefiat.
Experiența din perioada pandemiei de COVID-19 va reprezenta sursă de inspirație, având în vedere că atunci o acțiune la nivelul UE a fost crucială pentru a garanta aprovizionarea cu vaccinuri.
O propunere legislativă pentru asigurarea stocării gazelor pe timp de iarnă
Comisia Europeană a apăsat pedala de la accelerație după Summitul de la Versailles și a prezentat miercuri o propunere legislativă care solicită statelor membre să se asigure că depozitele lor de înmagazinare subterană a gazelor naturale sunt umplute la cel puțin 80% din capacitate până la 1 noiembrie 2022, ajungând la 90% în anii următori, cu obiective intermediare din februarie până în octombrie.
Operatorii siturilor de stocare vor fi nevoiți să raporteze autorităților naționale nivelurile de umplere. Statele membre vor trebui să monitorizeze lunar nivelurile de umplere și să raporteze Comisiei.
Instalațiile de depozitare a gazelor naturale reprezintă o infrastructură esențială pentru asigurarea securității aprovizionării. O nouă procedură de certificare obligatorie pentru toți operatorii de sisteme de stocare va evita riscurile potențiale care rezultă din influența din exterior asupra infrastructurii critice de stocare, ceea ce înseamnă că operatorii necertificați vor trebui să renunțe la proprietatea sau la controlul instalațiilor de stocare a gazelor din UE.
În plus, pentru ca o instalație de stocare a gazelor să își înceteze activitatea, va trebui să dețină o autorizație din partea autorității naționale de reglementare. Pentru a stimula reumplerea instalațiilor de depozitare a gazelor din UE, Comisia propune o reducere de 100% a tarifelor de transport bazate pe capacitate la punctele de intrare și de ieșire din instalațiile de depozitare.
Măsuri de urgență privind prețurile la energie și stocarea gazelor
Comisia a luat măsuri încă din vara anului trecut pentru a atenua impactul prețurilor ridicate la energie asupra gospodăriilor și întreprinderilor. În urmă cu două săptămâni, președinta von der Leyen s-a angajat să prezinte până la sfârșitul lunii opțiuni concrete și excepționale pe termen scurt pentru a combate efectele de domino ale prețurilor la gaze pe piața energiei electrice.
Comisia și-a devansat activitatea pentru a-și aduce contribuția în cadrul reuniunii șefilor de stat sau de guvern din această săptămână și a prezentat miercuri o comunicare care cuprinde aceste opțiuni.
Statele membre au prezentat mai multe variante de măsuri de urgență pentru a limita impactul prețurilor ridicate la electricitate. Cu toate acestea, toate opțiunile prezintă și dezavantaje. Opțiunile pe termen scurt privind prețul energiei electrice pot fi grupate, în linii mari, în două categorii:
A. Compensații financiare:
I. Comerțul cu amănuntul: sprijin pe venit, cadru pentru ajutor de stat temporar, impozitare redusă, model de agregare/ cumpărător unic.
Principalele dezavantaje: costuri bugetare, riscuri pentru concurența echitabilă.
II. Comerț cu ridicata: plafonarea prețurilor pentru producătorii de combustibii fosili, plafonarea prețului la electricitate, model de agregare/ cumpărător unic
Principalele dezavantaje: costuri bugetare, distorsionarea concurenței și perturbarea pieței.
B. Reglementare: prețuri fixe pentru producători.
Principalele dezavantaje: complexitate, perturbarea aprovizionării, impact asupra investițiilor.

© Comisia Europeană
După cum se menționează în comunicare, nu există un singur răspuns simplu pentru a aborda problema prețurilor ridicate la electricitate, având în vedere diversitatea situațiilor dintre statele membre în ceea ce privește mixul de energie, structura pieței și nivelurile de interconectare. Comisia prezintă argumentele pro și contra ale diferitelor abordări pentru a fi analizate în continuare de liderii europeni și este pregătită să își continue activitatea, după caz.
În luna mai, Comisia va prezenta planul său detaliat RePowerEU și va evalua opțiunile de optimizare a concepției pieței energiei electrice și este pregătită să propună un plan european de economisire a energiei.
De asemenea, Comisia ia în considerare posibilitatea de a oferi orientări statelor membre cu privire la modul în care să utilizeze în mod optim derogările specifice fiecărei țări în parte, în temeiul Directivei privind impozitarea energiei.