Conflict diplomatic Grecia-Rusia. Atena expulzează doi diplomați ruși, acuzați de ”acţiuni contra securităţii” elene

Grecia intenționează să expulzeze doi diplomați ruși și să le interzică intrarea pe teritoriul elen altora doi, acuzați de ”acţiuni contra securităţii” elene, dezvăluie în ediţia de miercuri cotodianul Kathimerini, scrie AFP, citat de Digi24.

Conform publicației amintite mai sus, Atena îi acuză pe diplomaţi de faptul ”că au încercat să extragă şi să pună în circulaţie informaţii şi că au mituit funcţionari”.

Autorităţile grece nu au răspuns imediat solicitării AFP de a comenta aceste informaţii.

Rusia va lua măsuri reciproce, aşa cum se obişnuieşte în circumstanţe de acest fel”, a declarat pentru AFP, la Moscova un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Potrivit unor surse diplomatice, citate de Kathimerini, Atena intenţionează ”să expulzeze imediat doi diplomaţi, între care şi Viktor Iakovlev, un angajat al Ambasadei Rusiei la Atena”.

Atena a luat aceste măsuri după unele încercări ale unor diplomaţi ruşi de a submina un acord încheiat de Grecia cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, luna trecută, şi care ar pune capăt unui dispute diplomatice de decenii cu privire la numele de ″Macedonia″⁣, menţionează Kathimerini.

Atena și Skopje au semnat acordul pentru redenumirea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în Macedonia de Nord, după 27 de ani de dispute între cele două capitale, în contextul în care pe data de 12 iunie, premierul grec, Alexis Tsipras anunța că Grecia și Macedonia au ajuns la un ”acord” istoric cu privire la numele fostei republici iugoslave, creându-se premisele pentru ca Atena să renunțe la veto-ul său care blochează în prezent parcursul european și euro-atlantic ale Skopje-ului.

Parlamentul Macedoniei a votat a doua oară, săptămâna trecută, pentru ratificarea acordului cu Grecia în vederea redenumirii ţării drept ”Republica Macedonia de Nord”, trecând astfel peste vetoul impus de preşedintele Gjorge Ivanov.

Acordul istoric a deschis astfel poarta Macedoniei către statutul de membru NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat, în prefațarea deciziilor summitului aliat de la Bruxelles, că Macedonia va fi invitată să adere la Alianța Nord-Atlantică după ce acordul cu Grecia privind modificarea denumirii țării va fi finalizat și implementat.

În ceea ce privește aderarea la UE a Fostei Republici Iugoslave Macedonia, țările membre ale Uniunii Europene au convenit la 27 iunie să amâne decizia de a începe discuțiile de aderare cu Macedonia și Albania până anul viitor, cu condițiile ca cele două țări balcanice să efectueze mai multe reforme, îndeosebi în direcția combaterii corupției și a luptei împotriva crimei organizate, se arată în documentul concluziilor Consiliului Afaceri Generaledesfășurat la Luxemburg. 

În pofida relațiilor tensionate între Moscova și Bruxelles, Atena are relații bune cu Rusia, ambele state fiind ortodoxe.

Grecia se numără printre puținele state care au decis să nu expulzeze diplomați ruși în scandalul otrăvirii fostului agent dublu rus, Serghei Skripal.

Citiți și:

Cazul Skripal. Încă două țări UE au anunțat expulzări diplomatice. Bilanțul a ajuns la 151 de diplomați ruși declarați ”persona non grata”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.