Connect with us

Corina Crețu

Corina Crețu, eurodeputat și fost comisar european pentru politică regională, apel la Guvernul României pentru a evita dezastrul dezangajării fondurilor europene pe toate programele de finanțare din fonduri structurale

Published

on

©️ Corina Crețu/ Facebook

Corina Crețu, actual eurodeputat și fost comisar european pentru politică regională, face apel la Guvernul României pentru a evita dezangajarea fondurilor europene pe toate programele de finanțare din fonduri structurale, risc foarte crescut potrivit unei note interne a Guvernului, se arată într-o postare pe Facebook.

Potrivit informațiilor prezentate de Euractiv.ro, în notă se precizează că România nu are în prezent nicio strategie pentru următorul exercițiu financiar 2020-2024. În document se mai vorbește despre faptul că există riscul de dezangajare automată a fondurilor europene dar că estimările lunare acoperă acest risc dar acest lucru depinde de ritmul în care se va derula implementarea proiectelor în următoarele luni.

În acest context, fostul comisar european și-a exprimat ,,profunda ingrijorare” în legătură cu materialul prezentat în presă și avertizează că ,,situația riscă să compromită șansele pentru o viață mai bună pentru cetățenii României și șansele de dezvoltare pe termen lung ale țării”.

Corina Crețu amintește de avertismentele ei date Guvernului în acest sens și descrie situația ca depăsind ,,cele mai negre previziuni”.

,,Documentul care circulă acum în Guvern depășește și cele mai negre previziuni. Am atras atenția în repetate rânduri, în calitate de Comisar European pentru Politică Regională, asupra faptului că în lipsa unei abordări coerente din partea Guvernului României, riscul dezangajării fondurilor europene pentru țara noastră este unul cât se poate de real! Am sperat mereu că există, dincolo de declarații politice, viziune și competență. Vedem, însă, că nu este cazul. Iată că, din păcate, acest scenariu începe să prindă contur, iar acuzele care mi s-au adus se dovedesc a fi fost complet nefondate”, scrie fostul oficial al Comisiei Europene, care face trimitere la acuzațiile potrivit cărora nu a ajutat România din poziția de influentă în care s-a aflat timp de aproape 5 ani.

,,E trist să vezi că toate avertismentele mele publice din ultimii ani sunt recunoscute prin documente oficiale ale Guvernului Romaniei”, mai punctează aceasta.

Ce conține nota internă care circulă în Guvern?

În documentul respectiv este recunoscut că există riscul de dezangajare automată a fondurilor la 31.12.2019,  care se menține în prezent pentru toate programele operaționale, cu excepția Programului Operațional de Asistentă Tehnică. Este vorba de aproximativ 9 miliarde de euro, finantări acordate prin Fondurile Structurale și de Investiții Europene, cunoscute ca Programul Operațional Infrastructură Mare, Programul Operațional Competitivitate, Programul Operațional Regional, Programul Operațional Capacitate Administrativă, Programul Operațional Capital Uman, Progamul Național de Dezvoltare Rurală, Programul Operațional Pescuit și Afaceri Maritime.

De asemenea, se precizează că România nu are în prezent nicio strategie pentru următorul exercițiu financiar 2020-2024. În document se mai spune, totuși, că estimările lunare acoperă acest risc, insă acest lucru depinde de ritmul în care se va derula implementarea proiectelor în următoarele luni.

Problemele de fond expuse de Corina Crețu

Corina Crețu mai expune în postarea sa pe Facebook și câteva probleme de fond pentru înțelegerea gravitătii situației:

  • Gradul de absorbție a fondurilor europene de către România, pentru perioada 2014-2020, este de doar 20%, iar în ceea ce privește infrastructura mare, principalul proiect pe care l-am semnat și care a fost finanțat în acest exercițiu financiar este cel legat de reabilitarea căii ferate Radna (Arad)-Gurasada-Simeria (Hunedoara), pentru care Comisia Europeană a aprobat fonduri în valoare de 1,3 miliarde EUR.
  • Am atenționat Guvernul României încă din luna februarie a acestui an că există riscul real ca proiectul Infrastructurii Luminii Extreme-Fizică Nucleară (ELI-NP) de la Măgurele să nu mai poată fi finalizat în actualul exercițiu bugetar-ceea ce nu doar că ar genera importante pierderi financiare, ci ar afecta credibilitatea întregii investiții. Amintesc, în acest context, că Proiectul ELI-NP de la Măgurele este cea mai importantă investiție europeană în domeniul cercetării din România, fiind parte a unei infrastructuri paneuropene de cercetare la care participă România, Cehia și Ungaria și pentru care finanțarea europeană este de aproximativ 800 milioane EUR.
  • Perioada de finanțare 2014-2020 a început fără ca România să aibă o listă cu proiecte mature și care să poată fi imediat implementate-ceea ce a produs întârzieri semnificative în faza de implementare a proiectelor, afectând, implicit, și rata de absorbție.

Fostul comisar european mai precizează că ,,m -am zbătut ca România să primească o alocare suplimentară pentru bugetul european 2021-2027” și atrage atenția că pentru aprobarea propunerii de către Parlamentul European și de Consiliu, ,,România trebuie să dovedească acum că știe cum să folosească fondurile europene în beneficiul cetățenilor, fiind necesară o pregătire atentă a proiectelor, care să fie temeinic abordate”.

Apel către Guvern pentru a evita situația extrem de gravă a dezangajării fondurilor europene

Corina Crețu transmite că ,,încă există șanse de redresare, dar trebuie crescut ritmul și trebuie să existe o abordare matură, dublată de voință politică reală”.

În ceea ce o privește, fostul comisar european pentru politică regională spune că a acordat ,,tot sprijinul Guvernelor României pentru a aduce bani europeni în țară-mai ales acolo unde e nevoie de ei: pentru spitale, pentru zonele defavorizate, pentru locuri de muncă, pentru tineri”. Ea adaugă că se folosește de platforma de social media pentru a trage, din nou, un semnal de alarmă: ,,Este nevoie de mai multe eforturi pentru a recupera timpul și șansele pierdute!”

,,Fac, așadar, un apel către Guvernul României să se aplece cu toată seriozitatea asupra acestei probleme, care-dacă se va concretiza-va afecta, în cele din urmă, viața fiecărui român în parte”, este mesajul transmis de Corina Crețu.

În fine, din poziția de eurodeputat în care se regăseste acum, Corina Crețu scrie că nu îi rămane ,,decât speranța ca lucrurile să se îndrepte, în special prin contribuția echipei de profesioniști de la PRO Romania”:

,,Sunt bucuroasă că voi lucra în Parlamentul European cu Mihai Tudose, un om de excepție și un profesionist desăvârșit. Tocmai ne-am întors de la Strasbourg, unde a avut loc prima sesiune plenară a noului Parlament European, împartindu-ne sarcinile așa încât să contribuim , cu experiență și cunoștințele noastre, la îmbunătățirea vieții oamenilor și dezvoltarea Romaniei”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu susține în continuare investițiile UE pentru o mai bună pregătire și prevenție în caz de inundații care pot provoca victime umane

Published

on

© Corina Crețu/Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu își menține propunerea privind alocarea unei sume importante gestionării dezastrelor naturale în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, potrivit unei postări pe Facebook.

Anul trecut, pe 12 noiembrie, fostul comisar pentru politică regională prezenta, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, declarația Comisiei Europene privind inundațiile din Europa, subliniind ,,nevoia continuă de a investi pentru o mai bună pregătire și o mai bună prevenție”, în contextul în care mai multe persoane își pierduseră viața. 

,,Având in vedere schimbările climatice tot mai acute la care asistam, îmi mențin propunerea ca in exercițiul financiar 2021-2027 sa se aloce o suma importantă dezastrelor naturale, care sa fie acordate cu o mai mare flexibilitate și rapiditate statelor membre și cetățenilor aflați in nevoie”, scrie Corina Crețu.

Potrivit acesteia, în perioada actuală de programare, aproape 8 miliarde de euro, bani din politica de coeziune, sunt alocate pentru măsuri ce vizează adaptarea la schimbările climatice și prevenirea riscurilor, aceasta fiind o decizie clară a UE de a ajuta regiunile să devină mai reziliente pentru a putea face față provocărilor, inclusiv celor generate de dezastre naturale.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, îngrijorată de situația politică de la Chișinău: Sper ca drumul european al Republicii Moldova să nu fie afectat

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Corina Crețu comentează demiterea prin moțiune de cenzură a Guvernului pro-european de la Chișinău, pe care o caracterizează drept ,,o situație delicată”, și punctează faptul că ,,interesul cetățeanului trebuie să primeze”. 

,,Mă îngrijorează situația politică de la Chișinău și sper ca drumul european al Republicii Moldova să nu fie afectat. Ar fi păcat ca, în toți acești ani de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, cetățenii de peste Prut să nu beneficieze pe deplin de avantajele acestui progres semnificativ”, scrie eurodeputatul pe pagina sa de Facebook. 

Aceasta reamintește că, în 2013, îmi anunțam în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg susținerea totală pentru semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană – pe care îl consider a fi un garant al reformelor și progresului democratic al Republicii Moldova, iar anul trecut, aflându-se la Chișinău, își exprima speranța că ,,Republica Moldova va reuși să îndeplinească criteriile de aderare la Uniunea Europeană cât mai curând posibil”. 

,,Este o situație delicată, dar sper să se înțeleagă faptul că interesul cetățeanului trebuie să primeze, astfel încât acestuia să îi fie asigurată stabilitatea, predictibilitatea și siguranța zilei de mâine”, a punctat Corina Crețu. 

Guvernul Maia Sandu a picat, după cinci luni de la învestire, în urma moțiunii de cenzură depuse de partenerii de coaliție, socialiștii președintelui Igor Dodon. Moțiunea de cenzură depusă de PSRM a primit sprijinul deputaților din Partidul Democrat (PD), care a părăsit guvernarea în iunie, trecând cu 63 de voturi

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu a votat în diaspora: Suntem la ceasul maturității democrației românești și e de datoria noastră să ne exprimăm opinia la urne

Published

on

România se află la ceasul maturității democrației sale și este de datoria cetățenilor să meargă la vot, a scris sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D), care și-a exercitat dreptul la vot în diaspora.

”Așa cum am făcut de fiecare dată cu ocazia alegerilor prezidențiale, mi-am exercitat dreptul de vot. Acum, am votat în străinătate. Este pentru a opta dată de la Revoluție când românii sunt chemați să-și aleagă Președintele. Suntem, așadar, la ceasul maturității democrației românești și e de datoria noastră, a tuturor, să ne exprimăm opinia la urne. E singura cale ca românii să fie și să se simtă cu adevărat reprezentați în următorii cinci ani”, a scris Crețu, pe Facebook.

 

Cetățenii români sunt așteptați în aceste zile la urne pentru a alege președintele României pentru următorii cinci ani. Pentru prima dată în istorie, românii din străinătate pot vota pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică, în vreme ce secțiile de vot pentru românii din țară vor fi deschise, asemenea tradiției, duminică. Principalii candidați la funcția supremă în stat sunt actualul președinte Klaus Iohannis (PNL), fostul premier Viorica Dăncilă (PSD), deputatul Dan Barna (Alianța USR-PLUS), fostul europarlamentar Mircea Diaconu (independent susținut de ALDE și Pro România), diplomatul Theodor Paleologu (Partidul Mișcarea Populară) și Kelemen Hunor, din partea UDMR.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending