Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că toate ţările trebuie să aleagă între a colabora pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a condamna generaţiile viitoare la o catastrofă climatică. “Omenirea are de ales: cooperează sau piere”, a avertizat Guterres, în deschiderea Conferinței COP27 din Egipt la care iau cuvântul peste 100 de lideri mondiali, între care și președintele român Klaus Iohannis.
Prin discursul său, subliniază Reuters, Guterres a dorit să transmită o urgenţă înaintea celor două săptămâni de dezbateri privind modalităţile de evitare a celor mai grave efecte ale schimbării climei, cu toate că guvernele sunt preocupate mai ales de războiul din Ucraina, de inflaţia în creştere şi de criza energetică.
Guterres a cerut un pact între statele cele mai bogate şi cele mai sărace pentru accelerarea tranziţiei de la combustibilii fosili şi accelerarea finanţării pentru reducerea emisiilor, în timp ce unele efecte ale încălzirii globale s-au produs deja.
“Cele mai mari economii – Statele Unite şi China – au o răspundere deosebită de a se alătura eforturilor pentru a transforma acest pact în realitate”, a spus el, făcând apel la renunţarea treptată la cărbune în întreaga lume până în 2040, iar în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) până în 2030.
Conferinţa Părţilor la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (Conference of Parties, COP) din Egipt este a 27-a, însă progresele au fost până acum insuficiente pentru salvarea planetei de la încălzirea excesivă, a susţinut Guterres, potrivit Agerpres.
“Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească. Temperaturile globale continuă să crească. Iar planeta noastră se apropie rapid de puncte de inflexiune care vor face ireversibil haosul climatic. Suntem pe o autostradă către iadul climatic, cu piciorul pe accelerație“, a insistat secretarul general.
Semnatarii acordului climatic de la Paris, din 2015, au promis că vor atinge obiectivul pe termen lung de limitare a creşterii temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din era pre-industrială. Potrivit lui Guterres, obiectivul respectiv mai poate fi atins doar dacă se ajunge până în 2050 la emisii globale nete de valoare nulă.
“Ori un Pact pentru Solidaritate Climatică, ori un Pact pentru Sinucidere Colectivă“, a fost concluzia celui mai înalt reprezentant al ONU.
Cea de-a 27-a conferință (COP27) a Statelor care sunt membre ale Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice are loc la Sharm El-Sheikh, în Egipt, în perioada 6-18 noiembrie 2022. Peste 100 șefi de stat și de guvern, între care și președintele Klaus Iohannis, au confirmat vor ajunge în Egipt pentru a se alătura numeroșilor reprezentanți ai guvernelor, instituțiilor și organizațiilor internaționale, ai companiilor și ai societății civile.
Pe agenda COP27 se regăsesc – printre altele – aspecte privitoare la adaptarea la schimbările climatice, cu accent pe atenuarea încălzirii globale, adaptare la procesul schimbărilor climatice, finanțare de sprijin a acțiunii climatice pentru țările în curs de dezvoltare și ajungerea la un acord printr-o participare incluzivă și activă a tuturor părților interesate.
COP26 din 2021 s-a concretizat cu Pactul Climatic de la Glasgow, care a reafirmat obiectivul Acordului de la Paris din 2015 de limitare a creșterii temperaturii medii globale la 2˚C față de nivelul din perioada pre-industrială, avându-se în vedere eforturi suplimentare pentru ca această creștere să fie menținută sub 1,5˚C. Alte angajamente asumate au inclus reducerea treptată a producției de energie pe bază de cărbune. Au existat, de asemenea, acorduri de reducere a emisiilor de metan, protejare a pădurilor și de angajare a finanțării suplimentare pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față schimbărilor climatice.
Acum, viziunea președinției egiptene COP27 este de a trece de la negocieri și planificare la implementare.
“Conferința ONU privind schimbările climatice de la Sharm el-Sheik, Egipt, ar trebui să orienteze lumea către punerea în aplicare a planurilor convenite anterior pentru a face față celei mai mari provocări a omenirii Astăzi începe o nouă eră – și începem să facem lucrurile diferit. Parisul ne-a oferit acordul. Katowice și Glasgow ne-au oferit planul. Sharm el-Sheik ne transferă la implementare”, a declarat duminică Simon Stiell, noul secretar executiv al Convenției ONU privind schimbările climatice (UNFCCC), la deschiderea COP27.