Connect with us

U.E.

Comisia Europeană solicită statelor UE ca până la 1 noiembrie depozitele de stocare a gazelor naturale să fie umplute la cel puțin 80% din capacitate. Instituția va crea un grup operativ pentru achiziții comune

Published

on

© European Union, 2012

Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de propuneri  pentru o abordare comună, coordonată la nivel european, a cauzelor profunde ale problemelor de pe piața gazelor și asigurării securității aprovizionării la prețuri rezonabile pentru iarna viitoare.

”Piețele globale și europene ale energiei trec prin perioade turbulente, în special de la invazia rusă în Ucraina. Europa trebuie să ia măsuri rapide pentru a ne asigura aprovizionarea cu energie pentru iarna viitoare și pentru a atenua presiunea pe care o exercită facturile ridicate la energie asupra cetățenilor și întreprinderilor noastre. Propunerile de astăzi reprezintă un nou pas înainte în activitatea noastră intensă pe acest front”, a transmis comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Potrivit unui comunicat al instituției, propunerea, care vine după pachetul de măsuri ReRowerEU și Declarația de la Versailles, cuprinde o obligație de a umple până la cel puțin 80% depozitele de stocare a gazelor naturale pentru iarna viitoare în vederea asigurării aprovizionării cu energie, Comisia Europeană propunând ca aceasta să crească până la 90% în anii următori.

Pentru a răspunde preocupărilor legate de menținerea prețurilor ridicate la energie, Comisia a adoptat, de asemenea, o comunicare care prezintă opțiunile de intervenție pe piață la nivel european și național și evaluează avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Parteneriatele UE cu țările terțe pentru achiziționarea colectivă de gaz și hidrogen pot contribui la îmbunătățirea rezilienței și reducerii prețurilor.

Comisia este pregătită să creeze un grup operativ privind achizițiile comune de gaze la nivelul UE. Prin punerea în comun a cererii, grupul operativ va facilita și va consolida relațiile internaționale ale UE cu furnizorii, pentru a contribui la asigurarea unor importuri la prețuri avantajoase înainte de iarna viitoare. Grupul operativ ar fi sprijinit de reprezentanți ai statelor membre în cadrul unui comitet director.

O echipă comună de negociere condusă de Comisie va purta discuții cu furnizorii de gaze și va pregăti, de asemenea, terenul pentru viitoarele parteneriate energetice cu furnizorii-cheie, dincolo de gazul natural și gaz natural lichefiat.

Experiența din perioada pandemiei de COVID-19 va reprezenta sursă de inspirație, având în vedere că atunci o acțiune la nivelul UE a fost crucială pentru a garanta aprovizionarea cu vaccinuri.

O propunere legislativă pentru asigurarea stocării gazelor pe timp de iarnă

Comisia Europeană a apăsat pedala de la accelerație după Summitul de la Versailles și a prezentat miercuri o propunere legislativă care solicită statelor membre să se asigure că depozitele lor de înmagazinare subterană a gazelor naturale sunt umplute la cel puțin 80% din capacitate până la 1 noiembrie 2022, ajungând la 90% în anii următori, cu obiective intermediare din februarie până în octombrie.

Operatorii siturilor de stocare vor fi nevoiți să raporteze autorităților naționale nivelurile de umplere. Statele membre vor trebui să monitorizeze lunar nivelurile de umplere și să raporteze Comisiei.

Instalațiile de depozitare a gazelor naturale reprezintă o infrastructură esențială pentru asigurarea securității aprovizionării. O nouă procedură de certificare obligatorie pentru toți operatorii de sisteme de stocare va evita riscurile potențiale care rezultă din influența din exterior asupra infrastructurii critice de stocare, ceea ce înseamnă că operatorii necertificați vor trebui să renunțe la proprietatea sau la controlul instalațiilor de stocare a gazelor din UE.

În plus, pentru ca o instalație de stocare a gazelor să își înceteze activitatea, va trebui să dețină o autorizație din partea autorității naționale de reglementare. Pentru a stimula reumplerea instalațiilor de depozitare a gazelor din UE, Comisia propune o reducere de 100% a tarifelor de transport bazate pe capacitate la punctele de intrare și de ieșire din instalațiile de depozitare.

Măsuri de urgență privind prețurile la energie și stocarea gazelor

Comisia a luat măsuri încă din vara anului trecut pentru a atenua impactul prețurilor ridicate la energie asupra gospodăriilor și întreprinderilor. În urmă cu două săptămâni, președinta von der Leyen s-a angajat să prezinte până la sfârșitul lunii opțiuni concrete și excepționale pe termen scurt pentru a combate efectele de domino ale prețurilor la gaze pe piața energiei electrice.

Comisia și-a devansat activitatea pentru a-și aduce contribuția în cadrul reuniunii șefilor de stat sau de guvern din această săptămână și a prezentat miercuri o comunicare care cuprinde aceste opțiuni.

Statele membre au prezentat mai multe variante de măsuri de urgență pentru a limita impactul prețurilor ridicate la electricitate. Cu toate acestea, toate opțiunile prezintă și dezavantaje. Opțiunile pe termen scurt privind prețul energiei electrice pot fi grupate, în linii mari, în două categorii:

A. Compensații financiare:

I. Comerțul cu amănuntul: sprijin pe venit, cadru pentru ajutor de stat temporar, impozitare redusă, model de agregare/ cumpărător unic.

Principalele dezavantaje: costuri bugetare, riscuri pentru concurența echitabilă.

II. Comerț cu ridicata: plafonarea prețurilor pentru producătorii de combustibii fosili, plafonarea prețului la electricitate, model de agregare/ cumpărător unic

Principalele dezavantaje: costuri bugetare, distorsionarea concurenței și perturbarea pieței. 

B. Reglementare: prețuri fixe pentru producători. 

Principalele dezavantaje: complexitate, perturbarea aprovizionării, impact asupra investițiilor. 

© Comisia Europeană

După cum se menționează în comunicare, nu există un singur răspuns simplu pentru a aborda problema prețurilor ridicate la electricitate, având în vedere diversitatea situațiilor dintre statele membre în ceea ce privește mixul de energie, structura pieței și nivelurile de interconectare. Comisia prezintă argumentele pro și contra ale diferitelor abordări pentru a fi analizate în continuare de liderii europeni și este pregătită să își continue activitatea, după caz.

În luna mai, Comisia va prezenta planul său detaliat RePowerEU și va evalua opțiunile de optimizare a concepției pieței energiei electrice și este pregătită să propună un plan european de economisire a energiei.

De asemenea, Comisia ia în considerare posibilitatea de a oferi orientări statelor membre cu privire la modul în care să utilizeze în mod optim derogările specifice fiecărei țări în parte, în temeiul Directivei privind impozitarea energiei.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

Published

on

© Flickr/ EU Schengen Info

Germania intenționează să prelungească până la 15 decembrie controalele la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a stopa valul de imigranți ilegale și a combate traficul de persoane, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Berlinul va notifica Comisia Europeană cu privire la această prelungire, a declarat purtătorul de cuvânt în cadrul unei conferințe de presă obișnuite la Berlin.

În mod normal, nu ar trebui să existe controale sau verificări de documente de călătorie la niciuna din frontierele Germaniei întrucât toate ţările vecine fac parte din Spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor. Țara a fost nevoită, însă, să impună controale de-a lungul frontierelor sale sudice şi estice ca răspuns la o creștere puternică a numărului de cereri de azil pentru prima dată în acest an. 

Ministerul consideră că măsurile polițienești staționare de la frontiera poloneză ar trebui să continue, adăugând că acestea au dus la depistarea a aproximativ 3.300 de intrări neautorizate și la prevenirea a aproximativ 1.100 de intrări neautorizate de când au intrat în vigoare la 16 octombrie.

Un purtător de cuvânt al instituției a explicat că, dacă o persoană este depistată la graniţă şi spune în mod clar că doreşte să ceară azil, în general i se permite să intre în ţară. Scopul general al controalelor este de a „pune capăt traficului de migranţi tot mai lipsit de scrupule şi brutal”, a mai afirmat acesta.

Continue Reading

U.E.

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

Published

on

© European Union 2023

Premierul Ungariei, Viktor Orban, pare decis să tergiverseze o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, care ar urma să fie discutată în cadrul summitului Consiliului European din această lună, informează Politico Europe.

”Este limpede că recomandarea Comisiei Europene privind aderarea Ucrainei la UE este nefondată și insuficient pregătită. Nu este loc pentru ea pe ordinea de zi a summitului Consiliului European din decembrie”, a precizat Orban pe platforma X, fostă Twitter.

Premierul ungar s-a opus cu vehemență deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis la începutul lunii noiembrie să recomande deschiderea acestor discuții.

Executivul european a constatat că Ucraina distrusă de război, care încă lupă împotriva invadatorilor ruși, a făcut suficiente progrese pentru a deschide negocierile.

Următoare mișcare se află în mâinile șefilor de stat sau de guvern, care trebuie să aprobe invitația Comisiei Europene în cadrul reuniunii liderilor care are loc în perioada 14-15 decembrie.

Într-o scrisoare transmisă președintelui Consiliului European, Charles Michel, Orban a făcut apel la o perioadă de ”reflecție și la o discuție strategică” privind relația UE cu Ucraina și a amenințat că va face uz de dreptul de veto pentru a bloca pachetul de 50 de miliarde de euro destinate Kievului, întrerupând sprijinul ferm al blocului pentru Ucraina.

Această măsură l-a determinat pe Charles Michel să efectueze o vizită la Budapesta în încercarea de a reduce tensiunile cu liderul ungar și de a salva summitul din decembrie.

Opoziția lui Orban vine în contextul în care Budapesta este implicată într-o dispută de lungă durată cu Bruxelles-ul, care blochează fonduri UE în valoare de 13 miliarde de euro din cauza preocupărilor legate de faptul că Budapesta încalcă standardele europene privind statul de drept.

Continue Reading

CHINA

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

Published

on

© European Union

Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, a îndemnat luni Beijingul să își regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, afirmând că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Beijingul a intensificat exercițiile militare în Strâmtoarea Taiwan, care este crucială din punct de vedere strategic, în timp ce paza de coastă chineză a fost acuzată de hărțuirea vaselor de pescuit filipineze în apele disputate.

Luna trecută, Australia a criticat Beijingul pentru comportamentul său „nesigur și neprofesionist” pe mare, afirmând că unul dintre scafandrii marinei sale a fost rănit de impulsurile sonarului unei nave de război chineze care se apropia.

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, care a vorbit la Clubul de Presă Australian din Canberra, a declarat că China ar trebui să contribuie la reducerea tensiunilor în regiunea Asia-Pacific.

„Suntem, bineînțeles, îngrijorați de ceea ce s-a întâmplat acum câteva zile cu marina australiană, precum și de ceea ce s-a întâmplat în Filipine acum câteva săptămâni”, a spus aceasta.

„Calmul și stabilitatea trebuie să prevaleze în strâmtoarea Taiwan și, cu siguranță, lumea nu are nevoie de o nouă criză”, a adăugat Colonna.

De asemenea, Colonna a subliniat că China ar trebui să fie liberă să își continue „ascensiunea economică”, dar că, în schimb, trebuie să răspundă așteptărilor internaționale în chestiuni precum drepturile omului.

„Din toate aceste motive, vom continua să dialogăm în mod constructiv cu China, iar semnele sunt de fapt încurajatoare”, a spus șefa diplomației franceze. „Eforturile noastre dau cumva roade și creează tendințe pozitive de cooperare.”

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, inclusiv apele și insulele din apropierea țărmurilor vecinilor săi.

Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan și Vietnam au revendicat, de asemenea, diverse insule și recife din această mare, despre care se crede că ar conține bogate rezerve de petrol.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA5 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

U.E.5 hours ago

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

SUA6 hours ago

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

ROMÂNIA7 hours ago

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

SUA8 hours ago

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

U.E.9 hours ago

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

MAREA BRITANIE9 hours ago

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

NATO10 hours ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

CHINA11 hours ago

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

ROMÂNIA5 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Trending