Criza imigranților: UE creează un fond de ajutor de 1,8 miliarde de euro pentru Africa

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat astăzi, împreună cu alte state membre ale UE și cu alți donatori europeni, Fondul fiduciar de urgență al UE în vederea stabilității și combaterii cauzelor profunde ale migrației neregulamentare și ale strămutării de persoane din Africa, potrivit unui comunicat al CE. Fondul de ajutor va fi în valoare de 1,8 miliarde de euro, iar statele membre sunt invitate să-l completeze pentru a dubla suma disponibilă.

Jean-Claude Juncker

Președintele Juncker a declarat: „Grație cooperării sale de lungă durată pentru dezvoltare, de-a lungul anilor, UE a contribuit în mod substanțial la combaterea cauzelor profunde ale sărăciei și migrației. Astăzi intrăm într-o nouă etapă. Acest Fond fiduciar de urgență pentru Africa, instituit într-un timp record, demonstrează încă o dată angajamentul UE de a răspunde cu promptitudine marilor provocări cu care ne confruntăm în regiune. Pentru a reuși este necesar să colaborăm cu alte țări europene și cu partenerii noștri din Africa pentru combaterea cauzelor profunde ale migrației neregulamentare și îmbunătățirea perspectivelor economice, pentru promovarea egalității de șanse, a securității și a dezvoltării. Pentru ca Fondul fiduciar pentru Africa și răspunsul nostru să fie credibile, îmi doresc să văd mai multe state membre care contribuie, completând astfel cele 1,8 miliarde EUR pe care le avansează UE.”

Fondul fiduciar de urgență este constituit din 1,8 miliarde EUR, provenite din instrumente de finanțare ale Uniunii Europene, precum și din contribuții ale statelor membre ale UE și ale altor donatori. Până în prezent, 25 de state membre UE și doi donatori care nu fac parte din UE (Norvegia și Elveția) au anunțat o contribuție totală de aproximativ 78,2 de milioane EUR. Fondul fiduciar de urgență reprezintă o cale inovatoare prin care UE își intensifică răspunsul colectiv la provocările actuale pe teren, precum și un instrument complementar la cooperarea pentru dezvoltare pe care UE o desfășoară deja în regiune pentru a oferi asistență țărilor celor mai fragile și vulnerabile de pe teritoriul Africii. Acesta reprezintă un instrument important, menit să pună efectiv în aplicare Planul de acțiune care urmează a fi adoptat la reuniunea la nivel înalt de la Valletta, iar beneficiarii vor fi regiunea Sahel și zona Lacului Ciad, Cornul Africii și Nordul Africii. În toate aceste zone se află cele mai importante rute ale migrației africane către Europa. Țările aflate în vecinătatea acestor regiuni pot, de asemenea, să beneficieze de proiectele finanțate din Fondul fiduciar pentru a combate fluxurile de migrație regionale și provocările transfrontaliere aferente.

Prima reuniune a Consiliului strategic al Fondului fiduciar de urgență al UE are loc chiar azi la Valletta, pentru a se asigura o demarare rapidă a activităților. Președinția Consiliului Fondului fiduciar este asigurată de Comisia Europeană, iar membrii acestui consiliu sunt reprezentanții statelor membre și alți donatori care contribuie la fond. La reuniune au fost invitate să participe, de asemenea, țările partenere și organizațiile regionale.

Reuniunea la nivel înalt de la Valletta a fost convocată de Consiliul European în aprilie 2015, pentru dezbaterea aspectelor privind migrația cu țări africane și cu alte țări din prima linie implicate. Fondul fiduciar de urgență pentru Africa constituie unul dintre principalele rezultate ale acestei reuniuni la nivel înalt. De asemenea, în vederea intensificării cooperării privind migrația, la reuniunea la nivel înalt de la Valetta urmează a fi adoptat un plan de acțiune privind migrația, care să includă acțiuni concrete pentru:

  • maximizarea efectelor pozitive ale migrației asupra dezvoltării și pentru combaterea cauzelor profunde ale acesteia;
  • o mai bună organizare a căilor legale de migrație și de mobilitate;
  • asigurarea protecției internaționale pentru migranți și solicitanții de azil;
  • intensificarea luptei împotriva rețelelor infracționale implicate în activități de introducere ilegală de migranți și de trafic de persoane;
  • intensificarea cooperării în ceea ce privește returnarea și readmisia.

.

.

2 Responses to Criza imigranților: UE creează un fond de ajutor de 1,8 miliarde de euro pentru Africa

  1. Pingback: Summitul de la Valletta. Președintele Senegalului: Europa insistă prea mult pe returnarea migranților africani | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Summitul de la Valletta. Martin Schulz: Parlamentul European dorește îmbunătățirea operațiunilor de salvare în Marea Mediterană, acea rută e cea mai periculoasă | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.