Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind noua agenție a Uniunii Europene pentru azil

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Președinția Consiliului UE și reprezentanții Parlamentului European au ajuns marți la un acord provizoriu cu privire la un regulament de înființare a agenției UE pentru azil, ce are ca scop îmbunătățirea aplicării politicii de azil în cadrul Uniunii, prin transformarea actualului Birou European de Sprijin pentru Azil (EASO) într-o agenție cu drepturi depline, informează comunicatul oficial. 

Agenția va fi responsabilă de îmbunătățirea funcționării sistemului european comun de azil, prin furnizarea de asistență operațională și tehnică statelor membre și prin contribuția la o mai mare convergență a evaluării cererilor de protecție internațională.

„Acordul de astăzi este un element important în eforturile noastre de a stabili un sistem de azil eficient, echitabil și cu adevărat european. Agenția UE pentru azil va oferi statelor membre care au nevoie de sprijin concret și practic în ceea ce privește procesarea solicitanților de azil. De asemenea, aceasta va valorifica puterea abordării noastre comune pentru a îmbunătăți cooperarea operațională cu țările terțe”, a transmis Eduardo Cabrita, ministrul portughez al afacerilor interne. 

Regulamentul privind agenția UE pentru azil consolidează mandatul actual al EASO și facilitează trimiterea experților în statele membre care solicită sprijin operațional. Noua legislație sporește sprijinul agenției pentru cooperarea dintre statele membre și țările terțe, contribuind astfel la solidaritatea dintre țările membre și la dimensiunea externă globală a UE. 

Acordul politic provizoriu face obiectul aprobării de către Consiliu și Parlamentul European înainte de a trece prin procedura oficială de adoptare.

Comisia Europeană salută acordul la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul UE. Aceasta este o inițiativă-cheie în cadrul Noului Pact privind migrația și azilul. Noua agenție va contribui la creșterea calității, a uniformității și a rapidității procedurilor de azil în statele membre. Noua sa rezervă de 500 de experți va oferi, de asemenea, un sprijin mai eficient sistemelor naționale de azil care se confruntă cu un număr mare de cazuri, ceea ce va face ca sistemul general de gestionare a migrației din UE să fie mai eficient și mai durabil.

„Atunci când am prezentat propunerea noastră pentru un Pact al UE privind migrația și azilul în septembrie anul trecut, am urmărit crearea unui sistem european de azil coerent și funcțional. Acordul de astăzi este o primă etapă importantă în acest proces. Statele membre vor putea acum să se bazeze pe sprijinul operațional deplin al Agenției UE pentru Azil, atât în condiții normale, cât și atunci când se află în dificultate. Agenția va avea un impact tangibil asupra procedurilor de azil, îmbunătățind protecția persoanelor și eliminând lacunele pentru a crea o mai mare convergență între sistemele de azil ale statelor membre”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

În mai și iunie 2016, Comisia Europeană a prezentat șapte propuneri legislative, inclusiv o propunere privind agenția UE pentru azil, pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului european comun de azil.

La 20 decembrie 2016, Consiliul a adoptat un mandat de negociere parțial inițial pentru propunerea privind agenția UE pentru azil, iar negocierile cu Parlamentul European au avut loc în lunile următoare. La 28 iunie 2017, Președinția Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord politic general. Lucrările au continuat apoi la nivel tehnic, iar la 6 decembrie 2017, ambasadorii UE au luat act de acordul provizoriu.

În septembrie 2018, Comisia Europeană a prezentat o propunere modificată de regulament privind agenția de azil a UE, pe baza acordului provizoriu la care s-a ajuns în 2017. Lucrările privind această propunere au început atât în cadrul Consiliului, cât și în cadrul Parlamentului European. Cu toate acestea, în cadrul propunerilor sale privind pactul privind migrația și azilul din septembrie 2020, Comisia Europeană și-a menținut propunerea din 2016 privind regulamentul agenției de azil a UE, iar discuțiile pe această temă au fost relansate. 

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

COMISIA EUROPEANA

UE a alocat încă 4 mil. euro Ugandei pentru a ajuta această țară să facă față fluxului de noi refugiați din Congo

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

UE a alocat încă 4 milioane de euro Ugandei, pentru a ajuta această țară să facă față afluxului de noi refugiați din Republica Democratică Congo (RDC) și să abordeze problema insecurității alimentare în regiunea Karamoja din Uganda, la granița cu Kenya, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene. 

 „Insecuritatea predominantă din estul RDC a dus la o creștere a numărului de sosiri de refugiați în țara vecină Uganda, care găzduiește deja cea mai mare populație de refugiați din Africa. Această finanțare le va permite partenerilor noștri umanitari să abordeze cele mai urgente nevoi de urgență, inclusiv sprijinirea celor nou strămutați. În plus, au fost alocate fonduri Ugandei pentru a ajuta această țară să abordeze situația securității alimentare care se deteriorează rapid în regiunea Karamoja, unde jumătate de milion de persoane au nevoie urgentă de asistență alimentară”, a declarat Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Suma suplimentară aduce finanțarea totală pentru Uganda la 34 de milioane de euro în 2022. Situația de securitate din RDC a dus la un număr mare de persoane care au căutat refugiu în țara vecină Uganda, peste 57.000 de persoane sosind din ianuarie 2022. Uganda găzduiește deja cea mai mare populație de refugiați din Africa (1,5 milioane) și a treia ca mărime din lume. Zona Karamoja, în nord-estul Ugandei, se confruntă în prezent cu consecințele devastatoare ale secetei care afectează Cornul Africii – deseori descrisă ca fiind “cea mai gravă din ultima generație”.

Peste 500.000 de persoane au nevoie urgentă de asistență alimentară, aproximativ 100.000 de copii și femei însărcinate și care alăptează fiind grav malnutrite. Finanțarea suplimentară alocată de UE va permite partenerilor umanitari să ofere asistență alimentară și nutrițională, inclusiv asistență imediată pentru salvarea vieții celor mai vulnerabili.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Incendii de vegetație în Europa: Ursula von der Leyen, recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței

Published

on

© Ursula von der Leyen - Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței, care se confruntă cu incendii de vegetație.

„Mii de pompieri eroi lucrează neobosit împotriva incendiilor care fac ravagii pe întreg continentul nostru. UE a mobilizat ajutoare pentru Portugalia, Slovenia, Cehia, Albania și Franța prin intermediul instrumentului RescEU. Sunt recunoscătoare Greciei, Suediei, Italiei, Germaniei, Poloniei, Austriei și României care sprijină în prezent Franța”, a scris șefa Executivului European pe contul său de Twitter.

România vine în sprijinul Franței în lupta cu incendiile și trimite 17 mijloace de intervenție și personal de intervenție aferent, respectiv 77 pompieri salvatori.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis CaleaEuropeană.ro, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Franța pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora.

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, pentru autoritățile Republicii Franța.

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Bazei PAPA de transport aerian strategic, utilizând resursele de zbor destinate Ministerului Apărării Naționale din România, vor efectua începând cu data de 11.08.2022 o misiune internațională de sprijin în Franța, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure, care au pus stăpânire pe teritoriul acestora.

Cele două aeronave, care vor pleca din București, respectiv Timișoara vor fi folosite pentru transport logistic ce constă în:

  • 17 mijloace de intervenție: 8 mașini cu capacitate de stingere, două cisterne de apă care vin în sprijinul lor și alte mijloace de intervenție necesare pompierilor;
  • personal de intervenție aferent, respectiv 77 pompieri salvatori: 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Sancțiuni europene împotriva Rusiei: Embargoul UE asupra cărbunelui rusesc a intrat oficial în vigoare

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP. Photographer: Philippe BUISSIN

După patru luni de la prezentarea celui de-al cincilea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, în luna aprilie, embargoul european asupra cărbunelui rusesc a intrat în vigoare mierucuri la miezul nopții, relatează AFP și Agerpres

Acest embargo decretat în aprilie de statele membre devine efectiv la finalul unei perioade de tranziţie de 120 de zile. Numai contractele comerciale încheiate înainte de 9 aprilie au putut fi onorate în această perioadă. Este vorba despre prima sancţiune a UE care loveşte sectorul energetic rusesc. Europenii au decis apoi, la sfârşitul lui mai, un embargo progresiv până la sfârşitul lui 2022 asupra celei mai mari părţi din petrolul rusesc.

Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni prezentat de Ursula von der Leyen în luna aprilie avea șase linii principale de acțiune, printre care sectorul energetic, dar și cel bancar. Astfel UE a decis atunci să interzică importul de cărbune din Rusia, a cărui valoare se ridică la 4 miliarde de euro anual, reducând astfel o sursă importantă de venituri pentru Moscova. 

Reamintim că la începutul lunii martie, Comisia Europeană a prezentat inițiativa “RePowerEU”, care reprezintă liniile generale ale unui plan menit să asigure independența Europei de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, începând cu gazele naturale, măsura fiind accelerată ca urmare a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Prin această inițiativă, Comisia Europeană propune ca, până la data de 1 octombrie, stocurile de gaz din Uniunii Europene să fie la 90% din capacitatea lor pentru a avea rezerve și cantități suficiente de gaz. Printre alternativele luate în calcul de Bruxelles se numără diversificarea aprovizionării cu gaze prin importuri mai mari de gaz natural lichefiat sau de la alți furnizori în afară de Rusia și punerea în aplicare a pachetului de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 care ar diminua consumul anual de gaze cu 30%.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA5 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending