Connect with us

INTERNAȚIONAL

Coreea de Nord acuză SUA pentru eșecul summitului de la Hanoi și ratarea unei ”oportunități de aur”: Prin poziționarea de tip gangster au creat o atmosferă de ostilitate și neîncredere și au obstrucționat efortul constructiv pentru negocierile dintre liderii noștri

Published

on

Vice-ministrul de externe nord-coreean Choe Son Hui a acuzat oficialii americani de la vârf pentru eșecul summitului de luna trecută de la Hanoi între președintele Statelor Unite ale Americii Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un, informează agenția de știri Tass din Rusia și Associated Press, potrivit Reuters.

,,Nu avem nicio intenție de a ne conforma cerințelor SUA (la summitul de la Hanoi) sub nicio formă și nici nu suntem dispuși să ne angajăm în negocieri de acest fel”, a declarat Choe reporterilor în capitala nord-coreeană.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo și consilierul pentru securitate națională John Bolton ,,au creat o atmosferă de ostilitate și neîncredere și, prin urmare, au obstrucționat efortul constructiv pentru negocierile dintre liderii supremi ai Coreei de Nord și Statelor Unite”, a declarat Choe reporterilor Tass. 

Kim este pregătit să facă un anunț oficial în curând cu privire la poziția sa privind negocierile de denuclearizare cu Statele Unite și acțiunile viitoare ale Coreei de Nord, a adăugat acesta.

Cel de-al doilea summit din istorie dintre un președinte american și un lider nord-coreean, desfășurat la Hanoi între 27-28 februarie, s-a încheiat brusc fără un acord privind denuclearizarea Coreei de Nord, în condițiile în care președintele Donald Trump preciza în prima zi a summit-ului că el și Kim Jong-un au o ”relație specială” și aprecia ”potențialul economic fantastic” al Coreei de Nord.

Donald Trump a precizat, ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, că un acord nu a fost posibil deoarece SUA au refuzat să slăbească sancțiunile impuse Coreei de Nord. Presa a relatat că Donald Trump s-a ridicat şi a plecat de la masa negocierilor din cauza pretenţiilor formulate de dictatorul comunist de a se ridica toate sancțiunile impuse de SUA, în ciuda faptului că nu s-au făcut suficiente progrese în materie de dezarmare nucleară a Phenianului. 

Uneori trebuie să pleci și acesta a fost unul din acele momente“, a spus Trump, adăugând că o a treia întâlnire cu Kim Jong Un nu a fost programată.

Pe acest fond, ministrul adjunct al afacerilor externe Choe a declarat că Washingtonul a irosit o ,,oportunitate de aur” la summit și a avertizat asupra faptului că liderul nord-coreean s-ar putea răzgândi asupra moratoriului privind lansarea rachetelor și testelor nucleare, a transmis agenția de știri Associated Press.

,,Vreau să clarific faptul că poziționarea de tip gangster a Statelor Unite va pune în cele din urmă situația în pericol”, a afirmat Choe, adăugând: ,,Relațiile personale dintre cei doi lideri sunt încă bune și chimia (dintre ei, n.r.) este minunată într-un mod misterios”.

Coreea de Sud, care are o agendă ambițioasă de angajament față de Coreea de Nord, și care depinde de rezolvarea unora dintre diferendele dintre Washington și Phenian, a spus că este prea devreme pentru a spune ce ar putea însemna comentariile vice-ministrului de externe, informează Digi24.

La Beijing, premierul chinez Li Keqiang a făcut apel la răbdare și continuarea dialogului între Coreea de Nord și SUA, potrivit Reuters.

,,Problema peninsulei este una complicată și de lungă durată și nu poate fi rezolvată peste noapte”, afirma Li la o conferință de presă de vineri, deși comentariile sale nu au venit ca răspuns la declarațiile diplomatului nord-coreen.

Deși summit-ul de la finele lui februarie, din Vietnam, nu s-a materializat printr-un acord, Trump și Kim s-au declarat deschişi la ideea stabilirii unor birouri de legătură între ţările lor, în ceea ce este considerat a un nou semnal al încălzirii relaţiilor dintre SUA şi Coreea de Nord, doi inamici istorici.

Întrebat la un briefing de presă la Hanoi în cadrul celui de-al doilea summit cu Trump dacă este pregătit ca Washingtonul să deschidă un birou de legătură la Phenian, liderul nord-coreean a spus, prin intermediul interpretului, că ,,este un lucru care merită salutat”.

Trump a adăugat că ideea ca cele două ţări să se îndrepte spre stabilirea treptată a unor legături mai oficiale prin astfel de măsuri este ,,un lucru grozav”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

UE solicită Israelului să renunțe la planurile de extindere în Ierusalimul de Est: Astfel de măsuri ar fi profund dăunătoare pentru o soluție cu două state

Published

on

© European Union, 2020

Construirea de noi locuințe de către Israel în Ierusalimul de Est ar fi „profund dăunătoare pentru o soluție cu două state”, a transmis Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, după anunțul premierului israelian Benjamin Netanyahu privind extinderea așezărilor în teritoriile ocupate.

„Așa cum a fost clar transmis în mai multe rânduri de Uniunea Europeană, inclusiv în concluziile Consiliului, astfel de demersuri ar reduce contiguitatea geografică și teritorială dintre Ierusalim și Betleem, ar izola comunitățile palestiniene care locuiesc în aceste zone și ar amenința viabilitatea unei soluții cu două state, având Ierusalimul drept capitală comună”, a precizat Josep Borrell. 

Șeful diplomației europene a avertizat, totodată, că „așezările sunt ilegale sub prevederile dreptului internațional”:  „UE nu va recunoaște nicio modificare a frontierelor anterioare anului 1967, inclusiv în ceea ce privește Ierusalimul, cu excepția celor convenite de părți. Solicităm Israelului să reconsidere aceste planuri”.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat joi construirea de noi locuințe în cartierele de coloniști din Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al orașului, o declarație care a survenit cu mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor legislative, vitale pentru supraviețuirea pe scena politică a premierului acuzat de corupție, transmite Agerpres.

„Adăugăm 2.200 de locuințe în Har Homa”, a declarat premierul într-o înregistrare video difuzată pe Facebook, în care apare în apropierea coloniei, scrie Agerpres. „Am fondat acest cartier în 1997 atunci când am fost ales prim-ministru, în ciuda obiecțiilor lumii întregi’, a adăugat el.

Dorința lui Netanyahu este de a transforma cartierul de coloniști într-un oraș israelian mediu prin adăugarea a noi 10.000 de locuitori celor  40.000 existenți.

El a anunțat de asemenea construirea a mii de locuințe într-un alt sector al părții de est a Ierusalimului.

„Dar vestea și mai importantă astăzi este că am aprobat proiectul de construcții la Givat Hamatos. Aceasta înseamnă 4.000 de noi locuințe, dintre care 1.000 pentru locuitorii arabi din Beit Safafa (sectorul palestinian din proximitate – n.red.) și 3.000 pentru locuitori evrei”, a afirmat premierul.

Planul premierului israelian a fost imediat respins de Palestina. 

„Insistența lui Netanyahu de a construi mii de unități locative înseamnă distrugerea sistematică a soluției cu două state și punerea în aplicare a planului Trump”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtător de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, după anunțul liderului israelian.

Palestinienii și majoritatea actorilor internaționali consideră că așezările israeliene în zonele confiscate în conflictul din 1967 sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional, dar Israelul contestă acest lucru.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunță un summit dedicat Siriei pe 5 martie

Published

on

© NATO/ Flickr

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că va organiza un summit cu omologii săi rus, francez și german, la 5 martie, pentru a discuta situația din provincia Idlib, ultima fortăreață rebelă din nord-vestul Siriei, informează Euronews.

„Ne vom întâlni pe 5 martie”, a spus Erdogan într-un discurs televizat, după o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel.

Președintele turc nu a precizat unde va avea loc summit-ul, dar anunțul său vine la o zi după ce Emmanuel Macron a cerut un summit organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria alături de Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării.

De altfel, Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

Cu toate acestea, Rusia s-a opus pe 19 februarie, în Consiliul de Securitate al ONU, adoptării unei declarații care ar fi cerut încetarea focului în Idlib,  au declarat surse diplomatice, după o ședință tensionată cu ușile închise.

Turcia, care a amenințat cu o operațiune „iminentă” în Idlib după ce trupele sale au intrat sub  focurile artileriei forțelor guvernamentale, sprijinite de Rusia, a dat Damascului termen până la sfârșitul acestei luni pentru a se retrage.

În plus, atacurile regimului sirian au ucis 17  membri ai personalului militar turc numai în această lună, stârnind, astfel, un război al declarațiilor între Ankara și Moscova, un aliat cheie al Damascului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Siria: Franța cere Germaniei, Rusiei și Turciei să se reunească „cât mai curând posibil” în cadrul unui summit pentru evitarea unui dezastru umanitar

Published

on

© G20 Japan/ Facebook

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut, vineri, organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria cu Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării, informează Agerpres.

„Trebuie să avem o întâlnire cât mai curând posibil cu Germania, Rusia și Turcia în așa-numitul format Istanbul”, a spus Macron după un summitul special al Consiliului European de la Bruxelles.

Comentariile liderului francez vin pe fondul avertizmentului de vineri al ONU că lupta din Idlib, ultimul bastion controlat de forțele rebele, ar putea „sfârși într-o baie de sânge”.

„Forțele guvernamentale siriene susținute de Rusia continuă să avanseze în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, în ciuda apelurilor de a opri această ofensivă care riscă să provoace un dezastru umanitar, o escaladare a conflictului și o criză migratorie”, a declarat Macron jurnaliștilor.

„Am fost foarte clar cu președintele Erdogan și cu președintele Putin cu privire la responsabilitățile lor”, a adăugat liderul francez.

Macron și cancelarul german Angela Merkel au discutat joi despre posibilitatea organizării unui summit în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și cu președintele rus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu există încă o decizie clară în această privință și dacă cei patru lideri consideră că este necesar”, atunci Rusia nu exclude o astfel de întâlnire.

Președinția turcă nu a comentat, dar președintele Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

De asemenea, liderii UE au cerut încetarea ofensivei din Idlib într-o declarație emisă în timpul summitului european.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending