Connect with us

Corina Crețu

Corina Crețu, eurodeputat și fost comisar european pentru politică regională, apel la Guvernul României pentru a evita dezastrul dezangajării fondurilor europene pe toate programele de finanțare din fonduri structurale

Published

on

©️ Corina Crețu/ Facebook

Corina Crețu, actual eurodeputat și fost comisar european pentru politică regională, face apel la Guvernul României pentru a evita dezangajarea fondurilor europene pe toate programele de finanțare din fonduri structurale, risc foarte crescut potrivit unei note interne a Guvernului, se arată într-o postare pe Facebook.

Potrivit informațiilor prezentate de Euractiv.ro, în notă se precizează că România nu are în prezent nicio strategie pentru următorul exercițiu financiar 2020-2024. În document se mai vorbește despre faptul că există riscul de dezangajare automată a fondurilor europene dar că estimările lunare acoperă acest risc dar acest lucru depinde de ritmul în care se va derula implementarea proiectelor în următoarele luni.

În acest context, fostul comisar european și-a exprimat ,,profunda ingrijorare” în legătură cu materialul prezentat în presă și avertizează că ,,situația riscă să compromită șansele pentru o viață mai bună pentru cetățenii României și șansele de dezvoltare pe termen lung ale țării”.

Corina Crețu amintește de avertismentele ei date Guvernului în acest sens și descrie situația ca depăsind ,,cele mai negre previziuni”.

,,Documentul care circulă acum în Guvern depășește și cele mai negre previziuni. Am atras atenția în repetate rânduri, în calitate de Comisar European pentru Politică Regională, asupra faptului că în lipsa unei abordări coerente din partea Guvernului României, riscul dezangajării fondurilor europene pentru țara noastră este unul cât se poate de real! Am sperat mereu că există, dincolo de declarații politice, viziune și competență. Vedem, însă, că nu este cazul. Iată că, din păcate, acest scenariu începe să prindă contur, iar acuzele care mi s-au adus se dovedesc a fi fost complet nefondate”, scrie fostul oficial al Comisiei Europene, care face trimitere la acuzațiile potrivit cărora nu a ajutat România din poziția de influentă în care s-a aflat timp de aproape 5 ani.

,,E trist să vezi că toate avertismentele mele publice din ultimii ani sunt recunoscute prin documente oficiale ale Guvernului Romaniei”, mai punctează aceasta.

Ce conține nota internă care circulă în Guvern?

În documentul respectiv este recunoscut că există riscul de dezangajare automată a fondurilor la 31.12.2019,  care se menține în prezent pentru toate programele operaționale, cu excepția Programului Operațional de Asistentă Tehnică. Este vorba de aproximativ 9 miliarde de euro, finantări acordate prin Fondurile Structurale și de Investiții Europene, cunoscute ca Programul Operațional Infrastructură Mare, Programul Operațional Competitivitate, Programul Operațional Regional, Programul Operațional Capacitate Administrativă, Programul Operațional Capital Uman, Progamul Național de Dezvoltare Rurală, Programul Operațional Pescuit și Afaceri Maritime.

De asemenea, se precizează că România nu are în prezent nicio strategie pentru următorul exercițiu financiar 2020-2024. În document se mai spune, totuși, că estimările lunare acoperă acest risc, insă acest lucru depinde de ritmul în care se va derula implementarea proiectelor în următoarele luni.

Problemele de fond expuse de Corina Crețu

Corina Crețu mai expune în postarea sa pe Facebook și câteva probleme de fond pentru înțelegerea gravitătii situației:

  • Gradul de absorbție a fondurilor europene de către România, pentru perioada 2014-2020, este de doar 20%, iar în ceea ce privește infrastructura mare, principalul proiect pe care l-am semnat și care a fost finanțat în acest exercițiu financiar este cel legat de reabilitarea căii ferate Radna (Arad)-Gurasada-Simeria (Hunedoara), pentru care Comisia Europeană a aprobat fonduri în valoare de 1,3 miliarde EUR.
  • Am atenționat Guvernul României încă din luna februarie a acestui an că există riscul real ca proiectul Infrastructurii Luminii Extreme-Fizică Nucleară (ELI-NP) de la Măgurele să nu mai poată fi finalizat în actualul exercițiu bugetar-ceea ce nu doar că ar genera importante pierderi financiare, ci ar afecta credibilitatea întregii investiții. Amintesc, în acest context, că Proiectul ELI-NP de la Măgurele este cea mai importantă investiție europeană în domeniul cercetării din România, fiind parte a unei infrastructuri paneuropene de cercetare la care participă România, Cehia și Ungaria și pentru care finanțarea europeană este de aproximativ 800 milioane EUR.
  • Perioada de finanțare 2014-2020 a început fără ca România să aibă o listă cu proiecte mature și care să poată fi imediat implementate-ceea ce a produs întârzieri semnificative în faza de implementare a proiectelor, afectând, implicit, și rata de absorbție.

Fostul comisar european mai precizează că ,,m -am zbătut ca România să primească o alocare suplimentară pentru bugetul european 2021-2027” și atrage atenția că pentru aprobarea propunerii de către Parlamentul European și de Consiliu, ,,România trebuie să dovedească acum că știe cum să folosească fondurile europene în beneficiul cetățenilor, fiind necesară o pregătire atentă a proiectelor, care să fie temeinic abordate”.

Apel către Guvern pentru a evita situația extrem de gravă a dezangajării fondurilor europene

Corina Crețu transmite că ,,încă există șanse de redresare, dar trebuie crescut ritmul și trebuie să existe o abordare matură, dublată de voință politică reală”.

În ceea ce o privește, fostul comisar european pentru politică regională spune că a acordat ,,tot sprijinul Guvernelor României pentru a aduce bani europeni în țară-mai ales acolo unde e nevoie de ei: pentru spitale, pentru zonele defavorizate, pentru locuri de muncă, pentru tineri”. Ea adaugă că se folosește de platforma de social media pentru a trage, din nou, un semnal de alarmă: ,,Este nevoie de mai multe eforturi pentru a recupera timpul și șansele pierdute!”

,,Fac, așadar, un apel către Guvernul României să se aplece cu toată seriozitatea asupra acestei probleme, care-dacă se va concretiza-va afecta, în cele din urmă, viața fiecărui român în parte”, este mesajul transmis de Corina Crețu.

În fine, din poziția de eurodeputat în care se regăseste acum, Corina Crețu scrie că nu îi rămane ,,decât speranța ca lucrurile să se îndrepte, în special prin contribuția echipei de profesioniști de la PRO Romania”:

,,Sunt bucuroasă că voi lucra în Parlamentul European cu Mihai Tudose, un om de excepție și un profesionist desăvârșit. Tocmai ne-am întors de la Strasbourg, unde a avut loc prima sesiune plenară a noului Parlament European, împartindu-ne sarcinile așa încât să contribuim , cu experiență și cunoștințele noastre, la îmbunătățirea vieții oamenilor și dezvoltarea Romaniei”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: De Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) a transmis un mesaj în onoarea victimelor Holocaustului, cu prilejul aniversării pe 27 ianuarie a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau.

„În ziua de 27 ianuarie 1945, lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat și astfel lumea avea în fața ochilor întreaga oroare a ‘soluției finale’, tratamentul aplicat de naziști populației de origine evreiască din teritoriile ocupate de Germania hitleristă și din cele ale aliaților ei. Circa șase milioane de evrei au pierit în acei ani, din simpla vină de a fi aparținut unui anumit grup etnic. Tragedia evreilor este unică și sper că am învățat lecțiile istoriei, pentru a nu mai repeta niciodată acele orori”, scrie eurodeputatul român pe pagina sa de Facebook. 

 

Corina Crețu mai transmite că „de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni”. 

„Să ne aducem aminte de toți cei care au pierit în lagăre de muncă sau de exterminare: evrei, români, polonezi, romi, italieni, etc.
Dumnezeu să îi odihnească!”, a adăugat aceasta.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu solicită Guvernului să nu rateze obiective majore: România trebuie să apere interesele propriilor cetățeni în negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) trage un semnal de alarmă în legătură cu pachetul de mobilitate de la nivelul UE și adoptarea viitorului buget multianual european, precizând că ambele teme sunt de interes major pentru România și susținând că țara noastră trebuie să aibă o voce mai puternică în Uniunea Europeană.

Într-o conferință de presă susținută la noul său birou de europarlamentar din Hărlău, în județul Iași, Crețu a avertizat că efectele posibile ale pachetului de mobilitate ”merg până la falimentul unor transportatori din România, cu impact direct asupra bugetului național”, iar în ce privește viitorul Cadru Financiar Multianual, aceasta a subliniat că ”România ar trebui să apere mai mult interesele propriilor cetățeni”.

”Am spus-o de mai multe ori: Cred fără rezerve că România poate și trebuie să aibă o voce mai puternică în Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă două lucruri. Să profităm de oportunitățile și resursele pe care UE ni le pune la dispoziție. Sunt miliarde de euro pentru spitale, pentru drumuri, căi ferate, canalizare, susținerea IMM-urilor și a antreprenorilor. Acești bani trebuie atrași. Să ne apărăm interesele ca țară. Să negociem, să ne facem vocea auzită, să fim prezenți, să luăm poziție, să ne batem pentru interesele României. Deținerea președinției UE a fost un moment care ne-a oferit vizibilitate, dar în care am ratat câteva tema majore. Îmi doresc ca noul guvern să nu procedeze la fel”, a spus eurodeputatul .

În ce privește Cadrul financiar multianual, Crețu a indicat că există un blocaj care pune sub semnul întrebării folosirea banilor europeni de la 1 ianuarie 2021, din cauza adoptării târzii a legislaţiei.

”Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European a decis recent să înghețe toate discuțiile legate de CFM, ca reacție la lipsa de flexibilitate a Consiliului în negocieri. Mi-am exprimat și în trecut îngrijorarea legată de negocierile care vizează CFM 2021-2027 și am atras atenția că România a ratat şansa de a accelera discuțiile, astfel încât acest buget să fie adoptat pe timpul Preşedinţiei sale rotative la Consiliul UE. Propunerea Preşedinţiei finlandeze nu satisface nevoile și cerințele țărilor mai puțin dezvoltate, iar România ar trebui să apere mai mult interesele propriilor cetățeni”, a mai adăugat Corina Crețu.

Referitor la deschiderea cabinetului de eurodeputat, Corina Crețu a scris pe pagina sa de socializare că acest cabinet ”are reprezintă o linie directă către Bruxelles pe care locuitorii din Hârlău o merită din plin și care va face vocea lor mai puternică în Europa”.

 

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu avertizează: Efectele posibile ale pachetului de mobilitate merg până la falimentul unor transportatori din România, cu impact direct asupra bugetului

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Reforma sectorului de transport rutier prin intermediului Pachetului Mobilitate 1 de la nivel european este un subiect “asupra căruia trebuie să reflectăm cu atenție și să vedem ce se poate face astfel încât noile reguli să nu aibă un impact negativ asupra domeniului transporturilor din România”, a declarat eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D), într-o conferință de presă susținută la cabinetul său de europarlamentar din Hărlău, în județul Iași.

”Reforma sectorului de transport rutier vine cu o serie de reguli care îi afectează pe transportatorii din est, implicit și pe cei români. De exemplu, camioanele trebuie să se întoarcă la centrul operațional al întreprinderilor la fiecare opt săptămâni. Perioada de odihnă obligatorie de la sfârșitul săptămânii nu poate să fie petrecută în cabina camionului. Companiile trebuie să plătească cheltuielile de cazare pentru șoferi. Sunt măsuri care cresc cheltuielile pentru transportatori, ceea ce înseamnă o scădere a competitivității celor din est”, a spus Crețu, în cadrul conferinței de presă.

În precizările sale, Crețu a menționat că acest subiect este unul asupra căruia trebuie reflectat cu atenție și a precizat că trebuie depuse eforturi pentru ca noile reguli să nu aibă un impact negativ asupra domeniului transporturilor din România.

”Urmează ca în Parlamentul European să votăm pachetul pe mobilitate. Din nou, o temă despre care nu s-a discutat și despre care nu se discută suficient. Eu îmi voi face datoria de europarlamentar și voi vota în interesul României. Am primit îngrijorările Uniunii Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) și le privesc cu toată seriozitatea. Dar dincolo de ce voi face eu – care sunt un singur europarlamentar – de ce nu s-a discutat aplicat, serios? Chiar era o temă de interes. Sunt măsuri care cresc cheltuielile pentru transportatori, ceea ce înseamnă o scădere a competitivității celor din est. Este un subiect asupra căruia trebuie să reflectăm cu atenție și să vedem ce se poate face astfel încât noile reguli să nu aibă un impact negativ asupra domeniului transporturilor din România – efectele posibile merg până la falimentul unor transportatori, cu impact direct asupra bugetului României” a conchis ea.

Corina Crețu a făcut aceste precizări după ce Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) din Parlamentul European a aprobat marți acordul pentru reforma sectorului de transport rutier la care au ajuns Parlamentul și negociatorii președinției Consiliului UE.

Regulile revizuite privind detașarea șoferilor, perioadele de odihnă și o mai bună aplicare a normelor de cabotaj (ex. transportul temporar de bunuri de către transportatori non-rezidenți într-un stat membru) au scopul de a pune capăt denaturării concurenței în acest domeniu și de a oferi condiții mai bune pentru odihna șoferilor.

Totuși, pentru a intra în vigoare, acordul trebuie să fie aprobat de miniștrii UE și apoi de Parlamentul European în plen.

Referitor la deschiderea cabinetului de eurodeputat, Corina Crețu a scris pe pagina sa de socializare că acest cabinet ”are reprezintă o linie directă către Bruxelles pe care locuitorii din Hârlău o merită din plin și care va face vocea lor mai puternică în Europa”.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending