CONSILIUL UE
Consiliul UE evidențiază importanța unei Politici Agricole Comune post-2027 competitivă, rezistentă la crize și favorabilă agricultorilor
Published
3 months agoon
By
Andreea Radu
Consiliul UE a aprobat în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 axată pe agricultori, către o viitoare agricultură a UE competitivă, rezistentă la criză, durabilă și favorabilă agricultorilor.
Potrivit comunicatului oficial, concluziile aprobate luni de cei 27 de miniștri ai agriculturii din UE evidențiază importanța PAC în atingerea acestor obiective și subliniază obiectivele-cheie pentru asigurarea securității alimentare, garantând în același timp un nivel de trai echitabil pentru comunitatea agricolă și prețuri rezonabile pentru consumatori.
„Concluziile reflectă așteptările Consiliului cu privire la viitoarea politică agricolă comună, vizând un sector competitiv și axat pe fermieri – una dintre prioritățile generale ale președinției maghiare. Concluziile solicită resurse dedicate și adecvate pentru ca PAC să răspundă în mod eficient obiectivelor sale multiple și îndeamnă la menținerea unei PAC separate și independente care să conțină doi piloni. Plățile directe ar trebui să continue să sprijine stabilitatea veniturilor agricultorilor. De asemenea, concluziile subliniază angajamentul nostru de a oferi soluții și stimulente concrete pentru a sprijini agricultorii în tranziția ecologică”, a declarat ministrul ungar al agriculturii
Viitoarea PAC orientată spre agricultori
Cei 27 de miniștri ai agriculturii din UE au subliniat importanța strategică a PAC și rolul acesteia în asigurarea securității și siguranței alimentare.
În acest context, miniștrii au remarcat faptul că PAC are nevoie de resurse și instrumente dedicate și adecvate pentru a răspunde în mod eficient obiectivelor sale multiple și au insistat asupra menținerii unei PAC separate și independente care să conțină doi piloni. Miniștrii au subliniat faptul că PAC, prin intermediul plăților directe către agricultori și al altor forme de sprijin, ar trebui să contribuie la asigurarea unui venit stabil pentru agricultori și să le ofere stimulente pentru a contribui la tranziția ecologică.
Consiliul UE a convenit, de asemenea, că dezvoltarea rurală ar trebui să continue să aibă un rol important în arhitectura PAC prin sprijinirea viabilității zonelor rurale.
Consolidarea competitivității și îmbunătățirea poziției agricultorilor în lanțul de aprovizionare cu alimente
Consiliul a recunoscut că este important să se îmbunătățească funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente, distribuția valorii adăugate și să se asigure o transparență sporită și o remunerare echitabilă pentru agricultori. Miniștrii au subliniat importanța stabilității veniturilor agricultorilor pentru a menține activitățile agricole și producția de alimente viabile din punct de vedere economic și competitive în toate regiunile UE.
Miniștrii agriculturii au recunoscut, de asemenea, tendința negativă de îmbătrânire a populației agricole și importanța unei reînnoiri suficiente a generațiilor. Miniștrii au convenit că sprijinul pentru tinerii fermieri și noii fermieri ar trebui consolidat, pentru a contribui la asigurarea faptului că sectorul rămâne atractiv pentru generațiile viitoare. În plus, fermele mici și participarea femeilor în sector au fost subliniate ca elemente importante pentru viabilitatea zonelor rurale.
Consiliul UE a subliniat, de asemenea, că sprijinul pentru investiții este necesar pentru a promova competitivitatea și durabilitatea.
Model de punere în aplicare favorabil agricultorilor
Concluziile fac apel la norme mai favorabile agricultorilor și subliniază necesitatea de a reduce birocrația și de a simplifica procedurile. În acest sens, miniștrii au solicitat o procedură simplificată și accelerată de aprobare și modificare a planurilor strategice naționale ale PAC și simplificarea obligațiilor de raportare pentru agricultori.
Consiliul a subliniat că sistemul de monitorizare și evaluare ar trebui să fie mai eficient, transparent și simplificat, iar sistemul de control și sancționare nu trebuie să crească numărul controalelor la fața locului.
Oferirea de stimulente agricultorilor pentru tranziția ecologică
Miniștrii agriculturii din UE au recunoscut că agricultorii joacă un rol crucial în tranziția ecologică, iar PAC ar trebui să continue să sprijine sectorul în tranziția sa către practici mai durabile. Consiliul consideră că agricultorii ar trebui să dispună de stimulente adecvate în acest scop. Miniștrii au subliniat necesitatea de a asigura un echilibru corect între durabilitatea economică, socială și de mediu.
Agricultura UE rezistentă la criză
Consiliul a recunoscut că competitivitatea agriculturii a fost afectată de un număr tot mai mare de fenomene meteorologice extraordinare, precum și de focare de boli ale animalelor și de răspândirea dăunătorilor plantelor.
Instrumentele de gestionare a riscurilor și măsurile de adaptare la schimbările climatice sunt considerate esențiale pentru asigurarea rezilienței sectorului.
În plus, pentru a îmbunătăți modul în care autoritățile naționale și regionale fac față crizelor, Consiliul a solicitat mai multă flexibilitate în utilizarea instrumentelor PAC. De asemenea, a fost subliniată necesitatea unor proceduri mai rapide și mai simple pentru sprijinirea agricultorilor în cazul unor fenomene meteorologice excepționale.
Cercetare și inovare
Cercetarea și inovarea joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor climatice și de mediu și în asigurarea faptului că cetățenii UE au la dispoziție alimente durabile, sănătoase și la prețuri accesibile. În acest context, Consiliul a subliniat importanța unei abordări a agriculturii bazate pe cunoaștere.
Concluziile subliniază, de asemenea, importanța economiei circulare și a bioeconomiei în sprijinirea tranziției ecologice în sectoarele agricol și forestier.
Etapele următoare
Consiliul invită noua Comisie Europeană să țină cont de concluzii atunci când pregătește viitoarele propuneri legislative privind PAC post-2027, iar textul este conceput ca o orientare politică în acest sens. De asemenea, Comisia este invitată să ia în considerare concluziile Consiliului atunci când pregătește viziunea pentru agricultură și alimentație, care urmează să fie publicată în primele 100 de zile ale noii Comisii.
Având în vedere viitoarele propuneri legislative ale Comisiei Europene privind viitoarea PAC, Consiliul UE a dat startul procesului de reflecție privind viitorul agriculturii. Concluziile de luni marchează o etapă importantă în acest proces și transmit mesaje clare și unitare din partea miniștrilor agriculturii.
În septembrie 2024, Consiliul pentru Agricultură și Pescuit a organizat un prânz informal în care au fost discutate rezultatele dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE, inițiat de Comisie cu scopul de a depolariza dezbaterile privind agricultura și tranziția ecologică.
În iunie 2024, președinția belgiană a Consiliului a aprobat un set de concluzii ale președinției privind viitorul agriculturii în UE, care au fost susținute de 26 de state membre.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene
Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung
UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan
UE propune ca țările europene să își reducă dependența de SUA în privința echipamentelor militare esențiale din punct de vedere strategic (proiect de document)
UE și Africa de Sud demarează negocierile privind un „parteneriat pentru investiții și comerț curat” în valoare de 4,7 mld. de euro
Nemulțumire în Parlamentul European față de intenția CE de a ocoli instituția pentru aprobarea mai rapidă a noului instrument financiar SAFE destinat consolidării capacităților de apărare ale țărilor din UE
CONSILIUL UE
Statele UE și-au adoptat poziția de negociere privind impunerea de tarife pentru o serie de produse agricole și îngrășăminte din Rusia și Belarus
Published
1 day agoon
March 15, 2025By
Teodora Ion
Consiliul Uniunii Europene a adoptat poziția de negociere cu privire la regulamentul care va impune tarife pentru restul produselor agricole din Rusia și Belarus, precum și pentru anumite îngrășăminte pe bază de azot.
Potrivit unui comunicat al instituției europene, se așteaptă ca tarifele să reducă veniturile din exporturile rusești, limitând astfel capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
Produsele agricole afectate de noile tarife reprezintă 15% din totalul importurilor agricole din Rusia (în 2023). Odată cu intrarea în vigoare a noilor tarife, toate importurile agricole din Rusia vor fi supuse tarifelor UE.
În 2023, importurile de îngrășăminte în cauză din Rusia reprezentau peste 25% din importurile totale ale Uniunii: aproximativ 3,6 milioane de tone în valoare de 1,28 miliarde de euro.
”Vom monitoriza cu atenție punerea în aplicare a acestor tarife pentru a ne asigura că industria de îngrășăminte și agricultorii din UE sunt protejați, reducând în același timp dependențele UE, menținând securitatea alimentară globală și slăbind și mai mult economia de război a Rusiei”, a decplarat Krzysztof Paszyk, ministrul dezvoltării și tehnologiei din Polonia, țară care asigură președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
Tarifele urmăresc să reducă dependența de Rusia și Belarus, să stimuleze producția internă și să sprijine industria de îngrășăminte a UE, asigurându-se în același timp că Rusia nu beneficiază din punct de vedere comercial de continuarea exporturilor către Uniune.
Acestea vor permite, de asemenea, diversificarea aprovizionării din țări terțe pentru a crea o aprovizionare stabilă cu îngrășăminte și, în mod esențial, pentru a garanta că îngrășămintele rămân accesibile pentru agricultorii din UE.
Majorările tarifare pentru îngrășăminte vor avea loc treptat, pe parcursul unei perioade de tranziție de trei ani.
Propunerea include, de asemenea, măsuri de atenuare a impactului asupra agricultorilor din UE, în cazul unei creșteri semnificative a prețurilor la îngrășăminte.
Odată ce Parlamentul European își va fi adoptat poziția, ambele instituții vor trebui să convină asupra unui text comun. Consiliul va adopta apoi în mod formal regulamentul cu majoritate calificată.
Vestea vine după ce Consiliul Uniunii Europene a decis vineri să prelungească cu șase luni măsurile restrictive ce îi vizează pe cei responsabili pentru subminarea și amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei.
Măsurile restrictive existente prevăd restricții de călătorie pentru persoanele fizice, înghețarea activelor și interdicția de a pune la dispoziția persoanelor și entităților enumerate fonduri sau alte resurse economice. Sancțiunile vor continua să se aplice la aproape 2 400 de persoane și entități vizate ca răspuns la agresiunea militară nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.
CONSILIUL UE
Creșterea capacității de apărare a UE, cu un impact redus asupra bugetelor naționale, susținută de Ministrul Finanțelor la ECOFIN
Published
5 days agoon
March 11, 2025By
Diana Zaim
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), unde a pledat pentru creșterea capacității de apărare a Uniunii Europene, cu utilizarea garanțiilor de la bugetul UE, pentru a asigura cele mai bune condiții posibile de finanțare, cu un impact redus asupra bugetelor naționale.
„Susţinem creşterea capacității de apărare al Uniunii Europene, în același timp, consolidarea bugetară rămâne o prioritate pentru România, alături de creșterea competivității prin debirocratizare și investiții în fiecare sector economic. Uniunea Europeană are nevoie de o capacitate sporită de apărare”, a transmis Ministrul Finanțelor într-o postare publicată pe pagina de Facebook.
De asemenea, ministrul Tanczos Barna a dat asigurări că pentru România rămâne o prioritate consolidarea bugetară: „Contiunăm construcția de autostrăzi și spitale, dezvoltarea comunităților locale și sprijinirea afacerilor, pentru care am alocat fonduri record anul acesta.”
„La nivel european, creșterea competitivității trebuie susținută și prin reducerea sarcinilor administrative ale companiilor, iar România sprijină implementarea cât mai rapidă a propunerilor Comisiei în acest sens. De exemplu, simplificarea mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM) este esențială pentru sectoarele cu emisii mari de carbon. Propunerea sprijnită și de România vizează exceptarea micilor importatori (sub 50 tone anual) din sectoarele de ciment, îngrășăminte, electricitate, aluminiu, fier și oțel din domeniul de aplicare”, a mai transmis Tanczos Barna.
Decizia adoptată de miniștrii de finanțare din UE vine la o săptămână după ce președinta Comisiei Europene a prezentat planul “ReArm Europe” de 800 de miliarde de euro pentru apărarea și securitatea europeană, un plan avizat joia trecută de cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE, întruniți la Bruxelles pentru un summit extraordinar consacrat apărării și înarmării.
Președinta Băncii Europene de Investiții, Nadia Calvino, anunțase săptămâna trecută că, pentru anul 2025, BEI își propune să atingă un nivel record de finanțări în sectorul apărării și securității europene, precizarea fiind făcută în cadrul celei de-a de-a treia ediții a Forumului Grupului BEI.
CONSILIUL UE
Țările UE aprobă creșterea puterii de creditare a BEI cu 40% pentru a permite investiții în apărarea, înarmarea și securitatea Europei
Published
5 days agoon
March 11, 2025
Consiliul Uniunii Europene a aprobat o decizie care oferă Băncii Europene de Investiții (BEI) o flexibilitate sporită în gestionarea capacității sale de investiții, o măsură care reprezintă un pas esențial pentru ca BEI să crească capacitatea de creditare, inclusiv pentru a răspunde provocărilor geopolitice și a contribui la pacea și securitatea Europei, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Decizia adoptată de miniștrii de finanțare din UE vine la o săptămână după ce președinta Comisiei Europene a prezentat planul “ReArm Europe” de 800 de miliarde de euro pentru apărarea și securitatea europeană, un plan avizat joia trecută de cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE, întruniți la Bruxelles pentru un summit extraordinar consacrat apărării și înarmării.
“Această decizie marchează un pas esențial pentru Banca Europeană de Investiții. Ea permite Consiliului guvernatorilor BEI să crească capacitatea de creditare a băncii, gestionând în același timp riscurile în mod eficient. Acest lucru va permite BEI să răspundă mai bine nevoilor de investiții ale Europei, să răspundă provocărilor globale și să își consolideze rolul în peisajul geopolitic în schimbare, contribuind la productivitatea, coeziunea socială, acțiunile climatice, pacea și securitatea Europei”, a declarat Andrzej Domański, ministrul de finanțe al Poloniei, țară care asigură președinția rotativă a Consiliului UE.
Statutul BEI include în prezent un plafon al ratei de îndatorare care limitează dimensiunea expunerii nominale globale a Grupului BEI la 250%.
La 21 iunie 2024, Consiliul guvernatorilor BEI a decis în unanimitate să crească rata de îndatorare la 290%. Această creștere este condiționată de intrarea în vigoare a deciziei actuale a Consiliului.
Odată cu modificarea convenită de miniștrii de finanțe, statutul va prevedea că valoarea totală a împrumuturilor și garanțiilor acordate de bancă nu va depăși un raport maxim în raport cu capitalul subscris, rezervele, provizioanele nealocate și excedentul contului de profit și pierdere, astfel cum a fost stabilit de Consiliul guvernatorilor în unanimitate.
Președinta Băncii Europene de Investiții, Nadia Calvino, anunțase săptămâna trecută că, pentru anul 2025, BEI își propune să atingă un nivel record de finanțări în sectorul apărării și securității europene, precizarea fiind făcută în cadrul celei de-a de-a treia ediții a Forumului Grupului BEI.
Într-o scrisoare către liderii europeni, Calvino și-a asumat că instituția financiară pe care o conduce și a cărei acționari sunt guvernele din statele membre ale UE, va elimina actualele limite pentru finanțarea proiectelor din sectorul apărării și va extinde domeniul de aplicare pentru proiectele eligibile.
Scrisoarea lui Calvino a urmat celei trimise liderilor europeni și de președinta executivului european, Ursula von der Leyen, în care a enunțat cele cinci puncte cardinale ale “ReArm Europe”.
Prima parte a Planului ReArm Europe vizează activarea clauzei de scutire națională din Pactul de Stabilitate și Creștere, care va permite statelor membre să-și crească semnificativ cheltuielile pentru apărare fără a declanșa procedura de deficit excesiv, ceea ce ar putea crea un spațiu fiscal de aproape 650 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani în bugetele naționale de apărare cumulate ale tuturor statelor membre. A doua propunere vizează crearea unui nou instrument care va furniza 150 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi pentru investiții în apărare. Al treilea element este utilizarea bugetului UE prin mecanisme suplimentare și stimulente pentru ca statele membre să poată folosi fondurile de coeziune pentru a-și spori cheltuielile pentru apărare. Ultimele două măsuri vizează mobilizarea capitalului privat prin accelerarea Uniunii Piețelor de Capital și prin Banca Europeană de Investiții.
Reuniți pe 6 martie la Bruxelles pentru un summit anticipat a fi unul de cotitură pentru apărarea și înarmarea Uniunii Europene, liderii celor 27 de state membre au dat undă verde planului “ReArm Europe”. Concluziile șefilor de stat sau de guvern statuează că “Europa trebuie să devină mai suverană, mai responsabilă pentru propria apărare și mai bine echipată pentru a acționa și a face față în mod autonom provocărilor și amenințărilor imediate și viitoare, cu o abordare la 360°” și că UE va “accelera mobilizarea instrumentelor și a finanțării necesare”, reafirmând totodată că o UE a securității și apărării este “complementară NATO”, alianță care rămâne “fundamentul apărării colective” pentru statele sale membre.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA

”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club

Premierul Marcel Ciolacu transmite condoleanțe în urma ”tragicului incendiu” dintr-un club din Macedonia de Nord: Suntem pregătiți să oferim sprijin în aceste momente dificile

Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- NATO1 week ago
Giorgia Meloni propune extinderea articolului 5 din Tratatul NATO la Ucraina, fără aderarea oficială a Kievului la Alianță
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Undă verde pentru “Europa Apărării”: Liderii europeni au aprobat înarmarea UE și capacitățile militare necesare în complementaritate cu NATO, prioritizând apărarea frontierei estice în fața “provocării existențiale” dinspre Rusia
- NATO4 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA6 days ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova