Connect with us

ASTANA FORUM

Secretarul general al CLUBULUI de la MADRID, Carlos Westendorp: Problema nu vine din partea UE, ci din partea Germaniei care profită de pe urma situației actuale

Published

on

Carlos Westendorp, secretar general al Clubului de la Madrid, prezent la Forumul Economic de la Astana, a oferit un interviu in exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro in care vobeste despre criza economica si despre modalitati de depasire a acesteia.

In opinia sa, Germania este o tara care profita de pe urma crizei economice, la fel ca si bancile, care desi sunt cele care au pornit criza economica globala, acum ele beneficiaza de ajutorul guvernelor si de banii europenilor.

Calea Europeana: Ne aflam aici, la Forumul Economic de la Astana, o intalnire foarte importanta la nivel economic si global. Chiar anul trecut, dvs erati in acelasi loc,  tinand o prezentare carlos westendorpdespre oprtunitatile si provocarile integrarii economice. Ce s-a schimbat de atunci, care este situatia acum?

Carlos Westendorp: Integrarea economica este necesara pentru ca toate provocarile pe care le intampinam sunt globale, iar singurul raspuns la aceste provocari de nivel mondial, sunt raspunsuri tot la un nivel mondial. Exista foarte putine organizatii care raspund acestor provocari. (…) referindu-ne la situatia din Europa, problema Europei in ce priveste criza a fost integrarea doar monetara, nu si economica. Acest lucru poate functiona in perioade de dezvoltare economica, de boom economic, dar ori de cate ori va exista o criza precum cea in care ne aflam acum, nu va exista un raspuns colectiv. Deci trebuie sa existe mai multa integrare in domeniul economic.

Calea Europeana: Ati fost consilier special al președintelui Grupului de reflecţie privind viitorul Europei 2020-2030, Felipe González Márquez. Noi, in acelasi timp, am avut aproape un esec am putea spune cu Strategia de la Lisabona, acum avem Strategia Europa 2020. Europa se confrunta cu provocari foarte dificile in aceasta perioada, este acesta un motiv pentru cae strategia ar trebui regandita, reconfigurata?

Carlos Westendorp: Strategia este valida. In raportul din 2010, numeroase domenii au fost identificateca fiind critice: imigrantii, trebuie sa avem in considerare faptul ca societatea noastra imbatraneste, iar problema pensiilor va fi una foarte serioasa in 2030. Mai sunt si problemele energetice – sunt tari producatoare de petrol, dar acesta nu va dura pentru totdeauna, asa  ca avem nevoie sa ne diversificam economia. Din punct de vedere politic, Uniunea Europeana, daca isi doreste sa fie relevanta pentru afacerile internationale, acum ca centrul sau de greutate se deplaseaza catre est, trebuie sa fie unita, daca vrea sa fie un actor credibil in plan international. Au existat foarte multe provocari, iar concluzia a fost ca “da, le putem face fata” daca integram si daca facem lucrurile pe care trebuie sa le facem, iar o parte dintre acestea sunt prezentate in strategia Europa 2020. Doar ca problema este prezenta, suntem in mijlocul unei crize, iar ce trebuie sa facem imediat este sa iesim din aceasta criza.

Calea Europeana: Toata lumea se intreaba cand vom iesi din aceasta criza, dar intrebarea este cum. Cine ne va scoate din criza?

Carlos Westendorp: Cred ca nimeni nu va iesi din criza fara sa faca eforturi in acest sens. Sigur, exista tari care nu au intrat in criza. Inca. Dar ar putea ajunge, daca nu exista o activitate economica in niciunul dintre actorii internationali importanti, atunci criza se va raspandi. Deci trebuie sa iesim din criza si sa avem sprijin din partea altor tari. Moneda chineza este devalorizata, deci si aceasta este o problema care se adauga celei pe care deja europenii o au. Trebuie sa sa facem tot ce ne sta in putere.

Calea Europeana: Ati spus mai devreme, „da, putem”. Acesta este sloganul presedintelui Obama, credeti ca poate fi aplicat si pentru Europa?

Carlos Westendorp: Da, dar necesita multa munca, nu se va intampla ca un miracol, trebuie sa ne facem treaba foarte bine. Problema este cum putem iesi din aceasta criza, cu presiunea aceasta a austeritatii, a reducerii de costuri, a reformarii doar a pieteide munca. Situatia de acum reflecta faptul ca austeritatea duce doar la o “encefalograma plata”, nu exista activitate economica, trebuie combinate inteligent masurile de austeritate cu cele de stimulare.

Calea Europeana: Dupa cum probabil stiti, Romania a fost una dintre tarile afectate de criza, si una dintre primele tari din Europa care a decis reducerea salariilor cu 25%. Modelul pare sa se raspandeasca in intreaga Europa.

Carlos Westendorp: La inceput, diferentele dintre est si vest au fost mai profunde, acum diferentele economice sunt mai putin acute. Diferenta dintre modurile in care facem fata dezechilibrelor bugetare este foarte mare, deoarece sunt care foarte multe tari, la randul lor, dezechilibrate. Acum, ce trebuie cu totii sa facem, trebuie sa reducem deficitele, dar nu o putem face peste noapte, este nevoie de timp

Calea Europeana: Iar oamenii platesc pretul.

Carlos Westendorp: Cetatenii vad ca le reducem salariile, reducem locurile de munca, in timp ce salvam bancile. Asadar, cei care au creat criza sunt acum beneficiarii crizei. Traim intr-un moment politic si economic foarte important, trebuie sa actionam rapid.

Calea Europeana: Acum ne aflam in Est, ne putem uita la Kazahstan, Rusia. Si astazi, va avea loc aici o discutie despre solutiile pe care tarile enumerate le-ar putea oferi Uniunii Europene pentru a iesi din criza. Credeti ca e posibil acest lucru?

 Carlos Westendorp: Din pacate, oricat de mult ne-am dori ca Rusia si Kazahstan sa faca asta, nu se va intampla. Trebuie sa lucram uniti, impreuna, fiecare dintre noi se afla in situatii diferite. Rusia are resurse naturale foarte importante, ca si Kazahstanul, dar resursele nu sunt suficiente pentru a crea locuri de munca, trebuie sa isi diversifice economia. Poti avea toate veniturile din petrol, insa acesta nu va fi pentru totdeauna, iar productia de petrol nu nu produce multe locuri de munca. Aceasta acopera doar 10-12% din totalul fortei de munca. Diversificarea economiei este modul in care resursele naturale ale tarii pot crea joburi. Imigrratia este un factor important pentru tarile din UE, o solutie globala, nu putem face totul noi insine.

Calea Europeana: In ce priveste situatia din Romania, noi suntem de aproape 6 ani membri ai UE, iar inaintea crizei am simtit prosperitatea si efectele intrarii in UE. Acum, platim costurile, din cauza acesteia. Dvs. aveti o experienta foarte importanta, aproape 25 ani cu Spania, membra a UE. Care este sfatul pe care i l-ati da Guvernului roman? Romanii devin nerabdatori, fondurile europene sunt din ce in ce mai putine, avem cea mai mica rata de absorbtie din Europa, nu am folosit banii in timpde criza cum a facut-o Polonia si exista o abordare pesimista, pe care Eurobarometrul recent ne-a aratat-o.

Carlos Westendorp: Asa este, dar nu numai in Romania, ci in toata Europa. UE devine din ce in ce mai putin populara pentru ca cetatenii cosidera ca principalul motiv al crizei este lipsa masurilor adecvate, iar acest lucru nu este corect pentru ca UE face ceea ce poate. Un lucru este clar: nu putem depasi criza individual, ci trebuie sa conlucram; avem euro pentru cei din zona Euro, este o masura importanta, dar nu este de ajuns. Integrarea trebuie sa continue, salvarea fiind in interiorul europei nu in exterior. Inteleg ca Europa pierde din sprijinul cetatenilor, dar o parte din vina revine si guvernelor care spun ca vine este a celor de le Bruxelles.  Acest lucru nu este adevarat si nu inseamna ca Europa face ce ar trbui sa faca. Problema nu vine din partea UE, ci din partea Germaniei care profita de pe urma situatiei actuale in care euro este o moneda mai slaba decat marca daca aceasta ar fi moneda unei alte tari. Cei care platesc pentru astaprin masuri de austeritate sunt tarile din sudul Europei (Romania, Spania, Italia, Portugalia).

Calea Europeana: Deci noi platim benzina pentru “motorul german”

Carlos Westendorp: Asa este. Pentru ca, de asemenea, le cumparam produsele. Suntem intr-o situatie imposibila. Singura solutie este o integrare reala din punct de vedere economic si fiscal.

Calea Europeana: Este si o problema de credibilitate. Oamenii par sa isi piarda increderea in liderii europeni

Carlos Westendorp: In toti liderii. Nici in Spania politicienii nu sunt bine vazuti si isi pierd sprijinul pentru ca oamenii nu ii vad pe politicieni rezolvandu-le problemele generate de criza. Populatia traieste mai rau decat inainte. Problema Romaniei a fost ca a aderat la UE mai tarziu, dar tarile care au aderat inainte de Romania au beneficiat de integrare. Acum 10 ani in Spania, Eurobarometrul pentru popularitate indica o cifra ridicata, astazi fiind foarte scazuta. De ce? Din cauza crizei.

Calea Europeana: Cat credeti ca va mai dura aceasta perioada dificila in Europa?

Carlos Westendorp: Nu sunt profet, insa stiu ce imi doresc. Vreau ca lucrurile sa se redreseze in curand, nu pot sa spun cand, depinde de multi factori.

Calea Europeana: Puteti trimite un mesaj pentru cei care ne urmaresc  si sunt interesati de politicile europene sau globale?

Carlos Westendorp: As spune ca acum ploua in Europa. Nu e vreme buna, dar trebuie sa conlucram pentru binele tuturor.

CaleaEuropeana.ro va transmite informatii in exclusivitate, in calitate de unic partener media oficial din Romania al Forumului Economic de la Astana, editia a VI-a.

Clubul din Madrid este cel mai mare for international al fostilor sefi de stat si de guvern.

Despre Carlos Westendorp y Cabeza: 

In 1999 a fost ales membru al Parlamentului European, ca reprezentant al PSOE. A activat ca Presedinte al Comisiei pentru industrie, comert, energie si cercetare pana in 2003. In 2003 a fost ales  membru al Adunarii Regionale din Madrid si presedinte  al Grupului Socialist pe teme economice.

Este co-fondator  si vicepresedinte executiv al Centrului pentru pace din Toledo. Dupa alegerile din 2004, a fost desemnat ambasador in SUA, pozitie pe care a ocupat-o pana in 2008.

In prezent este principalul consilier al  lui Felipe González ,presedintele Grupului de reflecţie privind viitorul Europei 2020-2030 – infiintat de sefii de stat si de guvern ai Europei pentru  a ajuta UE sa anticipeze si sa se ridice la nivelul provocarilor din peroada 2020-2030.

 

.

 

.

ASTANA FORUM

Svyatoslav Anatolyevich Timashev. Collective Nobel Peace Prize 2007 – Honored Scientist of the Russian Federation

Published

on

Svyatoslav A. Timashev is a member of the Interstate Council on the issue of “heavy reliability pipelines”, a member of the Scientific Council and the Dissertation Council, the American Society of Mechanical Engineers (ASME), the editorial boards of domestic and foreign journals and a founding member of the International Association for design reliability and safety.

sSvyatoslav A. Timashev, a Russian citizen, was awarded a collective Nobel Peace Prize for developing methods of CO2 sequestration from the earth’s atmosphere and its disposal, together with a group of scientists of the Intergovernmental Panel on Climate Change, who together formed the International Meteorological Organization and the United Nations Department of Environmental Protection in 2007.

For his achievements, Svyatoslav Anatolyevich was awarded the VSNTO (All-Soviet Union Council of Technical Society) (1969), the medal “For Valorous Labour” (1970), the Expert Public Education Badge (1984), a COMADEM Magazine prize for the best publication in 2000, and was dubbed Knight of Justice – Commander of the Sovereign Order of the Orthodox Hospitaller Knights of St. John of Jerusalem.

S.A. Timashev shaped a new direction in the theory of reliability of large mechanical systems, solved the problem of optimization of the critical systems operation in multi-level governance class. He is the holder of nine copyright patents and author of more than 250 publications, including 19 monographs.

Svyatoslav Anatolyevich created software systems for the optimal management of the operation of oil and gas pipelines, three generations of industrial electronic systems of vibration protection, vibration diagnostics, tribodiagnostics and monitoring of energy machinery and equipment and is the founder of a new section in the theory of reliability monitoring.

He developed the scientific bases of the theory and a fundamentally new method for optimizing the operation of a complex object by the criteria of reliability and safety, as problems of multilevel governance of stochastic processes of degradation and recovery. These systems are used successfully in the Russian oil and gas industry, aviation, heavy engineering, metallurgy and other industries, as well as in university educational laboratories.

All these works have received wide domestic and international recognition, as evidenced by the election of S.A. Timashev as a member of the RF Academy of Quality Problems, a member of the Washington Academy of Sciences (USA) and the Fulbright Academy of Science and Technology (USA).

On July 26 the laureate S.A. Timashev celebrates his 79th birthday and the 58th anniversary of the start of science teaching career. He was born in Harbin, northeastern China, one of the main transit points for trade with Russia. He graduated with distinction from the Ural Federal University (formerly the Ural Polytechnic Institute).

From 1987 to the present time Professor Timashev has been the head of the Reliability Laboratory of the Engineering Complex Problem Division at IMET UNC AN SSSR.  He is also Director and Academic Advisor at the Science and Engineering Center “Reliability and service life of large systems of machines” at UNC AN SSSR.

 

 

 

 

.

 

Continue Reading

ASTANA FORUM

VIDEO Astana Economic Forum. Interview with Eric Maskin: Kazakhstan can be a force for modernization in the Eurasian region

Published

on

Interview taken by Razvan Buzatu, from www.caleaeuropeana.ro, with Professor Eric Maskin, PhD, Nobel Laureate for Economics, Adams University Professor at Harvard University.

He is renown at international level for laying the foundation of mechanism design theory. During his career, he contributed to game theory, contract theory, social choice theory, political economy as well as other areas of economics.  

maskin caleaeuropeana

VIDEO:

Razvan Buzatu: Professor Maskin, thank you very much for accepting this discussion for Calea Europeana. First of all: why Astana?

Eric Maskin: Well Astana is now holding one of the big economic forums in the world so it’s a natural place for people who are interested in issues of our time to meet. So, I’m glad to be one of the many participants.

RB: Well, Astana these three or four days is becoming the center of the world, right, and speaking about economics and how the world works at this moment, how do you see Kazakhstan involved in the global economy?

EM: Kazakhstan has an interesting position economically and geographically. It’s close enough to Europe so that it has close ties there, but it’s also close to the Far East and given its pivotal location we can expect great things from Kazakhstan in the future.

RB: Do you think that it can play a regional role in the Eurasian region?

EM: I hope it does. Kazakhstan seems to be forward looking, progressive country and I think it can be a force for modernization in the Eurasian region.

RB: Professor Maskin you’ve designed a well known design mechanism theory, and I was wondering if you can share with us a little bit of your thoughts on how can design mechanism theory, involving also Kazakhstan, can have positive implications on the European Union economy and Eurasian economy.

EM: Well, mechanism design theory is all about how do you create the institutions for aligning incentives. Of course, each country has its own goals which are not necessarily exactly in alignment with other countries’ goals and it is the function of international institutions to reconcile possible conflicts, this could be done through international organizations, through treaties, through political unification, but mechanism design teaches us that is not enough to, say, write a treaty, say, to promote trade, but the treaty has to be written with care to make sure that all the countries who are going to be signing this treaty actually benefit from it and that may involve a series of concessions on both sides, concessions about giving something up but the benefits from conceding is that now you have an international institution which enables you to take more from other countries.

RB: Very interesting, I was talking a little bit earlier with the Deputy Director General of the World Trade Organization, and he said that the new Bali Package that they established in December last year was a negotiation and was a break through, it was basically a new step forward for the WTO in terms of negotiating between India and China and also Cuba and USA, and also USA and India, so they reached to some sort of an agreement, some sort of compromise so that they can benefit economically; in this sense it resembles a lot with the design mechanism theory.

EM: It does in deed and in fact I think that the principles from the theory have now permeated people’s conciseness enough so that when these treaties are hammered out mechanism design theory plays a role.

RB: I will go now to the other side of the world: I believe you know very well what happened in Ukraine at the end of last year and the begging of this year. How do you see mechanism design theory, using mechanism design theory, in establishing a balance in the actors that are involved and are interested in what the path of Ukraine will be in the future.

EM: That’s a very difficult question, if I knew how to solve the problem of Ukraine I would be able to perform miracles so I don’t have any magic bullets for solving the Ukraine problem. All I can say is that we know from theory that the answer to conflicts is not typically the way of isolation and I would be worried if as a result of the tension in the Ukraine, if Russia for example became more isolated from the rest of the world and from Europe in particular to the extent that the countries continue to communicate with one another, continue to trade with one another, continue to cooperate with one another, that’s the way that the international tensions are resolved. Breaking of communication, breaking of trade I’m afraid that’s the risk of heightening tensions even further so I very much hope that the isolation doesn’t occur.

RB: Thank you very much. The theory is that the trade, at the trade level, in the Ukraine nothing has stopped but at the political level there are tensions. How do you see these things going hand in hand because some of them said “listen, it’s a real crisis” and at the trade level they say “we know it’s a crisis but we are still functioning”.

maskin2EM: “still functioning” for the time being. I think that unless they improve politically there is bound to be an economic cost in a longer term. Eventually, there can be lags either way. Economics lead politics or the other way around but not indefinitely, ultimately the two go together.

RB: Can we use the game theory and the Nash equilibrium with your theory, integrated? Is that possible?

EM: Well in fact, my theory, mechanism design, is part of game theory and uses game theoretic tools like Nash equilibrium as part of its analysis.

RB: And do you think they should be used integrated?

EM: Absolutely!

RB: How do you think we can do that?

EM: How can we apply them to…

RB: a certain event around the world, any kind of event?

RB: Use the 3 theories integrated to find a possible solution, not the solution, to an event in the world.

EM: Well, the first thing is to try to make precise what the goals of each of the parties are, but to recognize that there will always be some uncertainty about that. In games theoretic term these are games of incomplete information “I may know my goals, but I will never know your goals completely so I have to recognize that I’m operating in a situation of uncertainty. But game theory has developed tools to study interactions under uncertainty. On top of that, one way of resolving uncertainty is through a mechanism which is just an institution for international interaction. So that I think is the integration that you are calling for. Looking at the initial situation which involves a conflict of interests which is not completely understood because of the incomplete information, but layering on top of that an international mechanism, a treaty, for example or a trade agreement which brings the various parties closer together in agreement in their interests.

RB: One last question if I may? Do you see the European Union as a global actor? Like becoming the United States of Europe?

EM: I hope it will move in that direction. The European Union has successfully integrated some of its economic policy, namely the monetary side, if it can work on its other side of economic policy, namely the fiscal policy, and integrate that, I think it has a chance of having a comparable force with the USA on the global scene, but without that kind of fiscal integration I’m afraid that it will never quite have its act together.

RB: Well professor Maskin, thank you very much for taking the time to talk to us. I’m Razvan Buzatu, for Calea Europeana, from Astana.

 

 

 

 

.

Continue Reading

ASTANA FORUM

“Journalism education: from theory to practice” – I International Summit of Journalism “G-Global: World of the XXI century”

Published

on

In the course of the VII Astana Economic Forum and the II World Anti-Crisis Conference “Eurasian Economic Club of Scientists” Association and “Success K” media agencyorganized a panel session on “Journalism education: from theory to practice” as part of the I International Summit of Journalism “G-Global: World of the XXI century”.

rp_Astana_symbol_-300x224.jpgThe session discussed the issues of how to organize cooperation between journalists and experts in other fields such as IT, statistics, graphic and interactive design in education, and how to transfer this experience in journalism.

The event was attended by Co-Director of National Security Journalism Initiative & Medill School of Journalism, Northwestern University, Timothy McNulty; Director General of the Channel 7, Aziza Shuzeeva; Professor, Head of the Media Communication and history of Kazakhstan Department,Aygul Niyazgulova; Managing editor of Caspian Publishing House, Charles Van Der Liu; Director of the media school at “Kazmedia center”, Dana Rysmuhamedova; Editor-in-chief, “Finanz und Wirtschaft”, Martin Gollmer; Director of Radio “Astana”,Gulmira Karakozov. The session was moderated by the Chairman of the Board RTRC “Kazakhstan” Nurjan Mukhamedzhanova.

Most people think that it is not necessary to get a special education to become a journalist. As in case that no one will be able to do the surgery except a surgeon, no one can know better the professional tricks of historian, economist, lawyer and journalist, – shared an opinion Gulmira Karakozov, Director of Radio “Astana”, in the course of the session. Therefore, I strongly against this majority opinion. In 2005, Kazakhstan had 19 high school faculties, branches and departments that prepared professionals in journalism, and half of them belonged to the philological and historical faculties. I would like to say, the capability of journalists who were trained by linguists or historians, and taught in accordance with tutorials on journalism will not be high. This is a stumbling block in the preparation of professional journalists. Students must be  taught by a person who has experience practicing in the field of journalism, – she stressed.

Recall, a purpose of the I International Summit of Journalism “G-Global: World of the XXI century” was creation of an information platform for interaction of economics, global journalism and latest technologies.

First, in Astana well-known media persons, bright bloggers, leaders and representatives of the world’s largest media holdings, website developers, website editors, newspapers and magazines  editors, scientists, who demonstrate their achievements in the media, media tools and technologies, tried and tested skills in building information business and economic knowledge in the field of journalism brought together.

 

 

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 mins ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Angela Merkel, un cancelar creștin-democrat care a condus Germania cu determinare și fermitate

U.E.24 mins ago

IMAGINEA ZILEI în Europa. Fostul cancelar al Germaniei Angela Merkel i-a predat ștafeta lui Olaf Scholz și se retrage din politică

CHINA38 mins ago

UE reacționează în cazul tensiunilor comerciale dintre China și Lituania: Suntem pregătiți să ne opunem măsurilor coercitive îndreptate împotriva oricărui stat membru

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană oferă acces deschis la soluțiile sale de software în beneficiul întreprinderilor, al inovatorilor și al domeniilor de interes public

ROMÂNIA1 hour ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu ambasadorii statelor membre la București: Reiterez sprijinul puternic al României pentru parcursul european al Republicii Moldova

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe Olaf Scholz după alegerea sa în funcția de cancelar al Germaniei

U.E.2 hours ago

Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier îl îndeamnă pe noul cancelar Olaf Scholz ”să își ia în serios marea responsabilitate care atârnă pe umerii” săi în combaterea pandemiei

U.E.2 hours ago

Emmanuel Macron îl primește vineri la Paris pe Olaf Scholz, în prima vizită externă a noului cancelar german: Să scriem împreună cooperarea franco-germană pentru Europa

Alin Mituța2 hours ago

Europarlamentarul Alin Mituța: Românii trebuie să aibă acces la servicii de sănătate la același nivel cu ceilalți europeni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Prin Fondul Social pentru Climă trebuie să finanțăm infrastructura de transport pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă

SUA6 hours ago

UE-SUA lansează un dialog comun privind politica de concurență în domeniul tehnologiei

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE1 week ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

Team2Share

Trending