Connect with us

Corina Crețu

Corina Crețu: Nevoile cetățenilor trebuie să primeze în stabilirea priorităților strategice pentru cheltuirea fondurilor europene alocate de UE României în următorii șapte ani

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu, fost comisar european pentru politica regională, este de părere ca România să folosească cât mai mult din fondurile exercițiului bugetar care se încheie și să stabilească priorități strategice pentru cheltuirea fondurilor europene alocate de UE în următorii șapte ani astfel încât să răspundă nevoilor cetățenilor.

Această afirmație a fost făcută în contextul unui interviu acordat caleaeuropeana.ro, pe marginea progreselor înregistrate de marile proiecte de infrastructură rutieră din România, unele dintre acestea parte a rețelei europene de transport finanțate de Uniunea Europeană, dar și pe marginea proiectelor de infrastructură medicală, precum spitalele regionale din Iași, Cluj și  Craiova. De asemenea, au fost discutate beneficiile pe care Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 le poate aduce pentru România, precum și problematica absorbției fondurilor europene de către țara noastră.

Interviul integral poate fi urmărit AICI.

„M-am zbătut foarte mult ca metoda de calcul pentru stabilirea bugetului pentru exerciţiul financiar 2021-2027 să fie cea a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor. România a ratat șansa de a adopta această varianta avantajoasă pe timpul Președinției sale la Consiliul Uniunii Europene. Deocamdată, în Comisie discuţiile privind cadrul financiar multianual sunt blocate. Finlanda a venit cu o propunere neacceptabilă, mai ales pentru țările din Est, în sensul tăierilor masive de la Politica de Coeziune și Agricultură”. 

Cu toate acestea, fostul comisar a precizat că  negocierile informale pe care DG Regio din cadrul Comisiei Europene le-a început cu fiecare stat membru în parte continuă, până la ora actuală având loc deja cinci rânduri de negocieri cu Guvernul României, care vor fi reluate de îndată ce noul executiv de la București va desemna noua echipă de negociatori. 

În acest sens, Corina Crețu atrage atenția că „schimbarea specialiștilor și lipsa de coerență este o mare problemă”. 

În ceea ce privește suma de la care pleacă Comisia în cazul negocierilor cu România, potrivit Corinei Crețu este vorba despre 22 miliarde de euro, excluzând agricultura. Mai departe, în ceea ce privește cheltuirea  acestor bani, care trebuie să țină cont de prioritățile tematice ale Comisiei von der Leyen, în special de Pactul Ecologic European,  „65% din aceste 22 de miliarde vor trebui cheltuite în domeniile cercetării, inovării, ajutorării întreprinderilor mici și mijlocii, mediului, energiei și proiectelor privind combaterea schimbărilor climatice, urmând ca doar 35% din cele 22 de miliarde vor rămâne pentru transport, domeniul sănătății și dezvoltare urbană”. 

Astfel, spune eurodeputatul român, „cred că trebuie lansată o dezbatere națională în legătură cu prioritățile României pentru următorii 7 ani”. De asemenea, „este extrem de important să folosim cât de mult se poate din fondurile alocate în exercițiul bugetar care se încheie”, adaugă Corina Crețu.

Abordate tematic, pentru domeniul transporturi, „estimările sunt că România va beneficia de sume între 5-6 miliarde de euro, chiar și în situația unei creșteri a bugetului per ansamblu, prioritate având măsurile climatice, inovare, cercetare și suport pentru întreprinderile mici și mijlocii”, precizează Corina Crețu care se îndoiește de faptul că „din aceste miliarde pot fi alocate mai mult de 4,5-5 miliarde pentru transportul rutier, 1 miliard de euro mergând către modernizarea transportului feroviar, o prioritate a Comisiei Europene și o cerință a DG Mobilitate și Transport”. 

Prin urmare, spune aceasta, „situația este mult mai gravă decât am prevăzut în iulie, anul trecut, când am plecat de la Comisia Europeană, pentru că România va avea practic de ales în ce să investească mai mult din fondurile europene, transport sau sănătate, având în vedere că suma este atât de mică față de necesitățile atât de mari pe care le are țară noastră”.

„Trebuie luată o decizie strategică care să răspundă nevoilor cetățenilor”, este de părere fostul comisar european. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu se alătură apelului la solidaritate al primarilor europeni: Administrațiile locale trebuie să aibă acces rapid și direct la fonduri europene pentru combaterea COVID-19

Published

on

© Corina Crețu/Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) s-a alăturat vineri apelului pentru solidaritate al organizației Eurocities – care reunește primarii a 140 de orașe europene – și care cere ca administrațiile locale să aibă un cuvânt mai important de spus în gestionarea acestei crize, prin acces rapid și direct la fondurile europene care sunt disponibile pentru înlăturarea efectelor răspândirii virusului.

“Cererile lor sunt, din punctul meu de vedere, legitime”, a spus Corina Crețu, într-o postare pe Facebook.

“Pe parcursul mandatului meu de Comisar European pentru Politică Regională, am fost o susținătoare a ideii de sporire a responsabilității comunităților locale în privința fondurilor europene. Așa cum știți, am considerat că cel puțin 10% din fondurile alocate unei țări ar trebui să fie la dispoziția localităților, iar administrațiile locale să fie responsabile pentru realizarea și implementarea proiectelor. Aceasta a fost și logica Agendei Urbane, care a permis orașelor să devină mai inovatoare și să colaboreze mai strâns unele cu celelalte, angajându-se în schimburi de bune practici”, a adăugat ea.

Fiecare comunitate are propriile sale nevoi, cu atât mai mult în mijlocul unor astfel de crize, care afectează Europa asimetric. E necesar să existe o coordonare de la nivel național în astfel de situații, dar la fel de important este să existe un transfer de management al fondurilor către administrațiile locale, astfel încât efectele să fie resimțite mai rapid și mai eficient de fiecare cetățean în parte.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, apel către Guvern: Vă implor, nu ratați șansele oferite de fondurile europene. Dotați spitalele în regim de urgență pentru protejarea cadrului medical și salvarea vieților omenești

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) a făcut luni un apel către guvernanți și către Parlamentul României să lase deoparte bătăliile politice și să nu rateze șansele oferite de fondurile europene prin intermediul Fondului de Urgență al UE, Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene, Fondului de Dezvoltare Regională și Fondului Social European.

“Dragi guvernanți, vă implor, nu ratați șansele oferite de fondurile europene, s-au ridicat toate restricțiile și domeniul medical a devenit prioritar eligibil.  De asemenea, Statele Membre sunt scutite de obligația de a returna Comisiei Europene prefinanțările care au fost alocate țărilor membre la începutul perioadei de programare”, a scris Crețu, într-o postare pe Facebook.

“Ce se întâmpla cu acești bani? Cum de nu pot fi dotate spitalele în regim de urgență?”, a mai întrebat europarlamentarul român.

În context, eurodeputatul Pro România a făcut apel la toti colegii din Parlamentul României sa facă interpelări către Guvern.

“Să uitam bătăliile politice, să găsim soluții și guvernanții sa acționeze rapid pentru sprijinirea spitalelor, dotarea cu echipamente de protecție a cadrului medical, achiziționarea de aparate de ventilat și medicamente, pentru salvarea vieții oamenilor”, a conchis fostul comisar europena pentru politică regională.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu atenționează autoritățile române: Nefolosirea fondurilor europene oferite de UE în lupta cu pandemia, o iresponsabilitate maximă

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Eurodeputatul Corina Crețu (PRO România, S&D) face un apel către președintele României și solicită formararea unui Grup care să exploateze folosirea la maxim a noilor măsuri adopate ieri de Parlamentul European și îi cere, totodată, achiziționarea rapidă a echipamentelor de protecție a cadrului medical, a măștilor sanitare de înaltă calitate, achiziționarea urgentă a aparatelor de ventilat și alte nevoi stringente.

Reamintim că ieri, 26 martie, Parlamentul European a votat cu o largă majoratiate un pachet de urgență prin care statele membre vor fi ajutate financiar să depășească această situație, iar din acest fond de 37 de miliarde, România va putea beneficia de 3.1 miliarde de euro.

Citiți și: România va putea beneficia de 3,1 miliarde de euro, după ce Parlamentul European a aprobat ajutorul economic de 37 de miliarde de euro pentru țările UE afectate de COVID-19

În acest context, Corina Crețu trage un semnal de alarmă și subliniază ferm că ”nefolosirea fondurilor europene pe care le pune la dispoziție Comisia Europeană ar fi acum, mai mult decât oricând, o iresponsabilitate maximă”.

Potrivit deputatului european, România poate pierde acesată șansă din cauza ”dezorientării în care se afundă tot mai mult Guvernul României.”

De asemenea, Corina Crețu reiterează importanța creării unei echipe experimentate pentru ca România să profite din plin de ajutorul european: ”E regretabil că nu se folosește experiența foștilor Prim-Miniștri ai României și a foștilor Miniștri ai Sănătății pentru a depăși aceste momente”.

”Sprijin pe deplin ideea lansată de Victor Ponta – aceea de a lasă deoparte orgoliile politice, măcar acum, în al 11-lea ceas, promovând un Guvern de Uniune Națională care să răspundă problemelor presante, vitale ale cetățenilor privind asigurarea sănătății lor”, a mai adăugat aceasta.

Corina Crețu atrage atenția că în această situație nu mai e vorba despre ideologii, despre diferențe între partide, ci este vorba despre medici: ”se aud zilnic strigătele de disperare ale medicilor, asistenților, ale oamenilor simpli care acuză lipsa totală a echipamentelor esențiale pentru a lupta cu acest virus.”

Totodată, Corina Crețu consideră că Executivul nu a luat în serios de la început această pandemie: ”Aflăm acum că Guvernele naționale au fost avertizate încă din ianuarie de iminența venirii acestei pandemii. De ce nu a fost luată în serios aceasta atenționare? Aceasta a fost – și pe bună dreptate – una din reproșurile aduse fostului ministru Costache, care a demisionat ieri.”

”Oamenii au nevoie de răspunsuri și mai ales de fapte care să readucă liniștea și siguranța pentru viața lor și a familiilor lor”, a conchis Corina Crețu în mesajul său.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending